Köprülü Kanyon, Antalya‘nın Manavgat ilçesi sınırlarında yer alan Türkiye’nin en popüler rafting alanı. Adını Köprüçay Irmağı üzerindeki Roma Döneminde inşa edilen bugünkü Oluk Köprü’den alıyor. Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayan, Antalya’nın Değirmenözü Köyüne dek yaklaşık 25 km boyunca dar vadilerden akan Köprüçay Irmağı, 1973 yılından bu yana milli park olarak koruma altında.

Yüzölçümü 366 bin 140 dekar olan milli parkta, Köprüçay’ın Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında yer alan 14 km uzunluğunda ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğiyle ülkemizin en uzun kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon’da raft adı verilen botlarla ilkbahardan sonbaharın sonuna kadar olan dönemde heyecan verici rafting sporu yapılıyor. Yaz aylarında günde 7 bin kişiye rafting imkânı sağlıyor.

Köprülü Kanyon, Antalya

Köprülü Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde başlayan ve Antalya’da Akdeniz’e dökülen, Köprüçay Irmağı boyunca uzanan ülkemizin en çok ilgi gören rafting parkurlarından biri. Köprüçay Irmağının asıl kaynağını Isparta’nın ilçesi Aksu’dan gelen ırmak ve yine Isparta’ya bağlı Karacahisar Köyünden çıkan su oluşturuyor.

Köprülü Kanyon’un başlangıcı Isparta’nın güneydoğusunda bulunan Kasımlar Beldesi. Kasımlar’dan Antalya’nın Değirmenözü Köyü’ne dek yaklaşık 25 km boyunca dar vadilerden oluşan Köprülü Kanyon’da rafting yapılabilen bölgenin başlangıcında iki adet de tarihi köprü var.

Malta

Küçüğü asıl usta tarafından, kemerli büyük köprü ise ustanın kalfası tarafından inşa edilmiş bu taş yapılar, ismini kanyona vermiş. Oluk Köprü ve Büğrüm Köprü olarak bilinen bu köprüler Roma dönemi özelliklerini taşıyor.

Bölgenin kil, kumtaşı, konglemera ve kalker kayaçlarından meydana gelen jeolojik yapısı karstik yer şekillerinin oluşmasına imkan sağlamış. Köprülü Kanyon, Dünya Bankası uzmanlarıyla birlikte yürütülen BM GEF II Biyoçeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi kapsamında Türkiye’de seçilen dört doğal alandan biri.

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Köprülü Kanyon Köprüsü
Köprülü Kanyon Köprüsü

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayan ve Antalya‘dan Akdeniz’e dökülen, Köprüçay Nehri’nin oluşturduğu kanyonun iki yakasında kurulu olan, Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden. Büyük bölümü Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırlarında bulunan milli park toplamda 36 bin 614 hektar genişliğinde bir alana sahip.

Doğa tutkunlarını ve macera arayan gezginleri cezbeden doğa yürüyüşü, rafting gibi etkinliklerin de yapıldığı parkda Türkiye’nin en popüler rafting parkurlarından olan Köprüçay Nehri ve çevresini saran muhteşem doğasıyla ünlü.

Köprülü Kanyon Milli Parkı, kaynak değerini oluşturan Köprüçay’ın Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, kızılçam ve makilik alanları yaygın olmakla birlikte 400 hektarlık saf Akdeniz serisi ormanından oluşan Köprülü Kanyon Milli Parkı, bu botanik özelliği benzersiz nitelikte. Alabalıkları ile ünlü Köprüçay, bu temiz nehrin suyu, kaynağından rahatlıkla içilebilen bir özelliğe sahip.

Köprülü Kanyon’da yalnızca su sporları değil aynı zamanda çeşitli tarihi yerler ve yaylaları da gezebilirsiniz. Turistik açıdan gerçekten son derece zengin bölgede, Köprüçay, Torosları ayırarak bir vadi oluşturuyor. Bu vadinin içerisinde ise pek çok yayla yer alıyor. Yaylaların haricinde Manavgat Şelalesi ve Selge Antik Kenti de buraya geldiğinizde gezebileceğiniz yerler arasında yer alıyor.

Köprülü kanyon Milli Parkı
Köprülü kanyon Milli Parkı
Köprülü Kanyon hakkında bilgiler

Isparta’nın güneydoğusunda bulunan Kasımlar Beldesi’nden başlayan, Antalya’nın Değirmenözü Köyü’ne dek yaklaşık 25 km olan bölümünde suyun yükseldiği zamanlarda yürüyerek geçiş çok zor, yaz aylarında yürüyerek geçiş yapmak mümkün olabiliyor. Değirmenözü Köyünden sonra tamamen açık alanda akan nehir, daha sonra tekrar dar vadilere giriyor.

Bu ikinci kısım Köprülü Kanyon Antik Köprüsüne kadar devam ediyor. Yine bu bölümde dik vadiler zor geçişler var. Doğal güzellikleriyle şahane bir sayfiye yeri olan kanyon aynı zamanda çok önemli bir turistik merkez.

Köprülü Kanyon Milli Parkı tabii güzellikleri kadar, zengin kültürel kaynağa da sahip. MÖ 5. yüzyılda kurulmuş Antik Selge Kenti’nin tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis tapınakları, sarnıçlar, su kemeri, Köprüçayı ve Kocaçay üzerinde bulunan Oluk ve Büğrüm Köprüleri öne çıkıyor. Selge’yi Pamphlia sahil şehirlerine bağlayan taş kaplamalı tarihi yol ise şehir kalıntılarının en çarpıcı örnekleri.

Milli Parkın ana kaynağını oluşturan Köprüçay’ın, Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadide, ağaçlarla gölgelenen nehir kenarında günübirlik ve kamp kullanma alanları milli parkın en önemli aktiviteleri.

Milli Parkta ayrıca, yaban hayatının belli başlı üyeleri olan geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar, porsuk görme fırsatı yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda köprü kollarında bol miktarda alabalık bulunuyor. Kanyonda yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilecek tesisler bulunduğu gibi, çadır ve karavanla konaklama da Milli Park alanı içerisinde yapılabiliyor.

Köprülü Kanyon rafting yapın yapmayın herkesin özgürce, doya doya ziyaret edebileceği eşsiz, benzersiz güzellikte bir yer. Alternatif tatil, doğa tatili, çadır ve kamp tatilinin kalbi olan kanyonda, keyifli ve huzurlu bir tatil yapabilirsiniz.

Diğer yandan rehberler eşliğinde akarsuyun kaynağına ulaşabilir, rafting, trekking, canyoning, bisiklet turu ve dağ bisikleti, river yoga, tırmanış, balık tutma, binicilik, jeep safari, paintball ve takım aktiviteleri ile çeşitli su sporları gibi aktiviteler de milli parkta yapabilecekleriniz arasında.

Köprülü Kanyon rafting

Köprülü kanyon yapılacak şeyler

Rafting zorluk derecesi olarak yeni başlayanlara daha çok hitap eden parkurlarının da olması nedeni ile Köprülü Kanyon birçok kesimden macera sever ruhların gözdesi. Ayrıca, bölge sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler ile rafting ile ilgisi bulunan bulunmayan birçok yerli ve yabancı turistin de ilgisini çekiyor.

Uzunluğu 14 km olan parkurda, rafting turları genellikle 10.30-11.00 saatlerinde başlayor. Adrenalin dolu bu macera yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Köprülü Kanyon’da rafting sezonu 1 Mayıs-30 Ekim tarihleri arasındaki dönemi kapsıyor. En yoğun olarak rafting yapılan dönem ise temmuz, ağustos ve eylül ayları.

Bölgede rafting hizmeti veren yaklaşık 50 civarında firma var. Bu firmaların çoğu, sizi otelinizden alarak kanyona getiriyor, öğle yemeği de dahil olmak üzere rafting hizmeti verip tekrar otelinize bırakıyorlar. 8-10 kişilik botlarda rehber eşliğinde rafting yapabileceğiniz gibi, iki veya tek kişilik kanolarla kayak-ing de yapabiliyorsunuz. Size düşen, mayo ve ıslanabilir ayakkabınızı getirmek. Kask, kürek, can yeleği ve bot firma tarafından veriliyor.

Köprülü Kanyon konaklama

Milli park içinde ziyaretçilerin yeme-içme ve konaklama gibi ihtiyaçlarını karşılayan tesisler de var. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda doğanın enfes güzelliklerini keşfetmek isteyenler çadır kurup, doğayla iç içe kalabiliyor. Çadırda kalmak istemeyenler için de diğer seçenek Beşkonak ve Karabük köylerindeki bungalov evler.

Park içinde ve bungalov evlerdeki konaklama kapasitesi yetersiz olduğu için bölgede daha uzun zaman geçirmeyi planlayanlar Manavgat, Side ve Belek gibi yakın yerleşim yerlerindeki tesisleri tercih edebilir.

Köprülü Kanyon’un tertemiz dağ ve orman havası, gürül gürül sularıyla, doğa ile tatili birlikte yaşayabileceğiniz huzur dolu, eşsiz bir konaklama deneyimi yaşamak mümkün. Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırları içerisinde, şömineli taş evler, bungalovlar ve kamp alanında çadır kurma imkânınız var.

Diğer yandan gün içinde her türlü yeme-içme ihtiyacınızı alan içerisinde yer alan pek çok restoran ve kafeden karşılayabilirsiniz. Yalnız bölgeye özgü alabalık ve otlu gözlemenin tadına mutlaka bakın.

Köprülü Kanyona nasıl gidilir

Köprülü Kanyon giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Karabük, 07550 Manavgat, Antalya 📲 koprulukanyon.gov.tr
Köprülü Kanyon Milli Parkı ziyaret saatleri: Köprülü Kanyon Milli Parkı ziyaret saatleri konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Milli park, yılın her dönemi saat sınırlaması olmadan ziyaret edilebiliyor.
🔐 Köprülü Kanyon Milli Parkı giriş ücreti: Köprülü Kanyon Milli Parkı giriş ücreti alınmıyor. Ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Köprülü Kanyona nasıl gidilir

Köprülü Kanyon, Antalya’ya 90 km uzaklıktaki Manavgat ilçesinde yer alıyor. Serik ile Manavgat arasında bulunan yol ayrımından kuzeye, Toros Dağları istikametine yol alınarak 38-40 km daha devam edildiğine ulaşılıyor. Bu yol Akdeniz sahillerinden ayrılıp Taşağıl’dan geçip Beşkonak’a ulaşıyor.

Kanyona otobüsle gelmeyi planlayanların Manavgat Otogarından kalkan dolmuşları kullanmaları gerekiyor. Kanyona en yakın havalimanı ise 81 km uzaklıktaki Antalya Havalimanı.

Köprülü Kanyon, tarihi taş köprüleri, Selge Antik Kenti ve muhteşem doğasıyla yeşilin ve mavinin birleştiği olağanüstü bir atmosfere sahip. Türkiye’nin en popüler rafting parkuru olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerine kucak açıyor.

5 Yorumlar

  1. Doğa güzelliği açısından muhteşem. Bir gün mutlaka kamp yapacağım. Sadece bakıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Doğaya karşı biraz daha duyarlı olalım lütfen!

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz