Sidney Opera Binası (Sydney Opera House), dünyanın en ünlü mimari yapılarından biri. Sidney Liman Köprüsünün yanı başında, Bennelong noktasında yer alan opera binası, Danimarkalı mimar Joern Utzon’un imzasını taşıyor. Mimar, yapının tasarımında kuşların kanatları, bulutların formları, deniz kabukları, ceviz ve palmiye ağaçları, yelkenler ve kısmen de Meksika’daki Maya ve Aztek tapınaklarından ilham almış.

Avustralya’nın Sidney şehrinin sembolü, Sidney Opera Binası 2007 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunuyor. 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri olan göz kamaştırıcı yapı, tiyatro, klasik müzik konserleri, bale, film ve opera aktivitelerine ev sahipliği yapıyor. Her yılbaşında gece yarısı başlayan havai fişekli ışık gösterileri tüm dünyada beğeniyle izleniyor.

Sidney Opera Binası

Sidney Opera Binası Hakkında Bilgiler

Sidney Opera Binası (Sidney Opera Evi), Avustralya’nın Sidney şehrinde, liman köprüsündeki Bennelong noktasında kurulu, sanat ve gösteri binası. 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri olan Sidney Opera Evi, şehrin kültür sanat yaşamına sunduğu katkının yanı sıra Sidney panoramasının da vazgeçilmezi.

1957’de Sydney’e bir opera binası yapmak için düzenlenen yarışmayı kazanan Danimarkalı mimar Joern Utzon tarafından yapılan binanın tasarımında mimar, kuşların kanatları, bulutların şekli ve formları, deniz kabukları, ceviz ve palmiye ağaçları, yatların yelkenleri ile kısmen de Meksika’daki Maya ve Aztek tapınaklarından ilham almış.

Malta

Yapı, 183 metre yüksek ve 118 metre genişliğindeki, 1.8 hektarlık bir alanı kaplıyor. Yapının, İsveç’ten getirilen 1 milyon 56 bin adet beyaz fayansla kaplanan benzersiz çatısı 67 metreye kadar yükseliyor. 588 beton ayak, yerin 25 metre derinine inerek 160 bin ton ağırlığındaki yapıyı taşıyor.

2007 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilen yapının tasarımının öyküsü 1956 yılına uzanıyor. Sidney’de opera ve senfoni orkestrası konserleri gerçekleştirilecek iki performans salonu için tasarım yarışması düzenleyen New South Wales (Yeni Güney Galler) Hükümeti, yarışmaya katılanlar arasından Danimarkalı Mimar Jørn Utzon’un eskizlerini yeni opera binasının ana konsepti olarak kabul etmiş.

Yapımına Mart 1959’da başlanan opera binası, Sidney Limanına bakan podyumun inşası, yapıyı kaplayan dış kabuğun inşası ve iç mimarinin tamamlanması olmak üzere üç temel bölümde 1973’te tamamlanmış. Sidney Opera Binası’nın en dikkat çeken bölümü ikonik çatısı.

Sidney Opera Binası Hakkında Bilgiler

Mimar Utzon, tam 12 kez denedikten sonra bir kürenin kesitlerinden oluşan beton kabuk sistemini geliştirerek mimarlık tarihinde çığır açan bir yeniliğe imza atmış. Her bir kabuğun mavi derin okyanustan çıkan beyaz yelkenler gibi görünmesini amaçlayan mimar, bu estetik görüntü için İsveç’ten 1 milyon 56 bin beyaz seramik fayans getirtmiş. İkonik çatının inşası ise 11 yıl sürmüş.

Opera Binasının en yüksek ucu, zeminden 67 metre yüksekliğe ulaşıyor, bu da 22 katlı bina yüksekliği demek. İnşasında 350 km çelik kablo kullanılan yapıdaki bu uzunluk ise Sydney’den Avustralya’nın başkenti Kanbera’ya ulaşmak için yeterli.

İnşasına 1959’da başlanan ve resmi olarak 1973’te açılan yapının 7 milyon dolara mal olması beklenirken, tahmin edildiğinden 14 kat daha fazla olan 102 milyon Avustralya Dolarına mal oldu. Opera Binası’nın 10 yılda yapılan, 10 bin 154 borulu Büyük Org’u ise dünyanın en büyük mekanik orgu olma özelliğine sahip.

Yapının artan inşa maliyetleri nedeniyle 1966’da projeden istifa eden Mimar Jorn Utzon’un yerine Avustralyalı mimarlar Peter Hall, DS Littlmore ve Lionel Todd getirilmiş. Orijinal tasarımda birçok değişikliğe gidilen bu dönemde çok işlevli opera-konser salonu olarak tasarlanan ana salon yalnızca konserlere uygun bir hale dönüştürülmüş.

Sidney Opera Binası’nda 7 gösteri salonu, Konser Salonu, Opera Tiyatrosu, Drama Tiyatrosu, Playhouse, Studio, Forecourt ve Utzon Odası gibi bölümler bulunuyor.

2 bin 800 kişi kapasiteli ana salonun yanı sıra bina içerisinde ikinci salon olarak bilinen salonda opera ve bale temsilleri sergileniyor. Konser Salonu binanın en büyük salonu iken, Utzon Odası ise 210 koltukla en küçük salonu oluşturuyor.

Sidney Opera Binasında her yıl 3 bin gösteri, yılda 2 milyon izleyiciye ulaşıyor. 10 bin işçi tarafından inşa edilen ve 20 Ekim 1973’te Kraliçe II Elizabeth tarafından açılan Sydney Opera Binası, Avustralya’nın dünyaca tanınan sembol yapısı olmakla birlikte ülkenin yaratıcı ve teknik başarısı olarak da kabul ediliyor.

sydney opera house
Sidney Opera Binası Mimarisi

Sidney Opera Binası giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Bennelong Point, Sydney NSW 2000, Avustralya
📲 www.sydneyoperahouse.com ☎️ +61 2 9250 7111
🕘 Sidney Opera Binası ziyaret saatleri: Sidney Opera Binası, yılın her dönemi 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Sidney Opera Binası giriş ücreti: Opera Binası, yalnızca rehberli turlarla ziyaret edilebiliyor. Turlar her gün 09.00-17.00 saatleri arasında her yarım saatte bir yapılıyor. Yetişkinler için 42AU$, indirimli 32AU$, çocuklar için ise 22AU$. Rehberli turlar dışında temsillere bilet alarak sahneyi ziyaret edebilirsiniz.

Avustralya’nın en büyük kenti Sidney’in dünyaca ünlü ikonik yapısı Sidney Opera Binası, Sidney gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz