Maçahel Vadisi (Camili Havzası), Artvin‘in Borçka ilçesinde, Artvin ile Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti boyunca yayılan, yemyeşil doğası ile Doğu Karadeniz’in en etkileyici bölgelerinden. Gürcistan’ın güneybatı ucu ile Türkiye‘nin kuzeydoğu ucunda iki ülke sınırının iki yakasında yer alan vadi Karadeniz kıyısına 25 km uzaklıkta.

Avrupa’nın en yaşlı yağmur ormanı varlığına sahip olan Maçahel Vadisi, Türkiye’de yağmur ormanına sahip olan tek yer olarak zengin bitki ve faunasıyla ülkemizin ilk biyosfer alanı. Vadi, farklı türde yaşlı ağaçları ve insan etkisinden uzak bakir doğasıyla gündelik yaşamdan uzaklaşmak ve yeşille kucaklaşmak için benzersiz bir atmosfer sunuyor.

Maçahel

Maçahel Vadisi

Maçahel Vadisi (Macahel/Macahela/Maçahela), Doğu Karadeniz Bölgesinin en doğu ucunda, Türkiye ile Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi sınırlarında yer alan, yemyeşil doğası, zengin bitki ve faunasıyla büyüleyici güzellikte. Camili Havzası olarak da bilinen Maçahel Vadisi, son yıllarda sosyal medyada seyahat severlerin artan paylaşımlarıyla ülkemizin en çok ilgi gören yerlerinden birine dönüştü.

Avrupa’nın en yaşlı yağmur orman varlığına sahip olan vadi, Türkiye’de yağmur ormanının olduğu tek yer. Karçal Dağları’nın eteklerinde yer alan vadi, 1921 yılında Sovyetler Birliği ile Türkiye arasında yapılan sınır anlaşmasıyla Türkiye ile Sovyetler arasında ikiye bölünmüş. Anlaşmayla vadide yer alan 18 köyün 12’si Sovyetlere (Gürcistan), 6’sı ise Türkiye sınırlarında kalmış.

Malta

Maçahel Vadisinin Türkiye kısmında kalan 6 köyün ismi ise Camili, Efeler, Kayalar, Uğur, Düzenli ve Maral. Bu köylerden Camili ise Maçahel Vadisinin merkezinde yer alıyor. Maçahel ismi ise Gürcü dilindeki el ve bilek anlamına gelen maca ve hel kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Bölgede eskiden yapılan tüfeklere de Macahela deniyor.

Maçahel, dört bir yanı dağlarla çevrili bir alanda gizli vadiler silsilesi olarak saklanıyor. Maçahel’e Borçka yönünden giden tek yol, Batamya (Küçük Yayla) 1.850 metre yükseğe çıktıktan sonra tekrar 400 metreye inen bir geçitten oluşuyor.

Maçahel Vadisi’nde Gürcü sınırı Camili Köyü’nün hemen aşağısından geçiyor. Bölgenin yüksek rakımından dolayı kış şartlarının çok çetin geçmesi nedeniyle Gürcistan ile Türkiye arasındaki özel anlaşmayla köy sakinleri acil durumlarda Borçka ya da Artvin yerine özel araçlarla Gürcistan’a götürülüyor.

Yılın 4-6 aylık döneminde karlı kaplı olması, ulaşımın zorluğu nedeniyle Maçahel insan etkisinden en az etkilenen yerlerden biri olarak doğal dokusunu korumayı başarmış.

maçahel vadisi nasıl gidilir
Camili Köyü

2006 yılında UNESCO tarafından ‘Dünya Biyosfer Rezerv Alanı’ olarak seçilen Maçahel Vadisi, dünyadaki 621 rezerv alandan Türkiye’deki tek yer olarak ülkemizin iftihar kaynağı. Maçahel Vadisindeki köylerin temel geçim kaynağı arcılık. Dünyanın en kaliteli balının yetiştirildiği yerlerden olan Maçahel’de bazı sivil toplum kuruluşlarının yerel kalkınmayı güçlendirmek için özel çalışmaları var.

Maçahel Vadisi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Camili Köyü, Borçka, Artvin
🕘 Ziyaret saatleri: Maçahel Vadisi Tabiatı Koruma Alanı olmasına rağmen ziyaret için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmuyor.
💶 Maçahel Vadisi bilet ücreti: Maçahel Vadisi ve köylerine herhangi bir giriş ücreti ödemeden seyahat edebilirsiniz.

Maçahel Vadisi nasıl gidilir

Maçahel Vadisine en yakın havalimanı Gürcistan’ın Batum şehrinde. Batum havalimanı ‘Artvin Hopa’ ismiyle iç hat uçuşlarında kullanılıyor. Bu havalimanını kullanan Türk vatandaşları pasaportsuz, yalnızca yeni tip kimlik kartıyla Batum’a uçup, Batum’dan Artvin Hopa’ya otobüsle geçebiliyor.

Batum Havalimanı, Maçahel Vadisinin merkezindeki Camili Köyü’ne 104 km uzaklıkta. Artvin Hopa iç hat uçuşları için Batum Havalimanı’nı kullanan tüm yolcular için HAVAŞ otobüsleri Batum Havalimanı-Hopa Limanı arasında ücretsiz servis hizmeti veriyor. Hopa Otogar’dan Borçka’ya her saat düzenli dolmuş seferleri bulunuyor. Borçka ilçe merkezinden Camili Köyü’ne ise dolmuşla geçebilirsiniz.

Maçahel Vadisi
Maçahel Vadisi

Macahel’e hava yoluyla ulaşım için diğer havalimanı seçenekleri Erzurum veya Trabzon. Trabzon’dan Artvin’e geçip yaklaşık 5 saat sonra Borçka’da olabilir, buradan da Camili minibüsleriyle en fazla 2.5 saat sonra saklı cennet Maçahel’de olabilirsiniz.

Maçahel’e diğer bir geçit ise Gürcistan’a olan çıkış ve bugün Maçahel’in içinde bulunan Gürcistan sınır kapısı burada bulunuyor. Kasım ayından sonra yoğun kar yağışı ile birlikte Macahel’i Borçka’ya bağlayan geçit kapanıyor. Borçka-Camili karayolunda, Düzenli Köyünden sonra yer alan Camili merkezi, Borçka’ya 50 km, Artvin’e ise 82 km uzaklıkta yer alıyor.

Camili’ye ulaşmak için Borçka’dan sonra oldukça çetin bir yol kat etmek gerekiyor. Borçka, Karagöl’den sonra Camili’ye yaklaşık 20 km’lik bir yol var. Camili’ye giderken 2 bin 900 metre yükseklikte bulunan Cankurtaran Geçidi’nden geçiyorsunuz, burada durup muazzam manzaranın tadını çıkarabilir, gönlünüzce fotoğraf çekebilirsiniz.

Otobüsle ulaşım düşünüyorsanız, Artvin’e hareket eden otobüslere bindiğinizde tüm araçlar Borçka’dan geçiyor. Borçka’da inip Maçahel’e geçebilirsiniz.

Fotoğrafçılar, doğa yürüyüşü tutkunları ve doğa aşıklarının saklı cenneti olan Maçahel, doğal ve bakir güzelliğiyle büyüleyici bir bölge.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz