Kabak Koyu, dünyanın koruma altına alınan 100 dağı arasında yer alan Babadağ’ın eteklerinde, endemik bitki çeşitliliği, yaban hayatı ve 200 metrelik koyuyla, özellikle genç seyahat severlerin tercih ettiği bir doğa harikası. Fethiye merkeze 33 km uzaklıkta, Uzunyurt (Faralya) köyünün Akdeniz’le buluştuğu bakir bir koyda yer alan Kabak, son yıllarda kamp tutkunlarının bölgede en çok ziyaret ettiği yerlerden biri.

Türkiye’de ender rastlanan bir jeolojik yapıya sahip olan Kabak Koyu, üç tarafı dağlarla çevrili, kanyon biçimindeki derin bir vadi ve bu vadinin denize açılan çakıllı kumsalından oluşuyor. Birçok kişinin ‘Mutlaka bu yıl gideceğim’ dediği Kabak, toplumun farklı kesimlerinden kişilerin bir arada hoşgörü ortamı içerisinde tatil yaptığı bir yer.

kabak koyu

Kabak Koyu, Fethiye

Kabak Koyu, eşsiz görünümünün yanı sıra, doğal hayatı korumak için büyük oteller yerine kamp alanları ve ağaç evlerin kurulduğu, dünyanın en iyi trekking parkurlarından biri olarak kabul ediliyor. Dünyanın en uzun yürüyüş rotalarından biri olan 513 km uzunluğundaki Likya Yolu, Kabak Koyu’ndan geçiyor.

Fethiye’nin güneybatısında, Faralya (Uzunyurt) Köyü sınırlarında yer alan Kabak, sosyal medyada yapılan paylaşımların da etkisiyle son dönemde ülkemizde yaz tatili denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birine dönüştü. Bu popülerlikte Kabak’a tatile giden kitlenin açık görüşlü olması, koyun özgürlük ortamı ve doğal güzelliklerin de etkisi büyük.

Malta

Serbia

Fethiye gezilecek yerler listesindeki Kabak Koyu, yüksek kayalar, akarsu ve deniz ile çevreli konumuyla, izole kalarak, bitki ve hayvan türleri bölgeye özgü hale gelerek diğerlerinden ayrı olarak evrimleşmiş bir bölge. Kelebekler Vadisi’ne ismini veren kaplan kelebekleri de burada da yaşayan endemik türler arasında.

Dik yamaçlardan aşağıya yürüyerek, ciplerle ya da dolmuşla ulaşılabilen Kabak Vadisi, 1987’ye kadar tamamen bakir bir bölgeydi. Kabak Koyu’na ilk yerleşen gezgin Turan Pirendeoğlu, aynı zamanda vadinin ilk yerleşimi olan Turan Kamp’ın da kurucusu.

Kabak Koyu halen, şehir yaşamının karmaşasından, görüntü ve ses kirliliğinden uzaklaşmak, doğaya yakın olmak isteyenler için mükemmel bir inziva ortamı sunuyor. Hem dokunulmamış güzelliği hem de antik özellikleriyle dünyanın en özel bölgelerinden Kabak Koyu’nu her yıl yerli yabancı yüzlerce kişi ziyaret ediyor.

Alabildiğine sessiz doğal ve bakir, birinci derecede doğal sit alanı olan Kabak Koyu’nda doğa, hamak ve deniz üçlüsünün yanı sıra ağaçlardaki sincapların fotoğraflarını çekebilir, geceleri ağustos böceklerinin şarkılarına eşlik edebilirsiniz.

kabak koyu nasıl bir yer
Kabak Plajı

Kabak Koyu Gezilecek Yerler

Fethiye Gezi Rehberi blog yazımda tüm noktalar hakkında daha detaylı bilgiler paylaştım
Fethiye Gezilecek Yerler blog yazımda coğrafyanın tüm önemli gezilecek yerleri bir arada
Fethiye Merkezde Gezilecek Yerler blog yazım merkezdeki önemli yerleri listeliyor
Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler arabası olup da bölgeye geniş vakit ayıranlar ve sık sık bölgeyi ziyaret edenler için geniş bir liste içeriyor
Göcek Gezilecek Yerler blog yazımda ise Fethiye’nin nefis mahallesi Göcek hakkında bilgiler paylaştım
Fethiye-Kaş Arası Gezilecek Yerler blog yazım Akdeniz coğrafyasını araba ile gezenler için bir gezi rehberi

1. Kabak Plajı

kabak plaji

Kabak Plajı, Kabak Koyu olarak da anılan koyun kıyısında yer alan 200 metre uzunluğunda bir kumsal. Plaj, cam gibi turkuaz denizin keyfini çıkarmak için muhteşem bir yer. İnce taneli kum ve iri çakıl taşlarıyla kaplı Kabak Plajının denizi her daim dalgalı ve bembeyaz köpüklü. Denizin ilk 5 metresinden itibaren derinlik hızla artıyor. Dip akıntısı nedeniyle yüzme bilmeyenler için önerilmeyen denizin suyu ise denize rahatlıkla girilebilecek orta soğuklukta.

Plajın hemen yanı başında restoran ve kafe olarak hizmet veren bahçesindeki yemyeşil alanda şezlong ve şemsiyeler bulunan bir işletme yer alıyor. İşletmede fiyatlar ortalamanın üzerinde. Eğer şemsiye, şezlong gibi takıntılarınız yoksa plajın dilediğiniz yerine sandalye ve havlunuzla yerleşip denizin ve parıldayan güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Kumsal üzerinde ücretli hizmet veren herhangi bir işletme yok. Tuvalet ve duş gibi ihtiyaçlar için de kafe, restoran ve kamp alanlarından ücreti karşılığında yararlanabilirsiniz.

Çam ve ardıç ağaçlarından oluşan ormanlarıyla doğanın huzur için bir araya getirebileceği her şeyin mevcut olduğu koyda yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri de şüphesiz doğa yürüyüşü.

2. Aladere Şelalesi

Aladere Şelalesi, Kabak Vadisi içerisinde yer alıyor. Kabak sahiline 60 dakikalık yürüme mesafesinde olan şelale, 3-4 metre yükseklikten dökülüyor. Döküldüğü yerde 170 cm derinliğinde ve 15-20 metrekare genişliğinde doğal bir havuz oluşturan şelale, yaz aylarında bölgeyi keşfetmek isteyen doğa severlerin uğrak noktası.

Likya Yolu üzerinden, adrenalin yükselten patikalardan yürüyerek ulaşılan Aladere Şelalesi’ne giden yol boyunca sandal ağaçları, keçiboynuzları, çamlar ve envai çeşit bitkilerin kokusu temiz havaya karışıyor. Şelaleye bireysel gidebileceğiniz gibi Ölüdeniz ve Kabak Vadisindeki otellerden düzenlenen günübirlik turlara da katılabilirsiniz.

Ancak zorlu parkur koşulları ve parkurda yeterli yönlendirme tabelası olmaması nedeniyle profesyonel rehber eşliğinde gitmenizi öneriyorum. Son yıllarda parkura tırmanırken kayıp düşen ve hayatını kaybeden çok sayıda kişi olmuş.

3. Faralya Köyü

Faralya Köyü, Kabak Koyu’na yaklaşık 20 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. İngiltere’nin dünyaca ünlü gazetesi The Times’ın, Türkiye’de bulunan 6 gizli cennet arasında saydığı, 40 kilometrelik bir alana yayılan ve deniz kıyısından birkaç yüz metre tepeye kurulan Faralya’nın resmi ismi Uzunyurt Köyü.

Doğa ve köy turizmi bakımından Fethiye’nin en önemli bölgesi olan Faralya Köyü, eşsiz konumuyla Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu ve Ölüdeniz’e hâkim bir lokasyonda bulunuyor. İnsanları hayrete düşüren güzelliğiyle uçsuz bucaksız uzanan deniz manzarası, nefes kesen gün batımı renkleri, zengin bitki örtüsü, dimdik ayakta duran vahşi dağları ile ziyaretçilerine dudak ısırtıyor.

4. Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi, etrafı 350 metreye ulaşan dik kayalıklarla çevrili, Ölüdeniz’den 5 km uzaklıkta yer alan cenneti andıran bir doğal güzellik. Vadi, Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileriyle ünlü dağı Babadağ’ın eteklerini süsleyen ülkemizin en güzel 10 doğal güzelliğinden biri. Doğal güzellikleri nedeniyle 1995’te birinci derecede doğal sit alanı ilan edilmiş vadi, ülkemizdeki doğa ve kamp turizminin en önemli adreslerinden.

Adını barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden alan vadi, çevresindeki dağlar nedeniyle çevreden izole konumda. Vadiye giden birçok kişi uçuşan binlerce kelebekle karşılaşacağını düşünüp yanılıyor. Kelebekler, sezonda vadinin derin noktasındaki nehir ve şelaleler civarında görülebiliyor. Denize girmek, kamp yapmak için ideal. Ölüdeniz’den kalkan teknelerle gidilebiliyor, karadan araçla ulaşım imkanı yok.

5. Ölüdeniz

Ölüdeniz, Fethiye’ye 17 km uzaklıkta yer alan ve baştan çıkarıcı güzelliğe sahip bir tatil merkezi. Ölüdeniz, adı gibi fırtınalı havalarda bile sakin kalan suyu ve güzeller güzeli Belcekız Plajı ile cennetten bir köşe. Ölüdeniz, Avrupa’nın en iyi 10 plajı arasında. Fethiye tatilinde, konaklama için tercih edebileceğiniz bölgelerden biri. Fethiye merkezden kalkan minibüslerle yaklaşık 20 dakikalık yolculukla Ölüdeniz’e gidiliyor.

Ölüdeniz aynı zamanda sahil şeridinde yer alan tatil merkezinin de ismi. Ölüdeniz’in sahilinde tekne turlarının da kalkış noktası olan Belcekız Plajı olarak da bilinen enfes kumsal uzanıyor. Belcekız Plajı (Belceğiz Plajı), Kumburnu’nun birbirinden ayırdığı Ölüdeniz’in bir parçası. Nefis kumlu ve az çakıllı, sığ plajın suyu tertemiz. Uzun kumsalları ve turkuaz rengi deniziyle Ölüdeniz’in en gözde tatil merkezi burası. Babadağ’dan inen yamaç paraşütleri de bu sahile iniyor.

6. Antik Likya Yolu

Antik Likya Yolu, Fethiye’nin kaya mezarlarından başlayarak Demre ve Antalya’ya kadar uzanıyor. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan yol, patikaların üzerine yerleştirilen yön levhalarını izleyerek Babadağ’ın eteklerinden Faralya Köyü’ne ulaşıyor. Faralya’dan sonra yürüyüş Kabak Koyu’nun turkuaz sularına doğru devam ediyor.

kabak koyu nasıl gidilir
kabak koyu nerede
Denizden Kabak Koyu ve Kabak Vadisi

Kabak Koyu konaklama

Kabak Vadisi’nde birden fazla kamp alanı, ağaç ev, çadır alanı, çadır pansiyon çevre köylerde de ilginç konseptli yoga ve meditasyon oteli bulunuyor. Doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih edebileceği bir yer olan Kabak Koyu, ağaç evlerde konaklamak için bire bir.

Kabak Koyu’nda başta Turan Kamp olmak üzere, kamplarda her çeşit yemek genellikle açık büfe olarak veriliyor ve ekmekler de kendileri tarafından yapılıyor. Gün içinde yöreden toplanan ada çayı, kekik, defne gibi bitkilerle hazırlanan bitki çaylarını içebilirsiniz.

Kabak Koyu otel fiyatlarına hemen her tesiste kahvaltı da sunuluyor. Kabak Koyu’nda her şey dahil sistemle çalışan bir tesis yok, ancak bazı otellerin tam pansiyon konaklama seçenekleri mevcut.

Birinci derecede doğal sit alanı üçüncü derecede tarihi sit alanı olan koyda, alışılagelmiş tatil anlayışının dışında tamamen doğal bir ortamda tatil yapabilirsiniz. Kabak Koyu otelleri, daha çok bungalovlardan oluşuyor. Diğer yandan çadırınızı kapıp gelebileceğiniz gibi çadırı olmayanlar için de Kabak Koyu’nda içinde duş ve tuvaleti bulunan birçok kamp alanı var.

Çadır veya bungalov seçenekleri bulunan kamp alanları koyun ilk kampı olan Turan Camping’in yanı sıra, Shambala, Dervish Lodge, Kabak Naturel Life, Gemile Kamp, Lilith Camping, Shanti Garden Camping, Reflections ve Kabak Naturel Life de oldukça güzel ve şirin yerler. Kamp alanlarının hemen hepsi de güler yüzlü misafirperverliklerini sunuyor.

kabak vadisi
Kabak Vadisi. Kabak Plajına giden yol

Kamp ücretleri ise sezona göre değişse de genellikle oldukça makul fiyatlara konaklayabilirsiniz. Bu fiyata sabah kahvaltıları da dahil olmakla birlikte çoğunlukla akşam yemekleri de bulunuyor. Sakin tatil arayanların en ideal adresi olan Kabak Koyu’ndaki kamp alanlarında oldukça sıcakkanlı bir dayanışma var. Yüksek sezonda Kabak Koyu’nda kişi başı bungalov ücretleri gecelik 200-800TL arasında değişiyor.

Bazı konaklama tesisleri sonsuzluk havuzu ve lüks dekorasyonu ile gecelik fiyatta 2 bin TL’ye kadar ücret talep ediyor. Kendi çadırıyla kamp yapanlar için ise fiyatlar çok daha ekonomik. Kabak Koyunda denize yakın kamp alanlarında kendi çadırıyla gelip konaklamak isteyenler gecelik 80TL öderken, denizden uzaklaştıkça fiyat 50-60TL bandına kadar düşüyor.

Kabak Koyu nerede 📍

Kabak Koyuna nasıl gidilir 🚘

Kabak Koyu, Fethiye’ye 33 km, Ölüdeniz’e 17 km, Kelebekler Vadisi’ne 4 km mesafede yer alıyor. Faralya Köyü’nden (Uzunyurt) yaklaşık 30 dakikalık bir yürüyüşle gidilebiliyor. Ölüdeniz’den kalkan Faralya dolmuşlarıyla Faralya’ya geldikten sonra Kabak Koyuna inen dolmuşlarla koya kadar yürümeden rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Faralya Dolmuşları 07.00-19.00 saatleri arasında her saat başı Fethiye merkezden ve Ölüdeniz’den Faralya’ya hareket ediyor. Faralya-Kabak arasındaki dolmuşlar da 07.00-20.00 saatleri arasında karşılıklı sefer yapıyor. Dolmuşların son durağı ise Kabak Koyu’nun hemen başında yer alan Last Stop Cafe.

Ölüdeniz’den hem grup hem de bireysel olarak kiralayabileceğiniz teknelerle de koya ulaşım alternatifi var. Koya özel araçla ulaşım için ise Fethiye merkez, Ölüdeniz ve Faralya rotasını takip etmek gerekiyor. Faralya’dan Kabak’a inen yolun son kesimi stabilize ve derin yarıklar var. 4×4 aracınız yoksa arabayı yukarıda bırakıp dolmuşa binmek daha mantıklı. Arabayla koya kadar gideceğim diye strese girmeyin. Koyda otopark sıkıntısı da var.

Hava yolu ile Dalaman Havaalanı’ndan HAVAŞ otobüsleri ile son durak olan Fethiye Otogara gelip buradan otogarın hemen dışından kalkan Faralya (Kabak) dolmuşlarına binebilirsiniz.

Kabak Koyu, Türkiye‘de doğa turizminin gözde merkezlerinden biri olan, koşturmacadan uzak bir tatil anlayışına sahip bakir bir bölge. Çadır ya da bungalov konaklama alternatifine sahip olan Kabak’a Fethiye’den günübirlik ziyaret de planlayabilirsiniz.

Serbia

4 Yorumlar

  1. İnanılmaz bir doğası var Fethiye’nin. Etkilenmemek elde değil. Geçtiğimiz tatilde gittiğim Kabak Koyu’nu tekrar ziyaret edeceğim. Aynı zamanda Ölüdeniz manzarasının tadını çıkarmak için yamaç paraşütü de yapmayı düşünüyorum 🙂 Ellerinize sağlık harika bir içerik.

    • Merhaba Pınar Hanım, gitmeyi düşünenlerdenim, orada kalınacak yerlerin ortalama fiyatları ne kadar ? Siz nerede konakladınız tavsiye eder misiniz ?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz