Yurtdışı Çıkış Harcı, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile ülke dışına çıkarken ödenmesi gereken bir çeşit vergi. Yurtdışı Çıkış Pulu olarak da bilinen bu vergi, 23.03.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5597 sayılı kanunun 1. maddesine göre ‘Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurtdışına çıkış yapanlardan çıkış başına 15 TL harç alınacaktır’ hükmü ile zorunlu hale getirilmişti. Mart 2022 yılında yurtdışı çıkış pulu 150 oldu. Güncel olarak ise 2024 yılında % 233 zamla 500 liraya yükseltildi!
Yurtdışı çıkış harcı, yeşil pasaport dahil, diğer tüm pasaport sahipleri tarafından alınmak zorunda. Dünyanın en pahalı pasaportlarından birini kullanıyoruz. Uçak bileti fiyatları da ucuz değil. Anayasal bir hak olan seyahat hakkı önüne engel getiren yurt dışı çıkış harcının tamamen kaldırılması lazım aslında. Yurtdışına çıkarken verdiğimiz harç değil ‘haraç’ sanki. Yurtdışına çıkarken devlet ne gibi bir hizmet veriyor da o hizmetin maliyetinde ne kadar artış oldu da yurtdışı çıkış harcı bu kadar yükseltti? Zaten, niye harç alınır ki?
Dünya üzerinde vatandaşı ülkeden çıkış yapıyor diye fahiş fiyatla yurtdışı çıkış harç pulu adı altında para isteyen başka bir ülke var mıdır acaba? Devlet, burada hiçbir hizmet vermeden sizden vergi alıyor. Diğer ülkelerde yurtdışı çıkışını aldığınız biletin içinde vergi olarak ödüyorsunuz.
Türkiye’de ise hem uçak bileti içinde devlet vergisini alıyor hem de üzerine bir de alakasız bir yurtdışı çıkış pulu adı altında bir ödeme var. Cebimizden para çıktığında bu bir hizmet karşılığı olmalıdır, fakat burada hiçbir hizmet yok. Pasaport kontrolden geçtikten birkaç adım sonra yırtılacak bir kağıda veriyoruz bu parayı.
Yurtdışı Çıkış Harcı Ne Kadar?
2024 yurtdışı çıkış harç bedeli olan 500 TL, havalimanlarının çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurt dışına çıkış harç pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları, Maliye Bakanlığına ait harç büroları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödeniyor.
Bir başkasının adına pul alabilir ya da bankaya harç yatırabiliyorsunuz. Bankaya pasaport numarası vererek yatırdığınız harç karşılığı verilen dekont pul yerine geçiyor. Dilerseniz benim yaptığım gibi birden fazla harç pulu alıp saklayabilirsiniz.
Bazen havalimanına geciktiğinizde bir de harç pulu alma kuyruğuna girip zaman kaybetmeniz gerekmiyor. Öncesinde birkaç tane harç pulu alıp pasaportunuz arasında saklamanızda fayda var.
Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında pasaport kontrolünden önce yatırmanız gerekiyor. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki kontrol polisine, pasaportla birlikte veriliyor. Yurtdışı pulu burada bir köşesi kesilip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra pasaport pulunun bir hükmü de kalmıyor. Ama siz yine de uçağa bininceye kadar yanınızda bulundurun.
Yurtdışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir
Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında harç pulu gişelerinden veya harç pulu otomatlarından satın alabilirsiniz. İstanbul Havalimanı gidiş katında iki farklı gişede harç pulu satılıyor. Adnan Menderes Havalimanında gişeden satış yapılmayıp sadece otomatlardan yurt dışı pulu alabiliyorsunuz.
Sabiha Gökçen Havalimanında ise giden yolcu katında bir adet harç pulu satış gişesi var. Terminal içerisindeki harç pulu yatırma noktası terminal binası dış hat giden yolcu katında danışmanın yanında yer alıyor.
Havalimanında telaşa düşmemek için vaktiniz varsa aşağıdaki bankalara da harç pulu bedeli ödeme yaptığınızda size verilen dekont pul yerine geçiyor. Bankadan aldığınız bu dekontların 1 ay boyunca geçerli. Pasaport kontrolünde bu dekontu verdiğinizde görevli memur kaşeleyip size geri veriyor.
Yurtdışı çıkış harç pulunu havalimanında makinelerde satın alabiliyorsunuz. Ödemeyi nakit veya kredi kartıyla yapabiliyorsunuz. Makinede öncelikle ödeme tipini seçiyorsunuz. Sonrasında kaç adet harç pulu satın almak istediğiniz belirtiyorsunuz.
Nakit ödeme yapacaksanız tek tek kâğıt para girişi yapmanız gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra varsa kâğıt para üstü ve yurt dışı harç pulu makinenin altındaki bölmeden size veriliyor.
Kredi kartı ile ödeme yapacaksanız temassız olanını seçmeniz işleminizi daha hızlı yapmanızı sağlar. Kredi kartınız temassız ödemeye uygun değilse talimatlara uyarak şifrenizi girerek ödemenizi yapabilirsiniz. Herhangi bir sorun olduğunda 0216 5888826 nolu numaraya başvurabiliyorsunuz.
Yurtdışı çıkış harcını internetten ödeme
Yurt dışı çıkış harcı ödenmesini internetten yapmak artık mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi www.ivd.gib.gov.tr ana sayfasında yer alan ‘Hızlı Ödeme’ bölümünde ‘Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme’ menüsü aracılığıyla harcı elektronik ortamda yatırılabiliyorsunuz.
Ödemeyi buradan yaptığınızda çıkış kapılarında görevli memura makbuz, dekont veya pul göstermenize gerek kalmıyor. Kontrol elektronik ortamda yapılıyor. Bankalarla yapılan anlaşma nedeniyle saat 02.00 ile 22.00 saatleri arasında interneten ödeme yapılamıyor.
Yurt dışına çıkış harcı ödemesini dilerseniz aşağıdaki bankalara yapabiliyorsunuz. Yurtdışı çıkış harcını yatırırken TC Kimlik numaranız ve pasaport numaranız gerekiyor. Bankadan aldığınız dekontu yurt dışına çıkarken görevli memura veriyorsunuz.
Ziraat Bankası | Garanti Bankası |
Halk Bankası | Şekerbank |
İş Bankası | Finansbank |
Yapı ve Kredi Bankası | Denizbank |
Akbank | Albaraka Türk Katılım |
Vakıflar Bankası | Türkiye Finans Katılım |
Yurt dışı çıkış harcını bankadan ödeyip yurt dışına çıkmadıysanız veya muafiyet kapsamında olduğunuz halde harç ödediyseniz, makbuzla tahsilâtlarda ilgili vergi dairesine başvurmanız gerekiyor. İadenin yapılabilmesi için ise pulu veya makbuzu ibraz etmeniz gerekiyor.
Kimler yurtdışı çıkış harcı ödemez?
Havalimanı, gümrükler ve diğer yollarla yurtdışı çıkışlarında alınan harç pulu, bazı durumlarda bazı vatandaşlardan alınmıyor. Muaf olanlar dışında, öğrenciler de dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip her vatandaş, yurtdışına çıkış yaparken bu harcı ödemek durumunda.
Aynı şekilde, resmi görevle yurt dışında görevlendirilen kamu görevlileri, aşağıdaki muafiyetlere sahip değilse, harç muafiyetinden yararlanamıyorlar.
Yurtdışı Çıkış Harcı Muafiyeti Olanlar:
- Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar
- 7 yaşını doldurmamış olanlar
- Yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olanlar,
- Yurtdışında oturma izni bulunanların pasaportlarında ‘işçidir, işçi ailesidir, işçi çocuğudur veya süresiz oturumu bulunmaktadır’ kaşesi yer alanlar, (Oturum belgelerini göstermeden de harçtan muaftırlar.)
- Bu kaşenin bulunmadığı pasaportlar için, ‘Süresiz/……..tarihleri arasında yurt dışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır’ kaşesi olanlar
- Çifte pasaportlu olup uyruğunda bulundukları yabancı ülke pasaportlarını kullanarak yurt dışına çıkanlar
- Oturma belgesi yerine geçen Green Card’ı ibraz edenler
- Pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar yurtdışı çıkış harcı ödemekten muaflar.
Yurtdışı çıkış harcı, halk için hayatı zorlaştıran bir uygulama. Hatta seyahat özgürlüğü için bir engel olarak görüyorum. Uçağa yetişme için saniye sayan kimbilir kaç kişi cebinde bu gereksiz verginin pulu olmadığı için uçağı kaçırmıştır. Umarım bu saçma harç kaldırılır.
9 Ağustos ta kara yoluyla otobüsle Gürcistan üzerinden Azerbaycana gideceğim Gürcistan sınırında ödememi yapmam gerekiyor?
Yurtdışına çıkış harcı, yurtdışına çıkacağınız kapıda ödeniyor. Ayrıca Azerbaycan vizeniz yoksa karadan Azerbaycan’a giremezsiniz.
Merhaba bankadan alınan yurtdışı harç pulu dekontu 1 ay geçerli bizzat sordum “Sistemimizde 1 ay süre ile geçerli sıkıntı olmaz” dendi. 2 yerden teyit aldım.
Ben 4 agustosta allah izin verirse haca gidiyoruz 10 Temmuzda yurt dışı harcını yatırdık aldığımız banka makbuzu 15 günü geçiyor biz yeniden alacakmıyız
Evet, yeniden yatırmanız gerekiyor. Bankaya gidip sorun isterseniz
Kaçıncı kafile hacım? 25 mi?
Harc dekontunu kaybettim tekrar mi yatirmak lazim yoksa sistemden gorunur mu ?
Bankaya gidip dekontu yeniden çıkartın.
Ukrayna’ya pasaportsuz olarak seyahat edecem bugün iş bankasına gittim harcı yatırmak için ama pasaport numarası olmadan yatıramadık
Yurt dışı çıkış harcını bankaya yatırdım. Ancak pul almadan elimde sadece dekont var. Bu yeterli oluyor mu? Banka çalışanına sordum ancak bilgisi olmadığını söyledi.
Bankadan yatırdığınızda size verilen dekont pul yerine geçiyor. Pasaport kontrolde görevli memura dekontu vermeniz yeterli.
Bankadan alınan yurtdışı çıkış pulu çıktıları ne kadar süre geçerlidir?
15 gün geçerli
7 Ağustos’ta yurtdışına çıkacağım… Zam gelirse şayet gelmeden önce almak istiyorum harç pulunu, bunun bir yolu var mıdır?
Kemal Bey biz 10 Ağustos ta 5 kişi yurt dışına çıkacağız. Şimdiden alırsak zam gelmeden karlı olacağız. Fakat o gün zam gelmiş olursa kabul ederler mi? Yoksa aradaki farkı yatırın mı derler ya da yeniden zamlı olarak pul alın mı derler? Çok soru sordum kusura bakmayın:)
Kabul ederler bence. İnsan emin olamıyor. Sonuçta 15 gün geçerli.
En son 15 tl idi. Umarım bir gün kaldırılır.
Keşke kaldırılsaydı. Yakın zamanda 50 TL olacak
Ataturk havalimaninda ic hatlardan dis hatlara giderken direkt dis hatlar terminale gidiliyordu ve harc pulu ordan alinip pasaporta gidiliyordu
Yeni havalimaninda videodan anladigim kadariyla ic-dis transfer yolculari icin pasaport kontrolune direkt yonlendirilme var ama burada bir vezne var mi ki? Vezne yoksa gidip havalimanini mi dolanacagim? İc hattan dis hata transfer yapmis biri-istanbul havalimaninda- yardimci olabilir mi?
Lütfen yardımcı olun !!!!
Gürcistan’a seyehat etmek istiyorum ben pasaportum ile arkadaşlarım kimlikleri ile girecekler bu giriş çıkış formunu ve yurt dışı harç pulunu sarp sınır kapısından alamazmıyız?
Ve bunların dışında gerekli bir evrak var mı ?
Öğrenciyiz yaşımız 19
Sarp sınır kapısından geçersin yalnız arkadaşının kimliği yırtık ve eski olmasın sarp sınır kapısından rahat geçersiniz 18 doldurmuş sa sıkıntı yok
Ben almadim hiç birsey Filipinler’e geldim kimse bisey sormadi bana. KKTC’den geldim geri donecem. Filipinler’de odemem gerekiyomus kac paradir? Bilgisi olan var mi?
Türkiye’den yurtdışına çıkınca Yurtdışı Çıkış Harcı ödüyorsunuz, 15 TL. Sizin dediğinizle benim yukarıda yazdığımın ilgisi yok, ama yine de cevap vereyim.
Filipinlerde havalimanlarında yurtdışı çıkış vergisi alıyorlar. Hvalimanı vergisi olarak geçiyor. 750 Peso alıyorlar bildiğim kadarıyla (75TL). Gişeden ödüyorsunuz.
Merhaba bir şey öğrenmek istiyorum, icra borcu olan yurtdisi yasağı var mıdır? Tuklama yada mahkeme kararı yok.
Yurtdışı yasağı yok, sorun olmaz.
Ben TC vatandasıyım Kıbrıs’ta yasıyorum. Yurt dışına çıkış dekontu aldım bankaya gidip ama uçağım İstanbul aktarmalı olacak. İstanbul’da pasaport kontrolünden gecmeden transitten kapıya gidicem. Benim Kıbrıs’tan cıkarken yurt dısı harç pulunu polise onaylatmam gerekiyor değil mi?
Havalimanından dış hatlar pasaport kontrolde pulu pasaportla birlikte görevli polise uzatacaksınız.
10 yaşındaki oğlum çifte vatandaş, annesi yabancı uyruklu. Geçen hafta Antalya’ya tatile gitti, Türk Nüfus cüzdanı ile giriş yaptı, dönüşte Polis annesine oğlum için yurt dışı çıkış pulu almasını söylemiş oda almış. Demek ki bu durumda çifte vatandaşlar muaf olmuyor.
Ek iş alanında detaylıca bilgi olabileceğiniz ve para kazanmanıza imkan tanıyan evde ek iş imkanları hakkında daha fazla bilgi alın ve gezintiye çıkarken rahat olun.