Marakeş, Fas’ın Kazablanka’dan sonra en büyük ikinci şehri. Fas‘ın ilk başkenti olan şehir, Atlas Dağlarının yanı başında, ülkenin birçok noktası ile Atlas Okyanusu arasında geçiş noktası olarak stratejik bir konuma sahip. Şehirde kullanılan killi yapı malzemesi nedeniyle tarih boyunca ‘Kızıl Şehir’ olarak anılan Marakeş’te şehrin renk dokusuna aykırı bir yapılaşmaya izin verilmiyor.
Mistik dokusu, geleneksel yaşamı koruyan atmosferi ile Kuzey Afrika ve Fas kültürünü deneyimlemek için en iyi rotalardan biri olan Marakeş, aynı zamanda kumarhaneleri, gece kulüpleri ve lüks otelleriyle ülkenin en popüler turizm destinasyonu. Fas’ı ziyaret eden turistlerin üçte birinden fazlası Marakeş’e geliyor.
Marakeş hakkında kısa bilgiler 🇲🇦
Marakeş, resmi adı Fas Krallığı olan Fas’ın Kazablanka’dan sonra ikinci büyük şehri. Murabıtlar (Almoravidler) tarafından 1070-72 yıllarında kurulan Marakeş, tarih boyunca ünü Fas ve Kuzey Afrika’nın da önüne geçen bir yerleşim yeri özelliğini korudu.
Mimari dokusu, eğitim kurumları ve çok kültürlü yapısıyla Kuzey Afrika’dan Endülüs’e kadar geniş bir coğrafyada etkilerini gösteren kent, batı dünyasında büyük bir İslam başkentinin örnek simgesi olarak kabul ediliyor.
Berberi dilinde Mur(n)akush olarak anılan Marakeş’in ismi ‘Tanrılar Ülkesi’ anlamına geliyor. Marrakech-Tensift-El Haouz bölgesinin başkenti olan şehir, yakın geçmişe kadar Batılılar tarafından Fas’ı tarif etmek için ‘Marakeş Krallığı’ olarak adlandırılıyordu.
Fas’ın en hareketli şehirlerinden olan Marakeş, günün 24 saati canlılık ve hareketin asla bitmediği bir yerleşim yeri. Kent, Fransızcada Marrakech, İngilizcede Marrakesh, Almancada Marrakesch ve Türkçede Marakeş şeklinde okunuyor.
Günümüzde batı dillerinde Fas’ın ismi olan Morocco, Marruecos, Maroc, Marokko gibi kelimelerin tamamı Berberi kelimesi olan Murakush’tan türemiş. Ülkeyi ziyaret eden yabancı turistlerin üçte birinden fazlasının Fas’a ilk adımını attığı şehir, lüks konaklama tesisleri, sembol tarihi yapıları, kumarhaneleri, renkli gece hayatı ve muazzam yemekleriyle turistler için tam anlamıyla bir cennet.
Marakeş’te Fas’ın iki resmi dilinden Arapça ve Berberice konuşuluyor. Şehirde Fransızca bilinirliği de yüksek. Marakeş’in nüfusu 1 milyon 100 bin. Kentte Fas para birimi Dirhem (MAD) kullanılıyor. Fas, Türkiye’den 2 saat geride.
ⓘ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Marakeş’e vizesiz seyahat edebiliyor. Fas’a gidebilmek için minimum 6 ay geçerliliği olan bir pasaportunuzun olması yeterli. Eğer turla gitmiyorsanız kalacağınız otelin rezervasyon bilgilerini cep telefonunuza kaydetmeniz pasaport kontrolünde işinizi kolaylaştırabilir.
ⓘ Pasaportunuz henüz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vizesiz gidebileceğiniz ülkeleri öğrenmek için Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Daha uygun ve verimli bir Marakeş tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma da göz atın dilerseniz.
Marakeş nerede 📍
Marakeş, Afrika’nın kuzeybatısında yer alan Fas’ın ikinci büyük şehri. Fas aynı zamanda bir Afrika ülkesi. Şehir, Fas’ın ortasında, Atlas Dağlarının yanı başında konumlanıyor. Şehir coğrafi konumu ile Fas’ın iç bölgeleri ile Atlas Okyanusu arasında önemli bir geçiş güzergahında yer alıyor.
Marakeş’e nasıl gidilir ✈️
Marakeş’e uçakla nasıl gidilir: Türkiye‘den Fas’ın Marakeş şehrine direkt ve aktarmalı uçuşlarla ulaşılabiliyor. İstanbul Havalimanından Türk Hava Yollarının Marakeş’e haftanın 7 günü direkt uçak seferi var. Marakeş Menara Havalimanına yapılan uçuşlar 5 saat 25 dakika sürüyor.
THY ve Pegasus Havayolları’nın Kazablanka’ya olan uçuşlarını kullanarak Marakeş’e aktarmalı olarak da ulaşabilirsiniz. Paris, Madrid, Barselona, Atina ve Roma gibi Avrupa kentlerinden Marakeş’e aktarmalı uçuş seçenekleri bulunuyor.
Marakeş Havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir: Marakeş Menara Havalimanından şehir merkezine ulaşım oldukça kolay. Marakeş Menara Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için otobüs, taksi ve araç kiralama olmak üzere 3 seçeneğiniz var.
Havalimanının içinden kalkan ALSA firmasının 19 numaralı otobüsü ile kent merkezine 30 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Her yarım saatte bir seferleri olan otobüs tek yön 30, gidiş dönüş ise 50 Dirhem. ALSA otobüsleri 06.15 ile 21.30 saatleri arasında, haftanın 7 günü sefer yapıyor.
Taksiler havalimanı gelen yolcu terminalinin çıkış kapısının önünde yer alıyor. Havalimanı ile kent merkezi arasındaki 8.5 km’lik mesafe için taksiciler 20 dolardan kapıyı açıyor. Benzin ve taksinin çok ucuz olduğu Fas’ta pazarlık kültürü çok yaygın.
Pazarlıkla en fazla 10 dolara kent merkezine ulaşabilirsiniz. Ancak taksi şoförü ile fiyatta kesin olarak anlaştığınızdan emin olmadan taksiye binmeyin.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Marakeş’ten Kazablanka’ya nasıl gidilir: Marakeş’ten Kazablanka’ya düzenli tren seferleri yapılıyor. Marakeş Tren Garı, kent merkezine 6 km uzaklıkta. Marakeş’ten kalkan tren 2.5 saatlik yolculukla Kazablanka şehir merkezindeki Casa Voyageurs istasyonuna ulaşıyor. CTM, SATAS ve Supratours adlı firmalarının otobüsleriyle de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Marakeş, Fas’ın Kazablanka’dan sonra en büyük ikinci şehri. Marakeş’in tarihi Medina bölgesi; pazar yerleri, dolambaçlı sokakları, geçitleri ve dönemeçleriyle gerçek bir labirent. Birbirine karışan kokuların arasında kalabalığı ve karmaşası hiç eksik olmayan Jema El-Fna Meydanı’ndan yükselen gürültü ve hareketlilik bir anda bizim için bir oyuna dönüşüyor.
Kasbah, Hivernage ve Route de L’Ourik bölgeleri ise kentin modern yaşamını görmek için doğru adresler. Bu bölgelerin dışında, Koutoubia Camisi, Bahia Sarayı, Menara Bahçeleri, Dar Si Saïd Müzesi, Saadian Mezarları, Ben Youssef Medresesi, Marakeş Müzesi, Bab Agnaou Geçidi, Majorelle Bahçeleri, Shrob Ou Shouf Çeşmesi, El Badi Sarayı, Oukaimeden ve Ouirgane mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Mükemmel bir blog olmuş.Emeğinize sağlık.