Tayland, Güneydoğu Asya anakarasının merkezinde yer alan bir ülke. Egzotik kültürü ile ‘The Land of Smiles’, yani güler yüzlü insanlar ülkesi olarak anılan Tayland, etkileyici tropikal adaları, enfes koyları, turkuaz denizi, göz kamaştırıcı kumsalları, egzotik kültürü ile oldukça çekici bir ülke. Son yıllarda adeta Asya’da parlayan bir çekim merkezi haline geldi
Etkileyici doğası, sayıları binleri geçen görkemli Budist tapınağı, filmlere mekan olmuş tropikal adaları ile Güneydoğu Asya’nın en çok yabancı turist ağırlayan ülkesi konumunda. Her yıl on altı milyon turist, 1939 yılına kadar ülke Siam olarak bilinen Tayland’a uçuyor ve ziyaretçi akınına rağmen bu ülkenin kültürel bütünlüğü nispeten bozulmadan kalıyor.
Güneydoğu Asya ülkesi Tayland 1970’lere kadar bir tarım ülkesi iken sonrasında ekonomi turizm üzerine yeniden yapılandırılmış. Artan turizm le birlikte gelişen gece hayatı Bangkok, Phuket ve Pattaya’yı gözde merkezler haline getirmiş. Bununla birlikte gelişen eğlence endüstrisi de bundan nasibini almış. Bugün sadece tatil için değil, eğlenmek ve yaşamak için de batılılar öncelikle Tayland’ı seçiyor.
Tayland Hakkında Bilgiler
Tayland, Güneydoğu Asya’da Hindiçin Yarımadasının ortasında yer alıyor. Geçmişte Siyam ismiyle anılan Tayland, batıda Myanmar (Burma), doğuda Kamboçya, kuzeyde Laos ve güneyde ise Malezya ile komşu. Ülkenin güneyinde Tayland Körfezi, batı bölümünde ise Andaman Denizi bulunuyor.
Taylandlıların, edebiyat, drama, mimari, müzik, resim, heykel, halk dansları ve birçok el işinde kendi kültürleri, kendi dilleri, kendi mutfakları, kendi dövüş sanatları ve Çin’den etkilenen kendi inançları var.
1238’de kurulan kısa ömürlü Sukhothai krallığından sonra, 14. yüzyılın ortalarında birleşik bir Tayland krallığı (Ayutthaya) kuruldu.Tayland, 1939’a kadar Siam olarak adlandırılıyordu. Avrupa ülkelerine tavizler vererek kolonizasyondan kaçındı
1932’de kansız bir devrim sonrası anayasal monarşiye ile yönetilmeye başlandı. II. Dünya Savaşı sırasında Japonya ile ittifak halinde olan Tayland, çatışmanın ardından ABD’nin müttefiki oldu.
Taylandlılar ülkelerini ‘Prathet Thai’ yani ‘Özgür Ülke’ olarak adlandırıyorlar. Tarihte hiç sömürge olmamış Tayland, yoğun turist ziyareti ve Batı etkisine rağmen, köklü kültür bütünlüğünü koruyabilmiş. Halkın büyük bir bölümü hala tarım işiyle uğraşan köylü ve balıkçılardan oluşuyor.
Tayland 69,8 milyonluk nüfusa sahip. Anayasal monarşi ile yönetilen halk, ölen Kral Bhumibol Adulyadej’i tapılacak derecede çok seviyordu. 13 Ekim 2016’da Kral Bhumibol Adulyadej öldü, Tayland’ın Chakri Hanedanlığından dokuzuncu hükümdarıydı. 1 Aralık 2016’da Veliaht Prens Maha Vajiralongkorn, Tayland’ın yeni Kralı olarak atandı.
Nüfusun %95’lik bir bölümü Budizm dininin Theravada koluna mensup. Ayrıca animizm inanışı ve İslâm da yaygın. Ülkede Taylandlılar dışında Çin, Khmer, Laos ve Malay kökenli halklar da yaşıyor.
Resmi dili Tayca olan ülkede turistik yerler dışında iyi İngilizce konuşana rastlamak zor. %94,6 Budist, %4,6 Müslüman, %0,7 Hıristiyan dinine mensup. Otuza yakın etnik gruba sahip ülkenin %75’i Thai, %14’ü Çinli, %11’i de diğerlerinden oluşuyor.
Tayland para birimi Baht. Türkiye’den 3 saat geride. Türkiye Tayland zaman farkı 5 saat Tayland ileride. Saat bölgesi olarak Indochina Time (ICT), UTC +7. Tayland tropik iklime sahip.
Kuş uçuşuyla İstanbul-Tayland 7546 km uzaklıkta. İstanbul’dan Tayland’ın başkenti Bangkok’a karadan ulaşım ise 9810km tutuyor.
Tayland Şehirleri
Tayland 513.120 km² yüzölçümü ile dünyanın en büyük 51. ülkesi konumunda. Tayland 76 ilden oluşuyor. Bangkok, Nonthaburi, Nakhon Ratchasima, Chiang Mai ve Hat Yai ülkenin en büyük 5 şehri. Chao Phraya Nehrinin deltasına kurulmuş Bangkok, 1782’den bu yana Tayland’ın başkenti.
Başta başkent Bangkok olmak üzere muhteşem manzaralara sahip adaları Phuket, Pattaya ve Krabi ülkemizden en çok ziyaret edilen Tayland şehirleri.
Tamamen tropik bölgelerde yer alan Tayland, kuzey sınırının tepelik ormanlık alanları, orta ovaların verimli pirinç tarlaları, kuzeydoğudaki geniş plato ve dar güney yarımada boyunca engebeli kıyılar dahil olmak üzere çeşitli ekosistemleri kapsıyor.
Tayland beş coğrafi ve kültürel bölgeye ayrılıyor
Kuzey Tayland: Chiang Mai, antik krallıkların, tepe kabilelerinin ve Altın Üçgen’in kalıntıları.
Isaan: Komşu Laos ile birçok kültürel özelliği paylaşan büyük kuzeydoğu bölgesi
Orta Tayland: Bangkok, ovalar ve tarihi Tayland.
Doğu Tayland: Pattaya, Ko Samet ve Ko Chang gibi Bangkok’a kolayca ulaşılabilecek plajlar ve adalar
Güney Tayland: Hem Andaman Denizi hem de Tayland Körfezindeki büyüleyici adalar Phuket, Krabi, Ko Samui, Ko Tao. Ayrıca Tayland’da İslam ve Malay kültürünün kalbi.
Tayland Büyük Şehirleri
1. Bangkok — Taylandlılar arasında Krung Thep olarak bilinen Tayland’ın hareketli, çılgın başkenti
2. Ayutthaya — tarihi bir şehir, UNESCO Dünya Mirası Alanı ve Siam’ın eski başkenti
3. Chiang Mai — Kuzey Tayland’ın fiili başkenti ve Lanna kültürünün kalbi
4. Chiang Rai — Altın Üçgen’e, etnik azınlıklara ve dağ yürüyüşlerine açılan kapı
5. Hat Yai — Güney Tayland’ın Malezya sınırına yakın en büyük şehri
6. Kanchanaburi — Kwai Nehri üzerindeki Köprü ile ünlü
7. Nakhon Ratchasima — Isaan bölgesinin en büyük şehri, Khorat olarak da bilinir
8. Pattaya — Gece hayatıyla tanınan başlıca turistik yerlerden biri
9. Sukhothai — Tayland’ın ilk başkenti, hâlâ muhteşem kalıntıları var
Diğer Önemli Yerler
1. Khao Sok Ulusal Parkı — Tayland’daki en güzel vahşi yaşam rezervlerinden biridir.
2. Khao Yai Ulusal Parkı — Geyik gözlemleyerek bir gece Jeep safari yapın veya muhteşem şelaleleri ziyaret edin
3. Ko Chang — Bir zamanlar sakin bir ada, şimdi büyük bir turizm gelişimi geçiriyor
4. Ko Lipe — Tarutao Ulusal Parkı’nın ortasında, büyük resifleri ve plajları olan küçük ada
5. Ko Pha Ngan — Kilometrelerce sessiz sahil şeridine sahip ünlü Dolunay Partisi’nin yeri
6. Ko Samet — Bangkok’tan en yakın ada plajı kaçış
7. Ko Samui — Rahat, doğa ve eğlence hippi mekânı üst sınıfa geçti.
8. Krabi Eyaleti — Güneydeki plaj ve su sporları mekânı, Ao Nang, Rai Leh, Ko Phi Phi ve Ko Lanta’yı içerir.
9. Phuket — Tayland cennet adası, şimdi çok gelişmiş ama yine de güzel plajları var
Ülkemizden en çok gidilen Tayland şehri olan Pattaya, gece hayatı ve eğlenceleriyle ünlü. Pattaya tatili için en az 3 gün ayrılmasını tavsiye ederim. Ülkenin en popüler turistik adası olan Phuket, ülkemizde kış mevsimiyken tropik tatil yapmak isteyenlerin tercihi. Phuket tatili için en az 4 gün ayırmak tavsiyem.
Ülkenin kuzeyindeki Chiang Mai, ülkenin kuzeyinde dağlık bölgede yer alan bir kent. Gezilecek yerler açısından oldukça çekici, tarihi ve kültürel yönden de etkileyici bir şehir.
Halkı yabancıları sevdiğinden iletişim kurmak kolay. Dil sorunu olmayanlarla her yerde sohbet edebilirsiniz. Turistleri fazla kanıksadıklarından olsa gerek, turistik bölgelerde güler yüz bulmak gittikçe zorlaşıyor. Alışveriş yapınca pazarlık yapmak mümkün ancak elde edilecek indirim diğer Asya ülkelerine göre daha az.
Ülkede kutsal yerleri gezerken uymanız gereken kurallar var. Mutlaka ayakları, bacakları ve kolları kapatacak kıyafetler giyilmeli. Erkekler uzun pantolon ve hatta uzun kollu tişört giymek zorunda. Kadınlar ise en az dirseğe kadar bir bluz ve dize kadar uzanan etek veya pantolon giymek zorunda. Tapınaklara girerken ayakkabıların çıkarılması gerekiyor.
Budist olan ülkede başa dokunmak, ayak tabanını birini gösterecek şekilde uzatmak saygısızlık olarak kabul ediliyor. Tayland’da sinemaya giderseniz film gösterimi öncesi krala saygı duruşu yapılıyor. Saygınızı gösterin siz de mutlaka.
Tayland’ta 6000 adet 7-Eleven dükkânı bulunuyor ve toplam sayıda dünya üçüncülüğünde bulunuyor. Bunların yarısı ise Bangkok’ta. Neredeyse her 50 metrede birine rastlayabiliyorsunuz. İhtiyaç duyabileceğinizi hemen her şey için de bakacağınız ilk adres olsun. SIM Karttan, priz adaptörüne, içecekten, güneş kremine kadar. Aynı şekilde ülkede 327 KFC bulunuyor.
Bu arada siyasi hayattan bir anekdot; sadece 1 başbakanları görev süresinin sonuna kadar koltuğunda kalabilmiş. Ülkede çok sık askeri darbe yapılıyor.
Tayland Kültürü
Güneydoğu Asya ülkelerinden Tayland, benzersiz kültürü ve özgün gelenekleriyle ziyaretçilerini etkisi altına alıyor. Halkın yüzde 95’inin Budist olduğu Tayland, bu oranla diğer tüm Asya ülkelerinden farklı bir konumda. Tayland kültürü ve kimliği, krala ve krallığa duyulan saygı ve konuşulan ortak dil Tayca etrafında şekilleniyor.
Tayland Kültürü Hakkında Bilgiler blog yazıma göz atın.
Tayland İklimi
Tayland iklimi, tropikal özellikleri ile tatil meraklılarını kendisine çekecek kadar cazip. Tayland’a seyahat planı yapmadan önce ülkenin mevsimleri ve tahmini hava koşullarını hesaba katarak tatilinizi en küçük bir sıkıntı olmadan keyifle tamamlayabilirsiniz.
Genel anlamda yılın her ayında Tayland’a seyahat etmek mümkün. Ülkede görülen yağmurlar ve nem zaman zaman bunaltıcı olsa da bu durum uzun sürmüyor. Özellikle gece hayatı için Bangkok veya Pattaya’yı tercih edenler vakitlerini daha çok kapalı mekanlarda geçireceklerinden Tayland hava durumu ve ikliminin pek de önemi kalmıyor.
Tayland’ın tropikal, genellikle sıcak, nemli ve muson yağmurlarının egemen olduğu iklimi kabaca 3 mevsime ayrılıyor. Tayland kuzeyden güneye uzanan çok geniş bir ülke olduğundan, bu mevsimler bölgeden bölgeye farklılık gösterebiliyor. Ancak yine de Tayland’ın yıllık ortalama sıcaklığında çok büyük bir değişiklik görülmüyor.
Ülkede yıllık ortalama sıcaklık 30 ile 35°C arasında değişiyor. En soğuk dönemde ise en düşük sıcaklık 20 ile 27°C arasında görülüyor. Yağmurlu mevsimlerde yüzde 90’ın üzerine çıkan nem oranı, mevcut sıcaklığın çok daha fazlaymış gibi hissedilmesine neden oluyor. Ülkede kış aylarında en düşük hava sıcaklığının görüldüğü bölge kuzeydeki dağlık alan Chiang Mai ve kuzeydoğudaki Isaan bölgeleri .Bu bölgelerde sıcaklık geceleri 15°C’ye kadar düşebiliyor.
Orta ve Doğu Tayland: Tayland’ın orta ve doğu kesimini ziyaret etmek için en uygun zaman aralığı kasımdan marta kadar olan kadar olan dönem. Bu dönemde hava güneşli ancak bunaltıcı değil, yağmurlar ise mayıs sonundan ekime kadar aralıklarla devam ediyor.
Kuzey ve Kuzeydoğu Tayland: Kuzey ve kuzeydoğu Tayland’a gitmek için en iyi sezon kış ayları olarak kabul edilen kasım-şubat arası. Bu dönemde bölgede çiçekler açmaya başlıyor. Hava kuru ve serin olduğundan rahatsız etmiyor. Dağlık bölgeler kışın çok soğuk oluyor, yazları ise çok sıcak.
Güney Tayland: Güney Tayland, hemen hemen hiç kış mevsiminin yaşanmadığı bir coğrafi bölge. Bu bölgede genel olarak sadece yaz mevsimi ve yağmur mevsimi olmak üzere iki mevsim görülüyor. Güney Tayland’a gitmek için en iyi dönem kasım ve mart ayları arasındaki zaman aralığı.
☀️ Serin Sezon: Tayland’a gitmek için en uygun dönem kasım ve şubat arası. Bu dönem Tayland’ın serin sezonu olarak da bilinen kış mevsimi olarak kabul ediliyor. Bu dönemde nem oranı düşük olduğu için dünyanın dört bir yanından gelen turistler bu ayları tercih ediyor.
Kasım ayında başlayıp şubat ayının sonuna kadar devam eden dönemde Tayland’da çok az yağmur görülüyor ve hava rahatsız edecek kadar sıcak değil. Serin sezonda Tayland’da fiyatların daha yüksek, otellerin daha dolu olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
🌞 Sıcak Sezon: Tayland’da mart, nisan ve mayıs ayları en sıcak aylar. Bu dönemde ülkede ortalama hava sıcaklığı 33°C’lere kadar çıkıyor. Mart, nisan ve mayıs aylarında en düşük sıcaklık ise 25-27°C olarak seyrediyor. Sıcak sezonda sıcak ve nemli hava insanın tenini yapış yapış hissetmesine neden oluyor. Nisan sonu ve mayıs ayında ara ara yağan yağmur havayı biraz serinletiyor.
🌧 Yağmurlu Sezon: Haziran ve ekim arasındaki görülen yağmurlu sezon, Tayland turizm sektörü için düşük sezon olarak biliniyor. Yağmurun aralıksız 1-2 saat yağıp, hemen ardından güneşin çıkıp tüm ıslaklığı kuruttuğu bu dönemde gündüzleri ortalama sıcaklık 30°C, gece ortalama sıcaklık ise 25-27°C arasında seyrediyor. Bu mevsim serin sezondan sonra ülkenin en çok ziyaretçi ağırladığı en popüler ikinci mevsim.
Doğal güzellikleri, sayıları 400’ü aşan sayısız Budist tapınağı, renkli gece hayatı, çok kültürlü yaşamı ve eşsiz sokak lezzetleriyle Tayland, yılın her dönemi ziyaret edilebilecek bir destinasyon.
Tayland’a nasıl gidilir
Turistik yerlere ulaşım ağı gayet iyi. Otobüs, tren, taksi veya tuktukla seyahat edilebilir. Trafik soldan akıyor ve hız limit 120 kilometre. Sürücüler yayalara saygılı. Bangkok taksilerinde, taksimetre olmasına rağmen turist gördüklerinde pek de açmak istemiyorlar. Bu yüzden taksi kullanacaksanız eğer ya sıkı pazarlığa girmeniz veya taksimetreyi açmayı kabul edenleri bulmanız gerekiyor.
Bangkok’ta 2 havaalanı bulunuyor. Büyük olanı Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı ve diğeri ise iç hat seferleri için kullanılan eski havaalanı Don Mueang Havaalanı. Bangkok’tan Don Mueang havaalanına gidiş, taksiyle 45 dakika sürüyor. Bangkok trafiğinin İstanbul trafiği kadar kötü olduğu söylenebilir.
merhaba ben gözde 2016 ekim kasim gibi taylanda uzun donem kalmaya gidiyorum sadece gezmek eglenmek ve kesfetmek icin…amacsiz bir yolculuk olacak…bana eslik edecek kisiler mail atabilir,orada gorusebilir veya taylanda birlikte ucabiliriz yrdkl.g@gmail.com
Merhhabalar ekim ayı içinde gidicem tayland a sanırım bu gidişimle beraber 14 sene senede iki kere gidiyorum ben masaj eglence için giderim masajın orjınalı eglence mix yemek rus balık lokantalarında cunkı turklerın yeme duzenini biliyorlar kalamar ornek otelim fix merkeze yakın uygun gide gele herseyi heryeri ogrendim bu arada ekimden subata tatlı serın bunaltmıyor 26 30 mart dan sonra sıcak sonrası musonlar olu sezon bana gore bu arada 26 derece diyorum ya nemden antalya sıcagı gibi geliyor bilen bilir benim zaman sorunum yok kendi işim gelmek ısteyen arkadaslar olursa program yaparız gosttman@hotmail.com dan ulasabılirler saygılarımla ugur
Eylülde gidicem inş çok yağış olmaZ
kalem5753@gmail.com
12 Nisan’da yılbaşı kutlanıyor herkes birbirini ıslatıyor ve çiçek tozlarıyla boyuyorlar. Alkazar şovu mutlaka izleyin derim.
songran su festivali yıl başı değil 😉
12 nisanda yılbaşı kutlanıyor biz çok eğlenmiştik, herkes birbirini ıslatıyor çiçek tozları ile boyuyorlar. Alkazar şovu mutlaka izleyin.
Yasin bey goruselim Bende orada olacagim.
10-17 ağustos aralığında gelecek AKLı BAŞINDA “bayan” kişiler var ise iletişime geçebilir. *üniversite öğrencileri tercihimdir.
Bizde eşimle beraber 25 haziran 8 temmuz arasi orada olacağız. Aynı tarihte direk uçuşla Çift olarak gelenlerle arkadas olmak isteriz. Bu bizim ilk tayland gezimiz. Selamlar
Eylul 14_25 arasinda taylandda olmayi planliyoruz esimle gidicem tavsiyeleriniz nelerdir.. Yagmur buyuk problem olur mu bu tarihlerde.
selam 2 ,7 bızde cıkmayı dusunuyoruz bı konusalım bu konuyu
Ben de hemen hemen aynı tarihlerde vizesiz bi yurt dışı turu düşünüyorum. Tayland seçeneği dün aklıma geldi. İkna edilmeye ihtiyacım var 🙁
10-17 ağustos arası gideceksen,eşlik edebilirsin
6-7 agustos 2 gün pattaya dayım görüşmek istersen haberleselim venus19858 skype
Daha once 4 kez pattayaya gittim 5. Kez gitmeyi dusunuyorum tek yada 2 kisiyiz gelecek vr ise yardimci olabiliriim tahminen temmuz sonu agostos basi yola cikicam 14 gunlugune
Biz de 2 arkadaş geleceğiz temmuz son u ağustos başı. pattaya düşünüyoruz
Merhaba.bende bu sene sizinle ayni tarihlerde gitmeyi dusunuyorum ama o mevsimin pek uygun olmadigini okudum..acaba siz gittiginizde hava, nem vs nasildi..bilgi verebilirseniz cok sevinirim.tesekkurler..
Tayland’a 3 mevsim var ama hangi mevsimler var ya.
Elinize sağlık güzel bilgi verdiniz 😉
Tayland’i Tayvan ile karistiriyormusum 🙂 Avrupa tarafina hep gidiyordum. Hic uzakdogu aklimda yoktu, artik var 😉
Bende avrupada yasiyorum,ama her sene Tayland’a giderim aliskanlik yapiyor,fiyatlari cok makul ve guvenilir bir ulke ,genellikle sabahlara kadar hem icerek gezerim,daha geleli 2 ay oldu ama sanki iki sene gibi geliyor.
Arkadaşım bende gitmeyi düşünüyorum ama daha önce hiç gitmedim nasıl gitmemi tavsiye edersiniz
haziranın 20. gıbı dusunursenız bana uyar.
bızde 2,7,2016 tarıhınde 3 arkadas gıtmeyı pılanlıyoruz sız turlamı gıdeceksınız