Ankara‘nın kuş bakışı kent manzarasıyla gözde turistik rotalarından Ankara Kalesi, Altındağ ilçesi sınırlarında. Ankara Kalesinin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmese de yazılı kaynaklarda kalenin MÖ 2. yüzyılda Galatlar döneminde ayakta olduğuna dair bilgiler var.

Bir zamanlarda Ankara’nın iki önemli akarsuyu olan Hatip ve İncesu derelerinin birleştiği noktaya hakim bir tepede yer alan Ankara Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.

Ankara Kalesi
Ankara Kalesi

Ankara Kalesi

Romalılar ve Bizanslılar hakimiyetinde kalan Ankara Kalesi, 1073 yılında Selçukluların eline geçti. 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçukluların egemenliğine girdi.

İmparator II. Consantantinus’un MS 668’de yaptırdığı dış kale surları zaman içinde yıkılırken, kale Selçuklular döneminde gerçekleştirilen onarım ve eklemelerle son halini aldı. Ankara Kalesi, son olarak 1832’de Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından da onarımdan geçirildi.

Malta

Sultan Abdülhamit’in her kente bir saat projesi kapsamında yaptırılan bir saat kulesinin yer aldığı iç kale neredeyse tamamen korunmuş durumda. Kale yapısında rastlanan heykel, lahit, sütun başlıkları kalenin yapımı ve onarımında etrafta bulunan malzemelerden yararlanıldığını gösteriyor. Kalede Roma Dönemi’ne ait kalıntılar dikkati çekse de kale mimarisi büyük ölçüde Bizans dönemi izlerini yansıtıyor.

17. yüzyılın ortalarında, 1640’ta Ankara’ya gelen ve notlarında Ankara’dan söz eden Evliya Çelebi, Ankara Kalesini de notlarına eklemiş; ‘Ankara’nın yüksek bir dağın tepesine dört kat beyaz taştan yapılmış sağlam bir kalesi vardır’.

Ankara Kalesi iç içe üç kat surlarla çevrili. İç kalenin çevresi kayalık ve buradan kaleye tırmanmak oldukça zor. İç kalede topları çeşitli silahlar, cephane ve 600 kadar ev bulunuyor. İç Kale aşağılarda ise ikinci sıra bir surla çevrili. Dağın eteklerinde ise üçüncü sıra dış surlar sıralanıyor. Bu dış surlarla tüm kent güvenlik altına alınmış.

Restorasyonu tamamlanan kale ve civarı bugün Ankara’nın en hareketli bölgesi. İçinde Osmanlı Ankarasının 17. yüzyıldan itibaren ayakta kalmış birçok Ankara evi ve Alaaddin Camii bulunuyor. Ahi Elvan, Ahi Yakup, Alaaddin, Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cenab-ı Ahmet, Hacı Bayram, Karacabey, Çiçekçioğlu, Tacettin, Zincirli, Kocatepe camileri de kentin tarihi değer taşıyan camileri arasında.

Ankara Castle

Ankara Kalesi nerede

Kalenin deniz seviyesinden yüksekliği 110 metre. Ankara Kalesi dışardan görümüne göre daha büyük. Ayrıca kalede her yıl çeşitli festivaller düzenleniyor. Türkiye’nin en iyi müzelerinden Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile ülkemizin ilk ve tek sanayi müzesi Ankara Rahmi M. Koç Müzesi de kaleye oldukça yakın.

Bugün çok sayıda otantik restoran ve kafeye, butik otellere, sanat galerilerine ev sahipliği yapan ve Etlik’ten Çankaya’ya geniş bir Ankara panoraması sunan Ankara Kalesi’nin burçlarında gün batımını izlemek muhteşem bir duygu.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz