Adıyaman Müzesi, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alıyor. 1982’de modern binasına kavuşmuş ve bu tarihten sonra kendi binasında hizmet vermeye başlamış. Müze binası, konum olarak Adıyaman şehir merkezinin en güzel yerinde, geniş-bahçeli, bodrum kat üzerine yapılmış tek katlı bir bina. Eserler iki büyük salon ve bu salonu birbirine bağlayan ara salon ile iç bahçede sergileniyor.

Aşağı Fırat Bölgesinde yapılan ve yıllarca süren yerli ve yabancı kazılar sonucu teslim edilen, satın alma ve diğer yollardan müzeye gelen eserler ile müze, bölgenin en zengin müzesi haline gelmiş. Etnografik eserler bölümünde Adıyaman yöresinden derlenen halı, kilim, yastık gibi dokumalar, gümüş takılar, ev eşyaları sergilenen müzedeki taş eserlerden bazıları iç bahçede yer alıyor.

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi, Adıyaman ve çevresinde gerçekleştirilen kazılarda elde edilen arkeolojik eserlerle kentin gündelik yaşamı ve kültürel geleneğini simgeleyen etnografik eserlerin sergilendiği, kentin en önemli müzesi. Adıyaman’ın en merkezi noktalarından birinde Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan müze 1982 yılından bu yana bu modern binada hizmet veriyor.

Geniş, bahçeli, bodrum kat üzerine inşa edilen tek katlı bir binada yer alan müzede eserler iki büyük salon ve bu salonu birbirine bağlayan ara salon ile iç bahçede sergileniyor. Aşağı Fırat Bölgesinde yapılan ve yıllarca süren yerli ve yabancı kazılar sonucu teslim edilen, satın alma ve diğer yollardan müzeye gelen eserler ile müze, bölgenin en zengin müzelerinden birine dönüşmüş.

Malta

Müzede sergilenen eserler arasında Paleolitik Döneme ait el baltaları, delici ve kesiciler, Kalkolitik Döneme ait pişmiş topraktan kaplar, Tunç Çağına ait süs eşyaları, Roma ve İslâm Dönemine ait seramik kaplar bulunuyor.

Yine çeşitli dönemlere ait mühürler, kadın ve erkek takıları, insan ve hayvan figürinleri, mozaikler, altın, gümüş ve bronz sikkeler, yöreye ait etnografik eserler müze koleksiyonunda bulunuyor.

Arkeolojik eserler seksiyonunda, Paleotik Çağdan başlamak üzere çakmak taşından el baltaları, delici ve kazıcılar, obdisiyenden ok uçları, pişmiş toprak fügürinler ile Kalkolitik Çağ, İlk, Orta ve Geç Tunç Çağları, Demir Çağı, Roma ve Bizans Dönemleri ile Selçuklu ve Osmanlı dönemleirne ait seramikler, cam eserler, kemik aletler, altın, gümüş ve bronzdan yapılmış süs eşyaları, fügürinler, damga ve silindir mühürler sergileniyor.

Müzede ayrıca, Geç Hitit Çağından taş steller ile Kommagene Krallığına ait sikkeler ve mozaik örnekleri de görülebilecek eserler arasında.

Adıyaman Müzesi bilgi
Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

🗺 Adres: Yenipınar Mahallesi, Atatürk Bulvarı No:226, 02100 Merkez/Adıyaman
📲 adiyamanmuzesi.com ☎️ +90 (416) 2162929
🕘 Ziyaret saatleri: Adıyaman Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde (yaz dönemi) 10.00–17.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde (kış dönemi) 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Adıyaman Müzesine giriş ücreti alınmıyor.

Adıyaman Müzesi, Adıyaman ve Aşağı Fırat Bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen çok sayıda değerli eserin sergilendiği, kentin tarihi belleğine tanık olmak, gelenek ve göreneklerini öğrenmek için Adıyaman’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken adreslerden biri.

1 Yorum

  1. Adiyaman arkeoloji muzesini Nemrut Dagi Oren yerini gezmeden gezdim. Muze muduru Mehmet Beyle tanismak ve onerileriyle once kent icindeki Perre Antik kentini, bilahare muzeden edindigim detayli tum Adiyaman Oren yerleri bilgileri ve haritalari ile sorunsuz aracimla gezdim. Muzedeki Kommegene eserlerini gordukten sonra oren yerlerini gezmek daha anlamli.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz