Afrika’nın güneybatısında yer alan Namibya, hemen her köşesiyle oldukça şaşırtıcı ve renkli bir ülke. Bunlardan biri de yüyler ürpertici gemi mezarlığıyla çarpıcı ve ilginç İskelet Sahili (Skeleton Coast). Kuş uçmaz kervan geçmez, merhametsiz Atlantik Okyanusunun gazabına uğramış gemi enkazları bu kıyı boyunca hayalet gemi edasıyla yatıyor.

Bugüne kadar binin üzerinde gemi bu sisten ötürü tamiri mümkün olmayan zararlar görmüş ve İskelet Sahili’nde çürümeye ve paslanmaya terk edilmiş. Batmadan, bir şekilde tüm zorlukları aşarak kıyıya gelmeyi başaranları ise susuz ve vahşi bir çöl Namib Çölü bekliyordu.

iskelet sahili

Afrika’nın En Bozulmamış Yeri: Namibya’nın İskelet Sahili

Yoğun sis, şiddetli fırtınalar ve dev dalgalar sayısız gemiyi batırdığı için burayı dünyanın bilinen en büyük gemi mezarlığı haline getirmiş. Tüyler ürpertici gemi mezarlığı tüm sahil boyunca uzanıyor.

Efsanelere göre, Portekizli gemiciler tarafından “Cehennem Kıyıları” denmiş buraya. Kıyıya yakın giden gemiler, yoğun rüzgar ya da soğuk su akıntısının oluşturduğu sisten kurtulamayınca sığ kayalıklara otururmuş. Gemiciler kazadan kurtulduklarına sevinemeden bu defa soğuk okyanustan ıssız ve öldürücü çöle düşer, susuzluktan ölürlermiş.

Malta

namibya iskelet sahili

Cehennem Kıyıları isminin İskelet Sahili’ne dönüşmesini sağlayan kişi ise İsviçreli Pilot Carl Nauer. Cape Town’dan Londra’ya rekor uçuşu yaparken uçağı bu sahillere düşmüş. Ölümünden sonra, sahilin ismi değişmiş.

İskelet Sahilleri, Namibya’da başkent Windhoek’den yaklaşık 400 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kuş uçmaz kervan geçmez bu coğrafya güvenlik önlemleri nedeniyle sadece gündüzleri saat 10.00-17.00 arasında ziyarete açık.

Issız oluşu, harika bir ekolojiye sahip oluşu ve korkutucu gemi enkazları ile tüm dünyada bilinen sahilin çok önemli bir diğer özelliği de Fria burnundaki fok kolonileri.

skeleton coast
iskelet sahili nasıl gidilir

Kötü ismine (yine de hak ediyor) rağmen İskele sahili çarpıcı şekilde güzel. Bölge çok ilginç akik taşı coğrafi oluşumlarına da sahip ve bu oluşumlar Hoarusib Kanyonu’nun karakteristiklerini taşıyor.

Ugab nehri boyunca çıkacağınız üç günlük bir yürüyüş yolunda karşınıza çöl iklimine ayak uydurmuş ve burada yaşamayı başarmış welwitschia (Meryem Ana eli), lithop ve taş mantarı gibi birçok ilginç bitki ile karşılaşabilirsiniz.

Milli Park girişinden sonra görülen ilk gemi enkazı için durduğunuzda yanınıza yerliler gelip yöreden topladıkları renkli ve ilginç taşları size satmaya çalışıyorlar.

İskelet Sahili’ne gitmeve ve Namibya gezilecek yerleri görmek için yanınızda birkaç yedek lastiğin olduğu 4×4 araç şart. Çöl gündüzleri çok sıcak olduğundan araç lastiğimiz 2 defa patlamıştı ve yolda kalarak yardım beklediğimizden 6 saat kaybetmiştik. Bu coğrafyayı ayrıca birkaç kişi olarak gezmekte fayda var. Saatlerce gittiğinizde hiç araç göremeyebiliyorsunuz. Yanınızda mutlaka düşündüğünüzden çok daha fazla su bulundurun.

iskelet sahili nerede
skeleton coast namibia
skeleton coast namibya

Namibya’nın başkenti Windhoek’ten başlayan 2 ay süren Afrika rotamın ilk ülkesi Namibya olmuştu. Namibya’da 3 haftaya yakın vakit geçirdim. Namibya’nın başkenti Windhoek ile başlayan Nambiya turuma Ketmanshop, Kolmanskop, Lüderitz, Swakopmund, Walwis Bay, Skeleton Coast ile devam etmiştim.

Opuwa şehri ve yakınlarındaki Himba Kabilesi köyü rotasını takip ettim. Sonrasında Etosha National Park’ı 1 gün gezerek başkent Windhoek’e geri dönmüştüm. Daha sonrasında ise aldığım tam günlük bir turla Sesiriem, Sossusvlei, Deadvlei gezisi yaparak Windhoek’e geri dönüp Caprivi üzerinden Zambiya’nın Livingstone şehrine geçmiştim.

Namibya, Zambiya, Zimbabwe, Botswana, Lesotho ve Güney Afrika Cumhuriyeti‘ni ile devam eden gezim tam 2 ay sürmüştü. İskelet Sahili de bu gezinin arasına sıkıştırılan en ilginç yerlerden biriydi.

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz