İran kültürünün kalbinin attığı kent Şiraz, değerli kültürel ve dini mirasları ile ünlü. Zend hanedanının kurucusu Kerim Han’ın emriyle inşa edilmiş Bazar-ı Vekil, Şiraz’da ziyaret etmekten kesinlikle keyif alacağınız otantik bir çarşı. Bir zamanların uluslararası bir ticaret merkezi olan çarşıda ağırlıklı olarak halı, kilim, baharat, bakır el sanatları ve antika satan 180 dükkan bulunuyor.

Fars bölgesinin merkezinde yer alan Şiraz’ın değerli miraslarından biri ve çarşıda yer alan Vekil Camii. Adını, Vakil-al Ra’aya (Halk Vekili) olarak adlandırılan Zand Hanedanının kurucusu Kerim Han’dan alıyor alıyor. Muhteşem taç kapısı, göz alıcı çini desenleri ve mimari detaylarındaki ince işçiliğiyle kendi başına bir anıt eser.

Şiraz Vekil Bazaar
Şiraz Vekil Bazaar

Şiraz Kapalı Çarşısı: Bazar-ı Vekil

Vekil Çarşısı (Bazar-ı Vekil), birbirine dik dört çarşıdan oluşan İran’ın en şirin çarşılarından biri. Vekil Camii’nin yanı başındaki Vekil Çarşısı, kent dokusunu hissetmek için muhteşem bir durak. Gerçekten hareketli bir atmosfere sahip çarşının baharat kokusu, tekstilin renkleri, halı ve kilimlerin büyülü desenleri sizi geçmişe götürüyor.

Şiraz’ın en eski merkezlerinden biri Şiraz Kapalı Çarşı’da (Bazaar) geleneksel el sanatları ürünleri, Şiraz halıları, rengarenk kumaşlar, baharat, kuru yemiş ve çeşitli gıda ürünleri, değerli takı ve mücevherlere kadar çok çeşitli ürünler satılıyor. Vakil Çarşısı, yerel halkın fiilen alışveriş yaptığı bir yer. Diğer bir çok ülkelerdeki benzerleri gibi turist kazıklama üzerine kurulmuş çarşılardan biri değil.

Malta

Perdeciler, toptancılar, saraççılar ve ipekçiler çarşıları Vekil Çarşısı’nın ana bölümlerini oluşturuyor. İran’ın en ünlü tarihi ve geleneksel çarşısının koridorlarını dolaşmak oldukça keyifli. Yaz aylarında zaman zaman boğucu olabilen sıcaktan kaçmak için de harika bir yer. Vekil Çarşısı sadece alışverişle sınırlı bir yer değil, ayrıca ziyaret edebileceğiniz çok sayıda kafe, hamam ve birçok restoran var.

Müşir Sarayı, çay molası verip dinleneceğiniz bir adres. Safevi mimarisine sahip bu kervansaray, ortada büyük bir havuzla çevrili dört çiçeklik ve batı ve doğu taraflarına sıralanmış dükkânlardan oluşuyor. Çarşıdayken limonata, vişne suyu içmeyi ve fallodeh yemeyi unutmayın.

Tarihi Vekil Hamamı, Vekil Camii’ne bitişik konumda yer alan ve günümüzde balmumu müzesi olarak kullanılan diğer önemli bir nokta. İşlemeli sütunları ile geleneksel bir görünümde olan hamamda hamam kültürünü simgeleyen balmumu heykeller ile zamanda yolculuğa çıkıyorsunuz.

Nasır El Mülk Camii de Kapalı Çarşı’ya çok yakın bir konumda. Pembe Camii olarak da bilinen cami, İran çini ve vitray sanatının en nadide örnekleriyle bezeli. Dünyanın en renkli camilerinden biri olan Nasır El Mülk Camii muhteşem fotoğraf karelerine hayat veriyor.

Vekil Camii, Şiraz

Şiraz Vekil Camii

Vekil Camii, Zend Hanedanlığının kurucusu Kerim Han Zend’in hanedanlığının ihtişamını sergilemek için inşa ettirilmiş. Bu büyük dini yapının ilk inşasına, Safevi yapısının kalıntıları üzerinden 1766 yılında başlandığı kayıtlarda geçiyor.

Bu 18. yüzyıl yapısı, 19. yüzyılda birkaç kez yeniden inşa edildi. Giriş çinileri ve sundurmalarınki de dahil olmak üzere büyük rekonstrüksiyonlar 1827’den 1828’e kadar yapıldı. Tarih boyunca iki büyük depremi atlatan cami günümüze kadar ulaşmayı başarmış.

İran camilerindeki geleneksel dört eyvan yerine iki büyük avlulu yapısı ile farklı bir mimari plana sahip. Caminin mihrabının mozaik işlemeleri ve iç avlunun çini işlemeleri yapının öne çıkan özellikleri arasında. Cami 1773’te inşa edilmesine rağmen çiçek desenli çini işlemeleri Kaçar Hanedanı Döneminde eklenmiş.

Şii inancının egemen olduğu İran’da camilerdeki mihrap bölümünün önündeki imamın namaz kılacağı yer cami zemin seviyesinden yarım metre daha aşağıda inşa ediliyor. Hz. Ali’nin camide namaz kılarken öldürülmüş olması nedeniyle bu şekilde düzenlenen bölümde imamın cemaat ya da başkaları tarafından görülmesi engelleniyor.

Vekil Camii’nin muhteşem taç kapısı bile göz alıcı çini desenleri ve mimari detaylarındaki ince işçiliğiyle kendi başına bir anıt eser. Camiye giriş ücreti olarak 1,500 Tümen ödeniyor.

vekil-camii-siraz
Vekil Camii, Şiraz
şiraz vekil camii
Vekil Camii, Şiraz
vekil-cami-siraz
Vekil Camii, Şiraz
vekil-camii-hakkinda-bilgi
Vekil Camii Taç Kapısı

Pers medeniyetinin izlerini taşıyan Şiraz, İran‘ın en çok ziyaret edilen şehirlerinden. Şiilerin kutsal merkezi göz kamaştıran güzellik Şah Cerag Türbesi de listenizde olsun. Şiraz şehrinin önemli tarihi eserlerinden olan Kerim Han Kalesi, Zend Hanedanı Kerim Han Zend tarafından 1766’da Kraliyet alanı olarak yaptırılmış.

Şiraz’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Antik Pers İmparatorluğu’nun merkezi Persepolis geliyor. İran edebiyatının iki dev ismi Şirazlı Sadi ve Hafız’ın türbeleri de Şiraz gezilecek yerler arasında.

Malta

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz