Semporna, Sabah’ın doğu kıyısında yer alan küçük bir kasaba. Malay dilinde ‘mükemmellik’ anlamına gel kasaba, Kota Kinabalu’dan 530 km, Sandakan’dan ise yaklaşık 250 km uzaklıkta yer alıyor. Kasabanın ekonomisi balıkçılık ve turizm etrafında dönüyor.
Semporna, dünyanın en güzel ilk beş dalış merkezinden biri olan Sipadan ve Mabul Adaları’nda ulaşım için en güzel yer. Açık deniz dalış bölgeleri Kapalai, Mataking ve Pom Pom çeşitli mercan ve deniz yaşamı ile ünlü. Semporna’dan adalara tekne transferi yaklaşık 45 dakika sürüyor.
Semporna, Borneo
Semporna, sahilde küçük ve çirkin bir kasaba olabilir ama açık denizleri dalışçıların rüyasına girecek kadar büyüleyici uluslararası bir dalış sahnesi. Semporna Adaları Parkı (Tun Sakaran Deniz Parkı), kasabadan kısa bir mesafede yer alıyor. Bu 350 kilometrekarelik deniz parkı sekiz adadan oluşuyor
Adalar Bohey Dulang, Bodgaya, Sebangkat, Selakan, Tetagan, Mantabuan, Sibuan ve Maiga. Tüm deniz parkının panoramik manzarasını görmek için düzenlenen turlar Bohey Dulang’a 1 saatlik kısa bir yürüyüşle başlıyor. Öğle yemeğinden sonra şnorkelli yüzme veya tüplü dalış seanslarınız için Mantabuan ve Sibuan’a geçiliyor.
Anlamı Kralın gözü olarak çevirebileceğimiz Mataking Adası, otuzdan fazla dalış alanına sahip. Reef Dive Resort’un özel mülkiyetinde olan ada Malezya’nın ilk sualtı postanesine de ev sahipliği yapıyor. Harfler su geçirmez bir çantaya konuyor ve özel bir lastik damga kullanılarak damgalanıyor.
Bukit Tengkorak Arkeolojik Miras Alanı, gününüzü anakara Semporna çevresinde geçirmek isteyenlerin ilgisini çekebilecek bir yer. kelimenin tam anlamıyla Kafatası Tepesi anlamına gelir alan, Neolitik dönemde Güneydoğu Asya’daki en büyük çömlek yapım alanı olmuş. Aslında, tepeye tırmanırken hala çanak çömlek parçaları bulabilirsiniz. Zirveye çıkmak o kadar da yorucu değil.
Tanjung Parapat, daha az bilinen ve daha az turistik bir yer. Şehir hayatından uzaklaşıp biraz sessizlik yaşamak ve gün batımını seyrederken soluklanıp dinlenmek için uzun bir iskelesi var. Yakındaki tepede yürüyüş yapınca, tıpkı Bukit Tengkorak’ta olduğu gibi, çevredeki adaların yanı sıra tüm bölgenin geniş panoramasının manzarasıyla karşılaşıyorsunuz.
Semporna’da taze deniz ürünleri ucuza satılıyor. Marketten alıp herhangi bir restorana gidip şeften sizin için pişirmesini isteyebilirsiniz. Deniz ürünleri ile pek aram olmasa da Semporna’nın Izgara Balığı anlamına gelir Bakar Semporna not etmeniz gereken bir mekan.
Parkın içinde ve çevresinde 2 binden fazla deniz çingenesi yaşıyor. Celebes Denizine bakan Darvel Körfezinin ağzına konuşlanmış nüfusun birçoğu kazıklar üzerindeki köylerde yaşıyor. Halkın çoğunluğunu su çingeneleri olarak bilinen Bajaular oluşturuyor.
Güneydoğu Asya’da deniz göçebesi olarak yaşayan Bajau kabilesi, üstün dalış yetenekleri ve nefes tutma becerileriyle biliniyor. Bin yılı aşkın bir süredir Filipinlerin, Borneo ve Endonezya çevresinde bulunan denizlerde yaşayan kabile, nesillerdir su üzerindeki evlerde yaşıyor.
Hayatları tamamen balık tutmak üzerine kurulu Bajau halkının bazıları 60 metreye kadar dalıp 13 dk su altında kalabiliyor. Yüzmeyi yürümekten daha iyi beceren küçük çocuklardan, yaşlılara kadar herkes balıkçılık ticaretinde kendine yer bulmuş.
Son yıllarda, bölgede turist kaçırma ve korsan tekneleri ne yazık ki yaygınlaşmış. 2000’li yılların başlarında, bir dizi kaçırma olayı uluslararası haberlere yol açmış ve adalıları yüksek alarma geçirmişti. Aklınızda bulunsun.
Semporna’ya gitmek için en yakın havaalanı olan Tawau Havalimanına Borneo’nun Kota Kinabalu, Sandakan ve Malezya ana karası şehirleri Kuala Lumpur ve Johor Baru’dan uçuşlar var. Tawau’dan Semporna’ya gitmek taksiyle yaklaşık 70-80 dakika, otobüsle iki saate yakın sürüyor. Dalış paket alanları ilgili şirketler Tawau havaalanından alıp Semporna’ya transfer ediliyor.
Kota Kinabalu’dan Semporna’ya otobüsle yolculuk yaklaşık 10 saat sürüyor. Sandakan’dan karayolu ile Semporna’ya ulaşmak ise 5-6 saat sürüyor. Ben Kota Kinabalu’dan uzun bir otobüs yolculuğuyla Semporna’ya geçtim.
Kota Kinabalu merkezdeki terminale otobüsle, oradan da diğer şehirlere otobüs seferlerinin yapıldığı Inanam Otobüs Terminaline halk otobüsüyle geçtim. Dyana Otobüs Şirketinden RM75 karşılığı biletimi alıp saat 8.30’da yola çıktık. Türkiye’deki otobüsler kalitesinde olmasa da nispeten konforlu bir otobüstü. Çok kirli olsa da tuvaleti bile vardı.
Otobüsüm iki saat kadar sonra, Güney Asya’nın en büyük dağı olan 4095 metre yüksekliğindeki Mount Kinabalu’nun yanından geçerken manzara nefes kesiciydi. Mount Kinabalu gibi birçok güzel manzara ve palmiye ağaçları arasından geçip 10 saat sonra Semporna’ya vardım.
Scuba Junkie Hostelinde arkadaşım Farid ile tekrar buluştuk. Aynı zamanda hostelin sahibi de olan Scuba Junkie Diving ile dalış yaparsanız geceliği RM20, yoksa normal fiyatı RM40. Farid Scuba Junkie ile Mabul Adası’nda 6 gündüz ve bir gece dalışı gerçekleştirmiş ve onların oldukça profesyonel olduğunu söyledi.
Sipadan Adası, dünyanın en iyi dalış alanlarından biri. Birçok insan Semporna’ya bunun için geliyor. 1989 yapımı “Borneo: Deniz Kaplumbağasının Hayaleti” filminde ünlü dalgıç Jacques Cousteau, Sipadan Adası için “el değmemiş sanat eseri” demişti. Yıllar geçtikçe Sipadan, dünyanın en iyi dalış alanlarından biri olarak yerini sağlamlaştırdı.
Unutmadan Sipadan Adasında dalmak için birkaç hafta önceden rezervasyon yapmanız şart. Limitli dalışçı kabul ettiklerinden gerekli izinler için önceden yer ayırtılması gerekiyor. Yüksek sezonlarda bunu hatta birkaç ay öncesinden yapmak gerekiyor.
Semporna’daki ertesi günümde önce maille rezervasyon yaptırmak istediğim ama yanıt alamadığım Uncle Chang ofisine uğradım. Sipadan dalış listesinde ismim yoktu, ancak istersem 3 gün sonra dalabileceğimi söylediler. Sipadan Adasında 3 dalış için RM580 (350 TL) ödemek gerektiğinden, fiyatı çok pahalı bulup vazgeçtim.
Sipadan dalış fiyatların abartılı olmasından dolayı vazgeçip Scuba Junkie Dalış Ofisine geçip, RM630 ödeyerek 6 dalış satın aldım. Her dalış RM100 (58 TL), eğer her 3 dalış daha satın alırsanız %10 indirim uyguluyorlar.
Ben 1 gece Mabul Adasında RM85’e Scuba Junkie Resort’ta konaklama da satın aldım. Aslında daha fazla ödemiştim ama 3 yerine 6 dalış daha makul göründü bana. Varsın Sipadan’ın popüler mercanları arasında yüzmeyeyim, zaten yeteri kadar mercanı Bali’de, Gili ve Tioman Adalarında görmüştüm.
Öğleden sonra ise Farid minibüsle Tawau kasabasına geçti. Oradan da uçakla önce Kota Kinabalu’ya uçacak. Yarın da Kota Kinabalu’dan Tayland Bangkok’a geçiyor. Ben Avustralya’nın Darwin şehrinden Endonezya’nın Bali Adası’nın Denpasar şehrine uçtuğumda, İran asıllı Hollandalı yol arkadaşım Farid’te, aynı gün Amsterdam’dan Jakarta’ya inmiş ve ertesi gün de Bali’ye inmişti.
Hollandalı bir çiftin işlettiği Ombak Bagus hostelinde tanışmış ve sonra 3 ay birlikte Endonezya Malezya, Singapur ve Borneo’da seyahat etmiştik. Artık bundan sonra ben yola solo olarak devam edeceğim o ise Krabi’de kız arkadaşıyla buluşacak. Sonrasında belki yine bir araya geliriz kim bilir…
Day 434, Borneo:22. Semporna, 12 Ekim 2011, Çarşamba
Merhaba,
Benim Mabul konaklamalı Sıpadan dalış programım öncesi Semporna’da bir gün geçirme ve bir gece kalma maceram oldu ki paylaşmadan edemedim. Dalışa başladığımdan beri yani yaklaşık 10 yıldır hayalim olan Sıpadan gezisine 1 gecede karar verdim, o gün günlerden Perşembeydi ve Cumartesi sabahı kendimi Kuala Lumpur uçağında bulmuştum.
İstanbul’dan Kuala Lumpur’a 12 saatlik bir uçuş, ordan 3 saatlik Twau uçuşu, Tawau’dan 1 saatlik bir otobüs yolculuğu ile Semporna’ya ulaştık. Tam anlamıyla cennetten önceki cehennemdi, Mabul’a gitmeden 1 gece orda konaklamamız gerekiyordu ve bu yolculuktan sonra tabi ki açlıktan ölüyorduk. Hayatımın en pis KFC’sinde yemek zorunda kalmıştım, sokaklar o kadar pisti ki yerlere basmaya korkuyorduk. Ufak şehir turumuzu yaptık ve cennete bu kadar yakında cennetten nasıl bu kadar uzak olduğumuzun şaşkınlığı içinde otelimizin denizin üzerindeki iskelesinde birer bira içmeye karar verdik ve bunu hiç ama hiç beklemiyorduk, kedi boyunda fareler iskelede cirit atıyordu. 🙂
Sabah uyandığımda gece fareler kulaklarımı kemirmediği için müteşekkir uyandığımı hatırlıyorum. Mabul, Sıpadan, Siamil ve diğer adalar ise kadar ama o kadar güzeldi ki ilk 4-5 gün şaşkınlıktan ağzımı kapatamadığımı hatırlıyorum, 5. gün mü ne oldu insan her şeye alışıyor işte cennette yaşamaya alışmıştık…
Sipadan icin beklemem gerekiyordu, Aslinda 3 dalis icin istenen ucret cok pahali da degildi. Hayal kirikligina ugramaktan cekindim, Mabul beklentilerimi karsilamasa da cok sey ogretti bana. Bir acidan kesinlikle haklisiniz.
Ancak Fiji, Bali, Gilli adalarinda o kadar cok renkli deniz alti hayati gordum ki, yine de Sipadan’in biraz pazarlama oldugu onyargisindayim. Gunun birinde dalarim orada sanirim, kopek baliklari icin 🙂
Keşke 6 dalış yerine o paraya 3 dalış Sipadan’da yapsaydınız.
Sipadan kesinlikle Sibuan, Mabul, Kapalai ve Tioman’dan farklı.
O kadar renkli balığı akvaryumda bile bir arada görmemişsinizdir.
Whitetip reef sharks, kaplumbağalar, baracuda point,…
Her kuruşuna ve o izin listesinde beklemeye değer bence.