İtalya‘nın başkenti Roma, dünyanın en köklü tarihe ve kültürel geçmişe sahip olan Roma İmparatorluğu’nun mirası üzerine kurulu. Yerel adı Arco di Tito olan Titus Kemeri, Roma İmparatorluğu’nun şehre armağan ettiği en önemli tarihi yapılardan biri. Roma Forumu‘ndaki Via Sacra’da yer alan kemer, İmparator Titus ve onun Kudüs Kuşatması’ndaki askeri başarılarına adanmış bir yapı.

MS 82 yılında Titus’un erkek kardeşi İmparator Domitian’ın emriyle inşa edilen kemer, dünyanın en eski zafer kemerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Titus Kemeri, dünyanın birçok şehrindeki zafer anıtlarının yapımına ilham kaynağı olmuş. Paris’teki Zafer Takı ile New York’taki Washington Meydanı Kemeri, Titus Kemeri’nden ilham alınan yapılardan ikisi.

titus kemeri

Titus Kemeri, Roma

Vespasian’ın büyük oğlu Roma İmparatoru Titus’un şerefine yapılmış bir eser olan Titus Kemeri, kendisinden sonra imparatorluk tahtına geçmiş olan, Titus’un genç kardeşi Domitian tarafından MS 82 yılında inşa edildi. Antik Roma Forumu’nda yer alan yapı bölgede günümüze kadar ulaşmayı başaran en eski iki anıttan biri.

Roma gezilecek yerler arasında yer alan ve en eski Roma kemeri olma özelliğini koruyan yapı, Titus’un imparatorluk döneminde, özellikle MS 70 yılındaki Kudüs kuşatmasındaki askeri başarılarının anısını yansıtıyor.

Malta

Roma işgaline karşı MS 66 yılında başlayan ve dört yıl süren Yahudi isyanında önceleri Vespasian ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilse de imparator olduktan sonra Titus bu görevi devralmış. MS 70-72 yılları arasında şehri ele geçiren Titus, MS 81 yılındaki ölümünün ardından Senato tarafından tanrılaştırılmış. Kısa süren saltanatına rağmen bu denli büyük bir unvan almasının sebebi ise tam anlamıyla muhteşem bir hükümdar olması.

Domitian, Titus’un anısına bir kemer inşa edilmesi için çalışma başlatarak her yıl adına büyük festivaller düzenletmiş. 15. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar sağlam bir şekilde kalan kemer, 11. yüzyılın en büyük ailelerden olan Frangipani’ler tarafından savaş kulesi yapılacak kadar güçlü ve dayanıklıymış.

Yakın zaman içinde kemerin yapısı oldukça bozulmaya başladı. İlk ciddi restorasyon çalışması 1817 ve 1821 yılları arasında yapıldı. 19. yüzyıl restorasyon çalışmaları kemerin dış yüzeylerine yapıldı ve Roma mermeri yerine traverten kullanıldı. Bunun sebebi ise restore edilen kısımların orijinal kısımlardan ayırt edilebilir olması gerektiğiydi. Oldukça çok sayılabilecek duvar eklemeleri ve tamamen yeni sütunlar yapıldı.

Binanın yapıldığı döneme ait döküman bulmak çok zor olduğu için mimarın kim olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak, yapılış tarzı ve stil olarak Titus Kemeri’nin mimarının Domitian’ın en gözde mimarlarından olan Rabirus’un olduğu düşünülüyor.

arco di tito

30 metre uzunluğundaki anıtın iç yüzünde Titus’u yücelten kabartmalar bulunuyor. Bunlardan en efsanevi olanı da Tanrıça Roma ve Victoria ile savaş arabasının üzerinde bir zafer kutlaması yaptığı rölyef. Diğeri daha tarihi olarak, imparatorun cenazesi ve Kudüs’den aldığı hazineleri gösteriyor.

Kemerin dış yüzeyindeki bronzdan yapılan friz yazıtlar yüzyıllar önce yok olmuş. Kemerin tepesinde bulunan bronzdan yapılma bir savaş arabası da yok olanlar arasında. İç tarafta bulunan kabartmalar ise canlı renklerden oluşuyor. Yazıtlar, Roma halkının ve senatonun halen Titus’un varlığına inandığının bir göstergesi.

Titus Kemeri nerede

Titus Kemeri’ne nasıl gidilir

Adres: Via Sacra, 00186 Roma, İtalya
Ulaşım: Roma metrosunun Colosseo İstasyonu’nda inerek 300 metrelik yürüyüşle kemere ulaşabilirsiniz. 16, 85 ve 87 numaralı otobüsler de Titus Kemeri’ne ulaşıyor.
Yakında Görülecek Yerler: Kolezyum, Roma Forumu, Palatino Tepesi, Circus Maximus, Kapitolin Müzesi, Piazza Venezia

Roma İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan en eski yapılardan biri olan Titus Kemeri, savaş sahnelerini betimleyen muhteşem rölyefleri, mimari üslubu ve zengin tarihi geçmişi ile ziyaretçilerini Roma’da zaman yolculuğuna davet ediyor.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz