Adelaide, South Australia eyaletinin başkenti ve 1.28 milyon nüfusuyla Avustralya’nın beşinci büyük şehri. Gulf St. Vincent Sahilinin ortasında yeşilliklerle kaplı bir alanda yer alan Adelaide, ince zevkli mimarisi, plajları, şahane doğası ve zengin doğal yaşamı, sanat etkinlikleri, nefis cafeleri ile keşfedilecek farklı bir metropol. Nüfusunun dörtte biri inançsız olmasına rağmen şehirdeki çok sayıdaki kiliselerden dolayı The City of Churches olarak adlandırılıyor.

Aynı zamanda eyaletin en büyük şehri olan bu zarif kent, Avustralya Kralı IV. William döneminde kurulmuş ve adını o dönemin kraliçesi Adelaide’dan almış. 1836’da Britanyalıların gelip yerleştiği kentin yerlileri Avustralyalı Aborjinler. Kâğıt üzerinde tasarlanan kent planıyla Avustralya yerleşimleri içerisinde en Avrupai çizgiye sahip olan Adelaide, ülkenin kültür, sanat ve yaşam alanlarında önemli bir yer tutuyor.

🧭 Adelaide ilk gidişim, Tazmanya’dan kiraladığım karavan ile olmuştu. Önce Melbourne şehrini gezmiş sonra da Great Ocean Road yolu aracılığıyla Adelaide şehrine gitmiştim. İkinci gidişimde ise İstanbul’dan Doha aktarmalı Qatar Airways ile Adelaide’e uçtum. Bu gezimde ise daha önce yaptığım rotanın tersini yapıp Melbourne’den döndüm.

Zengin doğal yaşamı, kültür sanat etkinlikleri, renkli gece hayatı, ince kumlu plajları ve etkileyici mimarisiyle Adelaide, keşfedilecek bir şehir. Adına şehir denmesine pek de bakmayın, Avustralyalılar Adelaide için Kıtanın en büyük köyü tanımlamasını kullanıyorlar. Adelaide sakinlerinin telaşsız, güler yüzle yürüdüğü sokaklardaki bu mutluluk havası sizi de etkiliyor.

Malta

Güney Avustralya eyaletinin en büyük şehri olan Adelaide, Avustralya Kralı IV. William döneminde kurulmuş ve adını kraliçe Adelaide’dan almış. Kentin yerli halkı Avustralya Aborijinleri. 1836’da Britanyalıların yerleştiği Adelaide’ın kent planı modern Avrupa kentleriyle benzerlik gösteriyor. Bu kentte okyanus kokusunu içinize çekerek bisikletle işe gitmek bile keyif olsa gerek.

Adelaide Gezi Rehberi

Adelaide, Avustralya’da Güney Avustralya eyaletinin başkenti ve en büyük şehirlerinden birisi. Düzenli yapısı ve ‘Light Vizyonu’ olarak adlandırılan planıyla ‘Izgara Şehir’ olarak da tanınıyor. Öyle ki kent, iki binlerin başında The Economist Dergisi’nin dünyanın en yaşanılabilir kentleri sıralaması anketinde birinciliği almış.

Düzenli kent planı nedeniyle kaybolmanın mümkün olmadığı şehir merkezi toplamda 5 kare plan üzerine oturtulmuş. Torrens Nehrinin yerleşim yeri olan kuzey bölge ile ticaret ve iş bölgesi olan güney bölgeyi ayırdığı şehrin dört bir yanı geniş park ve bahçelerle çevrili.

Torrens Nehrinin kuzey ve güney bölgeler olmak üzere ikiye ayırdığı kent, düzlük bir alan üzerine kurulduğu için yürümek bir keyfe dönüşüyor. Nerede olduğunuzu hatırlatan büyük parkları sayesinde kaybolmanın neredeyse imkansız olduğu kentte, görülecek yerler daha çok kuzey bölgesinde yer alıyor.

Şehri keşfetmenin en güzel yollarından biri de bisiklet kiralamak. Murrey Nehri üzerinde bir bot turuna da çıkabilirsiniz. Adelaide, kuzeyinde yer alan Flinders Bölgesi, doğusundaki Adelaide Tepeleri, McLaren, Clare ve Barossa Vadilerinin üzüm bağlarıyla çevrelenmiş bir kır evi gibi.

Kendisi küçük olsa da dünya standartlarında ve diğer Avustralya şehirlerininkiyle rekabet edecek sanat, müzik ve festival takvimi ile hızlı bir dönüşüm geçiriyor. Aynı zamanda üniversite öğrencileri kasabayı canlandırıyor. Çarşı merkezi oldukça küçük, birkaç birbirine paralel uzanan sokaklardan oluşuyor. Barossa Vadisinde Jacob’s Creek ve Penfolds gibi dünyaca ünlü bağlara sahip.

Avustralya’da en eski yerleşimlerinden biri olan kentte tarihi yapılar, inanç merkezleri ve öyküsü olan birçok yapıyla karşılaşmak sizi şaşırtmasın. Toplam nüfusu 1 milyon 300 olan Adelaide, nüfus olarak da ülkenin beşinci büyük kenti. Göçmenler konusunda en ılımlı şehir Adelaide. Avustralya’nın Sidney ve Melbourne şehirlerine göre daha çok sayıda Uzak Doğulu ve Afrikalıya ev sahipliği yapıyor.

ADELAIDE NEREDE
📍 Adelaide, Avustralya’nın bir şehri. Güney Avustralya Eyaleti’nin başkenti Adelaide, Avustralya kıtasının güneyinde Gulf St. Vincent Sahili’nin merkezinde konumlanmış. Avustralya Kralı IV. William döneminde kurulmuş ve adını Kraliçe Adelaide’dan almış.

ADELAIDE GİTMEK İÇİN NE GEREKİYOR
Adelaide’a gitmek için Avustralya vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Daha uygun bir Adelaide tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

ADELAIDE NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Konu iklim olunca Avustralya’da tahminlerde bulunmak pek de kolay değil. Adelaide genellikle serin ve yağmurlu bir kışa ve sıcak ve kuru bir yaz iklimine sahip. Ancak Güney yarım küre ülkelerinde mevsimlerin ters olduğunu hatırlatayım. Ortalama hava sıcaklığı yazın 29°C, kışın ise 15-16°C civarında. Mart-Mayıs arası olan Sonbahar mevsimi Adelaide gitmek için en uygun zaman.

Güneşli berrak bir hava var bu dönemde. Sıcaklık 12°C – 22°C arasında değişiyor. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları ise kış dönemi ve yağmurlu olabiliyor. Bu dönem ortalama sıcaklık 8°C – 15°C arasında. Ben Mayıs başında oradaydım ve güneşli güzel bir hava vardı.

Aynı gün içerisinde yağmur gördüğüm de oldu ama. Eylül-Kasım arası ise İlkbahar dönemi, 11°C- 21°C. Arkaba Walk ve Flinders Ranges bölgesini planlayanlar için en uygun zaman Ekim-Nisan arası.

ADELAIDE NASIL GİDİLİR
✈️ Türkiye’den Adelaide gitmek için maalesef direkt uçuş yok. Türkiye’den Adelaide’a ulaşım için Emirates ile Dubai aktarmalı olarak da gidilebilir. İstanbul’dan Sabiha Gökçen Havalimanından Qatar Airways ile Doha aktarmalı olarak 13 saate Adelaide şehrine uçtum. Dönüşümü ise Melbourne şehrinden yine Doha aktarmalı olarak yaptım.

İstanbul-Doha 4 saat 15 dakika; Doha-Adelaide ise 13 saat sürüyor. Qatar Airways’in Doha-Adelaide hattındaki ilk uçuşunda, aynı zamanda Avustralya‘ya iniş yapan ilk Airbus A350’nin içinde olmak heyecan verici bir duygu olmuştu. En uygun uçak bileti bulmak için uçak bileti arama motorları kullanmak hepsine tek tek havayolu firmasının sayfasından bakmaktan daha pratik.

Oman Air ‎ise önce Muscat daha sonra ise Kuala Lumpur aktarmasıyla Adelaide’e uçuyor. Bunların dışında maalesef pek de bir alternatif yok. Singapur, Malezya, Tayland’a ucuz uçak bileti bulabilirseniz buralardan aktarmayla gidebilirsiniz.

Adelaide Havalimanından şehir merkezine taksiyle ulaşım 20 AU$ civarında tutuyor. Havalimanın hemen dışında bekleyen JetExpress otobüsüyle şehre gitmek çok daha ucuz (4 AU$). Ayrıca Airport City Shuttle Servisi 10 AU$ karşılığı tek yön ulaşım sunuyor. Şehirde ücretsiz ulaşım hizmeti veren 98C ve 99C nolu otobüsler var. Bunlara binip gezilecek yerler rotasında inerek şehri keşfedebilirsiniz.

ADELAIDE NEREDE KALINIR
Adelaide’da, dünyaca ünlü beş yıldızlı otel zincirlerinden, hostellere çok farklı ve alternatif konaklama seçeneği var. Ben bu gezimde deyine Avustralya’nın en ünlü hostel zinciri YHA’de (Youth Hostelling Association) 2 gece kaldım. 8 kişilik odalarda geceliği kişi başı 30 Avustralya Doları (AUD) olan hostelde, 2 kişilik veya daha az sayıda odalar da var. Hostelden Rundle Mall civarına ulaşmak en fazla 10 dakika sürüyor. Gecelik ortalama otel fiyatları ise kişi başı 90 AUD’dan başlıyor.

Adelaide Gezilecek Yerler 📌

Düzenli kent planı nedeniyle kaybolmanın mümkün olmadığı Adelaide şehir merkezinde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Town Hall (Belediye Binası), North Terrace Caddesi, Rundle Mall Caddesi (alışveriş caddesi), Adelaide Hayvanat Bahçesi, Adelaide Botanik Bahçesi, Ulusal Kütüphane ve Ulusal Savaş Anıtı bulunuyor.

Şehrin en eski yapılarından biri olan, 1866’da inşa edilen Town Hall adıyla bilinen belediye binası, King William Caddesi üzerinde bulunuyor. İçerisinde konser ve sergi salonları, ofisler ve belediye birimlerinin olduğu binaya 1935’te bir saat kulesi eklenmiş.

Avustralya devleti resmi kütüphanesi State Library of South Australia, etkileyici mimarisi ve sahip olduğu zengin belge, harita ve kitap koleksiyonu ile ülkenin sayılı kütüphane kompleksinden biri.

Adelaide Botanik Bahçesi, şehir merkezine yürüme mesafesinde. Bu tarihî bahçede şahane bir manzara, etkileyici bitkiler ve çeşitli hayvanlar bulunuyor. Güney yarımkürenin iki yüz yıllık en büyük seraları International Rose Garden, The Cactus and Succulent Garden ve the Eremophilia Garden bahçede görülmesi gereken önemli yerler.

Adelaide’deki plaj kültürünün en iyi örneği olan Glenelg’e de gidin. Ülkenin en iyi çikolatalarından tatmak için Haigh’s Çikolata Dükkanına girmeyi unutmayın. Ayrıca plajda nefis öğle yemekleri servis eden bir bar bulunuyor.

Avustralya şaraplarına can veren üzüm bağları, plajları, kentsel dokusu, dağ manzaraları ve çölleriyle bir ‘sentezler başkentini’ andırıyor. Bu kentte okyanus kokusunu içinize çekerek bisikletle de gezebilirsiniz.

1. Town Hall

Town Hall adıyla bilinen Belediye Binası, şehrin en eski görkemli yapılarından biri olarak 1866’da inşa edilmiş. Adelaide’ın kalbi olan King William Caddesi’nde yer alıyor. 1935’te saat kulesi eklenen yapının içerisinde ofisler, konser ve sergi salonları ile belediye birimlerinin bulunuyor.

1895 yılında Güney Avustralya Ligi açılış toplantısının da yapıldığı tarihi bir olaya tanıklık etmiş. Günümüzde spor tutkunlarının önemli günlerde buluştuğu ve çeşitli kutlamalar organize edildiği bir yer.

Adelaide Town Hall cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın 5 günü 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Herhangi bir giriş ücretinin alınmadığı Adelaide Belediye Binası’nda düzenlenen özel tören ve etkinlikler için bilet almak gerekiyor.

2. Rundle Mall Caddesi

Rundle Mall Caddesi, Adelaide’da alışveriş denildiğinde akla ilk gelen yer. Eskiden araç trafiğine açık olan bu bölge, 1972’de kapatılmışsa da 1976’da yalnızca yayalara açılmış. Pek çok ünlü markanın yer aldığı bu bölge, yedi yüzün üzerindeki mağazası ve on beşin üzerindeki çarşısıyla her yıl yirmi üç milyon müşteri tarafından ziyaret ediliyor.

Çok sayıda ünlü markanın yan yana sıralandığı, market, sinema, alışveriş merkezi, restoran ve anıtın bulunduğu cadde, sokak çalgıcıları için de bir gösteri merkezine dönüşmüş. Rundle Mall, bir alışveriş merkezi olmanın ötesinde, ilginç mimarisi ve şehrin simgesi haline gelen domuz, arı kovanı ve kayan kız heykelleriyle tarihî bir önem de taşıyor. Hafta içi oldukça sakin, akşam 7’den sonra kimseyi görmezseniz şaşırmayın.

3. North Terrace Caddesi

North Terrace Caddesi, tarihi görkemli binaların, müzelerin, kiliselerin ve anıtların yer aldığı bir bölge. Yol boynu süsleyen ağaçların nefis bir hava kattığı cadde yürüyüş rotası olarak aklınızda kalsın. Adelaide’ın kültür merkezi olan North Terrace’da cadde boyunca yapacağınız bir gezinti, yol boyunca karşınıza çıkacak her ilginç mekânda durmanıza ve farkında olmadan tüm günü burada geçirmenize neden olabilir.

Yemyeşil doğasıyla da harika bir yürüyüş rotası olan cadde, iş ve yerleşim yerleri arasındaki sınırı oluşturuyor. Nerdeyse bir gününüzü bu caddedeki görülecek yerlere ayırın. Henüz yenilenen North Terrace Bölgesinde Güney Avustralya Sanat Galerisi, Güney Avustralya Müzesi, Ayers House, Botanik Bahçeleri, Avustralya Ulusal Şarap Merkezi ile Parlamento Binası yer alıyor.

North Terrace’da yer alan Avustralya’nın Ulusal Şarap Merkezini gezebilir, şarap üretimiyle ilgili her şeyi öğrenebilir ve hatta kaliteli şarap numunelerinin tadına bakabilirsiniz. Cadde boyunca, Güney Afrika Savaş Anıtı, tren istasyonu, üniversite kampüsü, botanik bahçesi, Scots Kilisesini görmek mümkün.



Adelaide sakinlerinin telaşsız, güler yüzle yürüdüğü sokaklardaki mutluluk havası sizi de etkileyecek eminim.

4. South Australian Museum

South Australian Museum (Güney Avustralya Müzesi), kentin en eski ve en kapsamlı müzesi. Kültür, doğa ve tarih konusundaki araştırmaları desteklemek amacıyla 1856’da kurulan müzenin zemin katında Aborijin kültürünü anlatan kalıcı bir sergi var.

Müzede biyo çeşitlilik, fosil, Pasifik kültürü, uzay bilimleri, memeliler, mineraller, meteorlar hakkında kalıcı ve geçici sergiler bulunuyor. Müzenin kütüphane bölümü de oldukça şık bir atmosfere sahip. Güney Avustralya Biyoçeşitlilik Galerisi, Dünya Memeliler Galerisi, Mawson Galerisi, Megafauna Galerisi, Mineraller ve Meteor Galerisi, Fosiller Galerisi, Opal Fosiller Galerisi, Pasifik Kültürler Galerisi ve Eski Mısır Odası bulunuyor.

İçerideki The Balaena Café’de bir şeyler atıştırmak için de zaman ayırın. Müze, haftanın 7 günü 10.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Anzak Günü olan 25 Nisan’da 12.00’de açılıyor. 25 Aralık’ta kapalı. Müzenin Discovery Center bölümü hafta içi 11.00-16.00, hafta sonları ise 11.00-15.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. South Australian Museum girişinden ücret alınmıyor.

5. State Library of South Australia

State Library of South Australia, etkileyici mimarisi ve sahip olduğu zengin belge, harita ve kitap koleksiyonu ile ülkenin sayılı kütüphane kompleksinden biri. Teknolojinin imkanlarının sonuna kadar kullanıldığı kütüphanede tüm yayınlar dijital arşivde tutuluyor. Zamanınız varsa siz de şöyle bir uğrayın.

Önceki yıllarda Avustralya’da 3 ay boyunca gezerken, gittiğim hemen her yerde kütüphanelere uğramaktan çok keyif alırdım. Avustralya devletinin resmi kütüphanesi olan State Library of South Australia, çok sayıda okuma salonu, arşiv odaları, kütüphane bölümü, teknoloji salonu ve sergi salonlarından oluşuyor.

Giriş için herhangi bir ücret ya da üyelik gerekmeyen Güney Avustralya Devlet Kütüphanesi, ders çalışmak, dinlenmek hatta gürültüden uzaklaşmak isteyenler tarafından bile tercih edilen bir merkez. Geçici sergileriyle kültür-sanat işlevi de bulunan kütüphaneyi mutlaka ziyaret edin.

Adelaide keşfiniz sırasında yorulduğunuzda, gidin, üst katındaki minderlerde dinlenin. Kütüphane, pazartesiden çarşambaya 10.00-19.45, perşembe ve cuma 10.00-17.45, cumartesi ve pazar günleri ise 10.00-16.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. State Library of South Australia’ya giriş ücretsiz.

6. National War Memorial

National War Memorial, Güney Avustralya adına, I. Dünya Savaşına katılanları onurlandırmak adına 1931’de inşa edilmiş. North Terrace Caddesinin köşesinde yer alan Ulusal Savaş Anıtı’nda her yıl 25 Nisan Anzak Günü ve 11 Kasım Anma Gününde törenler düzenleniyor.

7. Adelaide Zoo

Adelaide Zoo, Avustralya’nın en eski ikinci hayvanat bahçesi. Torrens Nehri kıyısında yemyeşil bir doğanın içerisinde kurulu. 300 yerli ve egzotik olmak üzere toplam 1800’e türe ev sahipliği yapan yerde Avustralya’ya özgü nadide canlı çeşitliliği ile tanışmak için bire bir.



Adelaide Zoo, Asya, Afrika, Avustralya, Güney Amerika, Maymun Evi, Kuş Habitat Bahçesi, Çocuk Hayvanat Bahçesi bölümlerinden oluşuyor. 1883’te açılan Adelaide Zoo’da, Tanzanya canavarı, Sumatra kaplanı, orangutan, koala, wallaby, kanguru, wombat gibi türleri görebilirsiniz.

Nesli tehlike altında olan türlere dikkat çekmek amacıyla Çin Hükumeti tarafından 10 yıllığına gönderilen Wang Wang ve Funi isimli pandalar hayvanat bahçesinin en çok ilgi gören üyelerinden. Günün büyük bölümünde uyumayı tercih eden Wang Wang ve Funi, 2009’dan beri kendilerine ayrılan özel bölümde yaşıyor.

Hayvanat bahçesi, yılın her dönemi 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Adelaide Hayvanat Bahçesi giriş ücreti 4-14 yaş çocuklar için 20AU$, 15 yaşından büyükler için ise 37AU$. 2 yetişkin ve 3 çocuğa kadar giriş hakkı tanıyan Family Pass bileti ise 93,50AU$.

Şehir merkezine 50 dakika uzaklıktaki Monarto Zoo ise Avustralya’nın açık hava hayvanat bahçelerinden en büyüğü. İzleme platformlarından çita, beyaz gergedan, aslan, şempanzeler, antiloplar ve zürafaları görebiliyorsunuz.

8. Adelaide Botanic Garden

Adelaide Botanik Bahçesi, şehir merkezine yakın halka açık 51 hektarlık bir alan. Burada dolaştığınızda Güney Yarımküre’nin en büyük tek açıklıklı serası olan Bicentennial Conservatory binası gibi tarihi yapılar görebilirsiniz. Ayrıca Amazon Waterlily Pavilion ve Palm House’u (Madagaskar’dan çeşitli bitkilere sahip olan) ziyaret edebilirsiniz.

Avustralya’nın en eski incir ağaçlarının bulunduğu ve Moreton Bay olarak adlandırılan bölüm, Adelaide Botanik Bahçelerinin diğer güzel noktalarından. Adelaide Botanik Bahçesi, pazartesiden cumaya kadar 07.15’te, hafta sonları ve resmi tatillerde ise saat 09.00’da açılıyor. Bahçenin kapanış saatleri ise dönemsel olarak farklılık gösteriyor.

Aralık ve ocakta 19.00, şubat ve martta 18.30, mayısta 17.30, haziran ve temmuzda 17.00, ağustosta 17.30, eylülde 18.00’de, ekim ve kasım aylarında ise 18.30’da kapanıyor. Adelaide Botanik Bahçesine giriş ücretsiz.

Avustralyalıların en güzel yaptığı şeylerden birisi, şehirleri tamamen doğayla iç içe ve uyumlu yapmaları. Şehrin merkezinden 15 dakikada yürüdüğünüzde kendinizi eşsiz bir doğa ortamında bulabiliyorsunuz. Öyle yapay parklar gibi eğreti durmayan bu parklar yürüyüş yapmak, temiz hava almak ve çocuklarla bir arada keyifli vakit geçirmek için şahane.

9. Tandanya Ulusal Aborjin Kültür Enstitüsü

Tandanya Ulusal Aborjin Kültür Enstitüsü (Tandanya National Aborignal Cultural Institute), aborjin kültürü etkisindeki sanat eserlerini barındırıyor. Yerli Avustralya sanatına dair, görsel sanatlar ve yerel kültüre ait doküman ve eserlerin sergilendiği bir merkez olan enstitü Grenfell Caddesi üzerinde bulunuyor.

Kültür enstitüsünde, yerel Kaurna halkına dair bilgi sahibi olup ücretsiz didgeridoo şovlarını izleyebilir, buradaki dükkândan Aborjin hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.



10. Adelaide Oval

Adelaide Oval, rugby yanında kriket, futbol, konserler ve diğer sporlar için kullanılıyor. Avustralyalılar rugby tutkunu bir millet. Nehrin hemen karşısında yakın zamanda yenilenmiş Adelaide Oval, 1871’den beri Güney Avustralya Kriket Derneğine ev sahipliği yapıyor. Sahada futbol müsabakaları da gerçekleştiriliyor.

Avustralya’nın en popüler kriket sahalarından biri olan stadyuma yapılan turlarından birine dahil olun. Rehberlik esnasında geçmiş tecrübelerini içeren hikâyeleri de anlatan bu gönüllüler sadece mekânı gezdirmekle kalmıyor, aynı zamanda kriket sahasının bazı sırları ve tarihi hakkında da ziyaretçileri bilgilendiriyor.

Adelaide Oval Stadyum turları haftanın 7 günü 10.00, 11.00 ve saat 14.00’de gerçekleştiriliyor. Cumartesi ve pazar günleri saat 13.00’te de bir tur var. Adelaide Oval Stadyum turu ücreti 25 AU$, 5-15 yaş çocuklardan ise 15 AU$ ücret alınıyor.

11. Haigh’s Çikolata Fabrikası

Haigh’s Çikolata Fabrikası, 1915’den bu yana üretim yapan bir çikolata üreticisi. Belçika kendisini dünyanın çikolata merkezi olarak görebilir, ancak bu fabrikada üretilen çikolatalar, tercih olarak pek çok çikolata sever tarafından ilk sırada yer alıyor. Haigh’s Chocolates’in Beehive Corner’ın, Adelaide Arcade ve Central Market Arcade’de şubeleri var.

Haigh’s Çikolata Fabrikası’na yönelik düzenlenen turlar, kakao taneciklerinin test edildiği başlangıç aşamasından, çikolatanın nasıl üretildiğine kadar geçen her aşamayı görmenizi sağlıyor. Fabrikayı ziyaretiniz sırasında, çikolatalar arasındaki lezzet sıralamasını bizzat deneyerek kendiniz yapın. Naneli bitter çikolata, truffle ve çocuklar için üretilen sütlü çikolata taneciklerini deneyin.

12. Murray Nehri

Murray Nehri, yalnızca Adelaide’ın değil ülkenin de en güzel yerlerinden biri. İki bin beş yüz kilometre boyunca akan Murray Nehri, pek çok farklı türde kuşa ve şahane manzaralara ev sahipliği yapıyor. Murray Nehri boyunca yapacağınız bot gezintisi sırasında bir yandan da papağanları, pelikanları ve Avustralya galahlarını izlerken diğer yandan yerel tariflerle hazırlanmış bir öğle yemeği alıyorsunuz. Arkanızda süzülerek kayan tepeleri ve narenciyelerden oluşan meyve bahçelerini izleyip, keyfini çıkarın.

13. Glenelg

Adelaide’a tramvayla yarım saat uzaklıktaki Glenelg, günümüzde tatil imkânlarıyla popülerlik kazanmış olsa da 1836’da Güney Avustralya’nın ilk yerleşim yeri olmasından dolayı tarihî bir öneme de sahip. 1859’da inşa edilen ancak sonra yangın ve kasırga nedeniyle yıkılan Glenelg İskelesi, yeniden yapıldığından beri oturup soluklanmak ve akıp giden dünyayı izlemek için harika bir yer.

Glenelg Plajı‘nda ayakkabılarınızı çıkarıp, yalınayak plajın altın kumlarında yürüyebilir ya da suya atlayarak yunuslarla yüzebilirsiniz. Şu anda tarihi bir müze olan ve Bay Discovery Center olarak anılan eski belediye binasını ziyaret edebilirsiniz.

14. Adelaide Cleland Wildlife Park

Otuz beş hektarın üzerinde açık bir arazi olan Cleeland Wildlife Park, Avustralya’nın vahşi yaşamına ait türlerle yakınlaşmak ve onları keşfetmek isteyenler için ideal. Bir koalayı kucağınıza alarak tüylerini okşama ve onunla fotoğraf çekinme şansını yakalayabileceğiniz yer yüzündeki nadir yerlerden biri. Eğer macerasever bir ruhunuz varsa, Gully Şelalesi’nden başlayıp Lofty Summit Dağı’nda son bulan yürüyüşlere katılın.

15. Barossa Vadisi

Avustralya’nın en önde gelen şaraplık üzüm üretim bölgelerinden biri olan Barossa Vadisi, dünyaca ünlü taze ve sulu Chardonnay üzümlerinin yetiştiği bir vadi. Adelaide’dan yaklaşık bir saat uzaklıkta olan vadi günübirlik geziler için oldukça uygun bir mesafede.

Avustralya şarap endüstrisindeki başarısını Avrupalı göçmenlere borçlu. Avustralya’nın en eski Alman yerleşimi olan Hahndorf Köyü, Adelaide’a ait tepelerindeki üzüm bağlarının yanında yer alıyor. Bölgeye ilk yerleşen Almanlar, üzüm bağlarına yönelik bilgi ve tecrübelerini kullanarak vadinin zaman içerisinde bir tarım merkezi haline gelmesini sağlamış. Adelaide yakınlarında üzüm bağlarıyla meşhur ayrıca Maclaren Valley ve Clare Valley adlı iki yer daha var.

16. Kangaroo Island

Kangaroo Island, Güney Avustralya Eyaletine ait kıyıların hemen yakınında, Adelaide’ın 130 kilometre güneybatısında yer alan bir ada. Koruma altındaki adaya kanguruları, sevimli koalaları yakında görmek için uğrayın. Ayrıca ada, yunus, fok ve ornitorenk sürülerine ev sahipliği yapıyor. Kangaroo Island Wildlife Park günlük turları oldukça pahalı ama yine de değer bence.

Kanguru Adası, sahip olduğu kısıtlı yüzölçümünün içerisinde Avustralya’nın bakir plajlarını, ilginç kayalıklarını, şaşırtıcı vahşi yaşamını, büyük kum tepeciklerini, harika ormanlarını bir arada barındıran özel bir yer. Doğal bal ve taze peynirleri bir arada barındıran geniş bir çeşitliliğe sahip.

Adelaide’den günü birlik veya konaklamalı turlarla adaya gidiliyor, ancak tur fiyatları çok da ucuz sayılmaz. Fiyatlar 160$’dan başlayıp 1200$’a kadar çıkıyor. Adelaide iki defa gitsem de bu güzel adaya gitmek kısmet olmadı.

The Economist Intelligence Unit’in her yıl düzenli olarak yayınladığı ‘Dünyanın en yaşanabilir şehirleri’ listesinde beşinci sırada olan Adelaide, Avustralya gezisi düşünenler için bir başlangıç rotası olabilir. Adelaide gidiş, Sydney dönüş şekilinde 10 günlük bir gezi planı öneririm. Gidin keşfedin!

5 Yorumlar

  1. Küçük, şirin, güvenli ve sessizdir. Yaşaması güzeldir, ama gezmek için geliyorsanız en az 2 tam gününüzü ayırın. 1 gün şehir merkezine, müze ve parklara ayırın. Diğer günü de çevresindeki yerlere gidin. Şehrin ana sokağında free internet var. Hafta içi hayat erken bitiyor burada ama cafeler canlıdır haberiniz olsun.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz