El Nido Tour A, Filipinler‘in Palawan Adası‘nın en kuzeydoğu ucunda yer alan El Nido ve çevresindeki Bacuit Bay koyuna düzenlenen en güzel tekne turlarından biri. Bu coğrafyada yaptığım tekne turlarının tadı damağımda kaldı. Üst üste 3 gün tekne turuna çıktım. Hepsine de bayıldım. Aynı duyguları bir daha yaşayabileceğimi sanmıyorum.

El Nido çok küçük bir kasaba olmasına rağmen, mağazalar, restoranlar, sahil şeridindeki cafeler ve arka civarlarında yerlilerin yaşadığı sokaklar ile bir günlük keşfi hak ediyor. El Nido’nun en sevilen aktivitesi olan ‘island hopping’ tekne turları, nefes kesici güzellikteki Bacuit Koyu adalarının keşfine çıkarıyor ve seyahatten adeta yenilenerek dönmeyi sağlıyor.

El Nido Tour A: Small Lagoon, Big Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu Island ve Seven Commandos Beach. El Nido’daki en iyi turlardan biri. Tur A fiyatları 1260 PHP’den başlıyor. Bu tekne turunda güzel lagünleri ve plajları keşfedebilir, şnorkelle yüzebilir veya kano kiralayabilirsiniz ✔︎

El Nido Tour B: Snake Island, Pinagbuyutan Island, Entalula Beach, Snorkeling Site, Cudugnon ve Cathedral Cave. Tur B, kayalıkların iç kısımda yer alan gizli sahillerin bembeyaz kumlarını, turkuaz sularını ve el değmemiş doğasını keşfetmeye davet ediyor. Tur B fiyatları 1365 PHP’den başlıyor.

El Nido Tour C: Matinloc Shrine, Secret Beach ve Hidden Beach, Helicopter Island, Tapiutan Island. Güzel beyaz kumlu plajları ziyaret etmek ve berrak sularda şnorkelle yüzmek için ideal. Tur C fiyatları 1470 PHP’den başlıyor ✔︎

El Nido Tour D: Ipil Beach, Cadlao Lagoon, Paradise Beach, Pasandigan Beach, Natnat Beach, Bukal Beach ve Small Lagoon. El Nido’da en az ziyaret edilen tekne turlarından biriydi, ancak rotaya Küçük Lagün eklendiğinden beri popüler bir tur haline geldi. Tur D fiyatları 1260 PHP’den başlıyor.

El Nido Boutique Artcafe, El Nido tekne turu düzenleyen çok sayıda irili ufaklı acente içerisinde en iyisi belkide. İsviçreli bir çiftin sahibi olduğu acente en iyi organizasyona sahip. Fiyatları yerlilerin sahip olduğu acentelerden daha yüksek olsa da tüm organizasyonları tam profesyonel ve kaliteli.

Malta

Serbia

Bacuit Koyu’nun su üstü kadar güzel sualtı dünyasını keşfetmek için acentelerden 100 Peso’ya maske ve yine 10 Peso’ya palet kiralayın. El Nido Environmental Fee ücreti 200 PHP tekne turu fiyatlarına dahil ediliyor. Emin olmak için sorun.

Teknede öğle yemeği servis ediliyor ancak yanızıda atıştırmalık götürmeniz iyi olur. Yemekte ne servis edileceğini öğrenip, özel istekleri acentelere bildirmek gerekiyor. Bazı adalarda gezici dondurmacı, soğuk içecek ve hindistancevizi suyu satıcıları bulunuyor. Yanınıza az miktarda para alın.

EL NIDO NEREDE KALINIR
🏨 Sahil şeridinde özellikle sırt çantalı gezginlere hitap eden uygun fiyatlı birçok hostel ve oteller yer alıyor. Lüks otel olarak Lihim Resorts, Garden loft 90sqm, Seda Lio, orta kalitede The El Nido Coco Resort, El Nido Viewdeck Cottages, Inngo Tourist Inn ve Lagùn Hotel, uygun fiyatlı Frendz Hostel El Nido, Happiness Hostel ve Mad Monkey Hostel Nacpan Beach konaklama için iyi seçenekler.

El Nido Tour A Tekne Turu: Small, Big ve Secret Lagoon

El Nido tekne turları arasında seçebileceğiniz 4 El Nido tekne turu var: A, B, C ve D. Dört farklı turun her biri çok özel yerlere gidiyor. Kısıtlı zamanı olanların en çok A ve C turunu tercih ediyor Her biri farklı bir rota ve harika bir deneyim sunuyor.

El Nido Tour A Tekne Turu, ağırlıklı olarak zümrüt yeşili lagünleri kapsıyor. Tur kapsamında Küçük Lagün, Büyük Lagün, Shimizu Adası, Entulala Adası ve 7 Commando Kumsalı ziyaret ediliyor.

Coron Adası‘nda tanıştığım ve birkaç gündür birlikte takıldığım, dünya turuna çıkmış Brezilyalı arkadaşım Eduardo, Filipinler’in dünyaca ünlü Boracay Adası’na gitmek için sabah ayrıldı. Ben de dorm odasına geçtim (250Peso, 11TL). Sabah kahvaltımı işletmecisi Filipinli bir kızla evli olan Alman olan birinin restoranında yaptım.

Çok güzel bir kız çocukları vardı, onu severken geldi, tanıştık. Annesi çalıştığından kendisini Türki bir bakıcı büyütmüş. Bakıcının çocuklarıyla birlikte oynadığından birkaç kelime Türkçe biliyordu ve peş peşe hepsini sıralayınca şaşırdım. Uzak bir coğrafyada yabancı birinin ağzından Türkçe bir şeyler duymak her zaman beni şaşırtmıştır.

Kahvaltımı yaparken tanıdık bir sesten good moğning cümlesini duyunca başımı çevirdiğimde karşımda Coron Adası’nda tanıştığım Alman Alman çiftti duruyordu. Dün Coron’dan gelmişler ama deniz çok dalgalı olduğundan perişan olmuşlar. Dün yemek için güzel bir bar keşfetmişler, akşam yemeği için orada buluşmak üzere ayrıldım.

El Nido Tour A tekne turu için kalabalık bir Filipinli grubu dışında 1 İspanyol, Slovakyalı genç bir çift, bir de Hollandalı yaşı büyük bir ablamızın olduğu tekneye bindim. İlk durağımız olağanüstü güzel Small Lagoon oldu.

1. Small Lagoon

Small Lagoon (Küçük Lagün), pitoresk Miniloc Adasında bulunan Bacuit Bay’in en ünlü yerlerinden biri. Büyük Lagün ile birlikte, tüm Palawan’da en çok fotoğraflanan en ilginç yerlerden. Teknemiz büyük olduğundan Küçük Lagünün 100 metre kadar girişinin açıklarında demir attı.

Paletlerimi takıp, şnorkelle çok sığ suda epeyce yüzüp Small Lagün girişine geldim. Yürümeye çalıştıysam da kayalar ve zemindeki mercanlar, deniz kabukları dolayısı ile ayaklarım acıyınca yine şnorkelle yüzmeye çabaladım. Eksikliğini hissettiğim şey bir su altı kameramın olmamasıydı.

Lagüne giriş kısmı birkaç metre genişlikte, ancak denizin altına doğru V şeklinde daralarak iniyordu. Su berrak olduğundan görüntü şahaneydi. İçeride L şeklinde büyükçe bir oda bulunuyor. Yine küçük mağaramsı bir küçük odası da bulunuyor.

Lagün girişinde çok sayıda balık var ve bazıları oldukça da iriceydi ve yine ilginç olan şey bunların beni ısırmaya çalışmasıydı. Birkaç atağa maruz kaldıysam da sürekli hareket halinde olduğumdan başarılı olamadılar. Bir tanesi az daha burnuma kadar sokulup göz göze geldiğimizde son anda elimle kendimden uzaklaştırmıştım.

Filipinli gruptan tekneye gelenlerin kızların birçoklarının bacaklarında balık ısırıklarının izleri ve kızarıklıkları vardı. Çok da tehlikeli değil, ama insan ürkmüyor değil hani. Küçük Lagün sonrasındaki durağımız, belki de onun 20 katı büyüklüğünde Big Lagoon oldu. El Nido tekne turunun en şahane yerlerinden biri de Big Logoon noktası.

2. Big Lagoon

Big Lagoon (Büyük Lagün), belki de birkaç futbol sahası kadar büyüklükte, kayalıklar arasında oluşmuş genişçe bir lagün. El Nido’da görülecek en güzel yerlerden birisi. Teknemiz büyük olduğundan yine geride demir attı. Küçük tekneler yanında kano ile lagün içerisine gidenler vardı.

Büyük Lagün, benim en sevdiğim lagün. Girişindeki kayaların görüntüsü muhteşem. Mevsime bağlı olarak tekneler lagün içerisinde bir tur atabiliyor. Düşük gelgit durumlarında veya büyük teknelerle tura çıktıysanız tekneler lagünün girişinde demirliyor.

Burada daha iri balıklardan olan Lapu Lapu’nun olduğu ve yüzmenin çok da tavsiye edilmediğini duyduk. Slovakyalı genç ve ben sadece Büyük Lagün içerisine yüzdük. Diğer herkes teknede kaldı. Lagünün bir kısmını yürüyerek bir kısmını yüzerek geçtim. Sığ suda yürüyerek ulaşılabilen noktadan lagünün büyük bir kısmı görülebiliyor.

Teknenin demir attığı yerden Lagün’ün dar girişine kadar suyun içerisinde yürümeniz veya yer yer yüzmeniz gerek. Zeminde bazen ölmüş mercanlar olduğundan biraz dikkat etmeniz gerek. En iyi yanınızda deniz ayakkabısı olması. Sığ olduğundan yüzerek gitmek mevsime göre biraz zor olabiliyor.

Mercanlara çarpmamak için şnorkel ile zemine bakıp yüzmeniz gerekiyor. Buradaki balıkların bazıları sizi ısımaya çalışabiliyor. Balıklar küçük, benim başıma gelmedi ama bundan korkup da gitmemezlik etmeyin.

Lagünün büyüklüğü birkaç futbol sahası kadar büyük. Yaklaşık 20 metre bir boğazdan giriyorsunuz ve aynı boğazdan geri çıkıyorsunuz. Demir atılan noktadan lagünün girişine kadar yürüyerek ve kısmen de yüzerek gittim. Sonra yakınımdan geçen küçük bir motorlu kayık görünce onun ayaklarına asıldım. Bir nevi kayık otostop yaptım.

Blue Lagoon olarak da adlandırılan Big Lagoon’e ilk Kasım 2011’de gitmiştim. O vakit lagün girişinin biraz ilerisine kadar ancak gidip geri dönmüştüm. Bu defa fırsatı kaçırmayıp teknenin kollarına asılarak lagün içerisindeki turumu yaptım. Teknedekilerin şaşkın bakışları altında enfes bir tur oldu benim için.

Nereye varsak yeni güzellikleri keşfediyoruz. Küçük Lagün, Büyük Lagün derken öğlen yemeği sonrası sıra diğer bir lagüne gelmişti, Screet Lagoon.

3. Secret Lagoon

Secret Lagoon (Gizli Lagün), Big Lagoon’ün girişinin sol tarafında küçük bir delikten girilerek geçilen mini gizli bir lagün. El Nido’da ziyaret edilecek en destansı yerlerden biri! Biraz eğilip bükülerek girmeniz gerekiyor. Bu bölgede bir çok yer hakikaten gizli, saklı gibi.

Genellikle El Nido Tour A’nın üçüncü durağı olan Big Lagoon’un köşesinde yer alan lagüne, ufacık bir delikten geçiyorsunuz. Karşınıza içerisinde beyaz kumları olan gizli bir plaj çıkıyor. Küçük, saklı yere lagün demek pek uygun olmamış.

İçerisi çok hoş. bembeyaz kumlara sahip genişliği birkaç metreyi bulan bir lagün. Bazı tekneler öğle yemeğini bu lagün karşısındaki açıkta, demirlediği yerde teknede variyor.

4. Shimizu Adası

Shimizu Adası, El Nido’daki az değer verilen adalardan biri, ancak çok ilginç bir geçmişe sahip. Adına bakıp Filipinler’deki bir adanın nasıl Japonca adlandırıldığını merak edebilirsiniz. Anlatılana göre, bir Japon kadın, bir su altı mağarası bulmak için burada dalmış ama ne yazık ki boğulmuş. Sonrasında adaya bu adı verilmiş.

Shimizu, Japoncada ‘temiz, saf su’ anlamına geliyor. Bacuit Körfezi’ndeki Miniloc Adası’nın biraz ötesinde konumlanış. Simizu Adası sualtını sevenler için muhteşem bir rota. Su üstünde yükselen kayalıkların küçük yansımaları, su altındaki resiflerde şekil bulmuş. Rengarenk resifler ve çeşit çeşit balık türleri suyun berraklığı sayesinde neredeyse yüzeyden bile görülüyor.

Shimizu Adası, Big Lagoon Premium El Nido Island Hopping Tour’un bir paçası. El Nido’nun en iyi şnorkelle dalış yapma yerlerinden birisi. Turistler gittikten sonra öğle yemeğinden arta kalan var mı diye sık sık sahilde dolaşan monitör kertenkele popülasyonu ile de biliniyor.

Shimizu Adası yakınındaki koyda demir atıp balıklarla yüzdük. Yemekten arta kalan ekmekler denize atıldığında ise etrafınızda binlerce balığın ekmek derdinde çırpındığını görebilirsiniz. Burada balıkları beslemeyi alışkanlık haline getirmiş olmalılar ki balıklara dokunabilirsiniz bile, kaçmıyorlar.

Son durağımız ise Seven Commandos Plajı oldu.

5. Seven Commandos Beach

Seven Commandos Beach, El Nido’daki en güzel kumlu plajlardan biri. El Nido kasabasından kano kiralayanlar çoğunlukla bu plajda mola veriyor. El Nido kasabasının şahane manzarasını oluşturan dağın arkasındaki bu plaj gün batımını izlemek için ideal bir konuma sahip. Plajda küçük bir büfe var.

Yedi Komando Plajı anlamına gelen yer anakarada yer alıyor. El Nido kasabasından çok uzakta değil. Kasabanın hemen köşesinde olmasına rağmen, buraya ancak kano veya tekne ile geçebiliyorsunuz. Tam günlük kano kiralama 600 Peso civarında, dilerseniz 200 Peso karşılığı yarım gün kiralayabilirsiniz.

Kaplumbağaların yumurtlama dönemi olan Ocak-Mayıs arası plajın bir kısmı kordon altına alınıp, kaplumbağa yumurtaları korunuyor. Plajdan ayrıldığımızda hafif yağmur yağmaya başladı, hava serindi.

Akşam Rick Son’s adlı barda Coron’da tanıştığım, birbirimizin adlarını hiç sormayıp birlikte keyif alarak vakit geçirdiğimiz Alman çiftle buluşup yemeğimizi yedik. Yemekleri şahane olmasa da reggie tarzı canlı müzik yapmada çok başarılıydılar.

Alman arkadaşlarımla yarın Tour B’yi yapmaya karar verdik. Hayatımda hiç iki defa üst üste tekne turu yapmamıştım, El Nido’da yarın üçüncüsüne gideceğim.

Day 481: Filipinler: 28 El Nido, 27 Kasım 2011

Serbia

7 Yorumlar

  1. İyi günler, siteniz çok güzel ve filipinler bölümü gerçekten çok bilgi verici. Benim  de kendi tur programım hakkında bir kaç sorum olacak. Mart ayında 8 günlük filipinler gezisi yapacağım. 2 genç çift olarak gideceğiz. İşimden dolayı sadece bu kadar izin alabildim ve uzun bir süre filipinlere bir daha gidemeyeceğimden tatilimi mümkün olan en yoğun şekilde geçireceğim.

    Manila’yı gezmeyi düşünmüyorum. Palawan’da bir gün El Nido’da bir gün geçirdikten sonra uçakla Bohol’a geçip bir gece kalacağım. Sonrasında feribotla Cebu’ya geçip 1 gece de orada kalmayı düşünüyorum. Sabah ilk uçakla da Boracay’a geçip bir gece iki gün geçirdikten sonra Manila aktarmalı dönmeyi planlıyorum.  

    Manila’ya indikten sonra 1 saat 40 dakika sonra palawan uçağı var ve bağlantılı uçaklar değil, aktarmayı kendimiz yapacağız. Pasaport kontrol, iç hatlara geçiş için yeterli bir süre mi? Online check in yapmayı düşünüyorum.

    Cumartesi akşamı için Palawan güzel bir seçim mi yoksa uçuşları değiştirip cumartesiyi Boracay’da veya Bohol de mi geçirsek?

    Uçaktan indikten sonra mümkün olan yerlerde yerel turlar alıp otele uğramadan direkt turlara katılacağız. Palawan, Cebu, Bohol da bilidğiniz olmazsa olmaz tur programları var mı? Boracay için bir gece 2 gün yeterli mi?

    Sorularım fazla ve kişiye özel gibi oldu sanırım, bilgilerinizi paylaşırsanız çok seviniirm.

  2. Gözümü kapattım ve soğuğa rağmen o güneşin sıcaklığını kemiklerimde hissedebiliyorum. Denizin tuzlu tadı ve dingilik veren sesi…
    Yeşilin farklı tonları.

    • Sualtı fotoğraf makinem olsa ne hoş fotoğraflar çekerdim Fiji ve Sabah’ta. Doğrusu fotoğraflarımı pek beğendiğimi söyleyemem. Asya’da ışık güçlü, contrast çok fazla. Benim ışık ve teknik bilgim yok denecek kadar az.

      O kadar güzel yerler ki, cameram güzellikleri olduğu gibi sergilemekte yetersiz, yenisini alsam ne iyi olur.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz