Yurtdışı telefon kayıt yaptırmadan aldığınız yurtdışı telefonu Türkiye’de kullanamıyorsunuz. Pasaporta telefon işletme şartları eskiden yılda bir değişirken, şimdilerde nerdeyse her ay yeni şartlar ve zorluklar çıkıyor karşımıza. Konuyu nerdeyse 10 yıldır takip ediyorum, hiç bu kadar karmaşık olmamıştı. Kafanızın karışmasını normal buluyorum. Ancak buradaki tüm bilgilerin güncel olduğunu bilin.

Telefon kaydı hakkında tüm bilgiler bu rehberde. Lütfen okuyun! Yurtdışından telefon alıp Türkiye’de kaydedebiliyoruz. iPhone, Samsung gibi pahalı markaların Türkiye fiyatları yurt dışı fiyatlarına göre abartılı yüksek. Ben de birkaç kez yurtdışından telefon alıp kaydettim. iPhone 6 ve iPhone 7 Plus telefonlarımı Katar‘dan, iPhone 5 telefonumu ise Batum‘dan uygun fiyatlı almıştım.

Yurt dışından yolcu beraberinde telefon getirip Türkiye’de kayıt yapıp kullanabiliyoruz. Ancak posta veya kargo ile yurt dışından telefon almak veya internet siteleriyle yurt dışından telefon getirmek yasak! Bu durumda gümrükte telefona el konabilir ve iki katı ceza ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Yurtdışından getirilen telefonu kaydı ise oldukça basit. Aşağıda rehberde yurtdışı telefon nasıl kaydedilir bilgilerini adım adım anlattım. Yurtdışı telefon kaydı ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuzun cevabı için aşağıdaki yazdıklarımı dikkatlice okuyun. Sorularınızın cevabı mutlaka vardır, gerekirse en alttaki yorumlara da göz atın. Bu sorular dışında gereksiz endişeleri aklınıza takmayın.

Malta

Eğer yorumlara yazdığınız soruyu yayınlamamışsam, cevabı zaten aşağıda olduğundan silmişimdir. Maalesef zahmete girip tüm içeriği baştan sona okumanız gerekiyor. Anlıyorum herkes telefon kayıt şartlarından muzdarip ama zaten çözümünü yazdığım soruyu tekrar tekrar yorumlardan görmek faydalı olmuyor.

⚠️

Hayırlı olsun, tekrar zam geldi! 2023 Temmuz ayında Resmi Gazete kararı ile güncellendi. Yurt dışından getirilen telefondan 6 bin 91 TL harç alınıyordu. Cumhurbaşkanı kararından sonra yıl ortasında 20.000 TL olmuştu. Böylece hiçbir yerde görülmeyen zammı yemiştik, tam %230‼️ 1 Ocak 2024 itibariyle IMEI kayıt ücreti 31.692 bin TL oldu. Şimdiyse %520 bir zam daha yemiş olduk.

Yurtdışı Telefon Kayıt Şartları [2024]

Yurt dışına gidip kendiniz veya bir başkası için beraberinizde telefon getirebilirsiniz. Bir başkası da size yurtdışından telefon getirebilir. Kısaca kaydedilecek telefonun hangi ülkeden, ne zaman, nasıl veya kimin tarafından getirildiğinin hiç bir önemi yok. Çünkü şartları sağlamanız kaydıyla bir başkasının size getirdiği telefonu adınıza kayıt yaptırabilirsiniz.

Yurtdışından getirilen kayıtsız telefon 120 gün yani 4 ay sonra kapanır. Türkiye’ye ait bir GSM sim kartı takıldığı andan itibaren bu süre başlıyor. Bu süre aşıldıktan sonra telefon Türkiye’de iletişime kapatılıyor. Başka ülkede kullanabilirsiniz. Kapanan telefonu ne zaman kaydederseniz o zaman tekrar Türkiye’de kullanıma açılıyor.

BTK’nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyor.

Yurtdışı telefon kaydı bir defa yapıldıktan sonra telefon ömür boyu kullanılabilir hale geliyor. İlk 3 yıl sadece telefonu kaydeden kişinin TC Kimliğine kayıtlı hatlarla çalışıyor. Kaydı daha önce yapılmış telefon 3 takvim yıl sonra her hatla çalışır hale geliyor. Elinizde kapalı bir telefon varsa ne zaman kapandığının bir önemi yok. Telefonu ne zaman kaydettirirseniz o zaman tekrar iletişime açılıyor.

Yurtdışı telefonun kaydetme süresi ne kadar? Yurtdışına gidip geldikten sonraki 1 yıl içerisinde, sadece kendi adınıza telefonu kayıt yapabiliyorsunuz. Yurtdışından dönüşünüzün üzerinden 1 yıldan fazla geçmişse, telefonu kaydettirebilmek için yeniden yurt dışında gidip dönüş yapmanız gerekiyor.

Yurtdışı telefon kaydı için pasaport şart değil! Yurtdışı telefonu kimliğe de kaydedebilirsiniz. Pasaportsuz kimlikle gidilebilen ülkeler dönüşü sonrası da kendi adınıza kaydettirebilirsiniz. İster Kıbrıs’a git ister Batum‘a. Kimlikle veya pasaportla gittiğiniz ülkede kaç gün kaldığınızın da önemi yok.

Pasaportum yok, yurtdışına hiç çıkmadım. Amcam bana telefon getirirse kullanabilir miyim? Telefonu kullanamazsınız. Telefonu getiren kişi ya da son 1 yılda yurtdışında bulunmuş kişiler ancak telefonu kaydedebilir. Elimde yurtdışı kayıtsız telefon var, ne mi yapmalıyım? Yurtdışına gitmiş birine hattınızı devredip, ona kaydettirip, sonra hattı tekrar üzerinize 3 yıl sonra geri alabilirsiniz.

Elime bir kayıtsız yurtdışı telefon geçti, yurtdışı nedir bilmem. Telefonu nasıl kullanacağım? Siz yurtdışına gidip gelmeden telefonu kendi adınıza kaydedemezsiniz! Geçtiğimiz 1 yıl içerisinde yurtdışına gidip dönmüş birini bulup onun üzerine kaydedip kendi hattınızı ona devredip telefonu ve hattı alıp kullanacaksınız. 3 yıl sonra da hattı üzerinize tekrar geri alırsınız.

Daha öne telefon kaydı yapmıştınız, tekrar ne zaman telefon kaydetme hakkınız olacak? Pasaportunuza 3 takvim yılında sadece 1 kez yeni telefon kaydı yaptırılabilirsiniz. Getirdiğiniz gün değil getirdiğiniz yıl baz alınıyor.

Telefon getirme hakkım olmamasına rağmen ben yine de telefon getirirsem ya da yanımda 2 adet kayıtsız telefon getirsem ne olur? Hattınızın takılı olduğu telefon haricinde yurtdışından sadece 1 adet kayıtsız telefon getirebilirsiniz. Bir şey olmaz dediniz ve attınız valizinize getirdiniz. Gümrükte gözden kaçarsa ve kontrole takılmazsa hiç sorun yok. Bu telefonu üzerinize kaydedemezsiniz ama hakkı olan kime verirseniz o kaydedip kullanabilir. Ancak Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından kontrol edildiğinde, geçtiğimiz üç yılda zaten telefon getirdiğiniz bilgisi sistemde görülürse, getirdiğiniz yeni telefona el konuyor.

Yurtdışından getirdiğim telefona gümrükte el konuldu, ne yapmalıyım? Yurtdışından getirdiğiniz kayıtsız telefona sınırda el konulunca size bir fiş veriliyor. Bundan sonraki 3 ay içerisinde, tekrar yurt dışına çıkarsanız ancak o zaman ambara alınan telefonu verilen fiş karşılığında geri alıp yurtdışına götürebiliyorsunuz. 3 ay içerisinde çıkmazsanız geçmiş olsun telefonu bir daha geri alma şansınız yok!

Almayı düşündüğünüz ikinci el telefonun kayıtlı olup olmadığını ve sizin hattınızla çalışıp çalışmayacağını nasıl öğrenebilirsiniz? İkinci el bir telefon aldıysanız telefonun kayıtlı olup olmadığını, yasal yollarla ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını e-devlet üzerinden sorgulatarak öğrenebilirsiniz. Aklınıza takılan tüm sorular için gerekirse BTK İletişim Hattı 120’yi arayın.

Telefon henüz Türkiye’ye gelmeden, IMEI kaydını e-devletten yapabilir miyim? Şartları sağlıyorsanız evet. İşlem online yapıldığından ve koşullar da sağlanmışsa yani geçtiğimiz 1 yıl içerisinde yurtdışına gidilip gelmişseniz, geçtiğimiz 3 yılda başka telefon kaydettirmemişseniz ve harç ücretini yatırmışsanız telefon yurt içine gelmeden kayıt yapabiliyorsunuz. Ancak şu anda yurt dışında olmanıza rağmen, geçtiğimiz 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkmamışsanız ve şimdi yurtdışında olmanıza rağmen henüz Türkiye’ye dönüş kaydınız olmadığından kayıt yapamazsınız.

Kayıt kaparken her şey doğru olmasına rağmen bir sonraki aşamaya geçemiyorum? Kayıt yaparken yurda giriş tarihinde sorun çıkıyorsa dönüş tarihinizin bir sonraki gününü yurda dönüş tarihi olarak girin.

Telefon IMEI Kaydı

Yurtdışı Telefon Kayıt Nasıl Yapılır [2024]

Yurtdışına çıktınız, orada kendinize bir telefon aldınız veya elinize bir yurtdışı telefon geçti ve siz de son 1 yıl içerisinde yurtdışına gidip gelmişsiniz. O zaman telefon kaydını nasıl yapabilirim diye soruyorsanız aşağıdaki basit birkaç adımı tamamlayıp telefon kaydınızı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Telefon kaydı yapabilmeniz için e-devlet hesabınızın ve kredi kartınızın olması gerekiyor. Dilerseniz iletişim merkezlerinden de direkt başvurarak telefon kaydı yapabilirsiniz. E-devlet hesabınız yoksa büyük postane şubelerinden birine gidip hemen çıkarabilirsiniz.

E-devlet üzerinden yapılan kayıtlarda pasaport ve başka bir evrak gerekmiyor. Öncelikle bir defaya mahsus olmak üzere telefon vergisini bankalara, vergi dairelerine nakit veya internet vergi dairesinden kredi kartıyla ödeyin. Telefon harcı yatırırken kaydedilecek telefonun IMEI numarası, pasaporttaki adınız ve soyadınız, TC Kimlik numaranız lazım.

  • Yurt dışı telefon kayıt harcı olan 31.692 TL’yi öde
  • E-devlet üzerinden belge gerekmeden pasaportuna kaydettir
  • E-Devlet yoksa Abone kayıt merkezinden kaydını yaptır

1. Yurtdışı telefon kayıt ne kadar

Yurt dışı telefon kayıt harcı 2024 için 31.692 TL yatırmanız gerekiyor. Yurt dışı telefon kaydı ücretleri her yıl katlanarak artıyor. Bu artırımlar da her yılbaşı takviminde yapılıyor. Eskiden rakamlar çok büyük değildi ama artık vergi o kadar arttı ki artık yurtdışından telefon almak hala ucuza geliyor mu emin değilim. Malum döviz kuru da çok yükseldi.

İlk olarak yurtdışı telefon kaydı 2015 yılında 131.50 TL idi. 2016’da 138.80 TL oldu. 2017’de 149.20 TL, 2018’de ise 170.70 TL yapılmıştı. 2018 Kasım ayında inanılmaz bir zam yapılarak 500TL’ye çıkarıldı, yetmedi 2019’da 618.60 TL’ye yükseltildi. Yine 2019 Temmuz ayında 1500 TL’ye, 2020 yılında ise 1838,70 TL’ye çıkarıldı. 2022’de 2.732 TL oldu.

2023’te yapılan zamla kayıt ücreti 6.091 TL yapılmıştı. 7 Temmuz 2023 itibariyle ise IMEI kayıt ücreti 20.000 TL oldu. 1 Ocak 2044 yılı itibariyle yurtdışı telefon kayıt bedeli 31.692 TL oldu.

2. IMEI numaramı nasıl öğrenebilirim

Kaydını yapacağınız telefonda, IMEI sorgulama için telefon numarası arama kısmına geçip *#06# yazın ve arama tuşuna basın. Gelen IMEI numarası cihazınızın seri numarasıdır. Bu numarayı çok ama çok dikkatli bir şekilde kopyalayın, not edin. Vergiyi bu numara ve kendi adınız üzerinden ödeyeceksiniz.

Telefonunuz eğer birden fazla IMEI içeriyorsa Ayarlar/Menü/Hakkında vb. bölümlerinden veya cihazın ambalajı ya da faturası üzerinden kontrol ederek, işlem sırasında cihaza ait tüm IMEI numaralarının kaydedilmesini sağlayın. Yanlış IMEI yazarsanız telefon kaydı başarısız olur! Yanlış IMEI numarası/numaraları ile yapılan kayıtların düzeltilmesi mevzuat gereği mümkün değil

3. Yurtdışı telefon vergisini nereye yatırabilirim

Yurtdışı telefon IMEI kayıt ücreti 20.000 TL internet vergi dairesi veya Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası aracılığıyla ödenebiliyor. Bankalar dışında vergi dairelerine giderek de telefon vergisi yatırabilirsiniz. Kayıt yapılmak istenen cihaza ait IMEI numarası, TC Kimlik Numaranızı, adınızı ve soyadınızı vergi dairesine veya bankaya verin.

İnternetten yurt dışı telefon harcını ödemek için tıklayın. Açılan sayfada ‘Harç ve Değerli Kağıt Bedeli‘ butonunu tıklayın. Sonra açılan diğer sayfada ‘Cep Telefonu Harcını Öde‘ seçeneğini tıklayın. Pasaport sahibinin TC kimlik no, ad soyadı ve getirilen telefonun IMEI numarasını sisteme girin.



4. Yurtdışı telefon E-Devlet kaydı nasıl yapılır

Yurtdışı telefon kayıt

İnternet vergi dairesinden, bankalardan veya vergi dairelerinden telefon harcını ödedikten sonra e-devlet sayfasına girerek telefon kaydını yapmanız gerekecek yapıyoruz. e-Devlet şifresi büyük postane merkezlerinden kolayca alınabiliyor. Telefon kaydettirme sırasında e-Devlet üzerinden yapılan başvurularda herhangi bir belge talep edilmiyor.

Yurda giriş tarihinizden itibaren 365 gün içerisinde e-devletten kayıt gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemine turkiye.gov.tr adresinden girin. E-devlete girdiğinizde arama kısmına ‘IMEI Kaydet‘ yazın veya doğrudan şu sayfaya gidin. www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet sayfasına girin. Kayıt işlemi 4 basamaktan oluşuyor ve tüm aşamaların tamamlanması şart.

Kendi adınıza olan e-devletten, kendi adınıza kayıtlı hattın takılacağı telefonu kaydettirecekseniz “Kendi bilgilerim ile başvuracağım” seçeneğini seçin. Eğer çocuklarınız ile yurtdışına gidip beraberinde telefon kaydı yapacaksanız aşağıdaki süreci izleyin.

Çocuğunuz adına kayıt yapacaksanız ise “Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım” seçeneğini seçin. Çocuğunuza ait TC bilgisi üzerine önce telefon harcını yatırıp, sonra da e-devlete çocuğunuzun TC bilgilerini giriyorsunuz. Bu kayıt sonrası sadece SİZİN TC numaranıza ait hatlarla telefon çalışır hale geliyor.

Cihazın iki adet IMEI numarası olması durumunda her iki IMEI numarasını da girin, yoksa boş bırakın. IMEI numaranızı doğru girip girmediğinizi birkaç kez kontrol edin. Kimileri ikinci IMEI numarasına aynı marka telefonun aynı serisinden bir başka telefon IMEI girerek tek ödemeyle iki kayıt yapıyor ama bu yasal değil!

Eğer yurtdışına pasaport istemeyen ve sadece kimlikle gidilen bir ülkeye gidip döndüyseniz Nüfus Cüzdanı veya ID Kart belge türünü seçin. Eğer öncesinde telefon vergisini ödediyseniz işlem başarıyla sonuçlanıyor. Bu işlemden sonra 1-2 hafta içerisinde telefonunuzun kaydı yapılmış oluyor.

5. Telefon kaydı nasıl sorgulanır

Cihaz kayıt sonrasında, turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumu sorgulanabilir. Kayıt işlemleri düzgün yapıldıysa ‘IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır’ şeklinde bir ifade ile karşılaşıyorsunuz.

Evraklar tam ve sorunsuz tamamlanmışsa 1-2 hafta içerisinde ‘IMEI numarası kayıtlı’ ifadesi karşınızda beliriyor. Eğer telefonunuzu doğru şekilde kayıt yaptığınız halde telefonunuzun kapanacağı mesajı alırsanız Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK’yı arayın (☎️ 120).

Yurtdışı Telefon Kaydı Hakkında Tüm Sorular

1. Pasaporta telefon işletme süresi

Pasaporta telefon işletme süresi olarak 120 gün bildiriliyor. Bu 120 gün telefonu aktif bir şekilde kullanırsınız. Bu süre sonunda kaydetmezseniz hattınız iletişime kapanır. Siz telefon kapandıktan sonra istediğiniz zaman şartları sağladığınızda kaydettirebilirsiniz. 120 geçti kaydetmediniz, telefon kapandı üzerinden 6 ay sonra geçti diyelim, sorun olmadan yine kaydedebilirsiniz.

IMEI kaydı yapabilmeniz için son 3 takvim yılı içerisinde üzerinize telefon kaydı yapmamış olmanız ve son 1 yıl içerisinde yurtdışına çıkış ve giriş yapmış olmanız gerekiyor. Ülkeye dönüşünüzün üzerinden 1 yılı geçmiş ise tekrar yurt dışına gidip gelince yeniden kayıt hakkı kazanıyorsunuz.



2. Yurt dışından telefon getirme

Yurt dışından kaç tane telefon getirilebilir? Yurt dışından posta veya kargo ile telefon siparişi vermek yasak. Ancak yolcu beraberinde getirilebiliyor. Yurt dışından ambalajı içerisinde olmak kaydıyla 3 takvim yılında sadece 1 telefon getirebiliyorsunuz. Devlet babamız, yolcuların 3 yıllık sürede getirdikleri cep telefonu sayısı takip edip daha fazla getirmenizin önleyecek yollar uygulamaya başladı.

Üç yılda yurtdışından sadece 1 telefon getirme hakkı uygulaması 1 Kasım itibarıyla hayata geçti. Yolcu beraberinden birden fazla telefon getirecekseniz diğeri gümrük vergisine tabi olacak. Bunun takibi için tabi valizinizi kontrol edip ambalajında telefon görmeleri ve sizin TC kimliğinizi sorgulamaları gerekecek.

ŞİMDİ BU SATIRI DİKKATLE OKUYUN
Yerli ve yabancı farketmeksizin yurtdışından 3 yılda sadece 1 adet telefon getirme hakkınız var. Yurtdışından 1 adet telefon getirirken gümrükte kontrole takılırsanız, kayıt altına alınıp yurtdışından telefon getirme hakkınız düşmüş oluyor. 3 yıl daha yurtdışından telefon getiremezsiniz. Getirdiğiniz telefonu ister siz ister başkası kaydedip kullanabilir.

Diyelim ki siz 1 değil de yanınızda 2 telefon getirdiniz ve ikisi de kayıtsız. Kontrole takılmadan yurda telefonu sokarsanız sorun yok. Gümrük Muhafazada kontrolde tespit edilirse ikinci telefona el konuluyor. Eğer geçtiğimiz 3 yılda başka telefon getirmişseniz bu defa ikisine el konuyor. Size bir fiş veriliyor ve telefonlar depoya kaldırılıyor. 3 ay içerisinde tekrar yurtdışına çıkarsanız ancak o zaman size telefon iade ediliyor.

Diyelimki çantanızda 5 telefon var ve gümrüğe takılamdan ülkeye soktunuz (yasal olarak beyan etmeniz gerekiyor). Telefonları Türkiye’de kendi adınıza 1 adet veya başkaları şartları sağlıyorsa kendi adlarına kaydedip kullanabilirler.

3. E-Devlet dışında nereye telefon IMEI kayıt yapılır

Herhangi bir Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone şubesine bu evraklarla başvurabilirsiniz. Pasaport sahibinin pasaportun aslı ve telefon vergi ödendi dekontu ile birlikte bizzat başvurması gerekli. Pasaporttaki imza ile kayıt belgesindeki imzanın aynı olup olmadığı karşılaştırılıyor. Pasaportun fotokopisi ile son yurda giriş damgası sayfası fotokopisi dekonta ekleniyor.

4. Başkasının getirdiği telefonun kaydı nasıl yapılır?

Yurt dışından size hediye getirilmiş veya yurt dışından gelirken birisine telefon getirttiyseniz, kendi adınıza kayıtlı hatla kullanabilmek için sizin kayıt yaptırma hakkınızın olması gerekiyor. Bunun için son 1 yıl içerisinde sizin de yurt dışına çıkıp dönmüş olmanız şart. Yurtdışına aynı gün gidip dönseniz de olur.

Başkası size yurtdışında telefon getirmeye çalışırken havalimanı çıkışında kontrol edildiğinde tespit edilirse ve telefon o kişi üzerine kayıt altına alınsa dahi sorun yok. Telefonu getiren kişi 3 yıl yurda telefon getiremez sadece. Size getirdiği telefonu, sizin kayıt hakkınız varsa kendi adınıza kaydedip kullanabilirsiniz.

5. Pasaportum yok nasıl telefon kaydettirebilirim?

Pasaport olmadan, kimlikle gidilebilen ülkeler arasında yer alan Kıbrıs, Gürcistan, Azerbaycan ve Ukrayna’ya gidiş ve dönüşünüz varsa ve üzerinden de 1 yıl geçmediyse yurt dışından gelen telefonu üzerinize kayıt yaptırabilirsiniz. e-devletten kayıt yaparken pasaport yerine nüfus cüzdanı veya ID Kart seçeneğini seçin.

6. Yurtdışında telefon aldım ama hala yurtdışındayken nasıl kayıt yaparım

Hayatınızda ilk defa yurtdışına çıktınız ve orada telefon aldınız ve hala yurtdışındasınız ve telefonu kaydetmek istiyorsunuz. YAPAMAZSINIZ! Yurtdışındasınız, telefon aldınız ve geçtiğimiz 1 yılı içerisinde yurtdışına çıkmıştınız ve Türkiye’ye dönmüştünüz. Üstelik son 3 yıldır üzerinize hiç telefon kaydettirmediniz. Güzel, kayıt yapabilirsiniz.

7. Telefonu Türkiye’de getirmeden kayıt yapabilir miyim?

Telefon yurtdışında olsa dahi siz şartları sağlıyorsanız yani yurtdışına gidip geldiyseniz telefonun IMEI kaydını telefonu Türkiye’de hiç getirmeden de kaydedebilirsiniz. Kayıt için telefonun IMEI numarasını bilmek yeterli. IMEI bilmeden vergi yatıramaz, kayıt yaptıramazsınız zaten. Telefon yurda sokulunca, kayıtlı olduğundan sistemden kontrol edilir ve açılır.

Telefona yerli veya yabancı SIM takılmış olması, açılmış veya hiç açılmamış olmasının önemi yok. Kayıtsız telefonlar Türkiye’de kullanılmış veya kullanılmamış, açılmış veya açılmamış olmasının telefonu yurtdışında başka ülkelerin hatlarıyla kullanmanıza engel değil. Kayıtsız telefonu yurda sokup bir defa şebeke aldıktan sonra 120 gün içerisinde kaydetmezseniz bir dahaki yurda girişte Türk hatlarıyla çalışmadığını görürsünüz. Yabancı hatlarınızla çalışmaya devam eder.



8. Yanlış IMEI kaydı yapılırsa ne olur

Yurt dışından gelen telefon kayıt işlemleri sırasında IMEI dışındaki bilgilerde bir yanlış yaparsanız yanlış yatırılan harç iade ediliyor. Ancak yanlış IMEI ile yapılan kayıtların iptali maalesef mümkün değil.

Yatırılmış paranın asıl dekontuyla sonra aynı IMEI hesabına yatırılmış doğru dekontu yapılan hatayı anlatılarak dekontların aslı ile beraber nüfus kâğıdı fotokopisi ekleyerek dilekçeyle beraber veraset ve harçlar vergi dairesine baş vuruyorsunuz. Para verdiğiniz banka hesabına iade ediliyor.

9. 18 yaşından küçükler telefon kaydı

18 yaşından küçükler de yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırılabilir. Yurt dışı telefon kayıt işlemi ebeveynlerin e-devleti üzerinden yapılıyor. Vergiler çocuk adına yatırılıyor. E-devletten çocuk adına seçim yapıp onun bilgilerini girip kaydediyorsunuz. Kaydı yapan ebeveynin adına kayıtlı hatlarla çalışır.

10. Kurumsal hat IMEI kaydı

Aldığınız telefonu kendi pasaportunuza kayıt ettirdikten sonra kullandığınız GSM Operatörünün Kurumsal Müşteri Hizmetleri ile görüşüp, kurumsal hattı sizin kullandığını belirterek kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde işleme girmez ise kurumsal hat kullananların bağlı oldukları şirketin yetkilisinin kurumsal hattın kullanıcısı olduğunuza dair ilgili GSM iletişim merkezine bilgi vermesi gerekmektedir..

11. Telefon IMEI değiştiğinde kaydı nasıl yapılır

Telefonun arızalanması ile değiştirilmesi veya tamir sonrası ana kartının değiştirilmesi durumunda IMEI değişim işlemi yapılabiliyor. e-Devlet Kapısı üzerinden değişim belgesinin yüklenmesi gerekiyor. Değişim başvurusunun cihazı kayıt altına aldıran kişi tarafından yapılması, değişim yapılması talep edilen IMEI’lerin her ikisinin de aynı marka cihaza ait olması şart.

Değişim belgesinin antetli kâğıt olması veya firma kaşesini içermesi; değişimi yapan firmanın adı/unvanı ile adresi veya telefonunu içermesi; değişim işleminin arıza nedeniyle yapıldığına dair bilginin bulunması; değişimi yapılan eski ve yeni IMEI numaralarını içermesi gerekiyor. Eski IMEI numarası iletişime kapatılıp yeni IMEI numarası iletişime açılıyor.

12. Geçici IMEI kaydı nasıl yapılır

Türk vatandaşlarının geçici IMEI kaydı yaptırmaları mümkün değil. Sadece ülkedeki yabancı turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 120 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabiliyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyor.

13. Yabancıların veya yurt dışında yaşayanların telefon kaydı

Geçici süreyle Türkiye’de bulunan kişilerin (turist, gurbetçi vatandaşlar ve benzeri) cihazlarına ait IMEI numarası ve sözleşme yapılan cep telefonu numarası Mobil Cihaz Kayıt Sistemine girilmek suretiyle eşleştirilmekte ve ilgili IMEI numarası sadece ilgili telefon numarası ile kullanıma açılıyor.

Eşleştirme işlemi için pasaport ve abonelik sözleşmesi (Kayıt işlemi gerçekleştirilecek GSM hat numarasının kişi adına kayıtlı olduğu gösterir ilgili GSM işletmeci tarafından düzenlenmiş abonelik sözleşmesi) ile Abone Kayıt Merkezlerine başvurulması gerekiyor YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan 18 yaş üstü bireyler PTT’den alacakları e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemi üzerinden kayıt yapabiliyor.

KN sahibi olan 18 yaş altı kişiler ile YKN sahibi olmayan yabancı uyruklulardan diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenlerden; Diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini, Öğrencilerin; öğrenim gördükleri okuldan alacakları öğrenci olduklarına dair belgeyi, ikamet eden diğerlerinin ise ikamet belgesini ya da ikamet tezkeresini, pasaportlarının aslını ibraz etmek suretiyle Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekiyor.

14. Benim başka bir durumum var Kemal bey diye başlayan sorularınız?

Sizin başka bir durumunuz yok maalesef. Ya da başka sorunum veya durumum var dediğiniz olay sizin hayal gücünüzün ürünü, ya da yukarıdaki sorulardan biri. Sadece işinize gelsin veya gelmesin her satırı dikkatle arayıp cevabınızı bulmanız ve okumanız gerekiyor.

Bana zaten yukarıda detaylıca cevabını verdiğim şeyleri tekrar sorup teyit ettirmeye çalışmanız da anlamsız. Ben teyit kurumu değilim, bildiklerimi kendime saklayıp yukarıda farklı bilgi paylaşmıyorum. Teyit için sorduğunuz sorular için yukarıdaki linki size göndereceğim yine.

15. Kemal Bey sorularıma neden yanıt vermediniz, sorumu neden yayınlamadınız?

Sorularınızı yanıtı zaten yazdığım içerikte var olduğu için yorulmarınız yayınlanmıyor, siliniyor. Sorularınızı instagram @yoldaolmak hesabımda yanıtlamıyorsam zaten sorunuzun cevabı yukarıda olduğu içindir.

Yurt dışından gelen telefon nasıl kaydedilir, telefon kaydı, IMEI Kaydı, vergiler, yurt dışından telefon getirme ile ilgili sorularınız varsa yukarıdaki yazıyı tekrar okuyun ve yorumlara göz atın. Cevabınız mutlaka vardır.

120 Yorumlar

  1. Selam Kemal bey 31 Aralık 2022 de yurtdışı telefonumun vergısını ödedik fakat pasaportluna kayıt ettirecegimiz yakınımız aksiliklerden dolayı yeni geldi Türkiye’ye yani aralık ta ödediğimiz vergi gecerlimidir e devletten kayıt yapmak için lütfen yardım btk da telefonlar açılmıyor

    • Bu konuda yanıt vermiştim, şimdi tekrar yazayım. Hayır, güncel vergilerden vergi ödemek zorundasınız. Vergiyi erken ödemiş olmanız önemsiz. Telefonu nem zaman kaydediyorsanız o günkü vergi geçerli. Aradaki farkı da ödemek zorundasınız.

  2. Merhaba. yurt dışında 1 yıl yaşadıktan sonra permi hakkımızı kullanarak yurda telefon getirip pasaportumuza ucretsiz kayıt yaptırabiliyor muyuz? toksa yine 20.000 tl odemek mi gerekiyor? teşekkürler.

  3. Merhaba. 26 haziranda yurtdışından Türkiyeye telefon getirdim. Kendi pasaportum üstüne kaydettim. Lakin telefondaki hat babamın üstüneydi bu detayı atlamışım. sonrasında servis erişimim kesildi. Şu an kendi adıma olan hattı taktım ama yine servis erişimim yok. E devlette de telefonun üstüme kayıtlı olduğunu ama erişiminin kısıtlı olduğu yazıyor. Hat eşleştirme butonuna bastığımda zaten layıtlı diyo ve yine sonuç alamıyorum. 120 hattına ulaşamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkü ederim.

    • Eşleştirme yapmanız gerekiyor. Telefonu kapayıp açın, olmadı SIM kart firmasını arayın.

      Edevlet eşleştirme hakkında bilgiler:

      IMEI numarası kopyalanmamış cihazlarınız için eşleştirme işlemi yapmanıza gerek bulunmamaktadır.

      Bu hizmeti kullanarak kendiniz veya çocuğunuz için yurtdışından bireysel yolla getirdiğiniz, kayıt altına almış olduğunuz ve IMEI numarası kopyalanmış cihazlarınızın IMEI numaralarını görüntüleyebilir ve bu cihazlar için doğrudan eşleştirme işlemi yapabilirsiniz.

      Yurtiçinde herhangi bir firmadan satın almış olduğunuz cihazlarınıza ait IMEI numaralarını eşleştirebilmeniz için bir kereliğine cihazı satın almış olduğunuz firma ile irtibata geçmeniz ve T.C kimlik numaranızı ya da yabancı kimlik numaranızı ilgili firmaya bildirerek eşleştirme yapmanız gerekir. Aksi halde bu cihazlar için eşleştirme işlemi yapılamaz. İlgili firmanın yapmış olduğu ilk eşleştirmeden sonra bu ekran üzerinden diğer eşleştirmelerinizi yapabilirsiniz.

      IMEI numaranız kopyalanmış ise bu hizmeti kullanarak;
      * IMEI numaranız ile varsa eşleşmiş cep telefonu numarasını ve IMEI’nin kayıt yılını görüntüleyebilir,
      * IMEI numaranız ile varsa eşleşmiş cep telefonu numarasını güncelleyebilir,
      * IMEI numaranız ile eşleşmiş cep telefonu numarası yok ise yeni bir eşleşme kaydı oluşturabilirsiniz.

      Eşleştirme işleminizi tamamladıktan sonra cihazınızın yeni telefon numarası ile kullanımı ortalama 24 saat içerisinde gerçekleşecektir. Bu süre içerisinde cihazınız kullanıma açılmazsa abonesi olduğunuz mobil operatörle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

  4. merhaba
    kemal bey,
    Bulgaristan vatandaşlığım var çift kimlik kartım var sınırdan Bulgaristan kimliği ile pasaportsuz geçiş yaptım ve oradan telefon getirdim kayıt icin para ödemem mi gerekli yoksa turist tarifesi 120 gün mü geçerli olur
    şimdiden teşekkür

    • Sorunuzun cevabı yukarıda var. TC Kimlikle gidilen ülkeler veya pasaportla gidilen ülkelerden döndükten sonra TC kimlik numaranıza kayıt yapılıyor. Şimdi siz bu şartları sağlıyor musunuz?

      Türk vatandaşı olsanız ve pasaportunuz olsa dahi ülkeye yabancı kimlikle girerseniz sistem bunu göremez.

      Telefon 120 gün sonra kapanır. Ertesi yıl, yılbaşından sonra tekrar 120 gün olarak kullanıma açılır.

  5. Merhaba vergisini 6.030 tl den ödedim ama giriş çıkış yapıp telefonu işletmeye fırsatım olmadı vergi ödendikten sonra ne kadar süresi var işlem yapmak için kayıt işlemini yapmak için ne kadar süremiz var

  6. Kemal Bey merhaba,

    Son 3 sene içerisinde üzerimize kaydettiğimiz telefonun kaydını silip yeni bir telefon kaydetme hakkımız var mı? Eşimin vergisini ödeyip kaydettiğimiz telefonu çalındı, yeni aldığımız telefonu nasıl kaydedebiliriz, onu araştırıyorum…

  7. Merhaba Kemal bey!
    İlginiz ve sarf ettiğiniz emeğiniz için tüm okuyanların adına size çok teşekkür ediyorum!
    Sorum şöyle:
    yurt dışından Türkiye’ye girerken Pixel marka telefon getirmeyi düşünüyorum ve bunun iki IMEI numarası (slot) var – biri fiziksel, biri e-sim.
    İş itibarıyla 2 hattıda kullanmak zorundayım – hem yurtdışı hattı hem Türk hattı, çünkü hem yurt dışı hattıma, hem Türk hattıma bağlı olan banka hesaplarım olacak.
    Sizce bu durumda nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?
    İMEİ’lerinden birinde yurtdışı hatt olacağından dolayı onu da (yani her iki İMEİ de) Türkiye’de kaydettirmem gerekiyor mu?
    Her kaydedilen IMEI için ayrı vergi ödenir mi?
    Hangi sim kart hangi slot’ta olacağını önemi var mı?
    İşlerim evveli yurt dışında olacak, orada yurt dışı sim kartını takarak ve bununla gereken tüm işlemleri, banka hesapları vesaire, telefona kaydettirerek, sonra Türkiye’ye geldikten sonra Türkcell haatımı takarak ve böylece cihazı kaydettirirsem olur mu?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum, esenlikle kalın!

    • Sorunuzun cevabı yukarıda yer alıyor. Telefonunuz çift SIM barındırabilir, bu durumda kayıt yaparken telefonun her SIM için kullandığı IMEI bilgilerin giriyorsunuz. Her IMEI için kayıt yaptırmanız gerekmiyor. Dolayısı ile diğer sorularınızın da anlamı yok.

      Telefonunuzu kaydettikten sonra adınıza kayıtlı tüm hatlarla çalışır.

  8. Kemal Bey mehaba

    Ben Almanyada erasmus öğreniminde bir telefon satın aldım. Ardından mart ayında türkiyeye döndüm. Haziran aynın sonunda da Amerika’ya öğrenim için geldim.

    120 gün dolduğunda Amerikada türk hattımın takılı olduğu telefon kullanına kapanacak mı? Eğer yurtdışına çıkış yaptım diye kapanmayacaksa Türkiye’ye döndüğümde yeni bir 120 gün tanımlanacak mı?

    Saygılarımla, teşekkürler.

    • TR SIM kart takılan telefon, kayıt yapılmaz 120 gün sonra Türk hatlarıyla Türkiye’de çalışmaz. Yurtdışına çıkış yapmanızın önemi yok. Yabancı hatlarla çalır. Kanun TR’yi bağlar. Kaydedilmeyen telefonun, her yılbaşından sonra 120 gün yeniden kullanım hakkı olur.

      • Valla ciddiyim,
        120 Gün arayla TR ye gelen 4 farklı kişiden 4 telefon edinirsem, yılda 120 şer gün döndüre döndüre kullanabilir miyim? ( yılda 6 gün açıkta kalıyot 🙂

  9. Merhaba Kemal bey,
    Benim sorum biraz farklı Türkiye’den yurtdışına taşınacağım ve telefonumu orada kullanmak için buradaki gibi ücret mi ödemem gerekiyor? Teşekkürler.

  10. Merhaba son 3 yıl içinde telefon getirmedim. Ama son 3 yıl içinde pasaportuma imei ile kayıt yaptırdım.
    Şimdi telefon getirme hakkım var mı? yok mu?

    (Tüm yazınızı ve yorumları okudum. 3 yıl içinde tekrar getirilemeyeceğini anladım. İmei kayıt ile telefon getirme farklı konular bunu da anladım. Fakat pasaportuma işlendiği için, telefon getirme hakkımı kayıp mı ettim bu kısmı net anlayamadım.)
    Yanıtlarsanız çok sevinirim. Teşekkürler

    • Son 3 yılda IMEI kaydı yaptıysanız 3 yıl daha yurtdışından, yanınızda telefon getiremezsiniz ve kayıt da yaptıramazsınız. Başkası telefonu getirmiş olsa dahi siz kayıt yaptığınız anda sizin telefon getirdiğiniz kaydı alınmış olur.

  11. Kemal bey merhaba ben amerika pasaportu sahibi bir Türk vatandaşıyım ve bir ay önce amerikadan türk kimlik kartımıda gösterip amerika pasaportu ile giriş yaptım yanımda getirdiğim telefonu vergisinide ödeyerek kendi adıma ve numarama kayıt yaptırabilir miyim? Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim.

  12. Kemal bey ilk öncelikle merhabalar kısıtlı sürem var umarım bu yorumumu görüp cevaplarsınız ben şimdi tatil için türkiyeye gideceğim ve amcam bednen bir telefon istiyor ve amcam daha önce hiç yurt dılına çıkmadı ve sanırım pasaportuda yok ben ona bir telefon alıp kendi adıma kaydettirip ona bir telefon götürsem bu götürdüğüm telefonu sorunsuz kullanabilir mi? kullabilirse kuralları nelerdir neler yapabilirim. cevaplarsanız sevinirim

    • Sorunuzun cevabı net olarak yukarıdaki yazıda var. Hem de birkaç yer aynı cevabı serpiştirdim ki birini gözden kaçırırken diğerini göresiniz diye.

      Amcanız telefonu hiçbir şekilde üzerine kaydedemez.
      -Yurtdışına gidip dönmüş olması şart.
      – Pasaportunun olması yahut kimlikle gidilebilen ülkelere gidip dönmüş olması şart.

      Çözüm
      – Siz telefonu kendi adınıza kaydettirip kendi adınıza hat alıp o hatla birlikte telefonu amcanıza vermeniz halinde kullanabilir.

  13. Kemal Bey Merhaba,

    Elinize saglik, cok tesekkurler detayli bilgilendirme icin. Ve yorumlara yanit verme istikrariniz da takdire sayan.

    Uzun suredir internette ariyorum, mevzuati arastirmaya calistim, ama bir turlu tam yanitini bulamadigim iki sorum var.

    Yurtdisinda yasiyorum, yilda 2-3 defa Turkiye’ye aile ziyaretine geliyorum. Normalde hep Turkiye’den aliyordum telefonlarimi, ugrasmamak icin, ama fiyatlar degisince, belki yurtdisindan alirim diye dusundum, ama sorumun yanitina gore degisecek tavrim.

    Anladim ki, yurtdisindan alacagim telefonu 120 gun kullanabiliyorum, ve 2. gelisimde de 2. imei ile bir 120 gun daha kullanabilirim. Ama 3. gelisim bu 120 gunlere denk gelmezse, telefon kapanir.

    Burada aklima bir soru takiliyor hep. Bu Turk SIM kartimi Turkiye’deki islemlerim icin aslinda yurtdisindayken de her zaman kullaniyorum. Acaba, “roaming” kapsaminda oldugu icin, yurtdisindayken, bu 120 gunluk surelerin disinda mi kabul edilir ve telefon yurtdisindayken hic kapanmaz? Mantiken baktigimda, her halukarda bir Turk SIM’i takili oldugu icin, yurtdisinda bile olsam, 120 gun sonunda telefonu kaydettirmem gerektigine dair bir uyari alirim gibime geliyor, ama yine de bir sorayim dedim. 🙂

    Diger bir secenek de, sizin 13. maddede belirttiginiz sekilde, “esleştirme işlemi için pasaport ve abonelik sözleşmesi ile Abone Kayıt Merkezlerine başvurmam”.

    Sorum su;

    Bu basvuru icin de mi normal kayit isleminde odenen harc bedelini odemem gerekiyor? Eger oyleyse, o zaman bu islemin normal kayit ettirmekten farki yok diye anliyorum.

    Sorularima ayiracaginiz zamaniniz icin simdiden cok tesekkur ederim. Zaman ayirmazsaniz da, hic bir problem olmaz, zaten yeteri kadar zaman ayirmissiniz insanlara gordugum kadari ile.

    Bu arada, aslinda bu sorularimi BTK’yi arayip sormal isterdim ama, 120 tuslanmiyor maalesef yurtdisindan.

    Sizlere muhtesem bir yaz dilerim. 🙂

    Selamlar..
    Sevgiler..
    Mahir

  14. Merhaba. Eşim için yurtdışından gelişte telefon getirdik. Eşim Türk ama aynı zamanda Hollanda vatandaşı ve sadece o ülkenin pasapotrunu kullandığı için onunla giriş yaptıTR’ye. Türk kimliğini de gösterdi memur sorunca. Kimlik üzerinden araştırınca giriş gözükmüyor. Telefon kaydını yaptırırken hangi belge üzerinden yaptırmalıyız?
    Emekleriniz için teşekkürler.

    • Yurda giriş yapılan belge üzerinden kayıt yapılıyor. Bu durumda siz Kimlik bilgilerinizi gireceksiniz. Vergisini ödemeden kayıt yapmaya çalışın. Belgeleri görmezse BTK’yı arayın.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz