Seyahat etmeyi seviyorsanız, bilgi alabileceğiniz kaynakları çoktan keşfetmişsinizdir. Ancak henüz yeterli deneyiminiz yoksa ve yurtdışına seyahate çıkmayı düşünüyorsanız muhtemelen kafanız ne yapacağınız konusunda karışık olabilir. Nasıl seyahat edilir, ekonomik gezebilir miyim, rotamı nasıl belirlemeliyim, nasıl ucuza konaklarım, paramı nasıl taşırım, vize bilgilerini nereden bulabilirim… gibi sorular aklınızı kurcalıyorsa doğru yerdesiniz.

Deneyimli gezginlere bir sırt çantası, bir pasaport yeterli, ancak kısıtlı zamanı olanların gidecekleri yer hakkında araştırma ve planlama yapmasını tavsiye ediyorum. Aklında uçuşan binlerce soruya cevap verecek tüm kaynakları bir araya topladım. Tüm sorularına cevaplar bu kaynağın içerisinde, ama bunun için emek göstermek zorundasın.

En Kapsamlı Gezi ve Seyahat Kaynakları

Bugün en güncel ve sağlıklı seyahat içerikleri bulabileceğimiz adres gezi blogları ve seyahat siteleri. Destinasyonlar hakkında kişisel deneyimler, gezi ipuçları, yol tarifleri ve fotoğraflar içeren gezi blogları, seyahat planlarken en iyi bilgi kaynaklarımızdan biri haline geldi. Bir seyahate dair bilgi gerektiğinde ilk işim gezginlerin hazırladığı blog yazılarına göz bakmak oluyor.

Bakındığınız gezi blogları yeterli bilgileri sunmuyorsa, sonraki kaynaklar wikiler, forumlar, İngilizce gezi blogları ve yabancı seyahat siteleri olabilir. Güncel bilgiler, kur değerleri, ulaşım saatleri ve yerleri, vize prosedürleri zamanla değişebiliyRotasız SeyyahRotasız Seyyahor. Bu yüzden bilgileri farklı gezi blogu veya seyahat sitesinden kontrol etmekte fayda var.

Takip ettiğim, bilgiye ihtiyaç duyduğumda baktığım ve sizlerin de seyahatlerinizde işinize yarayacağını düşündüğüm en iyi gezi blogları ve seyahat sitelerini aşağıda sıraladım. Çoğu blogger yazıların altındaki yorumlar kutusundan veya instagramdan kendisine bir şeyler sorduğunuzda size dönebiliyor.

En İyi Seyahat Blogları

Biz Evde YokuzKeşfetsekÇok Gezen Adam
Bir Hayalin PeşindeHohhoyytOI The Blog
GezginGoYolda Bi’ BlogRota Senin
Esra GeziyorSeymen BozaslanBenimle Gez
Gezip GördümBisikletizmGezi Kumbarası
Çok Okuyan Çok GezenAdım Adım Seyahatİşim Gücüm Gezmek
Yol GünlükleriI Can TravelJournavel
AzgezmişGezmek GüzelŞimdi Gezelim
Uzak RotaHayat ve SeyahatGürkan Genç
Çelebi AlperSüper GezginlerGezelim.me

Beğendiğim Seyahat Blogları

Bekran’ın Dünya TuruAylak İlsuSeyahatperest
Gezgin ÇiftKesfet.tvBi Gezip Gelelim
Gezgin AnneYolculuk TerapisiBilinmeyen Rota
Gezen AnneKuyruksuz UçurtmaBaşka Türlü Bir Şey
Gezenti AnneVaruna GezginLevent Işıklı
Komşuda Neler OluyorGezmelerdeyimAyfer-OnurSeyahatnamesi
Kutu BalığıMelke on the RoadLeylek Leylek
Minik GezginGurmexHadigez
Mor ValizBence TatilTatlı Gezgin
Gezgin DünyasıYolculuktaRenkler ve Mesafeler
İzler ve YansımalarThekitchencrashers

Benzer konularda farklı yazarlar tarafından kaleme alınmış içerikler gezi siteleri sık güncellenmeleri, farklı yazarlar tarafından hazırlanmaları nedeniyle avantajlar sunabiliyor. Ne yazık ki Türkiye’de gezi sitesi veya seyahat portalı niteliklerine sahip web sitesi çok az. Takip ettiğim, bilgiye ihtiyaç duyduğumda baktığım seyahat siteleri ise: Gezimanya, Neredekal.com, Gezi Alemi.

Gezi Forumları ve Wikiler

Wikipedia – Hiç tartışmasız en iyi bilgi kaynaklarından biri. Şehirler, ülkeler ve kültürler hakkında eşsiz bir bilgi sunuyor.

Wikitravel – Etkileyici destinasyon veri tabanı ile dünya genelindeki seyahat noktaları, yeme-içme, otel, ulaşım ve hatta güvenlik konusunda güncel bilgiler barındırıyor. Henüz Türkçe içerik olmaması bizim için çok büyük bir eksiklik.

Ekşi Sözlük – Ekşi sözlük benim için destinasyonlar hakkında en zengin veriye sahip sitelerden birisi. Arama sayfasına gideceğiniz şehri veya ülkeyi yazın ve gelen bilgileri okumaya başlayın.

ForumlarGezenbilir.com, Donanimhaber.com, Bootsn All Forum, Lonely Planet’s Thorntree Forum gibi forumlar zaman zaman göz attığım diğer seyahat kaynaklarım. Sosyal medya ve bloglar forumları öldürmüş olsa da göz atmak istersiniz diye bıraktım.

Gezi Blogu

İngilizce Gezi Blogları / The Best Travel Blogs

Aşağıda oldukça geniş hazırlanmış listede İngilizce travel bloggers web sayfalarını görebilirsiniz. Hepsine göz atmanızı tavsiye ederim. İçerisinde ilginizi çekecek ve sizi kendisine bağlayacaklar çıkacağına eminim. Eğer buraya eklememi istediğiniz siteler varsa da aşağıdaki yorum kısmına not bırakabilir veya iletişim sayfasından bana yazabilirsiniz.

FoxnomadLegal NomadsAs We Travel
Expert VagabondNomadic ChickStop Having A Boring Life
Otts WorldNomadic SamuelEverything Everywhere
Wandering EarlJohnny VagabondI am Alienn
Aaron’s AdventuresFlashpacker HQDaily Travel Pill
Nomadic MattWild JunketBucketListly
GlobetrooperMigrationologyNerd Nomads
Go BackpackingY Travel BlogAnywhere We Roam

Diğer İngilizce Diğer Bloglar

Intelligent Travel NGOThe Planet DGo Nomad
TravelfishSolo Traveler BlogGreen Globe Travel
LifehackerTripsavvyEurope Budget Guide
Nomadic SamuelThe Runaway Guide20s Something Travel
Go See WriteLand LopersAdventurous Kate
Velvet EscapeGo Green. Travel GreenHecktic Travels
Turkish Travel BlogIndie Travel PodcastBeers and Beans

Seyahat Dergileri / Travel Magazines

Türkçe Gezi DergileriTravel Magazines PagesTravel Magazines Page
National Geographic TürkiyeNational Geographic TravelerCondé Nast Traveller
AtlasDiscover MagazineAfar
Food and Travel DergisiTravel + LeisureArrival Guides
Magma DergisiOutsideIslands
Gezgin DergiCoastal LivingBackpacker
Sirtcantam.com.trWanderlust Travel
Gezi Blogu

Seyahat Rehberi Kitaplar – Travel Guide Books

Travel-Guide-book
Seyahat Rehberi Kitaplar

Gezdiğim yabancı ülkelerde ziyaret ettiğim kitapçıların seyahat kategorisindeki rafları dolup taşarken bizdekilerin seyahat kategorisi raflarında genelde birkaç kitap ancak oluyor. Bunların bir çoğu çeviri zaten. Zamanla daha çok seyahat eder ve bunları kitaplaştırabilirsek bizlerin daha çok insana ilham verebileceğimize eminim.

Ben enerjimi şimdilik web sitelerime yazmak için harcıyorum. Blog yazılarımın düzgün kurguyla bir araya getirsem şimdiye birkaç kitap ortaya çıkardı ama bana göre kitabın ilham veren yönü kadar edebi yönü de olmalı. İleride birkaç kitap yazmam benim sorumluluklarımdan biri.

Sırt çantalı gezginlerin ellerinden düşürmediği kaynak kitap serilerinin başında ise Lonely Planet kitapları geliyor. Bunun dışında Rough Guides, Frommer’s, Footprint Travel Guides, Fodor’s Travel Guides, Time Out, Eyewitness Travel Guides serisi kitaplardan faydalanmak da mümkün. Türkiye’deki kitapçılarda bu kitapların Türkçe versiyonları zaman zaman bulunabiliyor. Çoğu (Türkçe) seyahat kitabı ilk baskıdan sonra güncellenip yeniden basılmadığından güncel bilgileri ne yazık ki içermiyor.

YO-Line

Seyahat Siteleri (İngilizce)

Trip Advisor – Tatil ve seyahatleriniz için tarafsız otel yorumları, öneriler, gezi yazıları, gerçek gezi fotoğrafları. TripAdvisor, aylık 60 milyondan fazla ziyaretçi ve 75 milyonu aşan yorum ile ziyaretçilerin mükemmel seyahat planlamalarını ve geçirmelerini sağlayan dünyanın en büyük gezi sitesi.

Lonely Planet – Aslında rehber kitaplar dizisi sunan bir yayınevi olan Lonely Planet, web sitesinde de destinasyonlar, gezginlerin tatil deneyimleri, ülkelere göre alınması gereken güvenlik önlemleri gibi bir dolu bilgi var.

Rough Guides – Lonely Panet gibi Rough Guides da aslında rehber kitaplar dizisi sunan bir yayınevi. Web sitesinde destinasyonlar, gezilecek yerler, mutlaka yapılması gerekenler yanında destinasyona ait çok güzel resim galerisine de yer veriyor.

Matador Network – Bağımsız bir seyahat sitesi. Sadece ülkeler ve şehirler hakkında bilgi vermiyor, aynı zamanda yaşam tarzı, kültürler, yeme-içme, sağlık, festivaller, gönüllü çalışma fırsatları hakkında oldukça zengin içerik sunuyor. Gezi yazarlığı üzerine online profesyonel kurs da veriyor. Benim çok beğendiğim ve makaleleri arasında kaybolduğum bir sitedir.

Fodor’s – Dünyanın en büyük Turizm ve Seyahat yayıncılarından biri. Gezi rehberi kitaplarını dünyada ilk olarak Fodor’s hazırlamıştı. Destinasyonlar ile ilgili ipuçları, gezilecek yerler, otel, alışveriş ve konaklama seçenekleri hakkında bilgi veriyor.

World Hum – 2012 yılında kurulmuş online seyahat sitesi olan World Hum, seyahat ipuçları, destinasyonlar hakkında bilgiler yanında, seyahatin insana kazandırdıkları konusunda makaleler içeriyor.

Budget Travel – Düşük bütçe ile seyahat edenler için zengin bir kaynak sunuyor.

Gadling – Destinasyon makaleleri yanında, ekonomik seyahat, seyahatte kullanılabilecek teknolojiler hakkında ipuçları sunuyor

BoostnAll – Dünya turu düşünenlerin göz atması gereken bir site. Seyahat planlamadan, farklı kültürlerin festivallerine, yurtdışında yaşam ve eğitim gibi farklı kategorilerde çok zengin kaynak sunan bir gezi portalı.

World Travel Guide – Kapsamlı bir seyahat rehberi sitesi.

SEYAHAT PLANLAMA KAYNAKLARI

YO-Line-Belgeler

Ülkelerin Vize Uygulamaları

nasıl gidilir

Uçak Bileti

Ucuz-Ucak-Bileti
  • Turna.com : Uygun uçak bileti konusunda en iddialı web sitelerinden birisi. Henüz yeni, ancak fiyatlar kıyaslandığında en uygun fiyatları veren site.
  • Skyscanner : Uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran, uluslararası seyahat arama motoru. Düşük bütçeli havayolu aramaları için de ideal.
  • Momondo : Avrupa merkezli rezervasyon siteleri de dahil 700’den fazla sitede arama imkânı sağlıyor. Uygun uçak bileti ve otel bulmak için kullanışlı.
  • Kayak : Ucuz uçak bilet ve otel arama motoru olan Kayak.com, ucuz uçak bileti aramanın harika bir başlangıç noktası olabilir.
  • Vayama : ABD’nin önde gelen online tur operatörü Vayama.
YO-Line-Transport

Ulaşım

  • seatguru.com : Uçaktaki koltuk planları, ucuz bilet arama, gerçek zamanlı uçuş durumu takibi
  • seat61.com : Dünyanın bir çok ülkesinin tren seferleri, maliyetleri konusunda bir ulaşım rehberi
  • ihatetaxis.com : Dünyada her şehir için taşıma maliyetleri hakkında bilgi veriliyor
  • cruisecritic.co.uk : Gemi yolculukları (cruising) hakkında detaylı bir kaynak.
  • cruise411 : Gemi turları bulma için iyi bir site
  • rome2rio.com : Bir yerden bir yere nasıl gidilir, uçak, tren, otobüs verileri
  • uber.com : Bu uygulama ile sizinle aynı rotada seyahat eden arabalarda kendinize yer bulabilirsiniz
  • raileurope.co.uk : Avrupa’yı trenle gezmek isteyenler için oldukça kullanışlı bir uygulama
nerede kalınır

Ucuz Konaklama ve Hostel Siteleri

  • Booking.com : Benim seyahatlerimde en çok kullandığım otel ve pansiyon rezervasyon sitesi
  • Airbnb.com : Gittiğiniz yerlerde yaşayan insanların ev veya odalarını kiralayabilirsiniz
  • Hotelscombined.com : Tüm otel sitelerini tarayıp en ucuz fiyatlı olanı getiriyor
  • Hostelworld : Benim de gezilerimde sıkça kullandığım, dünyanın büyük ve en iyi hostel rezervasyon sitesi
  • Hostelz : Diğer büyük hostel ve pansiyon rezervasyon arama motoru. Değerlendirme yorumları içeriyor
  • Hotwire : Seyahat, otel rezervasyon ve araba kiralama sitesi

Topluluk

  • couchsurfing.org : Seyahat ettiğiniz ülke ve şehirlerdeki insanların evlerinde konaklama imkanı sunuyor
  • meetup.com : Sizinle aynı konulara ilgi duyan insanlarla buluşup tanışmanızı sağlıyor
  • backpackr.org : Sırt çantası ile seyahat eden gezginler ile tanışmanızı ve fikir paylaşımı yapmanıza yardım ediyor
  • flyertalk.com : Sık sık uçak yolculuğu yapanlar için deneyimlerini paylaşabilecekleri bir forum.

Yürüyüş ve Kamp

  • mountainproject.com : Doğa ve tırmanma tutkunları için en iyi tırmanma parkurları ve kayalıkları bulur
  • alltrails.com : Doğa yürüyüşünü sevenler için en uygun rotaları belirlemeye yardımcı olur
  • summitpost.org : Tırmanış, dağcılık gibi açık hava etkinlikleri için verilen tavsiyeler
  • hammockforums.net : Dünyadaki hamak kampları hakkındaki yorumları inceleyebileceğiniz bir forum sitesi
  • carcamping.org : Karavan ile kamp yapmak isteyenler için önerileri inceleyebileceğiniz bir site
  • hipcamp.com : Özel ve kamu arazilerinde kamp yaparken yararlanabileceğiniz bir rehber
  • ultimatecampgrounds.com : Amerika ve Kanada’daki kamp alanlarını bulabileceğiniz en uzun listeye sahip
  • naturalatlas.com : Outdoor sporlar ile uğraşanlar için harita ve kaynak bilgisi sunuyor
  • allstays.com : Mola ve kamp noktalarında, kendinize kalacak oda bulmanıza yardım ediyor

Rotalar

  • roadtripamerica.com : Amerika yolculuğunuza ilham olacak rotaları ve planları inceleyebileceğiniz bir site
  • roadtripusa.com : Amerika’da mutlaka görmeniz gereken 11 temel rota hakkında bilgi veriyor
  • roadtrippers.com : Amerika’nın en iyi konaklama noktalarını ve turistik yerlerini keşfederek, rotanızı belirleyin
  • myscenicdrives.com : Amerika’daki en iyi manzaraları seyrederek ilerleyebileceğiniz rotaları bulun
  • roadsideamerica.com : Amerika yolcuları için turistik yerleri anlatan sıradışı bir rehber
  • flavortownusa.com : Yolculuk sırasında mola yerleri ve yemek yiyebileceğiniz restoranlar
  • viamichelin.com : Seçtiğiniz kriterlere göre en iyi rotaları bulmanız konusunda yardımcı olur
  • gasbuddy.com : Yolculuk sırasında en yakınınızdaki ucuz benzin istasyonlarını bulmanızı sağlar

Planlama

  • yelp.com : Amerika’daki herhangi bir yer için yemek, alışveriş ve etkinlik yorumlarını bulabilirsiniz
  • nerdydaytrips.com : Oldukça geniş bir kullanıcı ağına sahip olan sitede sıkıcı gezi deneyimlerini inceleyebilirsiniz
  • atlasobscura.com : Dünyanın en gizemli ve muhteşem yerlerini keşfedebileceğiniz bir site
  • cruisesheet.com : Gemi yolculuğu yapmayı planlıyorsanız, en faydalı deneyimler ve fırsatlar burada
  • tripit.com : Bütün seyahat planlarınız tek bir yerde toplamanızı sağlayacak bir yardımcı
  • go-today.com : Paket seyahat programları satın almanıza yardımcı olan bir rehber
hakkında bilgiler

Faydalı Web Siteleri

Travel-Websites
  • XE Currency : Döviz kurları arasında karşılaştırma yapın.
  • GoinginStyle.net : Yurtdışına seyahat edecekler için ülkelerine göre elektrik adaptörleri rehberi
  • Just Landed : Yurtdışında yaşamaya karar veren için gidilen ülkede ev tutma, iş bulma ve yaşam için gerekli tüm bilgileri sunan site
  • Nomad List : Yurtdışında yaşamaya karar verenlere, yaşam maliyeti, hava durumu, internet hız bilgisi ve havanın temizliği konusunda bilgi veren bir site
  • travel.state.gov : Amerikan vatandaşlarının gidecekleri ülkeye dair vize ve seyahat uyarılarını bulabilecekleri resmi site. Sağlık ve güvenlik ile ilgili bilgiler işinize yarayabilir
  • Foreign&Commonwealth Office : İngiliz vatandaşlarının gidecekleri ülkeye dair vize ve seyahat uyarılarını bulabilecekleri resmi site. Sağlık ve güvenlik ile ilgili bilgiler işinize yarayabilir
  • ecotourism.org : Ekoturizm programları, gönüllü projeler, ekoturizm destinasyonları, profesyonel ekoturizm buluşmaları…
  • Numbeo : Gidilecek yerde ne harcarım, otel maliyetleri, bana ne kadar mal olur sorularına cevap için ilk başvurulacak yer
  • tr.db-city.com : Şehirler ve ülkeler hakkında detaylı sayısal verilerin olduğu bir web sitesi
  • World FactBook : CIA’nin hazırladığı ülkeler hakkında kaynak bilgiler
  • Claimcompass : Uçak bileti tazminat bedeli hesaplayıcısı. İptal olan, ertelenen veya geciken uçuş seferi veya uçağa binme yasağı durumlarında tazminat almanız için size yardımcı oluyor.
402,366BeğenenlerBeğen
142,815TakipçilerTakip Et
8,789TakipçilerTakip Et

220 Yorumlar

  1. Merhabalar. Türkiye’de Skyscanner ve Momondo benzeri bir metasearch oluşumu yaratıyoruz. Websitemiz http://www.rotaradar.com . Türkiye’de çok sayıda uçak bileti satan firma veya acenta var ama metasearch olarak (tek bir aramada acentaları listeleyen) bu işi yapan firmalar yalnızca yabancı firmalar Skyscanner, Kayak, Momondo gibi yabancı firmalar. Bu tarz bir oluşumla pazara giren ilk Türk firması olarak desteğinizi bekliyoruz. Umarım bir gün listenize de girebiliriz 🙂

  2. Beğenilen bloglar arasında ismimi görmek ayrıca onur verdi. Liste çok özenilerek ve büyük bir emek verilerek hazırlanmış. Daha öncesinde böyle bir örneğini de henüz görmedim.. Her zamanki gibi çok başarılı ve bu başarınızın devamını dilerim. Sevgi ve saygılarımla.

  3. Böyle detaylı, bilgilendirici yararlı bir çalışma yaptığınız için ne kadar teşekkür etsek azdır size. Egodan uzak,paylaşımcı kişiliğiniz için sizi kutluyor tekrar tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. Saygı ve sevgiler.

    • Özgü dolu sözler için teşekkürler Gülsen. Yazmak güzeldir, paylaşmak daha güzeldir. iyi işler çıkartan arkadaşlarımı başkalarına sunmak pek güzel. Sevgiler.

  4. Merhaba Kemal bey, harika işler yapıyorsunuz. Sıkı bir takipçinizim. En kısa zamanda http://www.yoldaolmak.com‘a link vereceğim.
    Naçizane gezi yazılarımı paylaştığım web sayfam “www.yolname.com ” hakkındaki fikirlerinizi öğrenmek beni mutlu edecektir.

    • Gayet güzel web siten var. Yazıların arkası beyaz olsa daha iyi olur, arka planda fotoğraf olduğundan okumayı zorlaştırıyor. Yazmayı hiç bırakma!

  5. Rüzgarın başkentinde görülmeye değer güzellikler… Alaçatı’da gezilecek yerler saymakla bitmez… Ancak denizi ve güneşi bırakıp gezmek ister misiniz?Orası bilinmez…

  6. Oy oy oy, hiç bu kadar detaylısını görmemiştim, emeğine sağlık. Yok yok maşallah. O kadar geziyorum, bir çoğunu hiç duymamışım. 🙁

  7. Kemal Bey, Bu nasıl bir hizmettir böyle? Günümüzde böyle egodan arınmış bir kişilik çok ender, bulunası biri değer değil! Her zaman diyorum ve gene tekrar edıyorum ki siz “en çalışkan blog” ödülü’nü gerçekten hak ediyorsunuz. Bu çalışma takipçileriniz için çok önemli bir armağandır.

    Canı gönülden teşekkür ediyorum. Çok yararlı olacak biz takipçilerinizi. Selamlar.

  8. Seyahat aksesuarlari, seyahat hazirliginda ve seyahat sirasinda ihtiyac duyulabilecek pratik aksesuarlarin satildigi solaress.net i de hatirlatmak isterim.

  9. Harika bir başvuru kaynağı olmuş, elinize sağlık. Seyahatlerde görülmesi gereken yerler kadar maliyetler de önemli olduğundan, orayadagittik.blogspot.com.tr adresine de göz atabilirsiniz. Kolay gelsin 🙂

  10. Kemal Bey Merhaba,
    Öncelikle çok faydalı bir kaynak oluşturmuşsunuz, elinize sağlık.
    Ancak, Afrika ile ilgili bilgi göremedim, sanırım henüz kara kıtaya gitme fırsatınız olmadı.
    Biz, Savana Tur olarak Afrika ve Safari destinasyonları üzerine uzmanlaşmış bir markayız. Web sitemizde birçok yönlendirici içerik de bulunuyor.Bu anlamda Afrika’ya özgü spesifik bilgiler de sunuyoruz, turlarımızı da duyuruyoruz.
    Rica etsem sitemize de yer verebilir misiniz?
    Teşekkürler.

    • Merhaba Samet,

      Savana Turu yıllardır bilirim, sitteye ekledim. Mersin gezimde Numan beyle tanışma fırsatımız oldu. Afrika’yı henüz keşfetme fırsatım olmadı ve merak ettiğim bir kıta elbette. Selamlar.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz