Mısır Rivierası’ndaki Hurghada, turkuaz suları, kumsalları, renkli mercan kayalıkları ve Antik Mısır uygarlığının en önemli tarihi eserlerine ev sahipliği yapan Luksor’a yakınlığı ile Kızıldeniz’in en çok tercih edilen tatil bölgelerinden birisi. Kumsalları ve sunduğu eşsiz Kızıldeniz güzelliği Hurgada’yı, belki de Mısır çapında en gözde tatil adresi olarak öne çıkarıyor.
Mısır’da Ghardaga olarak bilinen Hurghada, dalış tutkunlarının her daim hayallerini süsleyen bir durak. Bir zamanlar sıradan bir balıkçı kasabasıyken, şimdilerde Hurghada, dalış turizminin Kızıldeniz’deki en önemli noktalarından birisi. Kızıldeniz’in rengarenk tropik balıklarını ve mercanlarını bu bölgede görebilmek mümkün. Üstelik sadece dalış yaparak değil, şnorkelle bile bu güzellikleri görebilmek ayrı bir keyif.
Eskiden yalnızca bazı noktalarında küçük balıkçı kasabaları olan Kızıldeniz’de dalış turizmi 1980’lerde başladı. 1990’larda büyük bir turizm patlaması yaşanan sahil bölgelerinde kısa süre içinde çok sayıda lüks otel ve tatil köyü yapıldı.
Kızıldeniz aslında genç bir deniz. Şimdi ki halini 5000 yıl önce almış. Bu nedenle mercan resifleri çok yeni ve genç. Kıyıları tamamen çöl ve özel olarak yetiştirilmiyorsa yeşil bitki görmek pek mümkün değil ancak suüstü ne kadar ölüyse sualtı da bir o kadar canlı ve renkli.
Suyun tuzluluk oranı Türkiye denizlerinden daha yüksek, dünyada tuzluluk oranı en yüksek olan açık deniz. Kızıldeniz’e en uzun kıyısı olan ülkeler Mısır ve Suudi Arabistan, ayrıca kuzeyde İsrail ve Ürdün, güneyde de Sudan, Eritre ve Yemen’in kıyısı var.
Tipik bir tropik sualtı yaşamına sahip Kızıldeniz inanılmaz sayıda ve güzellikte canlı türlerini barındırıyor. Ülkemize en yakin tropik deniz olmasıyla da Türk dalgıçları için ideal bir rota.
Kızıldeniz adını belli dönemlerde yoğun olarak üreyen bir mavi alg türünün salgısındaki pigmentlerden alıyor. İsim sizi şaşırtmasın mavi algın klorofili kırmızı-turuncu pigmentlerle çevrili olduğu için deniz bu dönemlerde mavi-yeşil yerine kırmızı gözüküyor.
Kızıldeniz’de insanın doğada görmeyi ummadığı her çeşit renk ve şaşırtıcı canlı türü var. Büyük memelileri, köpekbalıkları, her çeşit ve boyda balıkları, omurgasız deniz canlıları, sayısız mercan ve sünger türleri hafızanıza kazınıyor.
Hurghada’dan Mısır uygarlığının en önemli kalıntılarını barındıran ve dünyanın en büyük açık hava müzesi olarak kabul edilen Luksor’a 4 saat uzaklıkta yer alıyor. Bu nedenle sadece dalışla yetinmeyip, günü birlik turlarla Antik Mısır dönemine ait etkileyici tapınak ve yapıları görmek mümkün. Luksor’a düzenlenen günlük tur programları, Karnak ve Krallar Vadisi’ni kapsıyor.
Ayrıca Hurgada şehri bir çok biribirinden farklı ve ilginç aktiviteler sunuyor. Bunlar arasında Bedevi kampını görmek, çöl motosikleti turu yapmak alternatif aktiviteler arasında yer alıyor. Türk hava Yolları İstanbul’dan haftada 4 defa Hurgada’ya tarifeli seferlerler düzenliyor. Dalış ekipmanları için de ekstra bagaj ücreti alınmıyor.
Ayvalık’tan scuba diving kursunu almayı düşünüyorum. Dalış kursu lisansı yurtdışında kullanılabilir mi? herhangi bir uluslararası dalış sertifikası ek olarak almaya gerek var mı?
Dünya genelinde 3 tür Scuba Diving sertifika programı yaygın: CMAS, PADI ve SSI. Ben Dalgıçlık sertifikamı Endonezya Bali Adasında PADI Open Water olarak aldım. Advanced PADI lisansımı da Tayland Khao Lak kasabasında aldım. Asya’da PADI sistemi en yaygın olarak kullanılan sistem.
Bu tür uluslararsı geçerliliği olan lisans belgeniz ile dilediğiniz yerde sertifika limitiniz dahilinde dalış yapabilirsiniz. Hiç bir sertifikanız olamsa dahi dalış hocaları eşliğinde fun diving denilen keşif dalışları yapabilirsiniz.