Malang, serin iklime sahip eski bir Hollanda kolonyal şehri. Doğu-Java’nın yüksek kesiminde, 2651 metre yüksekliğindeki Kawi Dağı ile Tengger Dağları arasında uzanan bir platoda yer alıyor. Taze bir dağ esintili iklimiyle Bali’den çok daha rahat. Şaşırtıcı bir şekilde, otantik bir Endonezya deneyimi yaşatan Malang, Java gezime ilginç bir katkı oldu.

Yaklaşık 900 binden fazla nüfusu bulunan kentin nüfusu ağırlıklı olarak Javalı olsa da büyük bir Madure azınlığı da var. Nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman, bunun yanında Hıristiyan, Hindu ve Budist inancına sahip olanlarda yaşıyor. Java yolculuğunuza dahil etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Eyaletin başkenti Surabaya ile iyi karayolu ve demiryolu bağlantısı var.

Malang

Yolculuğum sırasında Malang’ı ziyaret etmem tamamen tesadüf. Bali’den Jawa Adasının Banyuwangi şehrine yol arkadaşım Farid ile geçerken feribotta tanıştığımız Jawalı Johnny’nin peşine takılmakla başladı

Bize az bilinen yerleri gösterme ile ilgili bir gezi planı yapınca biz de kabul ettik. Madura Adası ve Surabaya gezisi sonrası ünlü volkanik dağ Bromo Yanardağına çevirmeden önce Malang’a geçtik.

Malta

Malang, Bromo Yanardağını ziyaret etmeden önceki durağımız. Çoğu turist, diğer şehirlerle olan iyi bağlantısı nedeniyle Malang’a trenle geliyor. Biz güne Surabaya’da başlamıştık. Surabaya’daki ikinci günümüzde yol arkadaşımız Endonezyalı Johnny’nin bazı akrabalarını ziyaret ederek geçirdik. Gittiğimiz yerde hemen etrafımızı çocuklar, mahalleliler, komşular doluşuyor.

Birkaç ev ziyaret ettik, her evde de bize bolca ikramlarda bulunuldu ama kimse bize eşlik etmedi, çünkü herkes oruçlu. Daha önce belirttiğim gibi çayları şekerle yapıp size sunuyorlar, benim için içimi çok zor. Bir yerde ise çay bize plastik sürahi içerisinde ikram edildi.

Fiji’deyken tastan kaşıkla çay içmiştim, burada ise sürahiden dolduruyorsunuz çayınızı su bardağına. Kaç zamandır fincanda çay içme şansımız bile olmadı. Öğlen olmadan bugünkü ziyaret edeceğimiz yer olan Malang’a doğru yola çıktık.

Malang yakınlarındaki Batu kasabasına geçip Johnny’nin kız kardeşini ziyaret edip bir kahve içtikten sonra Malang şehir merkezine indik. Hotel Helios adında backpackerlerin kaldığı yerde güzel bir oda ayarladık. Son bir haftadır ilk defa yabancı turistlerle karşılaştık.

The Shalimar Boutique Hotel, Hotel Tugu Malang, Helios Hotel ve SO! Boutique Hostel konaklayabileceğiniz iyi seçenekler. Malang, her türlü fiyat kategorisinde otel ve misafirhane var.

Malang, Jawa Adası

Malang gezilecek harika yerlerle dolup taşıyor. Şehir merkezi nispeten küçük ve yürüyerek kolayca keşfedilebilir. İlk olarak, nilüferlerle dolu bir göletin ortasında duran ünlü Malang anıtı Tugu Bundaran ile başlayın. Malang’ın en güzel otellerinden Tugu Hotel, hemen karşıda yer alıyor. Buradan şehrin bir başka dikkate değer cazibe merkezi Malang’ın Ulu Cami Jami’sine gidin.

Semeru Dağı ile Bromo Dağı arasında sıkışmış rahat şehir Malang, sömürge döneminden kalan çok sayıda Dutch stilinde binalara sahip. palmiye ağaçlarının sıralandığı Jalan Ijen caddesi boyunca yürürseniz kolonyal evler görebilirsiniz. Avrupa’dan bir yer buraya taşınmış gibi.

Şehrin merkezi yerinde, Endonezya’nın Hollanda sömürgesi olduğu zamanlarda inşa edilmiş görkemli Katolik St. Maria Kilisesi var. Oro-oro Dowo ve Pasar Besar (Büyük Pazar), Malang’da ziyaret edebileceğiniz birkaç geleneksel pazardan bazıları. Jalan Kyai Tamin’de ayrıca gece pazarı da var.

Malang’daki restoranlar şehre yayılmış durumda. Yerel warunglardan birine gidip Nasi Pecel gibi leziz bir yemek deneyebilirsiniz. Kızarmış guram (balık), satay (ızgara et şiş), urap-urap (rendelenmiş hindistancevizli karışık salata) ve kızarmış muzlu yerel tatlı deneyebileceğiniz yerel yemekler.

Mekan olarak SaigonSan, Inggil Museum Resto ve Java Dancer Restaurant not edilecek yerler. Malang’ı ziyaret etmek en iyi zaman Ağustos, Eylül ve Ekim aylarını kapsayan kurak mevsim.

Ucuz gezen bir sırt çantalı gezgin olarak, gezilecek yerleri gez gez bitmeyen ülkede ne çok yer görsem kar. Malang’ın yanında ve ‘Elma Şehri’ olarak bilinen Batu şehrine geçip Johnny’nin kız kardeşini ziyaret edip, bir kahve içtikten sonra Malang şehir merkezine indik.

Malang’da Hotel Helios adında backpackerlerin kaldığı yerde güzel bir oda ayarladık. Son bir haftadır Jawa’nın ücra köşelerinde dolaştıktan sonra ilk defa yabancı turistlerle karşılaştık.

Malang Gezilecek Yerler

1. Bromo Yanardağı

Bromo Dağı

Bromo Yanardağı, şüphesiz Malang gezilecek yerler listesinin en iyisi. Sunduğu nefes kesici manzarasıyla Endonezya ve Java’daki yanardağların en ünlülerden biri. Pek çok gezgin, Bromo Dağı ve ‘kum denizi’ olarak adlandırılan kaldera üzerinde güneşin doğuşunu yakalamak için dağa tırmanıyor.

Teknik olarak Malang’da olmasa da Endonezya’da Bromo Dağı turu yapmak için en yakın ve en uygun nokta. Bromo’da güneşin doğuşunu izlemek ve krateri ziyaret etmek için Malang’dan Bromo’ya günübirlik bir tur ayarlayabilirsiniz. Grup gün doğumu turu 650.000IDR.

2. Jodipan Colorful Village

Jodipan Village

Jodipan Colorful Village, bir zamanlar yıkılmaya yüz tutmuş bir gecekondu bölgesiyken, Haziran 2016’da üniversite öğrencileri tarafından turizmi çekmek için gökkuşağının farklı renklerine boyamak fikriyle kaderi değişmiş bir köy.

Hava kuvvetleri birlikleri ve öğrencilerin boyamasının hemen ardından turistler Java’daki bu renkli gökkuşağı köyünü fark etmeye başlamış. En muhteşem manzara için sarı köprüden çekiliyor. 3.000 IDR’lik çok küçük bir giriş ücretinden gelen para, orada yaşayan insanlara gidiyor.

3. Tumpak Sewu Waterfall

Tumpak Sewu

Tumpak Sewu Waterfall (Coban Sewu), Endonezya’daki en muhteşem şelalelerden biri. 120 metre yüksekliğindeki şelalenin adı ‘bin şelale’ anlamına geliyor ve bu isim tamamen hakediyor. Gerçek olamayacak kadar güzel görünen şelale, Şelale, Malang’ın güneydoğusunda 2 saat kadar uzakta yer alıyor.

Dev bir kaya yüzeyinden düşen şelale parkının giriş ücreti 20.000 IDR. Girişten sonra 10 dakikalık hızlı bir yürüyüş ile şelalenin panoramik manzarasına kavuşuyorsunuz. Şelalenin olduğu vadiye inen tırmanış, 20-30 dakika sürüyor. Bambu kalaslar, merdivenler ve iplere tutunarak engebeli yolu geçmeniz gerekecek.

Malang’da ziyaret edebileceğiniz en özel yerlerden biri olan şelaleye sabah erkenden gidebilir, şelalenin yanında birkaç saat geçirip gün sonunda dönüş yapabilirsiniz. Civarda ziyaret edilecek Kapas Biru, Coban Sriti ve Kabut Pelangi gibi birkaç şelale daha var.

4. Çoban Rondo Şelalesi ve Labirenti

Coban Rondo

Coban Rondo Şelalesi, bölgedeki bir diğer güzel şelalele. 80 metre yüksekliğinde şelale yürüyerek ziyaret edilebilir. Coban Rondo’nun etrafındaki tüm alan güzel bir park.

Aynı parkta küçük bir labirent var. Endonezyalarla biraz kaynaşmak istiyorsanız buraya gidin. Coban Rondo parkı sabah 8’den akşam 5’e kadar açık. Giriş bileti 36.000 IDR, tüm Coban Rondo parkı için geçerli.

5. Museum Angkut

Museum Angkut, bir yerden bir yere gitmenin işkence olduğu Endonezya’da beklemeyeceğiniz bir şey; bir ulaşım müzesi. Angkut Müzesinde büyük bir uçak koleksiyonu, klasik arabalar, geleneksel ulaşım araçları ve çok daha fazlası var. Müze öğleden akşam 8’e kadar açık. Bilet 60.000 IDR’dir. Fotoğraf çekecekseniz ek 30.000 IDR ödemeniz gerek.

6. Candi Singosari Tapınağı

Candi Singosari

Candi Singosari Tapınağı, Malang’a 10 km uzaklıktaki Cendirenggo köyünde yer alan bir Hindu-Budist tapınağı. Yerli turistlerin de gözdesi antik tapınağın tarihi, Doğu Java’a 13. yüzyılın ilk yarısında güçlü bir kırallık kurmuş Singhasari hanedanına kadar uzanıyor.

Son Kralının cenaze tapınağı olan yerin, Cava Singhasari mahkemesinin merkezi olduğuna inanılıyor. Arjosari otobüs terminalinden toplu taşıma araçları ile Candi Singosari’ye ulaşabilirsiniz. Tapınağa girmek için 2.000 IDR bağış gerekiyor.

7. Candi Kidal ve Candi Jago Tapınakları

Candi Kidal ve Candi Jago Tapınakları, Malang’ın yaklaşık 24 km doğusunda yer alan ve 12. ve 13. yüzyıla kadar uzanan Hindu tapınakları. Kolaylık sağlamak için her iki tapınağı aynı anda ziyaret edebilirsiniz. Daha eski olmasına rağmen, Kidal tapınağı Jago’dan daha sağlam kalmış. Ancak Jago Tapınağı, kalıntıları üzerinde çok sayıda karmaşık oymalar var.

8. The Blue Village

Kampung Biru Arema

The Blue Village (Kampung Biru Arema), tamamen yeni bir proje. Tren yolu köprüsünün karşı tarafında yer alan mavi bir köy. Nisan 2018’de köye daha fazla dikkat çekmek için Kampung Biru Arema’yı maviye boyamışlar.



9. Bukit Kuneer Çay Tarlaları

Bukit Kuner Çay Tarlaları (Bukit Kuneer Tea Plantations), Endonezya’nın Hollanda sömürgesi döneminden miras. Hollandalılar, coğrafyanın uygun serin iklimi nedeniyle buraya kahve, çay, tütün ve kauçuk gibi ürünler getirmişler. Bukit Kuner’deki çay tarlaları, Malang yakınlarında yer alan Batu’da yer alıyor. Bölgeye giriş kişi başı 12.000 IDR.

Malang Şehri merkezinden geliyorsanız, Lawang’a varır varmaz Wonosari Çay Tarlası’na doğru ilerleyin. Tarlalar arasında kısa bir yürüyüş köprüsü, manzaranın tadını çıkarmak için güzel bir alan. Park alanından tepeye 30 dakika yürüyebilir veya bir motosikletin arkasına atlayabilirsiniz.

Malang, Endonezya rotanızdaki en şaşırtıcı yerlerden biri olabilir. Malang gezisi sonrası, Java ve Endonezya’nın en popüler turistik noktalarından aktif volkanik dağ olan Mount Bromo’ya doğru yola çıktık. Yol oldukça uzun ve yorucu olacak yine.

Day 376, ID:33 Malang, Java. 17 Ağustos 2011, Perşembe

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz