Mamure Kalesi, Mersin’in Anamur ilçesinde yer alıyor. Anadolu’nun en büyük ve en iyi korunan kalelerinden biri olan Mamure Kalesi, yüksek kayalıkların üzerinde antik temeller üzerine yerleştirilmiş. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Mamure Kalesi, Akdeniz kıyı şeridinde enfes bir manzaraya sahip.

Bölgede hüküm süren Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi farklı devletlerin üslubunu taşıyan, özgün bir orta çağ tahkimatına sahip olan kale, 23 bin 500 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Kale, 1.500 yıllık tarihi geçmişiyle Anamur coğrafyasında insanlık tarihinin önemli aşamalarına tanıklık ediyor.

Mamure Kalesi, Mersin

Mamure Kalesi, Anamur

Mamure Kalesi, Mersin‘in Anamur ilçesinin Akdeniz kıyı şeridinde, Bozdoğan Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Anamur’a 6 km mesafede, Antalya-Mersin Karayolu üzerindeki kale, Akdeniz sahilinde günümüze ulaşmayı başaran en sağlam kalelerden biri olarak biliniyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kale, sahilde yüksek kayalıklar ve düzlükler üzerine kurulu. Tam olarak hangi dönemde inşa edildiği bilinmeyen kalenin bir Roma şehri olan Rigmonai’nin temelleri üzerine inşa edildiği düşünülüyor.

Malta

Bölgede hüküm süren Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlıların savunma amacıyla kullandığı ve eklemeler yaptığı kale, 23 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Yüksek duvarlarla ayrılmış doğudaki iç avlu, batıdaki kale ve bunların güneyinde kayalıklar üzerine inşa edilen iç kale olmak üzere 3 parçadan oluşan Mamure Kalesinde, 39 kule, su sarnıçları, cami ve kale dışında hamam yapısı da görülebiliyor.

Anamur Müzesi’nin 1988 yılında yaptığı kurtarma kazılarında moloz taştan, Horasan harçlı, tabanı mozaik döşeli hamam ve konut olduğu düşünülen yapılar ortaya çıkarılmış. Hamam ve çevresindeki izler bu yapıların kale ile bütünlük taşıdığı düşüncesini desteklemiş. Kalıntıların yüksek ihtimalle Rigmonai antik kentine ait olduğu belirtiliyor.

Anamur ve Taşeli bölgesini Hristiyanlardan alan Karamanoğlu Bedreddin Mahmut Bey (1300-1308) kaleyi ele geçirdikten sonra kiliseleri yıkıp camiye dönüştürmüş. Kalenin adı da Mamuriye olmuş. 16. yüzyıl ortaları ve 18. yüzyıl sonlarında birer kez onarım gören surlar, son olarak 1960’lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmış.

Görüntü olarak Alanya Kalesi’ne benzeyen Mamure’de çift katlı olan kale duvarları içerisinde birbiri ile bağlantı kuran galeriler dikkat çekiyor. Üst kattaki burçlara merdiven ile çıkılırken, burçlara ayrıca dış merdivenler aracılığı ile alternatif geçiş bulunuyor. Baş kale ve köşe burcunun yanında üstü tamamen yıkılmış olan fener kulesinin kalıntıları da görülebiliyor.

Mamure Kalesi, Anamur
Mamure Kalesi, Anamur

Dış kale ise merkezi planlı tek kubbeli bir cami ve çeşmesi, depo, sarnıç ve askerlerin iskan yeri olduğu düşünülen bölümden oluşuyor. Bazı kaynaklar kale içinde Hüseyin Gazi’ye ait bir türbe olduğunu da belirtiyor. Ana giriş kapısının kuzey doğusundaki burcun olduğu yerde yer alan ve hendek üzerinde iki sivri kemerle geçişi sağlayan suyolu, kalenin su ihtiyacı için önemli bir kaynak. Kale kuşatılması halinde alternatif sarnıçlardan da yararlanılıyor.

Mamure Kalesi, Anamur
Mamure Kalesi, Anamur

Günümüzde kaleye giriş için kullanılan kapı, geçmişte giriş olarak kullanılmıyormuş. Üzerinde 6 satır kitabesi bulunan, iç avlunun kuzeyinde, iki kule arasındaki bölüm eskiden kalenin girişiymiş. Kitabede Karamanoğlu Mehmet Oğlu Sultan İbrahim’le ile ilgili bilgi yer alıyor. Giriş kapısını dışarıya bağlayan ve hendeği aşan köprü, günümüze ulaşamayan eserler arasında.

Mamure Kalesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Bozdoğan Mahallesi, Anamur, Mersin
📲 muze.gov.tr/mamure ☎️ 0 (324) 8141677
Mamure Kalesi ziyaret saatleri: Mamure Kalesi, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 08.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) tarihlerinde 08.30–17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Kale, haftanın 7 günü ziyarete açık.
🔐 Mamure Kalesi giriş ücreti: Mamure Kalesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Anamur gezimde Ünlüselek Otel konakladığım yer oldu. Eğer Mersin merkezde konaklayacaksanız Mersin otelleri içinde tavsiyem HostaPark Otel veya Sultaşa Otel olabilir.

Mamure Kalesine nasıl gidilir

Mamure Kalesi, Anamur’un 6 km doğusunda konumlanıyor. Kale, Mersin’e 220 km, Antalya’ya 259 km, İstanbul’a 959 km, Ankara’ya 573 km, İzmir’e 718 km, Adana’ya ise 351 km uzaklıkta. Antalya-Mersin Karayolu üzerinde yer aldığından arabayla ve otobüsle ulaşımı oldukça kolay. Mamure Kalesi’ne en yakın havalimanı ise 88 km uzaklıktaki Alanya-Gazipaşa Havalimanı.

Anamur’a kadar gelmişken ilçenin isim kaynağı olan ve rüzgarlı yer anlamına gelen Anemurium Antik Kenti‘ni de mutlaka ziyaret edin. Anamurluların yaz aylarında akın ettiği mesire alanı Pullu Tabiat Parkı, tarihi Dört ayak Kilisesi ve eşsiz maviliğiyle komşu ilçe Bozyazı’daki Toslaklar Koyu’nu da görebilirsiniz.

Mamure Kalesi, bin 500 yıllık tarihi geçmişi ile Akdeniz kıyı şeridinin en iyi korunan Orta Çağ kalelerinden biri. Mersin gezilecek yerler arasında bulunan kale, bölge coğrafyasında hüküm sürmüş farklı medeniyetlerin izlerine tanık olmak ve doyumsuz Akdeniz manzarasını izlemek için görmeye değer.

5 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz