Mençuna Şelalesi, Karadeniz’in incisi Artvin’in Arhavi ilçesinin 15 km güneyindeki Kamilet Vadisinde yer alan, yemyeşil doğa içerisinde siyah kayaların üzerinden süzülen bembeyaz ve tertemiz suyu ile büyüleyici güzelliğe sahip doğal oluşumlu bir şelale.

Arılı Dağları’ndan doğan ufak derelerin birleşmesiyle oluşan ve suları yaklaşık 90 metre yükseklikten dökülen şelale, vadi tabanında 200 metrekarelik bir göl oluşturuyor. Muazzam manzarası ve çevresindeki yeşil dokusuyla Doğu Karadeniz bölgesinin en görkemli şelalelerinden biri olan Mençuna Şelalesi, doğa severlerin Artvin çevresinde mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerler arasında.

Mençuna Şelalesi

Mençuna Şelalesi 💦

Mençuna Şelalesi, Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin’in Arhavi ilçesi sınırlarında, ilçe merkezinin 15 km güneyindeki Kamilet Vadisinde bulunuyor. Mençuna kelimesi Lazcada yanaşma anlamına gelen ‘mençu’ kelimesinden türetilmiş. Mençuna halk arasında ulaşılması zor yer anlamı ile benimsenmiş.

Karadeniz Bölgesindeki sayısız güzellikten biri olan Mençuna Şelalesinde simsiyah kayaların üzerinden akan suyun oluşturduğu bembeyaz köpükler unutulması zor görsel şölen yaşatıyor. Kesinlikle gittiğiniz yola ve tırmanışa değer saklı bir doğal güzellik.

Malta

Muazzam bir manzaraya sahip olan Mençuna Şelalesi, Arılı Dağlarından doğan ufak derelerin birleşmesiyle oluşan, suları 90 metre yükseklikten dökülen ve vadi tabanında 200 metrekarelik bir göl oluşturan bir doğa harikası. Gölün ardından 10 metre yükseklikten dökülen ikinci şelaleden sonra yoluna devam eden su, 200 metre sonra Kamilet Deresi ile buluşuyor.

Mençuna Şelalesinin yanı başında irili ufaklı birkaç restoran ve çay bahçesi bulunuyor. Bu mekanlarda Artvin yöresine özgü mısır ekmeği, hamsili ekmek, Laz böreği, karalahana sarması gibi yemeklerin yanı sıra köy kahvaltısı, ızgara gibi seçenekler var.

Nisan-mayıs aylarında erimeye başlayan karların etkisiyle çok şiddetli akan şelalede her yıl mayıs ayının 15’inden sonraki pazar günü yöresel şenlik düzenleniyor. Yöresel şenlikte bölgeye özgü yemekler kurulan stantlarda satılıyor, halk oyunları ekipleri ve yöresel şarkıcılar sahneye çıkıyor.

Mençuna Şelalesi nasıl gidilir

Mençuna Şelalesinin yanı başında yer alan Mençuna Konakları’nın yanı sıra Arhavi yolunda pansiyon ve kamp alanları konaklama yapmak isteyenler tarafından tercih edilebilecek yerlerden.

Mençuna Şelalesi giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Kamilet Vadisi, Arhavi, Artvin
🕘 Ziyaret saatleri: Mençuna Şealesini ziyaret için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmuyor. Ancak şelale çevresindeki yolların bozuk ve dar olması nedeniyle hava karardıktan sonra araç kullanımı risk taşıyor.
💶 Mençuna Şelalesi giriş ücreti: Mençuna Şelalesine giriş için herhangi bir ücret alınmıyor.

Mençuna Şelalesi nasıl gidilir 🚘

Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin’in Arhavi ilçe merkezinin güneyinde 15 km içeride yer alan Mençuna Şelalesine en yakın havalimanı Gürcistan’ın Batum şehrinde yer alıyor. Batum Havalimanı Mençuna Şelalesine 60 km mesafede. Batum havalimanı ‘Artvin Hopa’ ismiyle iç hat uçuşlarında kullanılıyor.

Bu havalimanını kullanan Türk vatandaşları pasaportsuz, yalnızca yeni tip kimlik kartıyla Batum’a uçup, Batum’dan Artvin Hopa’ya otobüsle geçebiliyor. Artvin Hopa iç hat uçuşları için Batum Havalimanı’nı kullanan tüm yolcular için HAVAŞ otobüsleri Batum Havalimanı-Hopa Limanı arasında ücretsiz servis hizmeti veriyor.

Hopa Otogardan Arhavi’ye her saat düzenli dolmuş seferleri bulunuyor. Arhavi ilçe merkezinden Mençuna Şelalesine ise Arılı köyü dolmuşlarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Trabzon Havalimanı ise şelaleye 160 km uzaklıkta.

Mençuna Şelalesi nerede

Özel araçla Mençuna Şelalesine ulaşmak için önce Arhavi merkezine gelmeniz gerekiyor. Eğer Samsun, Trabzon ve Rize tarafından geliyorsanız, Arhavi’ye girmeden Ortacalar Levhası istikametinde sağa ayrılarak Kamilet Deresini solunuza alıp ilerleyin.

Sapmadan vadi boyu 10 km ilerledikten sonra, Çifte Köprü diğer adıyla da Çifte Kemer Köprülere ulaşacaksınız. Arhavi’den kara yolu tamamen asfalt olsa da Çifte Kemer Köprü’den (Çifteköprü) itibaren 3.5 km’lik yol, dere boyunca dar devam ediyor.

Hopa tarafından geliyorsanız, Arhavi ilçe merkezine girerek dereden Beton Köprüyü geçtikten sonra sola saparak Ortacalar ve Mençuna Şelalesi tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Arabayla Arhavi’den 17 km gidiyorsunuz. Araç yolu son derece zorlu.

Yol asfalt, ve düzgün ama birçok şelale yolunda olduğu gibi tek araba geçebiliyor. Çifte kemer köprüsünden sonra 5 km kadar sadece 1 araç geçebiliyor. Tek şerit olan yolda karşıdan gelen araçla karşılaştığınızda zaman zaman manevra yapanız, geri gitmeniz gerekebilir.

Mençuna Şelalesi yakınlarına kadar araçla gitmeniz mümkün değil. Aracınızı dere kenarında yer alan restorandaki uygun bir yere bırakıp önce asma köprüyü sonra da taşlık ve kayalık bir patika yolu yürümeniz gerekiyor. Ayağınızda uygun spor ayakkabının olması şart.

Başta biraz zorlu olsa da düzlüğe çıktıktan sonra rahatlıyorsunuz. Patika yolda, korkuluklar, ahşap merdivenler, oturma yerleri ve kaç metre kaldığını gösteren yönlendirici levhalar bulunuyor. Yaklaşık 15-20 dakikalık hafif rampa patika yoldan yürüyerek Mençuna Şelalesine ulaşıyorsunuz.

Karadeniz turları rotasının en güzel yerlerinden Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesi sınırları içerisinde bulunan eşsiz güzellikteki, Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biri. Bakir doğası, zengin bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir Doğu Karadeniz adresi.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz