Endonezya, balayı için farklı rotalar arayan çiftlerin, macera dolu doğa sporlarına ve dalışlara meraklı gezginlerin yanı sıra eğlence denildiğinde valizini toplayıp dünyanın bir ucuna gitmekten çekinmeyen turistlerin de gözdesi olan bir Güneydoğu Asya ülkesi. Binlerce farklı adadan meydana gelen bu nefis ülke, doğası ve zengin kültürel dokusunun yanı sıra dünyaca ünlü festival ve etkinlikleriyle de göz kamaştırıyor.
Java turu, Endonezya’nın Bali Adasının Kuta şehrinden 11 Ağustos günü, Java Adasının Banyuwangi şehrine geçerek başladı. Bu turda feribot, otobüs, motosiklet ve trenle seyahat ettim. Doğu Java’da 1.250 km motosiklet arkasında gezdim.
Banyuwangi, Bali’den Jawa Adasında ziyaret ettiğim ilk şehir oldu. Bali’den Java’ya geçerken feribotta tanıştığımız bir Cavalı bize gezme planı yapınca biz de maceraya atılıp tamam dedik. Bali’de tanıştığım ve birlikte Amed kasabasında dalış kursuna katıldığım İran asıllı Hollandalı yol arkadaşım Farid ile birlikte motosiklet kiralayıp Cava turuna başladık.
Banyuwangi’den motosikletle, Java Adasının kuzeyinde yer alan Jankar iskelesine 3 saate geçip ordan da Madura Adasına 4 buçuk saatlik feribot yolculuğu yaptık.
Madura Adası, Java’nın kuzeyinde Kıbrıs büyüklüğünde ücra turistik olmayan bir ada. Johnny’nin köyü Batang’da 2 gece kaldık. Motosiklete atlayıp yola düştük ama gece hiç bilmediğimiz bir yerde bilmediğimiz insanların evine misafir olduk. Orada karakola düştüm.
Surabaya, Endonezya’nın en kalabalık şehri. Köyden sonra geldiğimiz bu çirkin şehirde 2 gün kaldık. Endonezya’nın şehirleri genelde çirkin ama coğrafyası inanılmaz büyüleyici.
Malang, serin iklime sahip eski bir Hollanda kolonyal şehri. Hem kendisi hem de çevresi gezilecek harika yerlerle dolup taşan şehirden Bromo Yanardağına zorlu bir motorsiklet yolculuğuyla geçtik. Malang otel tavsiyesi Hotel Tugu, Hotel Santika Premiere, Hotel Santika Premiere ✔️
Bromo Yanardağı, sunduğu nefes kesici manzarasıyla Endonezya ve Java’daki yanardağların en ünlülerden biri. Bromo Dağına yapılan gün doğumu ve yanardağ turu, yaşayabileceğiniz dünyanın en şaşırtıcı seyahat deneyimlerinden biri. Bromo otel tavsiyesi Cemara Indah Hotel ve Jiwa Jawa Bromo ✔️
Bromo sonrası Probolinggo’da kaldık. Probolinggo otel tavsiyesi Clover Homestay ve Colorbox Bromo Backpacker ✔️
Kawah Ijen Yanardağı, geceleri görünen mavi aleviyle doğanın en inanılmaz fenomenlerden birini sunuyor. Akşam geç saate kaldığımızdan dağa çıkamadık ve kalmak için Ijen Platosu‘nda Sempol Köyünde bir yerli evinde kaldık. Ertesi gün dağın zirvesindeydik. Kawah Ijen konaklama Avrila Guesthouse ✔️
Java Adası Turu Gezi Rotam
JAVA ROTA 📌 Kuta (Bali) 🚌⛴ ➡ Banyuwangi (Java) 🏍 ➡ Madura Adası ⛴ ➡ Surabaya 🏍 ➡ Malang 🏍 ➡ Mount Bromo 🏍 ➡ Probolinggo 🏍 ➡ Kawah Ijen 🏍 ➡ Banyuwangi 🏍 ➡ Baluran National Park 🏍 ➡ Banyuwangi 🚆 ➡ Yogyakarta 🚆 ➡ Jakarta ✈️ ➡ Medan (Sumatra)
Kawah Ijen Yanardağı gezisi sonrası yola çıktığımız Banyuwangi şehrine geri dönüp birkaç gün dinlendikten sonra trenle Yogyakarta şehrine geçtik. Doğu Java’da 9 gece ve 10 günlük motosiklet gezimizde 1.250 km yol kat ettik.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu 9 günde gördüğüm büyüleyici coğrafi mekanlar, şahid olduğum ilginç olaylar ve tanıştığım farklı farklı dillere ve kültürlere sahip insanlar hakkındaki deneyimleri yazacak fırsatım olsaydı sanırım rahatlıkla bir kitap olurdu.
Gün gelir olur belki, gezmekten zaman bulabilirsem eğer…
Yogyakarta, Orta Java’nın güneyinde yer alıyor. Java’nın bu en popüler turist destinasyonuna Banyuwangi’den trenle geçtik. Dünyanın en ünlü Budist tapınaklarından Borobudur, Prambanan gibi efsanevi tapınakları var. Endonezya’nın en aktif yanardağı Merapi Volkanı yine Yogyakartaya yakın.
➤ Yogyakarta otel tavsiyesi: Otu Hostel By Ostic ve EDU Hostel Jogja en iyi hosteller. The Patio Yogya ve Adhisthana Hotel Yogyakarta’daki ekonomik oteller. The Phoenix Hotel ise kalabileceğiniz en iyi seçenek ✔️ Sadece Borobudur’u gün doğumunu ziyaret edip ayrılacaksanız, doğrudan tapınağın arazisindeki tek otel Manohara Resort‘tan daha iyi bir yer yok.
Jakarta, Yogyakarta’dan trenle geçtiğimiz son Java şehri oldu. Sokaklarında modern ve geçmişi bir arada hissettiren kalabalık ve gürültülü şehir Jakarta’da Couchsurfing yaptım ve pek çok hoş arkadaş edindim. Birlikte Tidung Adası gezimiz oldu.
Jakarta’dan 2 Eylül 2011’da Sumatra’nın Medan şehrine geçtiğimde, 23 günlük Java turu yapmıştım.
11 Ağustos-2 Eylül 2011 Java, Endonezya
Merhaba, iki arkadaş bir haftalık Endonezya tatili yapacağız. Jakarta’ya ineceğiz ve orası için 1 gün düşünüyoruz. Çoğunlukla Bali’de olacağız ama Cava adasında da görmek istediğimiz yerler var (Borobudur, Prambanan vs). Bali’ye direk uçakla gidersek buraları göremeyeceğiz. Karayolu ile ulaşım için nasıl bir yol izlemeliyiz? Mantıklı mıdır? Bir de Lombok adasını tavsiye eder misiniz? Teşekkürler.
Merhaba,
An itibariyle Jakarta’dayız. Sumatra’yı atladık. Bundan sonrası için tüm Endonezya’yı kapsayacak 30 günlük bir rota önerebilirseniz çok sevinirim. Sevgiler.
Mustafa Cengiz
9-10 günlük bir tatilde Bali’den başlayıp Jakarta’da sona erebilir mi bu tatil?
Evet, ama bence tüm zamanınızı Bali’ye ayırın. Jakarta merkezin fazla bir cazibesi yok. Kawa Ijen, Bromo yanardağları, Baluran national Park nefis ama hepsi en az 1 hafta ister.
Merhabalar. Endonezya’da 2 sene kalmdım. Endonezya’yı gözünüzde büyütmeyin. Halkın büyük bir bölümü fakir bu bi gerçek ancak başka bir gerçekte var. 240 milyona ulaşan nüfusuyla Endonezya Güney Doğu Asya’nın gelişen ve büyüyen ekonomisiyle dikkat çekiyor. Zenginikte var fakirlikte her yerde olduğu gibi. Fakat zengini çok zengin fakiri gerçekten fakir. Bu itibarla eğer sizden biriniz orada evlilik için veya iş kurmak için gidecekse gerekli araştırmaları yapıp öyle gitsin derim.
Evlilik için gidecekseniz kolay o iş. Türkiye’den hiç bişey getirmenize gerek yok, nüfus cüzdanıyla her işinizi Jakarta’daki Türk Konsolosluğundan hallediyorsunuz zaten. Sonra Anlaştığınız insanla kolay bi şekilde evlenebilirsiz. Evliliğinizin Türkiye’de tescili için, Endonezya hükümetinin size verdiği evlilik cüzdanlarıyla tekrar konsolosluğa gelip görüşüp konuyu arz ediyorsunuz işiniz bitiyor.
Eğer ki orada bir şirkette çalışmak isterseniz, oranın dilini lisanını kültürünü öğrenin derim. Sadece İngilizce bilmeniz bi yerde yetersiz oluyor. Buna da dikkat edin. Her türlü sorularınız icin bana ulaşın: im.sanliotay@gmail.com yardımcı olmaya çalışırım.
Mail attım evlilik ve iş hakkında.
15 Kasım-10 Aralık arası istanbul-Kuala Lumpur gidiş dönüş uçak biletimi aldım. Toplamda 24-25 günlük bir sürem var ve yalnız seyahat edeceğim. Planımda KL(3)- Singapur(3)- Jakarta(3)- Denpasar(6)- Bangkok(3)- Pattaya(3)- Phuket(3) gün kalmak vardı ta ki yazılarınızı okuyana kadar.
Malezya’da gezmem gereken Langkawi Adası, Cameron Highlands, George Town, Melaka gibi yerlerin olduğunu; kısa bir tatil turu içinde Jakarta’nın Endonezya’da gidilecek en son destinasyonlardan biri olduğunu siteniz sayesinde öğrendim.
Sizce rotam nasıl olmalı?
Bütün bu saydığım yerlerin bir veya birkaçından vazgeçebilirim. Acaba Endonezya’yı planımdan çıkarıp ilk durağım olan KL’den kuzeye doğru gidip, en son Bangkok’tan Singapur’a ve oradan KL’yemi geçsem?
Önerilerinizi bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
Planınızda Malezya, Singapur, Endonezya ve Tayland gibi geniş bir coğrafyaya yayılan 4 ülke var. Bu 4 ülkle için ayırdığınız zaman ise 25 gün.
Destinasyona gidiş ve destinasyondan ayrılış günlerini saymazsak hemen hemen her destinasyon için 1 gününüz var. Bu da gidilen yeri anlama ve keşfetmek için pek de fırsat sunmayacaktır. Üzerine ciddi bir yorgunluk olacaktır.
Bu nedenle birbirine yakın destinasyonları seçmenizi ve seyahatlerinizi gece treni veya otobüsü ile yapmanızı öneririm. Bu şekilde hem zamandan kazanır, hem de yolda süren yaşamı gözlemleme imkanı bulursunuz. Zira çoğu zaman sadece turistik spotlarda takılınca ülkelerin ve şehirlerin ruhunu, kültürün renklerini anlamak pek de mümkün olmuyor.
Önerim:
Singapur, Malezya ve Tayland’ı kapsayan bir geziye çıkmanız; Endonezya’yı başka bir seyahatinize ertelemenizdir.
KL (1 gün)- Cameron Highlands (2 gün)-Penang Adası (2 gün) – Langkawi Adası (3 gün)
Karadan Tayland’a geçiş (Satun) ve oradan Krabi (3 gün)
Koh Phi Phi (1 gün) – Phuket (3 gün)
Otobüsle Bangkok (3 gün) – Pattaya (2 gün)
Singapur’a uçuş ve Singapur’da (2 gün)
KL (1 gün)
Otobüs veya turist minibüsleri ile seyahat etmenizi öneririm.
Bazı yerler için verilen zzaman azdır, ancak başka pek de şansınız yok. Bu çıkardığım rotada hem deniz-kum-güneş üçlüsü, hem tarih, hem kültür, hem de gece hayatı var.
Bütçenizi aktivitelere ayırmanızı öneririm. Krabi, Phuket, Phi Phi’de tekne turları, Phuket’te fil safarisi, dans showlar, tekne turu mutlaka yapılmalı.
Bangkok’ta tapınaklar görülmeli.
İki kişi olarak dünya turuna çıkmayı planlıyoruz. Bunun için rotamız, planlama, bütce ve kalınacak yerler konularında bize yardımcı olabilir misin? Selamlar
Öncelikle ne kadar süre seyahat etmeti düşünüdüğünüzü planlamalısınız, 1-3-6 ay veya 1 yıl.
Bütçenizi hesaplamalısınız. Bu da tamamen sayahat tarzınız ve beklediğiniz konforla ilgilidir.
Çoğu ülke için günlük 50$/gün yeterlidir. Kabaca bunu baz alarak bütçe/süre dengesini kurabilirsiniz.
Tercih edeceğiniz rota yol arkadaşınız ile ortak zevklerinize ve merakınıza göre seçebilirsiniz.
Eğer bu tür seyahate ilk defa çıkacaksanız, Uzak Doğu ilk tercih olabilir.
Uzakdoğu hem ekonomiktir, hem de güvenlidir. İster sırtçantalı, ister konforlu seyahat açısından da iyi organizedir.
Uzakdoğu’da gezi rotaları üzerinde konaklayacak yer bulmak çok kolaydır. Sadece seçim yapmanız gerekir.
Gideceğiniz rotayı seçmede ve bilgi sahibi olmadan gezi blogarını okursanız çokça bilgi sahibi olabilirsiniz.
Şuradan benim farklı ülkelerde takip ettiğim rotalar size fikir verebilir.
https://yoldaolmak.com/rotalar.html
Şuradan ülkeler açısından izlediğim rotayı görebilirsiniz.
https://yoldaolmak.com/harita-rota
Sorunuz açık değil. Jakarta’ya nereden geçeceksiniz? Yogyakarta’ya gitmek şart mı ayrı bir soru mudur?
İster otobüs, ister tren isterseniz uçak kullanabilirsiniz. Yollar çok kalabalık ve deli gibi araç kullanıyorlar.
Jakarta’ya trenle geçmek için Yogyakarta’ya gitmek şart mı ?
Evet yine ben 🙂
Türkiye’den gittiğinizde zaten direk Jakarta Souakerno Hatta Havaalanını iniyorsunuz. Ordan iç hat uçakları ile gidebilirsin yada geri dönebilirsin. Jogjakarta’ya 8-9 saatlik bir tren yolculuğu ile Kerata api treni var, onunla gidebiliyorsun. Aynı şekilde geri dönebilirsin.