Türkiye‘nin başkenti Ankara, Cumhuriyet tarihinin sembol şehirlerinden. Ülkemizin tarihi, kültürel, sosyal, sanatsal, ekonomik ve siyasi alanlarında müzecilik faaliyetlerinin filizlendiği Ankara Müzeleri, ülkemizin yaşadığı dönemleri kronolojik bir süreç içerisinde gözlemleme fırsatı veriyor.

Türkiye’de İstanbul’la birlikte en çok müzeye sahip olan iki kentten biri olan Ankara’da kültürel mirasın korunması, manevi duyarlılığın artması ve farklı uygarlıklara ait değerlerin korunmasına katkı sağlayan 74 müze yer alıyor. Birçok butik müzeye de sahip olan kentte Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin de yer aldığı Anıtkabir ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi en çok ziyaretçi ağırlayan noktalar.

Ankara’da Gezilecek Müzeler

1. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

ankara müzeleri

Avrupa’da 1997’de yılın müzesi seçilen ve dünyanın en iyi müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın ve Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri. Ankara’nın en eski yerleşim yeri ve ticaret merkezi olan Atpazarı semtinde, Ankara Kalesi’nin dış duvarının kıyısındaki iki Osmanlı yapısında yer alıyor.

On kubbeli Mahmut Paşa Bedesteni ve Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han’da, ilk olarak Atatürk’ün Eti Müzesi kurulması isteği üzerine kurulan müze, daha sonra diğer uygarlıklara ait eserlerle zenginleşmiş ve Hitit Müzesi olmaktan çıkıp, Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline gelmiş.

Malta

Serbia

Bu topraklar üzerinde günümüze kadar yaşamış olan uygarlıkları kronolojik bir sırayla ziyaretçilerine sunanan Anadolu Medeniyetleri Müzesinde, Paleolitik çağdan başlayarak Anadolu Arkeolojisi, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu, Roma dönemlerine ait çok değerli miraslar yer alıyor.

Ayrıca Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelme antik eserler ve çeşitli dönemlere ait örnekler sergileniyor.

🗺 Adres: Gözcü Sokak No: 2 Ulus, Ankara
📲 anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr ☎️ 0 (312) 3243160 – 61
🕘 Ziyaret saatleri: 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

2. Anıtkabir ve Atatürk-Kurtuluş Savaşı Müzesi

Anıtkabir

Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının bulunduğu, Ankara denince ilk akla gelen yer. 1960’ta Anıtkabir Atatürk Müzesi adıyla açılan, 2002’de yeni eklenen bölümlerle Anıtkabir Atatürk Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet veremeye devam ediyor.

Müzede, uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı ve kendisine yabancı devlet adamları tarafından hediye edilen eşyalar sergileniyor. Atatürk’ün özel eşyaları, panorama ve yağlıboya tablolarla Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele ve devrimler ile Atatürk’ün özel kitaplığı olmak üzere 4 ana bölümden oluşuyor.

🗺 Adres: Anıt Caddesi Tandoğan, Ankara
📲 www.anitkabir.com.tr ☎️ 0 (312) 2317975/2330
🕘 Ziyaret saatleri: Anıtkabir, haftanın her günü 09.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. 10 Kasım, 29 Ekim, 23 Nisan gibi milli bayram ve anma günlerinde ziyaret saatleri değişiyor.
💶 Giriş ücreti: Anıtkabir giriş ücreti alınmıyor.

3. Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesi

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde kurulan ilk müzelerinden biri olan Ankara Etnografya Müzesi’nde, Türk sanatının Selçuklu devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergileniyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş eşyalar, halk giysileri, el işi süs eşyaları, takunya örnekleri, oyalar, halı ve kilimler gibi Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eser sergileniyor.

Osmanlı dönemi yayları, okları, çakmaklı tabancalar, tüfekler kılıç ve yatağanlar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunuyor. Müzenin en önemli eserleri ise, Selçuklu döneminden Türk ağaç işçiliği örnekleri. Müzede özellikle Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihiyle ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi de yer alıyor.

🗺 Adres: Hacettepe Mahallesi Türkocağı Sokak No:4 Opera, Sıhhiye, Ankara
📲 www.etnografyamuzesi.gov.tr ☎️ 0 (312) 3113007 – 3108795
🕘 Ziyaret saatleri: 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Ankara Etnografya Müzesi giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

4. Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek için kurulmuş. Koç Holding kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkâna da ev sahipliği yapmış ve 2005’te koruma altına alınarak müze olarak ziyarete açılmış.

Ankara Kalesi girişindeki 500 yıllık tipik bir Anadolu kervansarayı olan Çengelhan’da yer alan Ankara Rahmi M. Koç Müzesinde, toplam olarak 32 odada denizcilikten karayolu taşımacılığına, havacılıktan tıbba kadar pek çok sanayi kolunun geçmişini gözler önüne seren 4 binden fazla obje sergileniyor.

Müzede daha çok ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine adanmış olsa da koleksiyonunda Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer verilmiş. Ayrıca insanın yaratıcılığı ve çalışkanlığı ile bezenmiş, yetenekli mühendisler ve zanaatçılar tarafından yapılmış objeler de yer alıyor.

🗺 Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sk., 06250 Altındağ, Ankara
📲 www.rmk-museum.org.tr ☎️ 0 (312) 3096800
🕘 Ziyaret saatleri: Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi, hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı.
💶 Giriş ücreti: Çengel Han Rahmi M. Koç Müzesi giriş ücreti 5TL. Müze Kart geçerli değil.

5. Kurtuluş Savaşı Müzesi I. TBMM Binası

I. TBMM Binası

Ulus Meydanındaki I. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası, 1920-1924 arasında I. TBMM olarak hizmet vermiş ulusal mimarlık dönemi yapılarından biri. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdüren yapı, 1961’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi, 1981’de de Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyarete açılmış.

Müze koleksiyonunda Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanununun müsveddeleri, telefon ve mors alfabesi yazıcısı gibi iletişim araçlarıyla yağlı boya tablolar sergileniyor.

Kurtuluş Savaşı Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kurtuluş Savaşı Müzesi giriş ücreti 15TL. Müze Kart geçerli.

6. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

ankara cumhuriyet müzesi

Ulus’taki Cumhuriyet Caddesinde yer alan Ankara Cumhuriyet Müzesi binası (II. TBMM Binası), 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş. 1960’ dek II. TBMM binası olarak kullanılan yapı, 1981’den bu yana Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor.

Müzede, Türkiye’nin ilk üç cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları, mecliste kullanılan çeşitli kırtasiye araçları, meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve inkılâplarına ilişkin eserler sergileniyor.

🗺 Adres: Cumhuriyet Bulvarı No: 22 Ulus, Ankara
📲 cumhuriyetmuzesi.com ☎️ 0 (312) 3105361
🕘 Ziyaret saatleri: Ankara Cumhuriyet Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Cumhuriyet Müzesi giriş ücreti 15TL. Müze Kart geçerli.

7. MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Türkiye’nin ilk tabiat tarihi müzesi olan, MTA Tabiat Tarihi Müzesi Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde, 1968’den bu yana hizmet veriyor. Müzede MTA Enstitüsünün yapmış olduğu jeolojik, minerolojik ve paleontolojik araştırma ve çalışmalar ile bilim fakültelerinin yapmış olduğu bilimsel ve teknik araştırmalar, materyaller sergileniyor.

🗺 Adres: Üniversiteler Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No:139 06800 Çankaya, Ankara
📲 www.mta.gov.tr/ ☎️ 0 (312) 2873430
🕘 Ziyaret saatleri: MTA Tabiat Tarihi Müzesi, 09.00–17.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı.
💶 Giriş ücreti: MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

8. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi, 1925’ten 2006’ya dek düşünce suçlularının ve siyasi suçluların cezai hükümlerini geçirdikleri, Türkiye’nin acı tarihlerinin yaşadığı cezaevi oldu. Müzede, 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular bulunuyor.

Müze kütüphanesi ise Türkiye siyasi tarihinin unutulmaz isimlerinin yazmış olduğu kitaplar, çeşitli dönemlere ait önemli yayınlar, dönemin aktörlerinin mahkeme kayıtları, mahkûmiyet tutanakları ve yine değeri kendisine münhasır, günümüzde bulunması çok güç olan yayınların ilk baskıları ile tarihi bir arşiv niteliği taşıyor.

🗺 Adres: Şükriye Mah. Ulucanlar Cad. No:63 Altındağ, Ankara
📲 www.ulucanlarcezaevimuzesi.com ☎️ 0 (312) 5070138
🕘 Ziyaret saatleri: Ulucanlar Cezaevi Müzesi, pazartesi hariç, hafta içi 10.00–16.00, hafta sonu 10.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş ücreti 10TL, öğrenci 5TL. Müze Kart geçerli değil.

9. Hava Kuvvetleri Müzesi

Hava Kuvvetleri Müzesi

Resmi açılışı Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı ve Türkiye’nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen tarafından gerçekleştirilen Hava Kuvvetleri Müzesi, Türk Hava Kuvvetleri demirbaş kaydında bulunan her türlü uçak, silah, mühimmat, yer savunma sistemleri gibi zengin bir koleksiyona sahip.

Model uçaklar, dünya havacılık tarihine ait bilgiler, bombardıman ekipmanları, bilgisayardan uçuş simülatörü, gerçek savaş uçağı kokpiti deneyimi, askeri radarlar, uçak motorları, askeri keşif ve eğitim uçakları müzenin ziyaretçilerine sunduğu görsel objeler arasında yer alıyor.

🗺 Adres: Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı Etimesgut, Ankara ☎️ 0 (312) 2448550
🕘 Ziyaret saatleri: Hava Kuvvetleri Müzesi, pazartesi ve salı günleri hariç, hafta içi 09.00–17.00, hafta sonları ve tatil günleri 10.00–18.00 saatleri arası ziyarete açık. Müzeyi ziyaret etmek isteyenlerin randevu alması gerekiyor.
💶 Giriş ücreti: Hava Kuvvetleri Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

10. ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi

Koleksiyonunun müze yapıları ile birlikte geliştirilmesi planlanan ve 2001’de kurulan ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, MÖ 3500’lerden bu yana Anadolu’da teknolojide kullanılan cihazların sergilenerek, teknolojinin kültürünün korunmasını amaçlıyor. Uygulamalı Bilim Merkezi, Ulaşım Tarihi Sergisi, Bilim ve Teknoloji Tarihi Sergisi ve Açık Hava Sergi Alanı olmak üzere Bilim ve Teknoloji Koleksiyonu Sergi Alanı’ndaki faaliyetler 4 temel alanda yürütülüyor.

🗺 Adres: ODTÜ Kampüsü, Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çankaya, Ankara
📲 tbm.metu.edu.tr ☎️ +90 (312) 2106043
🕘 Ziyaret saatleri: ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi, hafta içi 09.00–17.00 saatleri arasında ve her ayın ilk cumartesi günü 11.00–16.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: ODTÜ Bilim ve Teknoloji Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

11. Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Mehmet Akif Ersoy Müzesi

Mehmet Âkif Ersoy’un Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı Ankara evi, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi olarak hizmet veriyor. Vaktiyle Taceddin Dergâhı olan bu yapı, Taceddin Şeyhi tarafından savaş yıllarında Mehmet Akif’e tahsis edilmiş. Ankara’nın Hamamönü bölgesinde yer alan ve tarihi Ankara evlerinin en güzel örneklerinden olan yapıda, Mehmet Akif Ersoy’a ait eşyalar ile kitapları sergileniyor.

🗺 Adres: Hacettepe, Mehmet Akif Ersoy Sk. 9 C, 06230 Altındağ, Ankara
☎️ +90 (312) 3098910–11
🕘 Ziyaret saatleri: Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, cumartesi-pazar ve resmi tatiller dışında her gün 10.00–12.00, 14.00–16.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Mehmet Akif Ersoy Müze Evi giriş ücreti alınmıyor.

12. Meteoroloji Müzesi

Kurtuluş Savaşı sırasında Genel Kurmay Başkanlığı olarak kullanılan tarihi bir binada hizmet veren Meteoroloji Müzesi, iki bölümden oluşuyor. Atatürk’ün kaldığı ve Kurtuluş Savaşı’nda askeri plânları hazırladığı Atatürk Odası ve ikinci bölümde de meteorolojik parametrelerin ölçümünde kullanılan alet ve cihazlar sergileniyor.

Meteorolojik alet ve cihazların zaman içerisinde teknolojik gelişmeye paralel olarak değişimini yansıtan bir biçimde düzenlenen müzede ayrıca eski Türkçe ile kayıtları yapılan rasatlar da sergileniyor.

🗺 Adres: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kütükçü Ali Bey Cad. No: 4 Kalaba, Keçiören, Ankara
📲 www.mgm.gov.tr ☎️ 90 (312) 3022419
🕘 Ziyaret saatleri: Meteoroloji Müzesi, hafta içi her gün mesai saatlerinde randevu alınarak rehber eşliğinde ziyaret edilebiliyor.
💶 Giriş ücreti: Meteoroloji Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

13. PTT Pul Müzesi

PTT Pul Müzesi

PTT Pul Müzesi‘nde haberleşme tarihi, geçmişten günümüze postada kullanılan malzemeler, tarihimize ışık tutan eserlerin yanı sıra, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi pulları, konulu pullar (Atatürk, tarih, turizm, doğa, spor, taşıt, kültür varlıklarımız), çocuk pulları, dünya pulları, posta kartları, ilk gün ve özel gün pulları sergileniyor. Müzede sergilenen koleksiyonun tümüne, kiosklarda yer alan dijital arşiv sayesinde istenilen noktadan ulaşım da sağlanabiliyor.

🗺 Adres: Anafartalar Mah. Atatürk Bulv. No: 13 Ulus, Ankara
📲 www.pttpulmuzesi.org.tr ☎️ 0 (312) 5606047–48–49
🕘 Ziyaret saatleri: PTT Pul Müzesi, resmi ve dini bayramlar ile pazar günleri hariç haftanın her günü 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: PTT Pul Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

14. Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi

Atatürk’ün doğumunun 100. yılı nedeniyle 1981’de açılan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, yaşatmak, yeni nesillere aktarmak, enstitüyü ziyaret eden yerli ve yabancı konuklara Türk kültürü ve el sanatlarını tanıtmak amacıyla kurulmuş. Büyük bir kısmı Osmanlı İmparatorluğu son dönemine ait olan eserler üç bölümde sergileniyor.

🗺 Adres: Atatürk Bulvarı No: 41 Sıhhiye, Ankara ☎️ 0 (312) 3243265
🕘 Ziyaret saatleri: Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi, hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında okul yönetiminden alınan izinle ziyaret edilebiliyor.
💶 Giriş ücreti: Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

15. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Müzesi veya tam adıyla Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Rahmi Koç Müzesinin yanında küçük 2 katlı özel bir müze. Sanatsever Yüksel Erimtan’ın arkeoloji merakıyla, yıllar içinde biriktirdiği eserlerin bir koleksiyon haline gelişi ile ortaya çıkmış. Eskiçağ konusunda harika bir müze , mimarisi de öyle. Ankara Kale meydanında konumlanan müze binası, üç tarihi evin müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuş.

Neredeyse tümü Anadolu kökenli, yaklaşık 2 bin taşınır eserden oluşan özel bir arkeoloji koleksiyona sahip. Ağırlıklı olarak Roma Dönemine ait eserlerden, şişeler, kaseler, sürahiler, bardaklar, az sayıda bilezik ve yüzük, mühür kazınmış yüzük taşları ve sikkeler koleksiyon içinde yer alıyor.

🗺 Adres: Kale, Gözcü Sk. No:10, 06240 Altındağ/Ankara
📲 www.erimtanmuseum.org ☎️ 0 (312) 3110401
🕘 Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00 – 18.00. Müze Pazartesi günleri kapalı.
💶 Giriş ücreti: Tam 12TL, indirimli 7TL.

16. TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Yayıncılık Tarihi Müzesi içerisinde hazırlanan çeşitli stüdyolar, görsel ve işitsel yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak gözler önüne seriyor. Müzede TRT dizi ve filmlerinde kullanılan 50 binin üzerinde kostüm ile Atatürk’ün kullandığı araçların birebir kopyası da yer alıyor.

Transistörlü radyolardan siyah beyaz ekranlara ve günümüzde 3D yayınlara uzanan yayıncılık teknolojisinin geldiği son noktayı resmeden bir sergilemenin yanı sıra, bu sürece tanıklık eden işitsel ve görsel arşivin de sunulduğu müze, yayıncılığın öncesini ve geçirdiği süreçleri uygulamalı olarak göstermeyi de amaçlıyor.

🗺 Adres: TRT Genel Müdürlük Turan Güneş Bulvarı, Oran, Ankara
📲 www.trtmuze.com.tr ☎️ 0 (312) 4632838
🕘 Ziyaret saatleri: TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi, resmi tatiller dışında hafta içi 10.00– 17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

17. Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi

Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi’nde, düşünce ve uygarlık tarihinin gelişimine paralel olarak hukukun geçirdiği tarihsel dönüşümü görsel olarak yansıtan eserler sergileniyor.

Çeşitli dönemlere ait hukukçu giysileri, ferman, berat, hüccet, pul, avukat yazışmaları, ruhsatnameler, hukuk fakültesi öğrencisi karnesi, açılış davetiyesi, kartvizit vb hukuksal belgeler, Osmanlıca hukuk kitapları, yazı takımları, avukat taşı, teksir makinesi, daktilo, telefon, fotoğraflar, fotokartlar ve heykeller mitolojiden başlayarak günümüze kadar hukuk dünyasında görsel bir yolculuk sunuyor.

🗺 Adres: Oğuzlar Mahallesi Barış Manço Caddesi Avukat Özdemir Özok Sokak No: 8 Balgat, Ankara
📲 www.barobirlik.org.tr ☎️ 0 (312) 2925909
🕘 Ziyaret saatleri: Hafta içi 09.30–18.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müze resmi tatillerde kapalı.
💶 Giriş ücreti: Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

18. Gordion Müzesi

Gordion Müzesi

Ankara Polatlı’daki Yassıhöyük Köyü yakınlarında 1963’te kurulan Gordion Müzesi’nde, Eski Tunç, Hitit, ithal Yunan seramikleri, Helenistik ve Roma dönemi eserleri koleksiyonları yer alıyor. Müzede ayrıca Gordion’da ele geçirilen mühür ve sikke koleksiyonları, Kayabaşı Köyü temel kazısında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mozaik ile bir Galat mezarı da müze bahçesinde sergileniyor.

1990’larda eklenen laboratuvarı, görüntü ve bilgilendirme salonu, açık ve kapalı teşhir salonu ile Türkiye’nin önemli müzelerinden biri haline geldi.

🗺 Adres: Yassıhöyük Köyü Gordion Polatlı, Ankara
📲 gordionorenyeri.com ☎️ 0 (312) 6382188
🕘 Ziyaret saatleri: Gordion Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–17.00 saatlerinde ziyarete açık. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Gordion Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

19. Ziraat Bankası Müzesi

Ankara Ziraat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi 129’de İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılan ve I.Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ziraat Bankası Genel Müdürlük binası Şeref Salonu’nda yer alıyor.

Türkiye’nin ilk ve tek banka müzesi olan Ziraat Bankası Müzesi, başlangıcından bugüne dek Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi bir atmosfer içinde sergileniyor.

🗺 Adres: Doğan Bey Mah. Atatürk Bulvarı No: 8 Ulus, Ankara
📲 www.ziraatbank.com.tr ☎️ 0 (312) 584 20 00
🕘 Ziyaret saatleri: Ziraat Bankası Müzesi, hafta içi her gün 9.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Ziraat Bankası Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

20. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanan 150 yıllık konakta, 1997’den beri hizmet veren Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi’nde, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergileniyor.

Müze etnografik yapısı dışında mimarisiyle de bir Beypazarı Evi’ni canlandırırken, gündelik hayatı da gözler önüne seriyor. Buna ek olarak müze girişinde bu yörede bulunan Roma dönemine ait sütunlar, mezar taşları ve yazıtların yanı sıra, Selçuklu dönemine ait koç heykeli, Osmanlı’da kullanılan küpler ve buğday ambarı da sergileniyor.

🗺 Adres: Cumhuriyet Mah. Yenice Sokak No:4 Beypazarı, Ankara
📲 cumhuriyetmuzesi.com ☎️ 0 (312) 7624000
🕘 Ziyaret saatleri: Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi, pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

21. Beypazarı Yaşayan Müze

Beypazarı Yaşayan Müze

2007’de Beypazarı Belediyesi tarafından kurulan Beypazarı Yaşayan Müze, geç dönem Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan tipik bir Türk evinde hizmet veriyor.

Halk biliminin çalışma alanı olan açık hava müzelerinin ilk örneği olan Beypazarı Yaşayan Müze’de, Orta Asya’dan günümüze dek gelen geleneksel el sanatları, çocuk oyun ve oyuncakları, atasözleri ve Türk yazı kültürü, ebru sanatı, sözlü halk edebiyatı, mitoloji, milli mücadelenin kadın kahramanları ile ilgili sergiler ve etkinlikler düzenleniyor.

🗺 Adres: İstiklal Mahallesi Çınar Sokak No: 17 06730 Beypazarı, Ankara
📲 www.yasayanmuze.net ☎️ 0 (312) 7632223
🕘 Ziyaret saatleri: Beypazarı Yaşayan Müze, haftanın 7 günü 08.30-20.30 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Beypazarı Yaşayan Müze giriş ücreti 5TL, öğrenci 4TL. Müze Kart geçerli değil.

22. Kalecik Karahan Konağı ve Müzesi

Mimar Vural Karahan, memleketi Kalecik’te satın aldığı tarihi bir konağı restore edip müze haline getirmesi ile oluşturulmuş bir müze olan Kalecik Karahan Konağı ve Müzesi’nde, Kalecik merkez ve köylerinden toplanmış eşyalar sergileniyor.

Müzede sergilenen ilginç objeler arasında tıpta ilk beyin ameliyatının yapıldığı neşter amaçlı kullanılan Obsidyen (Siyah kadife) taşı da bulunuyor. bini aşkın tarihi objeye ev sahipliği yapan müze, tarihi Ankara evlerinin en güzel örneklerinden biri.

🗺 Adres: Cuma Saray, Cumhuriyet Myd., 06870 Kalecik, Ankara ☎️ +90 (312) 8572626
🕘 Ziyaret saatleri: Kalecik Karahan Konağı ve Müzesi, 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müze haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor.
💶 Giriş ücreti: Kalecik Karahan Konağı ve Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

23. MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun bünyesinde kurulan MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, başta Makine ve Kimya Endüstrisi olmak üzere ülkemizin sanayisine yön vermiş kurumlara ve kişilere ait eserler ile endüstri ve mühendislikle ilgili obje ve belgeleri içeriyor.

Müzede Osmanlı, İmalatı-Harbiye, Kurtuluş Savaşı, Askeri Fabrikalar dönemi ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu döneminde savaşlarda kullanılan işlevini yitirmiş silah, araç ve gereçler, üretim tezgâhları, iletişim araçları gibi 1050 adet eser sergileniyor.

🗺 Adres: MKE Genel Müdürlüğü Tandoğan Yerleşkesi Tandoğan, Ankara ☎️ 0 (312) 2961657
🕘 Ziyaret saatleri: MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi, hafta için 09.00 – 12.00 ile 13.30 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

24. Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi

Mustafa Ayaz’ın farklı dönemlerine ait eserlerinin sergilendiği, 2009’da faaliyete geçen Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi, sanatçının kendi olanaklarıyla başkent Ankara’ya kazandırdığı, sanatsal birikimlerinin eseri.

Binada müze katları dışında sanat galerisi, atölyeler, kütüphane, hediyelik eşya bölümü ve müze kafe bulunuyor. Mustafa Ayaz Sanat Galerisi’nde ise yerli ve yabancı sanatçıların periyodik sergileri düzenleniyor.

🗺 Adres: Ziyabey Cad. No:25 Balgat, Ankara
📲 www.mustafaayazmuzesi.com ☎️ 0 (312) 2858998
🕘 Ziyaret saatleri: Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi, pazartesi hariç 11.00–18.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Mustafa Ayaz Vakfı Plastik Sanatlar Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

25. Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

Ankaranın en güzel müzeleri
Hamamönü Ankara Evleri

2013’te açılan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, kendi alanında Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğine sahip. Somut olmayan kültürel miras toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araç gereçler ve kültürel mekânları ifade eder.

Müzenin etkinlikleri ilin ilçe ve köylerinde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen verilerin uygulamalı olarak sunulmasından oluşuyor.

🗺 Adres: Talatpaşa Bulvarı Öz Sokak Altındağ, Ankara ☎️ 0 (312) 3112034
🕘 Ziyaret saatleri: Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, pazartesi günü hariç 09.30–17.00 saatleri arasında ziyarete açık.
💶 Giriş ücreti: Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

26. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olarak 1990’da açılan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Oyuncak Müzesi, Türkiye’de hızlı değişim süreci içinde kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları koruma altına alıyor. Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı 2 bin dolayında oyuncak bulunan müzedeki koleksiyon, Geleneksel Oyuncaklar, Fabrikasyon Oyuncaklar, Yabancı Oyuncaklar, Antik Oyuncaklar ve Yeni Oyuncaklar olmak üzere 5 ana bölümde toplanıyor.

🗺 Adres: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Cebeci Yerleşkesi, Ankara
📲 cokaum.ankara.edu.tr/oyuncak-muzesi ☎️ 0 (312) 3633350
🕘 Ziyaret saatleri: Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi, Salı, çarşamba, perşembe, cuma günleri 10.00–11.00 / 14.00–15.50 saatleri arasında ziyarete açık. Yalnızca randevu ile ziyaretçi kabul ediliyor.
💶 Giriş ücreti: Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi giriş ücreti 2TL. Müze Kart geçerli değil.

27. Veteriner Anatomi Müzesi

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından kurulan Veteriner Anatomi Müzesi’nde sırasıyla kemik, eklem ve kas örnekleri, sindirim solunum, boşaltım, üreme ve sinir sistemi preparatları sergileniyor. Envanterinde yüzlerce eserin bulunduğu müzede ayrıca, ülkemize özgü hayvanlardan doldurulmuş örnekler de sergileniyor.

🗺 Adres: Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İrfan Baştuğ Cad. 06110, Dışkapı, Ankara
☎️ 0 (312) 3170315
🕘 Ziyaret saatleri: Veteriner Anatomi Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün 10.00-16.00 saatlerinde ziyarete açık. Cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatillerde ve bayramlarda kapalı.
💶 Giriş ücreti: Veteriner Anatomi Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

28. Pembe Köşk

Ankara’nın en eski evlerinden biri olan Pembe Köşk, Ankara başkent olduktan sonra, Türkiye’nin sosyal ve kültürel hayatındaki ilklerin birçoğuna sahne oldu. Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantı ve çalışmaların yapıldığı köşk, 1927’de Ankara’nın ilk balosuna sahne olurken Cumhuriyet’in ilk konser ve sergileri, ilk ilmi toplantıları, satranç ve bilardo, ata binme, mânia atlama yarışmaları bu evde, bu bahçede düzenlendi.

Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaçların, çamların yetiştirilme deneyleri Pembe Köşk’ün bahçesinde uygulandı. İnönü Vakfı tarafından Müze-Ev olarak düzenlenen Pembe Köşk, her yıl milli bayramlarda ziyarete açılıyor. Pembe Köşk’te İnönü ailesine ait eşya, madalyalar, Atatürk ile yemek yedikleri oda, İsmet İnönü’nün Atatürk ile bilardo oynadığı masa, İsmet İnönü’nün sahra dürbünü, satranç masası, silahlar, üniformalar sergileniyor.

🗺 Adres: Şehit Ersan Cd. No:14 Çankaya, Ankara ☎️ 0 (312) 4281841
🕘 Ziyaret saatleri: Pembe Köşk her yıl 23 Nisan’ı içine alan yaklaşık 1 ay ve 29 Ekim’i içine alan yaklaşık 1 ay olmak üzere iki kez ücretsiz olarak ziyarete açılıyor.
💶 Giriş ücreti: Pembe Köşk giriş ücreti alınmıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Müzesi de Ankara’nın en güzel müzeleri arasında girebilir belki. Osmanlı ve Cumhuriyet Döneminde tedavülde bulunan madeni paralar, banknotlar, baskı klişeleri, tarihî hisse senetleri ve tahviller sergileniyor. Güvenlik açısından, her isteyen vatandaşın istediği gibi girip gezmesi yasak olan müze, ancak bir grup oluşturup izin alınarak hafta içi gezilebiliyor.

Türkiye’de müze sayısı bakımından en şanslı illerden biri olan Ankara’da gezip keşfedebileceğiniz onlarca müze bulunuyor. Listede yer alan ve almayan Ankara Müzeleri‘nin birçoğunu Müze Kart’la ücretsiz gezmek mümkün.

Serbia

7 Yorumlar

  1. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Tarihi Müzesi de listeye eklenebilir. Ankara Kalesi’nin çok yakınında. Anadolu ve Roma uygarlıkları eserleri sergileniyor. Sanatsal etkinlikler de düzenleniyor ayrıca.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz