Beyrut, Orta Doğu coğrafyasının en eski şehirlerinden biri. Doğu Akdeniz kıyısında yer alan Lübnan‘ın başkenti Beyrut, içinde hem Akdeniz hem Arap hem de Avrupa kültüründen hoş tatlar barındırıyor. 60’lı yılların sonuna kadar Avrupa jet sosyetesinin gözdesi haline gelen şehir, 80’lerde yaşanan iç savaş ve çatışmaların yaralarını sarıp yeniden eski cıvıl cıvıl günlerine dönmeyi başarmış.

Renkli ve daima neşeli kafe-restoranları ve kültürel çeşitliliğini hemen ele veren cıvıl cıvıl sokaklarıyla şehir, keyifli bir atmosfere sahip. Çok katmalı kültürün izlerini taşıyan Beyrut’ta Şii, Sünni, Ortodoks, Ermeni, Dürzi ve Museviler bir arada, hoşgörü ortamında birlikte yaşıyor.

Beyrut

Beyrut hakkında kısa bilgiler 🇱🇧

Beyrut, resmi adı Lübnan Cumhuriyeti olan Lübnan’ın en büyük şehri ve başkenti. Uzun yıllar boyunca Orta Doğunun ekonomik, kültürel ve politik merkezi olan Beyrut, 1975-1991 yılları arasında yaşanan Lübnan İç Savaşının ardından bu özelliğini kaybetti.

Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan bereketli topraklarda, Akdeniz’in doğu kıyısında kurulu olan Beyrut’un tarihi geçmişi günümüzden 8 bin yıl öncesine uzanıyor. Yerleşik yaşamın Fenikelilerle başladığı Beyrut’ta, Pers, Roma, Mısır, Memlük ve Osmanlı etkisiyle yoğrulan çok katmanlı bir kültür hâkim.

Malta

Serbia

Osmanlı İmparatorluğunun bölgeye hakim olduğu dönemde büyük bir gelişme gösteren şehir, 1943 yılında bağımsızlığına kavuşan Lübnan’ın başkenti olarak ülkenin modern yüzünü temsil ediyor. İç savaştan önce Hristiyanlarla Müslümanların nüfusunun neredeyse eşit olduğu kentte savaştan sonra yaşanan göçlerle Müslümanların nüfus ağırlığı arttı. Günümüzde kentin doğusunda Hristiyanlar, batısında ise Müslümanlar yaşıyor.

Beyrut, aynı zamanda Ermenistan toprakları dışında yaşayan en büyük Ermeni nüfusuna da ev sahipliği yapan kentlerden. Osmanlı döneminde uygulanan Ermeni tehciri ile Anadolu topraklarından birçok Ermeni Beyrut’a göç etmiş, yıllar içerisinde birçoğu Beyrut’tan dünyanın farklı kentlerine dağılmış.

Beyrut’ta Lübnan’ın resmi dili Arapça konuşuluyor. Şehirde Fransızca bilinirliği de yüksek. Turistik noktalarda ve şehir merkezinde gençlerle İngilizce anlaşma şansınız var. Lübnan para birimi Lübnan Poundu. Para birimi, Lübnan Lirası olarak da adlandırılıyor. Beyrut, Türkiye ile aynı zaman diliminde.

Beyrut’a gitmek için vize gerekmiyor. Lübnan’ı ziyaret etmek isteyen Yeşil Pasaport, Gri Pasaport ve Bordo Pasaportlu Türk vatandaşları 30 günü aşmayan seyahatlerinde vizeden muaf.

Pasaportunuzun en az 3 aylık süresinin olması gerekiyor. 6 aydan az süresi kalmış pasaportunuz varsa yenileseniz daha iyi olur. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.

Daha uygun ve verimli bir Beyrut tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.

Beyrut nerede📍

Beyrut, Asya kıtasında bulunan Lübnan’ın başkenti. Lübnan aynı zamanda bir Orta Doğu ülkesi. Lübnan’ın batısında, Beyrut, deniz etkisinden korunan bir körfezin kıyısında konumlanan kent, Doğu Beyrut ve Batı Beyrut tepeleri arasında kalan bir yarımada üzerinde kurulu.

Lübnan Cumhuriyeti’nin beş idari bölgesinden biri olan Beyrut, Beyrut şehrinin (muhâfaza) merkezidir. 18 kilometrekarelik bir alana yayılmış bulunan ve bölgenin en önemli ticaret, ulaşım, kültür ve finans merkezlerinden biri olan Beyrut’un nüfusu ise 2 milyon 400 bin.

ⓘ Beyrut gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Beyrut’a nasıl gidilir ✈️

Beyrut’a uçakla nasıl gidilir: Lübnan’ın başkenti Beyrut’a Türkiye‘den direkt uçak seferleri ile ulaşım oldukça kolay. İstanbul Havalimanından Türk Hava Yolları ve Lübnan’ın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi MEA’nın, Sabiha Gökçen Havalimanından ise Pegasus Havayollarının Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanına direkt seferleri bulunuyor. İstanbul-Beyrut uçuş süresi 1 saat 55 dakika.

Ayrıca dönemsel olarak İzmir, Adana, Ankara ve Antalya’dan da Beyrut’a farklı hava yolu şirketlerinin uçuşları bulunuyor. Yıl boyunca pahalı olan uçak biletleri nedeniyle Beyrut’a aktarmalı uçuşlara da bakmanızı öneririm. Zaman zaman Atina ve bazı Avrupa şehirlerinden çok uygun fiyatlı aktarmalı uçuşlar bulabiliyorsunuz.

Beyrut Refik Hariri Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Beyrut Refik Hariri Havalimanı, kent merkezinin 9 km güneyinde konumlanıyor. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için herhangi bir toplu taşıma aracı yok. Taksi ya da araç kiralayarak kent merkezine ulaşabilirsiniz.

Beyrut’ta taksiler oldukça ucuz. Havalimanı gelen yolcun terminalinin karşısındaki otoparkta taksi durağı bulunuyor. Taksiciler müşteri kapmak için sıkı mücadele veriyor. Şehrin merkezi kabul edilen Nejmeh Meydanına taksiyle ulaşım 30,000LBP tutuyor. Taksiye pazarlık yapmadan binmeyin. UBER ve Careem uygulamalarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Beyrut nerede
Al Amine Camii, Beyrut

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Beyrut gezilecek yerler 📌

Beyrut gezilecek görülecek yerler açısından oldukça zengin bir şehir. Kentin en eski yerleşim bölgesi ve Müslüman Mahallesi olan Hamra’dan yürüyerek kenti keşfetmeye başlayabilirsiniz. Modern liman ve marina bölgesi Zaituna Bay, bölgede yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen eserleriyle Orta Doğu’nun en etkileyici müzelerinden biri olan Beyrut Ulusal Müzesi, Mohammad AlAmin Camii ve kentin lüks alışveriş bölgesi Beirut Souqs görülmeli.

l’Etoile Meydanı (Yıldız Meydanı) şehrin sembollerinden biri olan Saat Kulesine ev sahipliği yapıyor. Meydan çevresindeki sokaklarda çok sayıda nargile kafe ve hoş restoranlar var. Paris Caddesi boyunca uzanan Corniche bölgesi deniz kıyısında vakit geçirip şehrin zengin bölgesini keşfetmek için listenizde olsun. Raouche Rocks (Güvercin Kayalıkları) ise muhteşem gün batımı manzarasına sahip.

Beyrut kent merkezi dışında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 7 bin yıllık antik kent Baalbek (Byblos), tarih meraklıları için unutulmaz bir mekân. Meryem Ana heykeli ve panoramik Beyrut manzarasını sunan Harisa Tepesi, Jeita Mağarası, Tripoli şehri, Golan Tepeleri’nin eteklerindeki Bekaa Vadisi de Lübnan seyahatinde vakit kalırsa görülecek yerler arasında.

Beyrut, bir dönem Orta Doğunun Paris’i olarak anılan, farklı kültür, etnik köken ve dini inanıştan birçok insanın hoşgörü ikliminde buluşturan bir şehir. Lübnan’ın en büyük kenti ve başkenti olan Beyrut renkli gece hayatı ve leziz yemek kültürü ile de ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler yaşatan bir yer.

Serbia

5 Yorumlar

  1. Ben Beirut ve Lübnan’a bir cok kez gittim kiz arkadasimdan dolayi ve cok seviyorum. Hele kuzeydeki ufak sehri BATROUN su anda gitmek istiyorum 💓

  2. selamlar
    ben Lübnan vatandaşım, Türkiyede, İstanbul şehrinde, İstanbul teknik üniversitesinde 1998 de Mimarlığımı bitirdim, bu güzel çalışmayı ve emeği geçen herkese en içten teşekkür ediyorum
    ama bir notum var o da iklim ile ilgili, lübnanın en soğuk günleri örnek olarak beyrut şehrinde 2 – 3 derece görüldü ve kuzeye gittikçe daha iniyor 0 ra ve eksi bile olur trablus şehri gibi ve ortalama yazmak gerekiyorsa 8 – 13 derece değişebiliyor .
    tekrar kolay gelsin ve iyi çalışmalar

  3. Burayı küçükken okuduğum yazarların hikayelerinden öğrenmiştim. Masal gibi bir ülke. Belki bir gün ben de gidebilirim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz