Batum, 7 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, tertemiz plajları ve yemyeşil doğası misafirperver insanları ile Gürcistan’ın en büyük şehirlerinden biri. Türkiye sınırına yalnızca 20 km uzaklıkta olan Batum, Acara Özerk Cumhuriyetinin yönetim merkezi. Vizyoner şehircilik projeleri ile son yıllarda eskimiş şehir havasından kurtulup Avrupai bir şehre dönüşüyor.

Karadeniz’in geleceği parlak tatil yerleri arasında yerini şimdiden aldı bile. Doğu Karadeniz turlarının artık ayrılmaz bir parçası. Manolya ağaçlarının süslediği geniş caddeleri, heykellerin süslediği büyük meydanları, subtropikal iklimi ile beğendiğim bir şehir. Şimdiye kadar 3 defa ziyaret ettim. Batum’a gitmeyi düşünenler için nasıl gidilir rehberi hazırladım.

Batum Nerede 📍

Batum, Türkiye’nin Artvin iline komşu, Gürcistan’ın ikinci en büyük şehri. Gürcistan’ın Özerk Acara Cumhuriyetinin başkenti olan Batum, Karadeniz kıyısında yer alıyor. Türkiye’nin Sarp sınır kapısından 22 kilometre içeride yer alan Batum, Kafkas Dağlarının gölgesinde, Karadeniz kıyısında kurulmuş.

Yaşayan en eski dillerden birisi Güney Kafkas-Kartuli dil ailesinden gelen Gürcüce, beşinci yüzyılda geliştirilmiş Gürcü alfabesi (Gürcüce: ქართული ენა / Kartuli ena) kullanıyor. Dünyada kullanılan 14 alfabeden biri olan Gürcü alfabesi yazıldığı gibi okunuyor, 28 sessiz, 5 sesli olmak üzere 33 sembol kullanılıyor. Batum’da hemen hemen herkes çat pat Türkçe konuşabiliyor.

Malta

Gürcistan ulusal para birimi olan Lari (GEL) 1995 yılından bu yana kullanılıyor. 100 tetri 1 Lari yapıyor. Gürcistan para birimi Lari 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 kağıt ve 1, 2, 5, 10, 20, 50 tetri demir paralardan oluşuyor.

Batum’a giderken yanınıza Dolar, Euro veya Türk Lirası alın. Şehirde bir çok yerde döviz bürolarında paranızı Lari’ye çevirebilirsiniz. Dolar kurunun daha iyi olduğu söyleniyor. Batum’da çoğu yerde Amerikan Doları veya Türk Lirası da kullanılabiliyor. Şehrin bir çok yerinde yeterli sayıda ATM’de para çekmek mümkün.

Batum gece hayatı, ülkemizde ne yazık ki kumar, kadın, fuhuş olarak algılanıyor. Batum’a her giden kumar ve seks için gitmiyor, ancak böylesi bir algı ve yaftalamalar öne çıkıyor. Batum hakkında yazılara bakınca çoğunlukla kötü olarak aktarılıyor ve Batum bunu hak etmiyor.

Batum veya yerel adıyla Batumi, ideal bir hafta sonu kaçamak şehri olabilecek niteliklerde. Özellikle Doğu Karadeniz turu yapanlar günübirlik veya en ideali 1-2 gece konaklamalı olarak Batum’a gidebilirler. Şehrin bir çok öne çıkan yerini gezmek ve görmek için 2 tam gün yeterli.

BATUM’DA NEREDE KALINIR
🏨 Batum’da otel seçenekleri konusunda hiçbir sıkıntı yok. Batum Old Town, Batum Bulvarı veya 6 Mayıs Parkının arkasındaki mahalle kısmında seçin. New Boulevard denilen şehrin sahil boyunca da güzel konaklama yerleri bulabilirsiniz. Sheraton Batumi, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel ve Divan Suites en konforlu ve talep gören oteller.

Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria ve Hostel California gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun ✔︎

BATUM’A GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
Hem vizesiz ülkeler arasında hem de pasaportsuz kimlikle gidilebilen Batum, sahil boyunca uzanan yemyeşil parkaları, koşu ve bisiklet yolları ile, insanına doğa ile iç içe bir yaşam sunuyor. Parklarda yoğunlaşan yeşil, kentin içinde, geniş caddelerin çevresinde, az katlı yapıların arasında ve meydanlarda sürüp gidiyor.

Batum Gezi Rehberi ve Batum Gezilecek Yerler blog yazılarımda gezilip görülecek yerler dışında gitmeden muhakkak bilmeniz gereken bilgileri rehber şeklinde yazdım. Okumanızı tavsiye ederim. Daha keyifli Batum tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport gibi blog yazılarıma da göz atabilirsiniz.

BATUM’A GİRİŞ ŞARTLARI 🛂
• Eski, deforme olmuş kimlikler girişlerde kabul edilmiyor. Kimliğiniz yıpranmışsa pasaportunuz varsa yanınızda bulundurun.
• 10 yaş üstü tüm çocukların kimliklerinde fotoğraf bulunması zorunlu tutuluyor
• 18 yaşından küçük çocuklar ancak aileleri ile seyahat edebiliyor. Aksi takdirde aile onaylı noter tasdikli muvafakatname alın.
• Ülkeye girişlerde ilaç, et ve süt ürünleri, kesici alet ve silah gibi tehlike arz eden şeyler kesinlikle kabul edilmiyor
• Gümrük mevzuatı gereği 30,000 Lari ve üzeri karşılığı olan para ya da altın varsa beyanda etmeniz gerek
• Batum’a kimlikle girecekseniz giriş-çıkış formu doldurmanız gerekecek. TC pasaport kontrolde size verilecek. Giriş-çıkış formu üzerinde ad-soyad, TC kimlik no, doğum tarihi ve cinsiyet satırları var. Bu formu doldurup, yurt dışı çıkış harç pulunuzu, ehliyet, ruhsat ve TC kimliğinizle birlikte araç çıkış kuyruğuna girmeniz gerekecek.

BATUM, GÜRCİSTAN’A GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR
Batum’a giriş ücreti 150 TL. Yurtdışına çıkarken, 7 yaşı ve üzeri herkesin Yurtdışı Çıkış Harcı ücreti olarak bunu ödemesi gerekiyor. Harç Pulunu Sarp Sınır Kapısındaki veznelerden, Ziraat mobil ve interaktif vergi dairesinden ödenebilirsiniz. Araçla girenlerin ek olarak 60 Lari civarında Gürcü Trafik Sigortası ödemesi gerekiyor.

Batum’a Nasıl Gidilir

Batum Havalimanı (BUS), Batum’un 2 km güneyinde yer alıyor. Türkiye’nin Artvin iline bağlı Hopa’ya 20 kilometre mesafede bulunan Batum Havalimanı, Gürcistan’ın üç havalimanından biri. Üstelik bu havalimanını hem Gürcistan hem Türkiye ortak kullanıyor. Hizmete girdiği 2007’den bu yana TAV Havalimanları tarafından işletiliyor.

Batum’a Uçakla Nasıl Gidilir ✈️

İstanbul’dan direkt uçakla Gürcistan’ın Batum şehrine ulaşmak mümkün. Türkiye ve Gürcistan arasında gerçekleştirilen özel anlaşma gereği, Türkiye’den Batum ve Hopa’ya yapılacak uçak seferleri Batum Havalimanı üzerinden yapılıyor. Batum Havalimanına yapılan uçuşlar yurtiçi statüsünde sayılarak pasaportsuz gerçekleştiriliyor.

Batum Havalimanına inen Türk Hava Yolları veya Pegasus yolcuları, aprondan otobüsle alınıp Sarp Sınır Kapısından geçilerek 1,5 saatte Hopa’ya ulaştırıyor.

Türk Hava Yolları, haftada 4 sefer karşılıklı olarak İstanbul – Batum seferleri düzenleniyor. Pegasus Havayolları, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından haftada 3 defa Batum Havalimanına uçuyor.

Batum uçak bileti maalesef çok ucuz olmadığı gibi çok fazla ulaşım seçeneği de yok. Alternatif olarak Pegasus, THY veya Sunexpress ile Trabzon’a uçup oradan otobüsle Hopa’ya geçilebilirsiniz. Bu şekilde maliyet muhtemelen yine Batum uçak bileti maliyetine yakın olur.

Batum Havalimanının Gürcistan’daki resmi adı Alexander Kartveli Batumi International Airport. Havalimanında döviz büroları, ATM, hediyelik eşya dükkanı, seyahat acentesi ve bir bistro bulunuyor. Ayrıca VIP ve CIP salonu yer alıyor. Yerel ve uluslararası uçuşlar tek yerden sağlanıyor.

Batum Havalimanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir

Batum Havalimanı önünde bekleyen 10 numaralı otobüsler ile Batum merkeze geçebilirsinin. 07.00-22.30 saatleri arasında hizmet veren otobüsler, sahil şeridini takip ederek Khimshiashvili Caddesi ve Rustaveli Caddesi üzerinden geçerek 15-20 dakika içinde Batum merkeze varıyorsunuz.

Terminal çıkışında 7/24 bekleyen taksilerle daha kısa sürede şehir merkezine ulaşmak mümkündür. Taksiler ortalama 10-15 dakika içinde merkeze varıyor. Batum Havalimanından Batum merkeze taksi ile gitmek için 25 Lari’den fazla ödemeyin. Daha uyguna Batum merkeze gideyim diyorsanız minibüsler de var.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Batum’a Araçla Nasıl Gidilir 🚗

Batum’a araçla nasıl gidilir, Batum’a araçla giriş ücreti ve giriş şartları ile ilgili tüm güncel bilgileri bu bölümden sonra paylaştım.

Batum, İstanbul’a 1,260 km, Ankara’ya 940, Trabzon’a 205 km ve Rize’ye de 125 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıkta yer alan şehre karayoluyla Sarp Sınır Kapısı üzerinden gidilebiliyor. Batum, otomobil ile Trabzon’a 3 saat uzaklıkta yer alıyor.

Özel araçla İstanbul – Batum 16-19 saat, Ankara – Batum 13-15 saat sürüyor. Aracınızla Hopa’ya ulaştıktan sonra, Hopa’dan 20 dakika uzaklıkta yer alan Sarp Sınır Kapısına gitmeniz gerekiyor. Türkiye Sarp Sınır Kapısındaki araç kuyruğu ve gümrük kontrol süresi bazen 1 saati bulabiliyor.

Yoğun tatil dönemleri ve resmi tatillerde bekleme süresi kesinlikle uzuyor. Batum’a kimlikle girecekseniz giriş-çıkış formu doldurmanız gerekecek. TC pasaport kontrolde size verilecek. Giriş-çıkış formu üzerinde ad-soyad, TC kimlik no, doğum tarihi ve cinsiyet satırları var. Bu formu doldurup, yurt dışı çıkış harç pulunuzu, ehliyet, ruhsat ve TC kimliğinizle birlikte araç çıkış kuyruğuna girmeniz gerekecek.

Pasaport kontrolü geçtikten sonra Gürcistan kontrol noktası olan Sarpi’de sıra beklemeniz gerekecek, ama burada daha kısa bekliyorsunuz. Türk kısmında kontrol bittikten sonra aracınızla Gürcü gümrük kontrole geçip, araç ruhsatı, ehliyet, kimlik, giriş-çıkış formu ya da pasaportunuzu Gürcü polisine verin.

Gümrük binalarının hemen arkasındaki meydan, bir açık hava terminali gibi işlev görüyor. Burada döviz büroları, kafe ve restoranlar var.

Gürcistan’a giden herkesin yaş fark etmeksizin Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun fotoğraflı yeni tip kimlik kartlarıyla seyahat etmeleri gerekiyor. Eski tip nüfus cüzdanları ve 10 yaş üstü kişilerin fotoğrafsız kimlikleri kabul edilmiyor.

BATUM’A ARAÇLA GİRİŞ ŞARTLARI 🚘
• Özel araç ile Gürcistan’a girmek mümkün, araç sahibinin araçta bulunması şart. Eğer sizin olmayan bir araç ile Batum’a gidecekseniz araç sahibinden vekâlet almanız gerekiyor.
• Gürcistan’a kiralık araç ile gitmek istiyorsanız, aracı kiraladığınız yerden yurt dışına çıkışta bir engel olmadığına dair yazı almanız gerekiyor.
• Ailecek seyahat ediyorsanız, Türk gümrüğünden geçerken herkesin araçtan inip kontrole gitmesine gerek kalmıyor. Aile üyesi değilse yanınızdakilerin araçtan inip kontrole gitmesi, araçta sadece kullanan kişinin kalması gerekiyor.
• Aynı aileden olsanız bile Gürcistan pasaport kontrole vardığınızda araçta sadece araç sahibi kalıyor. Diğer herkes kimlik veya pasaportlarıyla yaya gişelerine gitmesi gerekiyor.
• Eğer aracınızı Batum’a götürmeyecekseniz, gümrükteki otoparka aracınızı bırakabilirsiniz.



BATUM ZORUNLU ARAÇ SİGORASI NASIL ÖDENİR
Gürcistan’a giriş yapan tüm yabancı araçların trafik sigortası yaptırması zorunlu. Sigorta yaptırmazsanız, dönerken gümrükte 250 Lari ceza ödemek durumunda kalırsınız. En az 15 günlük yapılan sigorta ortalama 30-60 Lari tutuyor. Gürcistan Trafik Sigortası fiyatları:

🚗 Binek Otomobil (Azami ağırlığı 3.500 kg’ı veya koltuk sayısı sürücü hariç sekizi aşmayan):
15 gün için 30 GEL, 30 gün için 50 GEL, 90 gün için 90 GEL, 1 yıl için ise 295 GEL tutuyor.

🚚 Taşıma aracı (Azami ağırlığı 3.500 kg’ı aşan):
15 gün için 60 GEL, 30 gün için 100 GEL, 90 gün için 170 GEL, 1 yıl için ise 610 GEL tutuyor.

🚌 Otobüsler (Koltuk sayısı sürücü yeri hariç sekizi aşan):
15 gün için 45 GEL, 30 gün için 75 GEL, 140 gün için 90 GEL, 1 yıl için ise 480 GEL tutuyor.

🧺 Römork: 15 gün için 14 GEL, 30 gün için 25 GEL, 90 gün için 40 GEL, 1 yıl için ise 145 GEL tutuyor.

Yeşil Kart Sigortası Gürcistan’da geçmiyor. Gürcistan Zorunlu Trafik Sigortasını gitmeden sigorta acentesi veya online olarak tpl.ge/en adresinden yaptırabilirsiniz. Araç Şase Numarası (VIN) ve plaka (Registration Number) alanlarını doldurmanız gerekecek. Dilerseniz sınır kapısındaki sigortacılara yaptırın.

Batum’a Otobüsle Nasıl Gidilir 🚌

Batum otobüs seferleri ile de kente gidebilirsiniz. Metro Turizm, Doğu Karadeniz Ekspres, Kahta Petrol ve Lüks Karadeniz seferler düzenliyor. Artvin, Trabzon ve Rize’den doğrudan Batum’a her gün minibüs ve otobüs seferleri düzenleniyor.

❌ Gürcistan’da dikkat etmeniz gereken kurallar var. Sigarayı yere atmanın cezası var. Araçla giderken mutlaka emniyet kemerinizi takın! Yine park konusunda ceza yememek için her bulduğunuz yere aracınızı bırakmayın. Yanınızda mecbur kalmadıkça ilaç götürmeyin. Zorunlu ilaçlarını için ise yanınızda mutlaka doktor reçetesi bulundurun.

Batum şehir merkezindeki birçok gezilecek ve görülecek yerlere yürüyerek ulaşmak mümkün. Şehir içerisinde çalışan dolmuşlara Batumlular marshutka diyor. Marshutka minibüsleri veya otobüslerle Batum içerisinde pek çok yere ucuz şekilde gidebilirsiniz. 5-10 Lariye taksi ile şehrin içerisinde hemen her yere gidebilirsiniz.

Karadeniz kıyısında yer alan tatil şehri Batum’da çok sayıda gezilecek görülecek nokta bulunuyor. Şehir merkezinde ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Batum Bulvarı, Piazza Meydanı, Tiyatro Meydanı, Avrupa Meydanı, Chacha Tower, Aşk Heykeli, Ferris Wheel, Alfabe Kulesi, Virgin Mary Kilisesi, St Nicholas Church, Orta Camii ve Batum Botanik Bahçesi yer alıyor.

44 Yorumlar

  1. Sitenizde bilgi ve yorumlarınızı okudum olumlu olumsuz her ülkelerde oldugu gibi fark yok ne amaçla gitmek tabiki önemli benim merek etdiğim tatil yerleri tabiki ben yaz sezonunda bodrumda ikamet ediyorum burayla kıyslamam için gelip biray kalmam gerektiyini düşünüyorum bu süreç içinde otel tercihim deyildir bir aylık veya günlük ev tutma imkanımız varmı tesk

  2. 16 temmuzda batuma yola çıkacam nasipse. Kendi aracımızla aile olarak gidip kalınacak otel adı biliyormusunuz. Yada otel fiatları nedir açık büfe. Bilginiz var mı.

  3. Batum’a gidecek arkadaşlara uyarı disko veya gazinolar polis mekan sahibi ve taksici ortak suç örgütlerle ortaklaşa çalışarak oraya giden herkesi dolandırıyor, zorla hırsızlıkla paralarını gasp ediyorlar.

    Dubai Vip disko, Efes disko, Şov disko, Bombo disko ve buna benzer kenar mahalledeki diskolara gitmeyin. Bunlar haraç hırsız çetelerle dolu sarp sınır kapısında bayan fuhuş işcileri nöbetleştirip Türkiye’den araçla gelen insanlara el atıyorlar. Sakın aracınıza onları almayın.

    Bunlar şebeke ve herhangi bir polise veya karakola gittiginiz zaman hiçbir önemi yok. Otel çalışanı bir çete mekanızması ve ordaki Türk konsoloslugundaki büyük elçi Türklerin hakkını savunmak yerine yan gelip yatma görevini üstlenmektedir. Hiç bir insanı kanuni işlevi yok…

  4. ipini koparan üçkağıtçı aksaray kumpascıları orda türklerden ve türk mekanlarından uzak durun ! gürcülerin olduğu yerlere mekenlara gidin zaten çoğu türkçe biliyor.yaşadığım olayı sizinle paylaşmak isterim sizde bu duruma düşmeyin arkadaşlar kapıda yardım etme bahanesiyle adamları var bende gidiyorum sizi bırakırım diyor orda esnafım der tezgah taksici müşteri götürüyor otele diskoya komisyon alıyor adı murat bayraktar gidilen otel “HOTEL VIKTORIA ” altında disko diye beş para etmez mekan var amaçta eğlence değil kumpas sakın buraya gitmeyin arkadaşların söylediği gibi hemşerim diye başlar sonrası tuzak içkinin ucuz olduğu memlekete 2 biraya 2.700 tl hesap çıkardılar hemşerim diyenler canavar oldu ödiceksin yoksa polis çağırırım diyorlar ve konuşmuyor bile.Kısaca özetlemek istedim sizde mağdur olmayın arkadaşlar türkler’den uzak durun.

  5. Hayirli bayramlar Kemal bey. Ben Giresun’dan. Kendimize ait araçla Batum’a gitmek istiyoruz arac annemin uzerine ve kullanmayi bilmiyo araci ben kullaniyorum girebilirmiyiz bu sekilde. Gireceksekte hepimiz aracta mi gircez yoksa araci tek kisi gecirip digerleri yayami geciyor?

  6. Benim pasaportum var Azerbaycan’dan almistim ama simdi Turkiye’de yasiyorum. Batum’a Turkiye vatandasları girebilir miyim? Proble olmaz değil mi?

  7. Iyi gunler darbe olaylarindan sonra yeni aldığım aracın ruhsatini cikartamadim. 1 ay ertelenmiş ruhsat islemleri. Gecici ruhsat ile geçiş yapabilir miyim?

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz