Beypazarı, Ankara’nın 98 km kuzeybatısında yer alan zengin tarihi geçmişi, özenle korunarak günümüze ulaşmayı başaran geleneksel mimari yapıları, Arnavut kaldırımlı daracık sokakları, maden suyu ve tarihi konakları ile ünlü bir yerleşim yeri. Tarihi bir Anadolu kasabası görünümüyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edildi.

Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında şehir yaşamının koşturması ve kalabalığından uzaklaşmak isteyenlerin akın ettiği Beypazarı, son yıllarda birbiri ardında gerçekleştirilen turizm yatırımlarıyla özellikle yurt içi kültür turlarının gözdesi haline geldi. Geleneksel tarihi yapısı korunmuş nefis konakları ve yaşayan müzeleriyle görmeye değer.

Beypazarı, Ankara

Coğrafi konumu ile zengin bir tarihi geçmişi olan Beypazarı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde askeri sistemin bel kemiğini oluşturan tımarlı sipahi merkezlerinden biri olmuş. Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Beypazarı topraklarında çok kültürlü yaşamın izlerini görmek mümkün.

Beypazarı Gezi Rehberi

Beypazarı, oldukça köklü ve zengin bir tarihi geçmişe sahip. Osmanlı Devletinin toprak rejimi ve askeri sisteminin bel kemiğini oluşturan tımarlı sipahilerin eğitim merkezlerinden biri olan Beypazarı, yöredeki sipahi beylerine ve ticareti yaşamının hareketliliğine atfen Beğ Pazarı olarak adlandırılmış.

Malta

Serbia

Roma döneminde İstanbul’u Ankara ve Bağdat’a bağlayan önemli bir tarihi geçidin üzerinde yer alan Beypazarı’nın bilinen ilk ismi ise ‘kaya doruğu ülkesi’ anlamına gelen Lagania idi. Bizans İmparatorluğu döneminde piskoposluk merkezi olan ilçenin ismi, Bizans İmparatoru Anastasios’un ziyareti adına Anastasiopolis olarak değiştirilmiş.

Tarih boyunca sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlıların egemen olduğu bilinen Beypazarı, Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Beyin dedesi Gazi Gündüzalp’in mezarına da ev sahipliği yapıyor. Beypazarı’nın yüzölçümü 1.814,36 km², nüfusu 48 bin posta kodu ise 06730.

BEYPAZARI NEREDE
Beypazarı, İç Anadolu Bölgesinde yer alan Ankara’ya bağlı bir ilçe. Ankara’nın yaklaşık 98 km kuzeybatısında yer alan Beypazarı’nın kuzeyinde Bolu, doğusunda Güdül, güneyinde Polatlı ve Ayaş, batısında Nallıhan, güneybatısında ise Eskişehir konumlanıyor.

BEYPAZARI NASIL GİDİLİR
Beypazarı’na uçakla nasıl gidilir: Beypazarı’na en yakın havalimanı Ankara Esenboğa Havalimanı. Beypazarı’na 126 km uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havalimanından ilçeye doğrudan ulaşım imkanı yok. Havalimanından taksi, Belkoair ya da HAVAŞ servisleriyle Ankara otogarı AŞTİ’ye geçerek buradan hareket eden dolmuşlarla Beypazarı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Beypazarı’na arabayla nasıl gidilir: Beypazarı, Ankara’ya 100 km, İstanbul’a 320 km, İzmir’e ise 661 km uzaklıkta yer alıyor. Ankara’dan aracıyla gidecekler, eski Ankara-İstanbul yolu üzerinden devam edip Sincan-Yenikent yol ayrımından dönüp, Yenikent istikametinden Ayaş-Beypazarı yoluna çıkmalı. Ankara-Beypazarı arası ulaşım yaklaşık 1 saat sürüyor.

İzmir yönünden Beypazarı’na arabayla ulaşım için Bursa, Gemlik, Orhangazi, İznik, Göynük ve Nallıhan güzergahı; İstanbul yönünden arabayla gelişlerde ise Gebze, Sapanca, Geyve, Taraklı, Göynük, Nallıhan rotasını izlemek gerekiyor.

Beypazarı’na otobüsle nasıl gidilir: Beypazarı’na otobüsle ulaşım için öncelikle Ankara’ya gelmek gerekiyor. Türkiye’nin birçok şehrinden Beypazarı’na otobüsle doğrudan ulaşım imkanı bulunmuyor. Ankara’dan AŞTİ ve Akköprü Migros önünden 30 dakikada bir dolmuş kalkıyor. Beypazarı’na Bolu merkez, Ankara’nın Nallıhan ve Güdül ilçelerinden karşılıklı dolmuş seferleri yapılıyor.

Beypazarı Gezilecek Yerler 📌

Beypazarı’nı keşfetmenin en güzel yolu, güzelim tarihi sokaklarını dolaşmaktan geçiyor. Sokaklar boyunca dizili, restore edilmiş evler Beypazarı’nın ruhunu ortaya koyuyor. Geleneksel konaklarının ihtişamlı görüntüsüyle tam anlamıyla bir açık hava müzesini andıran Beypazarı’nda şehir dokusunun kuşbakışı görülebileceği Hıdırlık Tepesi köyün en güzel manzarasını sunuyor.

El sanatları atölyeleri ve zanaatkarların buluşma noktası olan İmaret Meydanı, tarihi çarşının içerisinden geçen konaklarla bezeli Alaaddin Sokak, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi görmeniz gereken ilk yerler.

Beypazarı Yaşayan Müze Abbaszade Konağı, Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, 17. yüzyıl başında yapıldığı bilinen Nasuh Paşa Hanı (Suluhan), alanında Türkiye’nin ilk müzesi olan Türk Hamam Müzesi görülecek yerler arasında.

İnözü Çayının toprağı aşınmasıyla meydana gelen dar bir vadi olan İnözü Vadisini de Beypazarı gezilecek yerler listenize ekleyebilirisiniz.

1. Hıdırlık Tepesi

Beypazarı

Beypazarı’nı ziyaret edenlerin ilk uğrak yeri olan Hıdırlık Tepesi Beypazarı’nın tarihi konaklarının ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığı şehir dokusunun tepeden görülebileceği bir yeri. Beypazarı’nı tepeden görmek isteyenlerin uğrak yeri olan tepede, bir de çay bahçesi bulunuyor. Beypazarı’nı yansıtan en güzel fotoğraf karelerinin çekildiği Hıdırlık Tepesi boyunca tescilli çok sayıda geleneksel Beypazarı konağı bulunuyor.

2. İmaret Meydanı

beypazarı imaret meydanı

İmaret Meydanı‘nda Beypazarı’na münhasır çeşitli el sanatlarının satıldığı ve yapıldığı atölyeler ve zanaatkarların dükkanları bulunuyor. Beypazarı’nın sahip olduğu kültürel değerleri korumak ve yaşatmak adına düzenlenmiş sokakta, Beypazarı el sanatlarını yaşatmaya çalışan tüm zanaatkarlara burada küçük dükkanlar verilmiş.

Tarihi konaklar arasında yer alan dükkanlara, dokuyu bozmamak adına Beypazarı mimarisi uygulanmış. Hala yaşatılmaya çalışılan ve büyük değer gören el sanatları ürünleri ve bunların maharetli ustalarıyla bu meydanda yakından tanışabilirsiniz.

3. Alaaddin Sokak

Beypazari Alaaddin Sokak

Beypazarı’nın tarihi çarşısının içerisinden geçen uzunca sokağın adı Alaaddin Sokak. Restorasyonu tamamlanıp hizmete açılmış birkaç geleneksel Beypazarı Konağı’na ev sahipliği yapıyor. Beypazarı’nda yer alan ve sayıları 3 bin 500’e ulaşan Osmanlı sivil mimarisi özellikleri taşıyan konaklar sokağı ilçenin en önemli turistik çekim merkezlerinden birine dönüştürüyor.

4. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanan 150 yıllık konakta, 1997’den beri hizmet veren Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi’nde, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergileniyor.

Müze etnografik yapısı dışında mimarisiyle de bir Beypazarı Evini canlandırırken, gündelik hayatı da gözler önüne seriyor. Buna ek olarak müze girişinde bu yörede bulunan Roma dönemine ait sütunlar, mezar taşları ve yazıtların yanı sıra, Selçuklu dönemine ait koç heykeli, Osmanlı’da kullanılan küpler ve buğday ambarı da sergileniyor.

Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi, pazartesi hariç 09.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi giriş ücreti alınmıyor.

5. Halk Evi

beypazarı halk evi

Pek çok çeşit el emeği göz nuru kilimler, battaniyeler, tezgah dokuması ipekli örtüler, gümüş takılar bulabileceğiniz Halk Evini ziyaret etmeyi unutmayın. Halk Evi çalışanları, tüm atölyeleri gezdirip yardımcı oluyorlar. Sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, gümüş takılar ve telkâri işlerinden en azından bir tane almadan oradan ayrılmayın.

Zaman zaman sergilerin açıldığı, kongre ve seminerlerin yapıldığı yer, şu anda Cahide Gürsoy Müze Evi olarak hizmet veriyor. Merkez haftanın 7 günü 09.00-24.00 saatleri arasında ziyarete açık.

6. Beypazarı Yaşayan Müze: Abbaszade Konağı

Beypazarı’nın eşrafından tüccarlar Katırcıoğlu Ali’nin torunu, Büyük Abbas Ahmet’in oğlu Abbaszade Mustafa Efendi tarafından 19. yüzyılda yapılmış yan yana iki konaktan biri, bugün Beypazarı Yaşayan Müze olarak kullanılıyor. Türkiye’de yeni bir müzecilik anlayışının tek örneği olan Abbaszade Konağı, Osmanlı dönemi mimari yapısını taşıyor.

Halk biliminin çalışma alanı olan açık hava müzelerinin ilk örneği olan Beypazarı Yaşayan Müzede, Orta Asyadan günümüze dek gelen geleneksel el sanatları, çocuk oyun ve oyuncakları, atasözleri ve Türk yazı kültürü, ebru sanatı, sözlü halk edebiyatı, mitoloji, milli mücadelenin kadın kahramanları ile ilgili sergiler ve etkinlikler düzenleniyor.

⏰ Beypazarı Yaşayan Müze, haftanın 7 günü 08.30-20.30 saatleri arasında ziyarete açık. 🔐 Beypazarı Yaşayan Müze giriş ücreti 5TL, öğrenci 4TL. Müze Kart geçerli değil.

7. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

1928’de inşa edilen ve bir dönem okul olarak kullanılan binada yer alan Beypazarı Kent Tarihi Müzesi‘nde ilk çağlardan günümüze Beypazarı tarihi ve hikayesi ile ilgili tüm belge ve eserler sergileniyor. Beypazarı’nın tarihinin yanı sıra, dövme bakır, gümüş telkâri, sırma işleme ve dokumacılık gibi el sanatları ile ilgili canlandırmalar yapılmış

Beypazarı’nın ilk çağdan bugüne kadarki tarihsel hikayesini öğrenmek için Beypazarı gezilecek yerler listenize ekleyin.⏰ Beypazarı Kent Tarihi Müzesi, haftanın 7 günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi giriş ücreti 5TL, öğrenci 4TL. Müze Kart geçerli değil.

8. Nasuh Paşa Hanı

Beypazarı Çarşısı içinde bulunan ve 17. yüzyıl başında yapıldığı bilinen Nasuh Paşa Hanı (Suluhan Kervansarayı), Suluhan olarak da bilinen ilçenin en eski mimari yapıları arasında. Suluhan, kareye yakın planda ve iki katlı mimariye sahip klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında.

Sadrı Esba Nasuh Paşa adına inşa edilen hanın içerisinde geleneksel el sanatları atölyeleri, hediyelik eşya dükkanları ve hanın avlusunda bir kafe bulunuyor.

9. Türk Hamamı Müzesi

Türk Hamamı Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Türk Hamam Müzesi, Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuş, bir kasaba hamamı olarak 16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı’nda hizmet veriyor. Türk hamamlarında yüzyıllardır kullanılan tekstil ürünleri, metal ve kemik eşyalar ile hamam kültürünü yansıtan eserler sergileniyor.

⏰ Türk Hamamı Müzesi, haftanın 7 günü 08.30-20.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Türk Hamamı Müzesi, giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli değil.

10. İnözü Vadisi

beypazarı inözü vadisi

İnözü Çayının toprağı aşınmasıyla meydana gelen dar bir vadi olan İnözü Vadisi, her iki tarafından üzerine çıkılması çok zor kayalıklar içine oyulmuş. Batı yamaçlarında çok katlı görünüm sergileyen mağaralar bulunuyor.

Eski çağlarda mesken olarak da kullanılmış mağaralar, vadinin dik olan doğu ve batı yamaçlarında bulunuyor ve çok yüksekte olduklarından bunları ziyaret etmek pek de mümkün değil. Vaktiniz varsa Beypazarı gezilecek yerler listenize ekleyin.

Vadide yer alan mesire yerlerinde mola verip, doğanın keyfi çıkarılabilir. Çeşmeli Bağ tesisleri bunun için tercih edilebilir. Sunduğu görsel zenginliğin yanında vadi çevresinde yapılabilecek bir çok aktivite var. İnözü Çayı kenarında kamp yapılabilir, yürüyüşler için de uygun bir yer. Kaya tırmanışı için de öne çıksa da, kayaların sağlam olmayan yapısı nedeniyle pek tavsiye edilmiyor.


Boğazkesen Kümbeti, Yediler Türbesi, Gazi Gündüzalp Türbesi, Karadavut Türbesi, İvaz Dede Türbesi, Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Gönen Vadisi, Tekke Yaylası Beypazarı gezilecek yerler arasında yer alıyor.

BEYPAZARI’NDA NE YENİR
Ankara yeme-içme seçenekleri ile Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri. Anadolu’nun tam merkezinde yer alan şehirde Türkiye’nin dört bir yanına özgü lezzeti bir arada görmek mümkün. Ankara denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Ankara tava. Kemikli kaburga eti ya da kuşbaşı etin arpa şehriye ya da pirinç pilavıyla bütünleştiren bu lezzet damak çatlatan cinsten.

Güneydoğu mutfağının temsilcisi sac kavurma Ankara’nın en önemli lezzetlerinden. Erişte üzerine kavrulmuş kıyma konularak hazırlanan, yanında yoğurt ile servis edilen Ankara yöresine ait ‘öllüğün körü’ yemeği ve odun ateşinde 5 saate yakın pişirilen 500 yıllık tarihi olan ‘Beypazarı güveci’ padişah sofralarında yer alması nedeniyle mutlaka denenmeli.

Pirinç, sebze ve et karışımından yapılan ve taş fırında toprak kaplarda pişirilen Beypazarı güveci ve kışın salamura edilen yapraklarla yapılan Beypazarı dolması tadılmadan dönülmez. 80 kat yufkadan yapılan ve kalınlığı 5-6 cm’yi geçmeyen cevizli baklava ile ünlü höşmerim tatlısının da tadına bakmayı unutmayın. Havuç lokumu ve Beypazarı havucu, Beypazarı kurusu denenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Gerçek pekmezle yapılan, kahverengi rengiyle Ankara simidi, mayalanan hamurun içine kıyma koyularak hazırlanan ve kızgın yağda pişirilen entekke böreği, yağda kızartılan ekmeğin üzerine çemenli kıymalı karışımın eklenmesiyle hazırlanan tamtak tiridi, sertleşene kadar pişirilen hamurun içine tereyağı ve tarçın eklenerek pişirilen kıtır kıtır Beypazarı kurusu, haşlanmış nohut, buğday ve kuzu eti ile hazırlanan ve üstüne kızgın yağ dökülerek servis edilen İnceğiz çorbası da geleneksel lezzetler arasında.

BEYPAZARI’NDA NE ALINIR
Beypazarı gümüş işlemeciliğinde gelişmiş ilçelerden biri. Çeşitli gümüş eşyaları, el dokuması örtü ve eşarpları oldukça uygun bir fiyata alabilirsiniz. Çeyizlik seçenekler, yorganlar, örtüler, danteller, bindallılar Anadolu’ya özgü motifli tekstil ürünleri ilgi çekici olabilir. Beypazarı’nda kuyumculuk özellikle telkari ustalığı çok önemli bir geçim kaynağı.

Beypazarı’nın her köşesinde kuyumcular var. Her dükkanda bin bir çeşit takı var. Beypazarı hediyelik eşyaları açısından çok zengin ve herbirini ayrı ayrı gezmeden dönmeyin. Pazar yerinde hanımların el işlerini, baharatlarını, bir sürü emekten geçirerek yaptıkları ev işi erişteleri, salçaları, tarhanaları almadan dönmeyin. Ayrıca Beypazarı kurusu, tereyağlı lezzetli peksimetler olabilir.

Ankara gezilecek yerler arasında geleneksel dokusu ve huzurlu atmosferi ile öne çıkan Beypazarı, şehrin koşturmasından uzaklaşıp keyifli bir kaçamak yapmak isteyenler için Ankara’ya yakın en güzel duraklardan biri.

Serbia

2 Yorumlar

  1. Slm 15.09.2019 tarihinde ankaradan beypazarina gittik. Ve surekli tur duzenleyip gezi yapan birisiyiz. Ama gittigimiz yerlerden en kotusu beypazardir. Neden?
    birkere sehir cok bakimsiz belediye calismiyor. Gezi yerlerinden bahsediyim inozu vadisi su felan yok sadece kafelerde oturmalik ee ankaradada oturursun gezi vs yok, soda fabrikasi pazarlari kapali oda bos cikti, hidirlik tepeye gidiyorsunuz yollar rezalet ayrica kapali bosa gidis. indik carsidaki muzelere her muzeye giris parali ve pahalida 2 4 8 tl den baslayan muzelerdir. Dusunebiliyormusunuz ankaradan gezmeye gidiyorsunuz carsida alisveris yapiyorsunuz ama muzede 2 plastik manken ustu yoresel kiyafet giydirilmis onu gormek icin adam basi 8 tl para vereceksiniz kalabalik giderseniz yandiniz. Beypazari kurusu ceviz sucuk vs gercekten cok taze mutlaka alin bu arada ben havuc suyunu sevemedim ama seven cok. Ankaradan birdaha beypazarida kesinlikle gezi amacli gitmeyecem cunku gidilecek gibi degil.ankaradan beypazari lpgli aracla 60tlye gidip gelirsiniz.donus yolunda trafik cok oluyor bunuda hesap edin…saygilar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz