Modern dünya ile geçmişi buluşturan Ürdün, Orta Doğu‘nun en etkileyici ülkelerinden. Zengin tarihi geçmişin yansımalarını hissettiren antik kentleri, kadim çöl kültürü, geleneksel yaşamı ve Batı’ya dönük anlayışı ile ülke farklılıkları bir arada sunan bir yapıya sahip.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan, dünyaca ünlü Petra Antik Kenti ile her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlayan ülkede Nebatilerin şehri Petra’dan çok daha fazlası var. İsa’nın vaftiz edildiği dere, Musa’ya vaadedilen toprakların önemli bir bölümü ve Yahya Peygamber’in vurulduğu kale gibi kutsal mekanlar Ürdün’ü dünyanın en önemli inanç merkezlerinden birine dönüştürüyor.

ürdün hakkında bilgiler
Petra Antik Kenti

Orta Doğu’nun savaşlarla anılan coğrafyasında düzenli ve istikrarlı yönetimiyle savaş ve kargaşadan uzak bir yapıya sahip olan Ürdün, sıcak kanlı halkı ve düzenli şehirleriyle görülmeye değer.

Ürdün Hakkında Bilgiler

Orta Doğu’da bulunan Ürdün, kuzeyde Suriye, kuzey doğuda Irak, doğu ve güneyde Suudi Arabistan, batıda ise Filistin ve İsrail ile komşu. Ürdün’ün güneybatısında ise Kızıldeniz yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nebatilerin kayıp şehri Petra ve dünyanın en alçak noktası olarak kabul edilen Lut Gölü de Ürdün’de bulunuyor.

Malta

Ürdün tarihi

Ürdün’ün tarihi geçmişi MÖ 13. yüzyıla dek uzanıyor. Günümüzde Ürdün’ün bulunduğu bölgede kurulan ilk devletler arasında Gilead, Amman, Moab ve Edom bulunuyor. MÖ 13. yüzyılda İsrailoğulları’nın egemen olduğu Ürdün coğrafyasında tarih boyunca Asurlular, Medler, Babiller, Ptolemaios ve Selevkoslar yaşadı.

MÖ 64-63 yıllarında Romalıların ele geçirdiği Ürdün, Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasının ardından Bizans tarafından yönetildi. Günümüzdeki Ürdün toprakları Hazreti Ömer zamanında Müslümanlar tarafından fethedildi. Halkın çoğunluğu İslam’ı seçti. Ürdün, Padişah Yavuz Sultan Selim Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nin bir parçası haline geldi.

Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde 400 yıl boyunca yaşayan Ürdün, 1920’de İngiliz manda yönetimi altına girdi. 1921’de Emir Şerif Abdullah, Ürdün Nehri’nin doğu bölgesinde bağımsız bir emirlik kurdu. Kral 1. Abdullah zamanında, 25 Mayıs 1946’da yapılan antlaşmayla bağımsızlığını ilan etti. 25 Mayıs, Ürdün’ün ulusal bağımsızlık günü olarak kutlanıyor.

ürdün hakkında bilgi
Jerash Antik Kenti

Ürdün’ü 1952-1999 yılları arasında 47 yıl boyunca yöneten Kral Hüseyin’in Ürdün tarihinde çok önemli bir yeri var. Orta Doğu coğrafyasında barışın ve istikrarın sağlanması için mücadele veren Kral Hüseyin, Arap-İsrail Savaşı’nın ardından gerçekleştirilen barış anlaşmalarında arabulucu görevi üstlendi.

Filistinlilere gelecekleri adına karar verme hakkı tanınan Madrid Barış Konferansı’nda da önemli rol oynayan Kral Hüseyin, bu rolü nedeniyle tüm Arap coğrafyasında ismi saygıyla anılan bir yönetici.

Günümüzde 10 milyona yaklaşan nüfusa sahip olan Ürdün’de nüfusun yüze 95’i Müslüman, yüzde 4,5’u Hristiyan, yüzde 0,5’i ise diğer inanç gruplarından oluşuyor. Orta Doğu ülkesi olmasına rağmen petrol kaynağı olmayan ülkenin en önemli gelir kaynağı tarım, hayvancılık ve turizm.

Ürdün’de iş saatleri

Ürdün’de resmi kurumlar ve bankalar haftanın 5 günü, 08.30-15.00 saatleri arasında çalışıyor. Cuma ve cumartesi günleri hafta sonu tatili, pazar günleri ise haftanın ilk çalışma günü. Çarşılar dışındaki tüm işletmeler ve dükkanlar cuma günleri kapalı. Ramazan ayında ise çalışma saatleri daha esnek ve genellikle daha kısa oluyor.

Özel kurum ve kuruluşlar 09.30-13.30, 15.30-18.00 saatleri arasında çalışıyor. Dükkan ve cadde mağazaları ise 08.00-20.00 saatlerinde hizmet veriyor. Namaz saatlerinde bazı dükkanlar kapanıyor.

Ürdün dili

Ürdün’ün resmi dili Arapça, alfabesi ise Arap alfabesi. Şehirlerde İngilizce bilen ve konuşan oranı yüksek. Ülkede az da olsa Fransızca ve Almanca konuşan kişilere de rastlanıyor.

Ürdün yerel saati

Ürdün’de yaz ve kış saati uygulaması devam ediyor. Ülkede ekim-mart ayları arasında GMT+2 saat dilimi, yılın geri kalanında ise GMT+3 saat dilimi kullanılıyor.

Ürdün iletişim

Ürdün’ün uluslararası telefon kodu +962. Başkent Amman 6, Akabe ve Petra 3, Ölüdeniz ve Ma’in’in şehir kodu ise 5. Ülkede Fastlink +79 ve MobileCom +77 adlı iki ayrı GSM operatörü bulunuyor.

Ürdün’ün hemen hemen her yerinde internet bağlantısı bulmak mümkün. Otel, restoran, kafe gibi birçok mekanda kablosuz internet bağlantısı mevcut. Şehir merkezlerinde internet kafeler de bulunuyor.

Postaneler cuma günü dışında her gün 08.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. İngilizce yayımlanan Arab Daily ve Star gazeteleri haftalık, The Jordan Times ise günlük periyotta basılıyor.

Ürdün para birimi

Ürdün’ün para birimi Ürdün Dinarı. Ürdün Merkez Bankası tarafından basılan ve dağıtılan Ürdün Dinarı’nda bir dinar 10 tane dirhem, 100 tane kirş ya da bin tane fils’e bölünüyor. Otel, havalimanı, otobüs terminali ve döviz bürolarında Ürdün Dinarı alınabiliyor.

Ürdün hava durumu

Ürdün’de hava, yılın her döneminde ziyaret için uygun. Başkent Amman’da hava mayıs ayından ekim sonuna kadar güneşli ve bulutsuz, ortalama sıcaklık ise 25 derece civarında. İlkbahar ayları ülkeyi ziyaret etmek için ideal dönem. Kırsal kesimlerde yemyeşil doku ve rengarenk çiçeklerin görüldüğü bu dönem muhteşem fotoğraf karelerine hayat veriyor.

Sonbahar aylarında hava ılık ve az yağışlı. Temmuz ve ağustos ayları ülkede sıcak ve kurak geçiyor. Kasımdan nisana kadar olan dönemde ülkede ortalama sıcaklık 16-22 derece arsında değişiyor. Akabe ve çöl bölgelerinde yağışa nadiren rastlanıyor.

Ürdün’de giyim kültürü

Ürdün’de kadınların başörtüsü ya da peçe takma zorunluluğu yok. Ancak ülkedeki İslam kültürü ve Orta Doğu geleneği nedeniyle aşırıya kaçmayan, çok açık olmayan kıyafetler tercih edilmesi öneriliyor.

Mayo ve bikini yalnızca yüzme havuzları ve plajlarda giyiliyor. Halka açık alanlarda mayo ile dolaşmak hoş karşılanmıyor. Yaz aylarında bile gece-gündüz sıcaklık farklılıkları nedeniyle akşamları serin olan Ürdün’de ince bir şal ya da kazak taşımak şart.

Ürdün’de alkol satışı

Ürdün’ün katı bir alkol politikası yok. Restoranlar, oteller, barlar ve lisanslı dükkanlarda alkol satılıyor. Sokakta ve kamuya açık alanlarda alkol almak yasak, bu alanlarda alkollü içecek tüketenlere ceza uygulanıyor.

Ürdün’de resmi tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl
30 Ocak: Kral Abdullah’ın Doğum Günü
1 Mayıs: İşçi Bayramı
25 Mayıs: Bağımsızlık Günü
14 Kasım: Kral Hüseyin’in Doğum Günü
25 Aralık: Noel Günü
Ramazan ve kurban bayramları ile Muharrem ayının ilk günü ve Miraç kandili de resmi tatil.

ürdün hakkında
Wadi Rum

Ürdün Hakkında Blog Yazıları:
1. Nebatilerin Kayıp Kenti: Petra
2. Petra’nın Bilinen Yüzü: El-Hazne
3. Antik Yol The Siq
4. Sıradışı Bir Halk: Nebatiler
5. Petra’ya Nasıl Gidilir
6. Akabe Gezi Rehberi

Petra Antik Kenti

Tarih öncesi çağlardan beri insanlığın yerleşim yeri olan Petra, Nebatilerin bölgeye yerleşmesinden önce, ticaret güzergahı üzerinde çöldeki su kaynaklarından biri konumundaydı. MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebatilerin kurduğu Petra kenti, ticaret krallığının merkezine dönüşmüş.

Mezarları, binaları, mezarlık salonları, tapınakları, sütunlu sokakları, kemerli kapıları ve hatta hamamları içeren 800’den fazla anıtın bulunduğu nefes kesen Petra, Roma İmparatorluğu döneminde bile her zaman güzel bir yer oldu.

Petra’nın düşüşü ticaret yollarının denize doğru değişmesiyle başladı ve MS 363 yılındaki büyük deprem ile iyice hızlandı. 7. yüzyıla kadar şehir dayandı ve hatta 5. yüzyılda bir Hristiyan sarnıcı yapıldı ancak sonra bir bilinmezliğe düştü ve 19. yüzyıla kadar dünyadan koptu.

Haçlı Seferleri’nin ardından tarihin derinliklerine gömülen ve unutulan Petra, İsviçreli Gezgin Burckhardt tarafından 1812’de keşfedildikten sonra batılı arkeologların ilgisini çekti. Ürdün çöllerinin bağrında yüzyıllar boyunca saklı kalan Petra, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor.

Dağların yamaçlarına oyulmuş mezarlar ve tapınaklar bir zamanlar gelişmiş büyük bir kenti çevreliyor. Bu eserlerin ön cephelerindeki işçilik hayran bıraktıracak türden. Diğer antik kentlerden farklı ise, Doğu ve Helenistik mimarinin birlikte harmanlandığı tiyatro, tapınak, ev ve kral mezarları gibi yerlerin kumtaşından oluşan kayalara oyulmuş olması. Petra, dünyanın 7 harikasından biri ve UNESCO koruması altında.



Ürdün’de taksi ile ulaşım

Ürdün’de taksi kullanımı çok yaygın ve taksi fiyatları ekonomik. Taksiye binerken taksimetre olup olmadığının kontrol edilmesi ve taksimetrenin çalıştırıldığından emin olmak gerekiyor. Gidilecek yerin Arapça isminin bilinmesi sorun yaşamamak adına önemli. Taksi kullanan kadınların arka koltuğa, erkeklerin ise ön koltuğa oturması bekleniyor.

Ürdün’e nasıl gidilir

Ürdün’de 17 havalimanı bulunuyor. Ülkede uluslararası uçuşlara açık 3 havalimanı bulunuyor. Başkent Amman’daki Kraliçe Alia Havalimanı ve Marka Havalimanı ile Akabe‘deki Kral Hüseyin Havalimanı, ülkeyi ziyaret etmek turistlerin Ürdün’e giriş kapısı konumunda.

Türk Hava Yolları ve Royal Jordanian’ın haftanın 7 günü İstanbul Havalimanı’ndan Ürdün’ün başkenti Amman’a direkt uçuşu bulunuyor. İstanbul-Amman uçuş süresi 2 saat 10 dakika. THY’nin İstanbul Havalimanı’ndan Akabe’ye de haftanın 7 günü direkt seferleri var. İstanbul-Akabe uçuş süresi 2 saat 45 dakika.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz