Nemrut, Kommagene Krallığının izlerini taşıyan, 1987’de UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil olan ülkemizin en çok yerli ve yabancı turist ağırlayan kültürel miraslarından. Dünyanın en etkileyici tarihi bölgelerinden biri olan Nemrut, binlerce yıllık anıt mezarları ve dünyanın en muhteşem gündoğumu ve günbatımı manzarasıyla ününü dünyanın dört bir yanına duyurdu.

Adıyaman il sınırlarında yer alan 2 bin 150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın zirvesinde bulunan antik mezar, anıtsal heykeller, mimari kalıntılar ve eşsiz manzarasıyla Nemrut, Doğu ve Batı Medeniyetlerinin dinlerini birleştirme çabasının ürünü. Kommagene Kralı I. Antiochos, tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için dağın zirvesine inanılmaz heykeller diktirmiş.

nemrut nerede
Nemrut Dağı

Nemrut hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Nemrut Dağı, dünya tarihinde iz bırakan Kommagene uygarlığından kalma tarihi eserlere, kalıntılara ve Kommagene Kralı Antiokus’un Mezarına ev sahipliği yapıyor. Tarihi geçmişi çok eski yıllara dayanan Nemrut Dağı ve üzerindeki antik kalıntılar, 1881’e kadar keşfedilmemişti.

Diyarbakır ve çevresinde gerçekleştirilen yol çalışmaları sırasında bölgede görev yapan mühendis Charles Sester’in bulduğu kalıntılar Nemrut’un keşfedilmesini sağladı. Heyecan veren bu adımın ardından bölgeye Almanya’dan gelen bilim insanı Otto Puchstein’in girişimleriyle Nemrut’un adı tarih sayfalarında yerini sağlamlaştırdı.

Malta

Serbia

Gün yüzüne çıkarılan Nemrut Dağı’ndaki kalıntıların Kommagene uygarlığına ait olduğu ve Kommagene Kralı I. Antiochos’un tarafından yaptırıldığı belirlendi. Dünyanın sekizinci harikası olarak anılan Nemrut Dağı, görkemli tarihi ve zengin kültürel dokusuyla kültür gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden.

Coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri nedeniyle uzun ve zorlu yollara sahip olmasına rağmen her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bölge, gezilecek yerler bakımından oldukça etkileyici güzellikler ve kalıntılar barındırıyor.

Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüsün yanı sıra Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve dünyanın hala kullanılan en eski köprülerinden olan Cendere Köprüsü gibi yerleriyle de turistleri cezbeden milli parkta, gündoğumu ve günbatımı manzaralarının izlendiği doğu, batı ve kuzey terasları da var

Nemrut nerede📍

Nemrut, Türkiye‘de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat Bölümü’nde Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırlarında yer alıyor. Nemrut Dağı Milli Parkı sınırlarında bulunan Nemrut, Adıyaman ve Malatya illerinin kesiştiği bölgede konumlanıyor.

ⓘ Nemrut gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Nemrut’a nasıl gidilir ✈️

Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde, Malatya il sınırına yakın bir konumda yer alıyor. Nemrut’a uçakla, arabayla ve otobüsle ulaşım mümkün.

Nemrut’a uçakla nasıl gidilir: Nemrut Dağı’na en yakın havalimanı Adıyaman’da. Adıyaman Havalimanı, Nemrut Dağı’na 68 km uzaklıkta. İstanbul ve Ankara’dan direkt uçak seferlerinin yapıldığı Adıyaman Havalimanı aracılığıyla Nemrut Dağı’na ulaşabilirsiniz.

Adıyaman Havalimanı’ndan Nemrut’a nasıl gidilir: Adıyaman Havalimanı’ndan Nemrut’a direkt ulaşım imkanı sağlayan herhangi bir toplu taşıma aracı yok. Araç kiralama, taksi ya da özel transfer aracı seçeneklerini kullanarak havalimanından Nemrut’a gidebilirsiniz.

nemrut nasıl gidilir

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Nemrut’a otobüsle nasıl gidilir: Nemrut’a kara yoluyla ulaşım Adıyaman’ın Kahta ilçesinden gerçekleşiyor. Nemrut Dağı Milli Parkı’nın yolunun engebeli ve stabilize oluşu nedeniyle 4X4 araçlar dışındaki araçlarla dağa ulaşım bir hayli zor. Türkiye’nin farklı kentlerinden Adıyaman şehir merkezine direkt otobüs seferleri yapılıyor. Adıyaman’dan Kahta’ya da her saat başı dolmuş seferleri var. Kahta ilçe merkezinden Nemrut’a günübirlik turlar düzenleniyor.

Nemrut’a arabayla nasıl gidilir: Nemrut, Adıyaman’a 86 km, Kahta’ya 34 km, İstanbul’a 1.200 km, Ankara’ya 752 km, Malatya’ya 96 km, İzmir’e ise 1.310 km mesafede. İstanbul ve Ankara yönünden özel araçla Nemrut’a gelmek isteyenler Malatya üzerinden, İzmir ve güneyden ulaşmak isteyenlerin ise Adıyaman güzergahını takip etmeleri gerekiyor.

Malatya’dan Nemrut’a arabayla nasıl gidilir: Malatya şehir merkezinden Nemrut Dağına ulaşım yaklaşık 2 saat sürüyor. Nemrut Dağı giriş gişelerine kadar araçla gelip, gişe yanındaki otoparka aracınızı bırakıp zirveye giden servisleri kullanabilirsiniz. Aracına güvenenler gişeden zirveye kadar da araçlarıyla devam edebiliyor. Gişe ile zirve arası 10 dakika sürüyor.

Adıyaman’dan Nemrut’a arabayla nasıl gidilir: Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman kent merkezine 86 km. Bu mesafe özel araçla 1.5 saat sürüyor. Adıyaman’dan Nemrut’a giden kara yolu oldukça dar ve yer yer keskin virajlardan oluşuyor. Araç kullanma konusunda acemi olanların Malatya yolunu kullanmaları öneriliyor. Eğer Adıyaman yolunu takip ederseniz yol üzerinde yer alan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Arsemia Antik Kenti’ni de görebilirsiniz.

Nemrut gezilecek yerler 📌

Nemrut Dağı Milli Parkı, sınırları içerisinde yer alan Nemrut’ta birçok günübirlik tur sabaha karşı yola çıkıyor. Eşsiz gün batımı ile dünyanın en güzel manzaralarından birine tanık olabileceğiniz Nemrut Dağı’nda gün batımını izleyerek gezinize başlıyorsunuz.

Kommagene Kralı I. Antiochos’un mezar odasının üzerine küçük kırma taşların yığılmasıyla oluşturulan Nemrut Dağı Tümülüsü, Arsameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia), Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve tümülüs terasları bulunuyor.

Nemrut, yüzü güneşe doğru bakan ve yüksekliği 10 metreyi bulan devasa heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleri, binlerce yıllık anıt mezarları ve dünyanın en muhteşem gündoğumu ve günbatımı manzarasıyla ülkemizin en etkileyici destinasyonlarından biri.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz