Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara’nın ilk ve tek sanayi temalı müzesi. Ankara Kalesinin giriş kapısının karşısında, Anadolu Medeniyetleri Müzesi‘nin yanı başında yer alan müzenin koleksiyonunda ulaşım, sanayi, iletişim tarihinden objeler ve interaktif sergiler yer alıyor. Müze koleksiyonunun bir bölümünde ise Ankara ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hakkında objeler sergileniyor.
2005 yılında ziyarete açılan, Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ana bölümden oluşan müze Ankara ticaret hayatının geçmişini anlatan bölümleriyle kent belleğinde önemli bir yere sahip. Müze, Ankara gezilecek yerler arasında mutlaka listenizde olmalı.
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara’nın sanayi temalı ilk ve tek müzesi unvanını taşıyor. Resmi adı Ankara Rahmi M. Koç Müzesi olan yapı 2005 yılında ziyarete açıldı. Ankara Kalesi‘nin ana giriş kapısının karşısında yer alan müze, tarihi Çengelhan ve Safranhan olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.
Çengelhan, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1522-1523 yılları arasında inşa edilen bir yapı. Ankara’nın hanlar bölgesinde yapımının üzerinden 500 yılı aşkın süre geçmesine rağmen ayakta kalmayı başaran ender yapılardan biri olan Çengelhan, At Pazarı olarak da bilinen semtte, bedestenlerin yakınında konumlanıyor.
Ankara ticaret hayatında önemli bir yere sahip olan Çengelhan, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı dükkana ev sahipliği yapmış olması nedeniyle Koç Ailesi için manevi değeri büyük. 2003 yılında Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden kiralanarak restore edilen hanın restorasyon süreci 2005’te tamamlandı.
Safranhan ise tipik bir Anadolu kervansarayı olarak 1511’de inşa edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında cezaevi olarak kullanılan han, yakın geçmişe kadar depo işlevi görüyordu. Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı tarafından 2012’de satın alınan han restore edildikten sonra 2016’da müzenin uzantısı olarak ziyarete açıldı.
Ankara Rahmi M. Koç Müzesi bölümleri
Ulaşım, sanayi ve iletişim alanlarına odaklanan Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nde Vehbi Koç’un çalıştığı ilk dükkandan el sanatları atölyelerine, depolardan eczaneye kadar çok sayıda ayrı bölüm ziyarete açık. Müzede sergi salonları, organizasyon ve eğitim alanlarının yanı sıra 1 kafe ve 2 adet restoranla beraber 19 odalı bir de butik otel bulunuyor.
Müzenin geniş koleksiyonu ise şu şekilde sınıflandırılmış: Atatürk ve Ankara (Ulu önderimizin kıymetli eşyaları), Rahmi M. Koç Galerisi (Madalyalar, plaketler ve tüm hediyeler), Mustafa V. Koç Galerisi (Mustafa V. Koç’a dair her şey), Karayolu Ulaşımı (1800’lerden günümüze yolculuk), Raylı Ulaşım (Demir yolu ulaşımının gelişimi), Denizcilik (Ulaşımın denizdeki değişimi) bölümleri yer alıyor.
Ayrıca Havacılık (Havada süzülenlerin tarihi), Esnaf Sokağı (Esnaf kollarının canlandırmaları), Makineler (Buharlı ve dizel motorlar), İletişim (En eski haberleşme araçları), Bilimsel Aletler (Bilimin tarihindeki koleksiyonlar), Bebek Evleri (19.-21. yüzyıl arasındaki ev modellemeleri) bölümleri bulunuyor.
Bunun yanında Amerikan Koleksiyonu (Amerika üretimi objeler), Tarım (Geçmiş zamanda tarım), Tıp ve Eczacılık (Tıbbın gelişim süreci), Matbaacılık (Eski basım teknikleri), Oyuncaklar (Tarihin en eski oyuncakları), Günlük Yaşam (Hayata dair günlük eşyalar) sergisi de yer alıyor.
Ankara Rahmi M. Koç Müzesinde mutlaka görmeniz gereken bölümlerin başında Türkiye’nin en önemli kuruluşlarından Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un dükkanı geliyor. Çengelhan’daki küçük bir dükkanda bir yaz tatili boyunca çalışan Koç, müzenin bu bölümünde anılıyor.
İsmail Atsürer’in el emeğiyle yarattığı gemi ve tren modellerinin sergilendiği İsmail Amca Atölyesi, 1906 ile 2006 yılları arasında hizmet veren Ali Rıza Eczanesi müzenin en ilginç bölümleri arasında. Müzenin koleksiyon kısmında ulaşım araçlarından makinelere, bilimsel aletlerden oyuncaklara kadar ilgi çekici çok sayıda obje sergileniyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarının sergilendiği özel galeri ise müze ziyaretçilerinin özel ilgi gösterdiği bölümlerden biri. Albay Halil Nuri Yurdakul’un özel koleksiyonu müzeye oğlu Prof. Dr. Yurdakul Yurdakul tarafından bağışlanmış.
Müzede resepsiyonun karşısında yer alan dükkanda müze koleksiyonundan birçok objenin hediyelik eşyaları satılıyor. Oyuncak arabalar, kartpostallar ve anahtarlıkların yanısıra, ev için süs eşyaları, nazarlıklar, takılar vb. özenle seçilmiş çeşitli ürünleri müze mağazasından satın alabilirsiniz.
Eğer müze mağazasındaki ürünlerden daha fazlasını arıyorsanız, müzemizin girişinde bulunan geleneksel bedesten dükkânlarını ziyaret edebilir, el yapımı nadide çiniler ve takılar, halılar, kilimler, Ankara için yazılmış kitaplar gibi pek çok ilgi çekici ürünü bedestende bulabilirsiniz.
Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi giriş ücreti ve ziyaret bilgileri
🗺 Adres: Ankara Rahmi M Koç Müzesi, Kale Mahallesi, Depo Sokak No:1 Altındağ, Ankara
🕘 Ankara Rahmi M. Koç Müzesi ziyaret saatleri: Hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu 10.00-18.00. Müze, pazartesi günleri, dini Bayramların arife ve birinci günü ile 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde ziyarete kapalı. 1 Nisan – 30 Eylül döneminde cumartesi ve pazar günleri saat 19.00’da kapanıyor.
🔐 Ankara Rahmi M. Koç Müzesi giriş ücreti: Yetişkin 80 TL, öğrenci 40 TL. Müze Kart geçerli değil.
Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi nasıl gidilir
Ankara kent merkezinde Altındağ ilçesi sınırlarında yer alan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesine belediye otobüsü ya da dolmuşla ulaşım sağlanıyor. Ulus hastaneler bölgesi yönüne giden minibüsler ile Hacettepe Hastanesinde inip Koyunpazarı Yokuşuna doğru yürüyerek müzeye ulaşabilirsiniz. Belediye otobüsü ile Ulus Meydanından yukarı çıkan Hisar Caddesini takip etmeniz gerekiyor.
Türkiye’nin en zengin koleksiyona sahip özel müzelerinden biri olan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, sahip olduğu değerli koleksiyonunun yanı sıra Ankara’ya yeniden kazandırdığı tarihi Çengelhan ve Safranhan yapılarıyla görülmeye değer.