Seyahat aşkı öyle bir şey ki bunu neden sevdiğime dair sayfalarca yazı hazırlayabilirim. Her haliyle seyahat etmek insanı eğitiyor, öğretiyor, geliştiriyor. İnsanın dünyası zenginleşiyor ve bu paha biçilemez. Seyahatin öğrettiklerini başka bir yerde veya okulda öğrenmeniz imkansız gibi. Seyahat bir bilgi değil bir deneyim ve yaşam çünkü.
Sırt çantalı seyahat, ekonomik seyahat etmenin en güzel yöntemlerinden biri. Bavulla yapılan paket turların aksine sırt çantalı seyahat, daha özgür bir seyahat vaat ediyor. Yeni deneyim arayışı, farklı kültürden insanlarla sosyalleşme, sırt çantalı kimliği, yeteneklerini gösterme ve geliştirme gibi nedenler, sırt çantalı seyahat tercih edenler için motivasyon kaynağı.
Seyahat etmek insanın gözlerini açmasını ve daha önce görmediğin şeyleri görmeni sağlıyor. Her gün gördüğümüz şeyleri bir süre sonra görmezden gelmeye alışıyor insan. Mersin çarşıda gezerken oldukça eski görünen tarihi bir binanın fotoğrafını çekmek için durmuştum.
Avluda çayını içen bir genç “Abe neyi çektin dedi” Ben de bu tarihi güzelliği diyince, burada yaşadığı halde, her gün burada oturduğu halde bu güzelliği yeni farkettiğini söylemişti. Bazen gözümüzün önündekini göremiyoruz.
Ayrıldığınız şehir asla geri geldiğiniz şehir değildir artık. Her şey daha güzelleşmiş ve her şeyin değeri gözünde kat be kart artmıştır. Ne kadar konforlu bir yatağınızın olduğunu, buzdolabını açıp dilediğinizi yiyip içmenizin ne büyük zenginlik olduğunu anlamanızı sağlar. 2 ay Endonezya‘da gezip sadece 2 defa sıcak su ile duş aldığımı düşünürseniz, musluktan akan sıcak suya minnet duymam doğal. Mutluluk yanı başımızda.
Yurtiçi veya yurtdışı uçak biletlerine bakıp yeni rotanı için yola çıkmadan önce aşağıdaki 10 öneriye göz gezdirmekte fayda var.
Seyahate Çıkacaklar İçin Tavsiyeler
1. Hafif seyahat edin
Sırt çantalı seyahatin altın kuralı az eşya ile seyahat etmektir. Kısa veya uzun bir gezi olsun sırt çantası asla giyilmeyecek t-shirtler, şortlar, 3-5 takım pantolon ile doldurmaya asla gerek yoktur. Asla giymeyeceğiniz ayakkabıları neden boşuna yanınızda taşıyasınız?
Gidilen yer ne olursa olsun asıl hedef yalnızca bir sırt çantasıyla seyahate çıkmak olmalı. Çok sayıda farklı ayakkabı, binbir çeşit kıyafet, saç düzleştiricilier ve ütü almaya ne gerek var? Doğru kıyafet ve eşya seçimiyle hazırlanacak bir el bagajı yanında çok sayıda avantaj getirir
İhtiyaç duyacağını düşündüğünüz kıyafetlerin yarısını alın! Unutmayın, yol boyunca giymediğiniz kıyafetlerinizi, kullanmayacağınız eşyalarınızı sırtınızda taşımak istemezsiniz.
Tek bir çantayla daha az yüke sahip olmak, bagaj verme ve bekleme derdinden kurtulmak, eşyaları tekrar toplama ve bir şey unuttum mu kaygısını taşımamak bunların başında geliyor. Ayrıca az eşyayla gidildiğinde kilo sorununu düşünmeden çok sayıda hatırayı da evinize götürebilirsiniz.
2. Seyahat sigortası yaptırın
Çok az göz önüne alınsa da aslında sağlığınız için seyahat sigortası yaptırmak önemli. Bilmediğiniz bir coğrafyada hastalandığınızda, kendinizi her zamankinden daha çok güvende hissetmeye ihtiyaç duyacağınız kesindir. Avrupa, Japonya ve Amerika gibi sağlık hizmetlerinin oldukça pahalı olduğu ülkelerde basit rahatsızlıkların maliyeti bile yüzlerce doları tutabilir. Seyahatinize en uygun sigortayı detaylarını inceleyerek seçmek fayda sağlayacaktır. Seyahatte uyulacak sağlık kurallarını öğrenin.
3. Aşılarınızı yaptırın
Sağlık belki de kaybettikten sonra değerini anladığımız bir şey. Bunu ancak kaybedenler bilir. Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika gibi tropikal iklime sahip coğrafyalarda görülen hastalıkların olduğu ülkelere gitmeden önce mutlaka aşı yaptırın. Sıtma ve sarı humma hala tropikal kuşakta sıklıkla görülen bir hastalıktır. Yine tetanos gibi hastalıklardan korunmak için aşı olmak ihmal edilmemeli. Kolayca ve çoğu zaman ücretsiz aşı olabilmek varken, riske girmeye gerek yok.
4. Evrak işlerinizi seyahat tarihinizden önce bitirin
Bazı ülkeler vize başvurusunu sadece yaşadığınız ülkeden kabul etmektedir. Gidilecek ülkeleri seçerken bunu akılda tutmak gerekir. Birçok Schengen ülkesi ve Amerika ve Avustralya gibi ülkelere vize almak için çok sayıda evrak ister.
Başlangıçta rotanızda olmayan bu gibi ülkelere, seyahatinizin ortalarında fikir değiştirip gitmek istediğinizde yanınızda olmayan evraklara ihtiyaç duyacaksınız.
Bu size posta, telefon masrafı yanında, postanın bulunduğunuz adrese gelmesini beklemek gibi zaman kaybına yol açacaktır. Pasaportlarınızı ve vizelerinizin son geçerlilik tarihlerini kontrol edin.
5. Yanınıza vesikalık pasaport fotoğrafı alın
Seyahatiniz süresince birçok ülkeye gitmeyi planlıyorsanız, mutlaka pasaport için uygun ebatlarda ve özelliklerde çekilmiş fotoğraflara ihtiyaç duyacaksınız. Bulunduğunuz otele uzak bir ülke elçiliğine, uzun zaman harcayarak gittiğinizde yanınızda fotoğraf olmaması nedeniyle geri gidip, gününüzü fotoğraf çektirecek bir stüdyo bulmak peşinde geçirerek zaman kaybedebilirsiniz. Zamanı kısıtlı bir gezginseniz zaman kaybı aynı zamanda para kaybıdır.
6. Sıradışı rotalar seçin
Sürekli fotoğraflarını gördüğünüz, yazılarını okuduğunuz birçok güzel yer var. Hepsini gidip görmek, gezmek istiyorsunuz. Ancak daha az görülmüş, gidildiğinde gerçekten keşfe çıkabileceğiniz birbirinden güzel yerlerin de olduğunu unutmayın.
Ayrıca bu yerleri çok araştırmak da gerekmiyor. Yapılacak en kolay şey, elinizdeki gezi rehberlerinde yazan yerler haricinde bir rota seçmek. Döndüğünüzde birbirinden orijinal fotoğraflarınızın beğenileceğinden şüpheniz olmasın.
7. Plan yapmayın
Bilmediğimiz bir yere giderken kendimizi güvende hissetmememiz oldukça önemli. Yapılacak her şeyi bir liste haline getirmek hatta bazen abartıp saatlere bölmek güven verse de kabul edelim, o kadar da keyifli değil. Plan yapmadan, o anki keyfimize ve önümüze çıkacak seçeneklere göre hareket etmek oldukça farklı deneyimler yaşatıyor. Bol keyifli ve eğlenceli hatıralar için rahat olun ve planlardan kaçının.
Seyahat heyecan ve keyif yanında bazen beklenmeyen sürprizler de sunabilir. Sağlık, güvenlik, vize, rota, iklim şartları gibi değişken olabilecek durumlar için yedek plan hem zaman hem de para tasarrufu sağlar.
8. Rehberler evde kalsın
Kalın ve çok sayfalı seyahat rehberleri incelemek için çok cezbedici olsa da bir gezide onu taşımak zor olabiliyor. Taşımada sorun yaşanmasa bile o an aranılan yerlerin bulunması gezgine sıkıntılı dakikalar yaşatabiliyor.
Bu nedenle o büyük rehberin tamamını taşımak yerine, ihtiyaç duyulan sayfalardan alınan bir fotokopi gezi sırasında daha keyifli keşifler sunarak hızlı hareket etmeye de olanak sağlıyor. Ayrıca işiniz bittikçe sayfaları geri dönüşümlü çöplere atarak bir yükten daha kurtulma şansınız bulunuyor.
9. Harita kullanmayı unutun
Özellikle turist yoğunluğu olan şehirlerde, yerel insanlar dar sokak ve meydanlarda çarşaf gibi harita açan turistlerden pek hoşlanmıyor. Devasa haritalar yerine akıllı telefon ya da tablete yüklenen aplikasyonlar kaybolmanızı engelliyor. Ayrıca seyahatin en güzel yanı kaybolmak değil mi?
10. Sandaletleriniz yanınızda olsun
Ayak sağlığına, seyahatlerde oldukça dikkate etmek gerekir. Ayağınıza uyan, ortopedik olarak sağlıklı ve konforlu sandalet veya parmak arası terlikler, bulunduğunuz şehri uzun süre yorulmadan yürüyerek keşfetmenize yardımcı olur. Eğer hostel gibi banyo paylaşımlı yerlerde kalacaksanız, duş alırken bu terliklerinizin ayağınızda olmasına dikkat edin. Mantar olmak istemezsiniz.
11. Sırt çantası kılıfı şart
Sırt çantalı seyahate ilk defa çıkıyorsanız henüz bunun ne kadar önemli olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Giysilerinizin ani yakalandığınız bir yağmurda ıslanmasını ve laptopunuzun artık işe yaramadığını, pasaportunuzun yapraklarındaki vizelerin artık okunamadığını görmek istemezsiniz.
Servet harcadığınız sırt çantanızın bir otobüs veya uçak yolculuğu sonrası rengini değiştirmiş olarak sizi verildiğinde bu kılıfın aslında ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Henüz satın alınmış yepyeni ve pahalı görünen sırt çantaları hırsızların dikkatini üzerine çekecektir. Sırt çantanızı korumaya almayı unutmayın.
12. Kilitli torba kullanın
Bazen öyle anlar olur ki neden yanımda yok ki! diyebileceğiniz ihtiyaçlardan biridir. Pasaport gibi edinilmesi hem pahalı hem de zaman alan değerli evraklarınızın seyahatinizde ıslanıp size ekstra maliyet çıkarmasına veya seyahati sonlandırıp eve dönmenize sebep olmasını istemesiniz.
Başınıza böyle bir şey geldiğinde, bulunduğunuz ülkedeki Türk Konsolosluğunun pasaport değişimi için memlekete geri dönmeniz gerektiğini söylemek sizin için can sıkıcı bir durum. Değerli evraklarınızı kilitli plastik torba ile koruyun.
13. Fazla nakit taşımayın
Cüzdanda yüklü para taşımak her zaman riskli bir durum. Düşürme ya da çaldırmanın yanı sıra sürekli aklınızı meşgul eden bir tedirginliğe de neden oluyor. Bu yüzden gidilen neredeyse her yerde ATM olduğunu unutmamak gerekiyor.
Gün içerisinde yanınıza harcayabileceğiniz kadar nakit para alın. Artık hemen her yerde her zaman kolaylıkla para çekebileceğiniz ATM’lere ulaşmak mümkün. Birçok yerde kart kullanabilme şansı da bulunuyor üstelik. İhtiyaç anında ufak miktarda para çekerek de rahat rahat bir geziyi tamamlayabilirsiniz.
Bankadan çekeceğiniz paranın en fazla birkaç günlük ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar olmasına dikkat edin. Elinizdeki nakit parayı ikiye bölerek sırt çantanızın farklı yerlerinde taşıyın. Başınıza gelebilecek bir hırsızlık olayında, çalınan para miktarı çoğunlukla bankalara verilecek komisyon miktarından fazla olacaktır.
14. Turist gibi görünmeyin
Şehir baskılı tişört giymeyin. Daha çok ateşli turist gruplarının tercih ettiği ve üzerinde genellikle gidilen şehrin isminin yazdığı baskılı tişörtler, turistlere has davranışlar arasında gösteriliyor. I&Amsterdam, I&NewYork yazılı tişörtler ya da futbol takımlarının formaları ile dolaşmak kalabalıklar içerisinde fak edilmenizi sağlar.
Yaş grubu yükseldikçe kullanımı artan bel çantası, turist olduğunuzu ve önemli birçok eşyanız ile paranızı o çantada taşıdığınız mesajını iletiyor. Estetik açıdan da hoş bir görüntüsü olmayan bel çantası yerine başka alternatifleri tercih etmek gerekiyor.
Sırt çantanızla dolaşmayın. Bırakacak yer sorununuz yoksa, büyük bir sırt çantasıyla dolaşmak, hem size hem de dolaştığınız yerdeki insanlar için eziyete dönüşebilir. Özellikle tarihi dar sokaklarda ve hediyelik eşya dükkanlarında hareketi kısıtlayan bu çantalar başkalarına çarpmanıza da neden olabilir.
15. Yeni arkadaş edinmekten çekinmeyin
Tabiki yaşadığın yerde de yeni insanlarla tanışmak mümkün ama çoğumuz standart arkadaş çevremizden ve güvenli bölgemizden çıkmadan hep aynı kişilerle görüşmeyi tercih ediyoruz. Güvenli bölgenizin dışı, işte gerçek sihir burada başlıyor. Burada tanışacağınız insanlar belki 1 günlük ve hatta sadece kısa bir muhabbetlik olacaktır. İşte seyahat ederken yeni arkadaşlarınızla tanışıp, belki ömür boyu sürecek bir dostluk kurabilirsiniz.
16. Yerel dil hayat kurtarır
Seyahate gidilecek ülkenin dilini bilmiyorsanız yola çıkmadan önce yerel dilde birkaç kelime bilmek işinize yarayabilir. Turistlere karşı direnç gösteren en katı kişiler bile kendi dillerinde birkaç kelime duyduğunda daha farklı davranabiliyor.
Kimseyi işaret etmeyin, uzun süre bakmayın. Seyahate gidilecek ülkenin kültürü, alışkanlıkları ve hassas olduğu konulara dikkat etmek gerekiyor. Birçok turist, el işareti ile göstermek, abartılı tepkiler vermek ve birine uzun süre bakma davranışında bulunabiliyor. Tepki çeken bu davranışlardan uzak durmak faydalı olacaktır.
17. Para bozdururken dikkat
Gidilen destinasyonda kalınacak süreye göre yerel para birimi bulundurmak sıkıntı yaşamayı engelliyor. Gittiğiniz bir dükkanda küçük bir alışveriş için yabancı para verip, yüklü bir para üstü beklemek sinirleri gerebilir. Alışveriş yapan diğer insanlar da düşünüldüğünde yerel ve bozuk para taşımak her zaman işe yarar.
Gidilen her yerin para birimine sahip olamadığımız zamanlar oluyor tabii ki. Ancak kaldığını otelde para bozdurmak pek akıllıca bir tercih değil. Burada yapacağınız işlemler pahalı olacağı için yakın çevrede bulacağınız bir döviz bürosunu terci etmek daha mantıklı bir tercih. Bunun haricinde, yurt dışında kullanılabilen bir banka kartı ya da kredi kartı edinerek komisyonsuz bir şekilde harcama yapabilirsiniz.
18. Boynunuzda fotoğraf makinesi taşımayın
‘Ben turistim’ mesajını en iyi veren görüntülerden biri de boynunda fotoğraf makinesi taşıyan kişiler. Hırsızlara davetiye çıkaran bu görüntü, yabancı olduğunuzu belli ederken; yerel halkın davranışlarını da olumsuz etkileyebilir.
19. Alışık olmadığınız yemekleri deneyin
İnsanların çoğu evde her gün aynı yemekleri yiyor. Beni farklı ve alışık olmadığım bir kültürün yemeklerinin ortasına bırakın ve göreceksiniz ki birden iştahım kabarır. Sanki birden bire yemek kültürünüzün genişlemesi gibi bir şey. Her şeyi yerim, her şeyi tadarım. Bazılarıyla aram çok iyidir, bazılarının ise neden yendiğine aklım ermez. Ancak dilinizde tattığınız yepyeni bir lezzetin ruhunuzda uyandırdığı heyecana paha biçilemez.
20. Küçük şeyleri dert etmeyin
Hayalinizdeki tatilde bazen beklenmedik ufak sorunlar çıkabileceğini unutmayın. Bunlar her ne kadar can sıkıcı da olsa bu sorunlara başka bir açıdan bakarak keyfinizi kaçırmasına izin vermeyin. Pozitif düşünerek değerlendirdiğiniz sorunların çok daha çabuk bir şekilde çözülmesi de daha olası.
Çalıştığım zamanlarda çok kolaylıkla dalıp, geleceği yada olmuş bitmiş olan şeyleri düşünebiliyorum. Ancak seyahat ederken her zaman o an içindesinizdir. Tam olarak şu an, daha fazlası değil. Az sonra ne olacağını bilemezsin. Önümüzdeki hafta nerede olacağını tahmin edemezsin. Her gününüze ayrı bir heyecan getirir. Bu nedenle bazen seyahatleri de çok detaylı planlamadan anı yaşayarak yapmak gerek.
21. Uçak bileti indirimleri için üye olun
Uçuşlarda sınıf değiştirmenin en iyi yolu bir havayoluna bağlı kalmaktan geçiyor. Uçuşlarda tercih etiğiniz havayolunun kredi kartını kullanmak, bir süre sonra çok sayıda avantaj sağlayabiliyor.
İlk kullanımlarda bile hediyeler kazanma ihtimalinizin yüksek olduğu bu seçenek, uçuşlarda sınıf yükseltmede oldukça etkili. Ayrıca turna.com gibi uygun fiyata uçak bileti satan siteler üye olduğunuz mil programına ek olarak ekstra puanlar sağlıyor.
Kimi uzun kimi kısa yapılan her seyahat yepyeni deneyimleri de yanında getiriyor. Özellikle gezi esnasında karşılaşılan sorunlar bir sonraki yolculuk için altın değerinde bilgiler kazandırıyor. Ancak yine de yola çıkmadan önce birkaç öneriye bakarak hazırlanmak da oldukça faydalı.
Yeni yerler tanıyınca, dünyaya bakış açısı tamamen dönüşüyor, değişiyor. Herkesin bu yüzden farklı yerleri görmesi, seyahat etmesi lazım.
Turkiye içerisinde otostop ile gezen bir gezgin olarak çok tecrübe edindim benimde önerebileceğim bazı noktalar;
Ufak bir çakı
Ayakkabı koku önleyici sprey
Her derde deva olan baff
Her zaman çantanın bir köşesinde bulunan bir iki konserve
Bölge haritasi ve pusula
Kas gevşetici ağrı kesici vb ilaç kremler.
Takip edebileceğim kaliteli gezi rehberleri arıyordum fakat Kemal Bey bu size ikinci rastlayışım. Anlaşılan nereye baksam sizi göreceğim 🙂 Madem öye bundan sonra makalelerinizin sıkı takipçisi olacağım 🙂
Fotoğraf makinanızı boynunuza asmayın yeter.
Seyahat etmeyi sevmeyenler bence bir doktora görünmeli. Korkularından arınmalı.
Bunun en güzel cevabı da ” İnsadır ” . Teşekkürler paylaşım için.
Keşfetmek için, doğayı, kültürleri, insanı ve kendimizi…
Turist gibi görünmek bizim genetik kodlarımızda var bence. En iyisi gidilen yerde yerelin içine karışmak.
Gidilen yerlere kısa süre içinde uyum sağlamak, yabancı şehirlerin dokusunu yaşamak için önemli bir adımdır.
Güzel bilgiler olmuş.
Tavsiyeler için teşekkür ederim.
Beğendiyseniz paylaşın lütfen. 🙂
Harika bir derleme olmuş. Ufak ama çok işe yarayan başlıklar.
Başlıkları çoğaltmak mümkün. Kısa kısa bilgiler olsun. 🙂
Hafif seyahat etmek en iyisi ama ne yaparsam uyapayım valizimi 15 kilonun altına düşüremiyorum bir türlü. 🙁
Çok hesap kitap yapmadan düşün yola, yolun hep bir planı vardır zaten.
Her türlü seyahatin olmazsa olmazı koli bandı ve ıslak mendilsiz yola çıkılmamalı. Özellikle koli bandı en zor şartlarda çok işe yarıyor. Malzeme tamirinden kırık, çıkık, kesiklerin geçici tedavisine kadar bin türlü kullanıma sahip.
Koli bandı uzun süreli seyahat edecek gezginlerin bir çok amaçla kullanabilecekleri bir şey. Plasitk olanı değil de kağıt tarzındaki koli bandını öneririm. Her işe yarar.
Dersimi iyi çalışıyorum… Hayalim bu bilgileri kullanmak… Para biriktirmeye devam…
Düşük bütçe ile seyahat etmek mümkün. Gezginlerin bloglarını takip etmeni tevsiye ederim.
https://yoldaolmak.com/gezi-ve-seyahat-bloglari-kaynaklar.html
Bilgiler icin tesekkurler. Hic aklima gelmeyecek seyler buldum yazinizda 🙂
Seyahat etmek pratik beceriler ve deneyim kazandırıyor. Söyleyecek ve anlatacak çok tavsiye var. Bunlar hayatı kolaylaştıran, riskleri azaltan bilgiler olacak.
https://pratikgezirehberi.com/