Mısır’ın Kızıldeniz kıyısındaki kenti Hurgada, yurtdışında ki en ucuz deniz, kum, güneş tatilinin yapılabileceği yerlerden birisi. Deneyimlerime göre söyleyebilirim ki, şimdiye kadar gördüğüm en ucuz tatil destinasyonlarından birisi. Ucuz dememe bakmayın, iyi bir tatil için sunduğu seçeneklere göz atılırsa, bir çok destinasyonu da gölgede bırakacak cazibeye sahip.
Hurgada, Kızıldeniz’in tertemiz mavi sularına nazır bir şehir. Deniz, güneş ve kum tatilinin keyfinin doya doya yaşanabileceği bir yer olmasının yanı sıra, Mısır’ın antik döneminin en önemli miraslarından Karnak ve Krallar Vadisi’ne yakınlığı, dalış sporu için sunduğu zengin seçenekler; çöl ve bedevi hayatını yakından izlemek için alternatif safarileri ile de göz dolduruyor.
İster romantik bir balayı tatili için yer arayışında olanlar olsun, isterse de ailecek güvenli ve huzurlu tatil yeri bakanların beklentileri tatmin edecek seçenekler sunuyor.
Kahire’nin 600 km. güneyinde yer alan Hurgada, Mısır’ın Kızıldeniz Eyaletine bağlı 260.000 nüfuslu bir şehir. Yirminci yüzyılın başlarında küçük bir balıkçı köyü olan şehir, seksenlerden bu yana, Mısır Hükümeti tarafından teşvik edilerek, Mısırlı ve yabancı yatırımcıların desteğiyle büyüyerek, Şarm el Şeyh’e alternatif bir destinasyon olarak turizme kazandırılmış. Açılan tatil köyleri ve oteller ile birlikte tam bir tatil destinasyonuna dönüşmüş.
36 km’lik sahil şeridine sahip Hurgada’da hayat turizm üzerine kurulu. Avrupalıların özellikle ilgi gösterdiği şehir, bugün Alman, İtalyan ve Rus turistlerin Ortadoğu’daki en gözde tatil tercihleri arasında yer alıyor.
Bugün, Hurgada, Kızıldeniz kıyısındaki en önemli turizm tesislerini barındıran; su sporları için uluslararası bir merkez. Rüzgar sörfü, yelken, derin deniz balıkçılığı, yüzme ve her şeyden önce şnorkel yüzme ve dalış için eşsiz bir yer. Konaklama maliyetlerinin ve yaşam giderlerinin nispeten daha ucuz olması sebebiyle çok sayıda expat da şehre yerleşmiş durumda.
Hurgada şehri 3 bölüme ayrılmış; şehrin geleneksel yanını yansıtan, eski şehir bölgesi El Dahar (Downtown); yeni ve daha modern bir turizm merkezi Sakkala ve tamamen otel, alışveriş merkezleri ve mağazalardan oluşan Sahl Hasheesh bölgesi.
El Dahar, alçak katlı konutların olduğu, gri görünümündeki henüz bitmemiş inşaatları, tozlu sokakları, eski limanı, balıkçı pazarı, camisi ile tipik yerel hayatın yansımasının keşfedilebileceği bir yer. Çarşıların labirent gibi olduğu El Dahar’da, geleneksel mağazalara dalıp baharat, takı ve hediyelik eşya, papirüs, parfüm ve meyve tezgâhlarına göz atmakta fayda var. Yapışkan dükkan sahiplerine yakalanmak kaçınılmaz, mutlaka pazarlık yapılmalı.
El Dahar’da yer alan 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş bir Kıpti Katedrali Saint Shenouda ve şehrin her yanından görülebilen Hurghada Al Mina Camii görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.
Yine Hotel Empire Beach yakınındaki Hurghada Akvaryum, daha önce akvaryum görmemiş olanlar için Kızıldeniz’in zengin deniz yaşamını yakından görmek için tavsiye edilir.
Sakkala ise alış veriş merkezlerinin, postane ve otobüs terminalinin ve otellerin yer aldığı, El Dahar’a göre oldukça düzgün yapılanmanın olduğu, şehrin yeni ve modern yüzünün görülebileceği bir yer. Kuzeyden güneye giden uzun bir alışveriş caddesi ve çevresindeki mağazalar ile burası tam bir kasaba görünümünde. Sahilinde ise dünyaca ünlü zincir oteller sıralanıyor. Ana cadde üzerinde çok uluslu fast food zincirleri (McDonalds , Pizza Hut, KFC) bulunuyor.
Sakkala kuzey kenarında yer alan Hurghada Marina, 200 yat kapasitesi ile oldukça yeni ve modern. Burası şehrin en gözde cafe ve restoranlarına ev sahipliği yapıyor.
Birçok restoran, bar ve fast food restoranları, hediyelik eşya mağazaları ve butikleri bulmak mümkün. Akşam saatlerinde iyi yemek bulunabilecek, canlı müzik ile oryantal şovların izlenebileceği bir yer. Üzerine iyi kahve içilebilecek ve nargile severlerin hoş vakit geçireceği cafeler unutulmamalı.
Sahl Hasheesh, Hurghada’nın 18 km güneyinde, Kızıldeniz kıyısında yer alan, 41 milyon metrekare büyüklüğündeki modern bir yaşam kompleksi. Ulaşım açısından da bir çok avantajı olan bu bölge, peyzaj açısından da göz dolduruyor. Kızıldeniz Riviera’sında muhteşem beyaz kumlu plajları, Avrupalı ve Rus tatilcilerle dolup taşıyor.
Benim kaldığım The Citadel Azur Resort ise başlı başına büyük bir kasaba gibiydi. Otelin Kızıldeniz boyunca sıralanmış cafe ve restoranları, alışveriş mağazaları, çok sayıda havuz ve denize girecek birbirinden farklı kıyılarıyla büyüleyiciydi. Tamamı taştan olan The Citadel Azur Resort Hotel, kayalara oyularak 14 yılda yapılmış. Begonvil çiçekleriyle renklenmiş Akdeniz Köyü görünümlü otel, tatilde dinlenmeyi düşünenler bu oteli listelerinde ilk sıraya yerleştirebilir.
El Memsha (Köy yolu), Hurgada merkezin 5 km uzağında modern diğer bir yer. Burada yer alan cafe, bar ve restoranlar, Downtown ve Marina bölgesine göre daha ucuz. Ünlü Hard Rock Cafe ve Little Buddha Gece Kulüpleri de burada bulunuyor.
El Gouna, 16 otel, 420’den fazla restoran, bar, shop ve hizmet ofisleri ile bir kaç AVM, 18 delikli bir golf parkuru, bir marina, küçük bir havalimanı, bir üniversite ile kütüphane ve bir hastanesiyle devasa bir tatil ve yaşam kompleksi. Kızıldeniz Riviera’sında hiç yoktan var edilmiş tatil merkezi El Gouna, enerjiden, suya, sebze ve meyveye kadar her şeyi kendisi üretiyor, bu özellikleriyle dünyanın en çevreci otellerine de model oluyor.
Mısır’ın Venedik’i olarak isimlendirilen, lüks, güvenli ve eğlenceli bir tatil sunan El Gouna, keyifli bir tatil için ihtiyaç duyulan her şeyi misafirlerine sunuyor.
Makadi, Hurgada’nın 30 km güneyinde yer alan, yine Kızıldeniz kıyısında kurulmuş diğer bir popüler bir turizm beldesi. Çöl tarafından çevrili olmasına rağmen, yeşil ve tertemiz olan yer, Avrupai bir görünüme sahip. Yüksek standartlardaki yıldızlı oteller, her şey dahil sistemiyle hizmet veriyor.
Kızıldeniz, tatilin yanında, yüzme, dalış ve diğer su sporlarıyla adeta bir turizm cenneti. Hurgada’da Kızıldeniz’in nimetlerinden sonuna kadar faydalanan bir şehir. Yüzbinlerce turist, deniz ve resort keyif, tekne turları ve su sporları deneyimi için buraya geliyor. Hurgada’ya giderken, güneş kremi, şnorkel, güneş gözlüğü tatil çantasına ilk konulması gereken şeyler.
Dalış meraklıları, Kızıldeniz’in rengarenk balıkları ve mercanlarını keşfetmek için Hurgada’da dalıyor. Tanınmış dalış noktaları vardır. Sahil şeridi boyunca bulunan irili ufaklı takım adalar dalışa uygun bölgeler yaratmış. Bunlar içinde en önemlisi Giftun Adaları.
Büyük Giftun Adası üzerinde yer alan Mahmya Plajı görmeye değer güzellikte. Turkuaz renkteki Kızıldeniz’in dingin sularının kıyısında uzanan 2 km’de uzun olan plaj, incecik beyaz kumlara sahip. Hurgada’dan günübirlik tekne turlarıyla adaya gidiliyor.
Kızıldeniz’in renkli deniz altını, nadir balıkların ve mercan resiflerinin izlemek isteyenler için altı cam teknelerle yapılan turlar Hurgada gezisinin olmazsa olmazları arasında. Yine Kızıldeniz’in en berrak yerlerine yapılan katamaran turlarına göz atmalı.
Yüzme bilmeyenler ve ıslanmaktan hoşlanmayanlar ise, denizaltına binip, Kızıldeniz’in 15 metre dibine kadar inip, yepyeni bir deneyim yaşayabiliyor. Benim ilk denizaltı deneyimim de Hurgada’da oldu ve heyecan vericiydi.
Hurgada, yapılacak şeyler açısından oldukça zengin seçenekler sunuyor. Kaldığım 15 gün boyunca zamanım dolu dolu geçti; şnorkelle dalış, yüzme, tekne turları, güneşlenme, havuz ve deniz keyfi gibi tembelliklerin yanında; dalış, denizaltı ile dalma, çölde ATV ve Spider ile gezi, 4X4’lerle çöl turu, deveye binme, bedevi kültürüne yakından bakış, oryantal ve tennura dansı izleme, Kum Müzesi, Binbir Gece Masalları gece şovu ve akvaryum gezisi ve adını sayamayacağım bir çok aktiviteyi yapma fırsatı buldum.
Mısır, Antik Çağdan günümüze en ihtişamlı eserleri görmek için, gidilmesi gerekli ülkelerin belki de en başında geliyor. Tarihi 5.000 yıl öncesine kadar giden tapınakların yer aldığı Luksor ve Krallar Vadisi, turistlerin akın akın ziyaret ettiği yerlerin başında. Üstelik burası, Hurgada’ya otobüsle 4 saat.
Hurgada’dan katıldığım günübirlik turla bu gizemli tarihi bölgeyi gezdim, ancak 1 gün yetmiyor. Mısırın gizemli tarihine ilgi duyanlar ve vakti olanların, Aswan ile birlikte Luksor’a daha uzun süre ayırmasını tavsiye ederim.
Hurgada yemek kültürü deniz lezzetleri üzerine kurulmuş. Balık çeşitleri zengin, ayrıca karides, kalamar gibi deniz canlıları çok taze ve günlük olarak restoranlardaki tezgahlarda yerini alıyor. Porsiyonlar büyük, mezeler çok çeşitli ve menüyle birlikte geliyor masaya. Fiyatlar ise Türkiye ile kıyaslanmayacak derecede ucuz. Star Fish tercih edilecek yerlerin başında geliyor.
Hurgada, yılın hemen her mevsimi tatil yapmaya elverişli. Yarı tropik çöl iklimine sahip olmakla birlikte Ekim-Mayıs arasında ortalama gündüz sıcaklığı 17-25 derece arasında seyrediyor. Haziran-Ağustos arası ise sıcaklık 35 derece. Sıcak yaz ayları bile, serin esen rüzgârlarıyla bir keyfe dönüşüyor. Hurgada tatili için en iyi mevsim Nisan-Ekim arası.
Mısır hükümeti özellikle kıyı şehirlerine turist çekmek için uğraşıyor. Bu açıdan Hurgada, hükümetin önem gösterdiği şehirlerden başında geliyor. Burası, Mısır’daki siyasi karışıklıklardan izole bir turizm cenneti gibi. Özellikle her şey dahil oteller daha çok deniz, yeme içme ve eğlence ağırlıklı tatil anlayışına sahip olanlar tarafından tercih ediliyor. Dolayısı ile ülkede olan bitenden uzakta güvenli ve ucuz bir tatil yapma fırsatı var.
Hurghada Uluslararası Havaalanı’nın 45 km güneyinde, Mısır’ın Kızıl Deniz kıyısındaki sahil beldesi Soma Bay, otel tatili sevenler için yine alternatif bir rota. Buradaki Kempinski Hotel Soma Bay giderseniz aklınzda olması gereken yerlerden biri.
Türk Hava Yolları haftanın her günü İstanbul’dan Hurgada’ya karşılıklı seferler düzenliyor. Hem Hurgada uçak bileti fiyatları hem de Hurgada otelleri uygun fiyatlı. Mısır vize isteyen bir ülke ve vizeyi yaklaşık 10 günde veriyor. Erken başvurmakta fayda var. Ankara veya İstanbul’dan vize başvurusu yapılabilir.
Kızıldeniz’in enfes renkleri ve berraklığı, muhteşem su altı dünyası, temiz kumsalları, lüks olmasına rağmen oldukça ekonomik otelleri, çöl ve bedevi hayatını yakından tanıma fırsatı, aktiviteleri, Antik Mısır’a dair arkeolojik eserlerin görülebileceği Luksor’a yakınlığı ile Hurgada, keyifli ve huzurlu bir tatil için bir vaha gibi. Not edin ve gidin.
Makadi harika bi yer ucuz temiz ve eglence dolu. Herkese tavsiye ederim. Jaz makadi.
Antik dünyanın merkezi Mısır, umarım bir gün görebilirim, muazzam bir destinasyon.
Mısır tatil için olduğu kadar muazzam bir coğrafya ve kültüre tanıklık etmek için de ideal bir destinasyon
Merhaba. Martta Hurghada’ya gidiyoruz. Sormak istedigim acaba aşı vuruluyor musunuz gitmeden? Hastalik kapma durumu oluyor mu? Biraz tedirginim.
Herhangi bir aşıya gerek yok. Oteller ve mekanlar gayet iyi.
An itibarı ile bilgilendirme amaçlı paylaşıyorum bu yazıyı; internetten bulduğum İstanbul merkezli baş harfi Ma…. ile başlayan bir vize şirketine haziran 27 de evrak gönderimi yaptım 30 unda başvuru yapmışlar şu an 24 Temmuz daha vize çıkmadı, sanıyorum yaşanan diplomatik krizlerden olsa gerek.
Mısır konsolosluğuna telefon ile ulaşmak imkansız, sürekli bir telefon nasıl meşgul çalar mısır konsolosluğu canlı örneği. Çalıştığım şirketteki kadında asla bilgilendirici konuşma yapan bir çalışan değil. Başından savmak için can atıyor, sanki biz müşteriler soru sorarak hanımefendinin canını sıkıyormuşuz gibi bir tavrı var. Demek istediğim, Mısır için 30-40 gün önceden başvurmakta fayda var. Yapbiliyorsanızda kendiniz başvurun bence.
30 40 gün de yetmiyor bence imkanınız varsa risk almak istemiyorsanız 3 ay önceden başvurun,benim 45 gün oldu uçak biletimin günü geçti hala cevap yok.
Merhaba ,
Vize icin Ankaradan kiminle contact kurdugunuz bilgisini alabilirmiyiz , ayrıca ucreti ne kadar
tsk ‘ler
Kugulu parkın karşısında Mısır Büyükelçiliği yani biraz aşagısı. Zor değil vize almak, Mısır vizesi ücreti 95 lira.
Merhaba, yazınızı çok beğendim, ayrıntılı ve bilgilendirici olmuş. Biz de nisan ayında balayı ve aynı zamanda kitesurf için Mısır a gitmeyi planlıyoruz. Bunun için Hurgada ve El Gouno arasında kaldık. Siz hangisini önerirsiniz?