Seyahate çıkarken yanımıza neler almalı, sırt çantamıza neler yerleştirmeli gibi sorular her dünya turuna veya uzun süreli bir seyahate karar verenlerin soracağı ilk sorulardan birisi. Benim için de öyle olmuştu. İlk yaptığım araştırma nasıl bir sırt çantası almalıyım ve sırt çantamda neler olmalı sorusuydu.

Uzun süreli seyahatin altın kuralı hafif seyahat etmektir. Sırt çantası hazırlarken bu altın kurala kulak verip, sırt çantamıza sadece gerekli (zorunlu) olan şeyleri yerleştirmemiz gerekiyor.

Sircantasina-ne -konulur

Asla kullanılmayacak kıyafetlerin olduğu ağır bir sırt çantasının yükü altında eziyet çeken huysuz bir yüz ve ağrıyan omuzlarla kimse seyahat etmek istemez değil ki? Sydney Opera Binası veya Tayland’da Wat Arun tapınağı, sırtta 25 kilo çanta varken gezilmez! O yüzden bazı şeyleri evde bırakın!

Seyahate Çıkarken Ne Tür Kıyafetler Almalı

Kendi seyahatlerimden ve deneyimlerimden yola çıkarak sırt çantası hazırlarken, hangi kıyafetleri yanınıza almanız konusunda fikir verecek şeylere göz atın:

Malta

1. Yanınıza sadece 1 hafta yetecek kadar kıyafet alın

ATR 72 500 Uçak
ATR 72-500 Uçak, Mulu National Park, Sarawak, Borneo

Ne kadar uzun seyahat edecekseniz edin fark etmez, ister 1 aylığına ister 1 yıllığına seyahat edin; giyeceğiniz kıyafetler pek de farklılık göstermeyecektir. Tropikal iklimde olacaksanız sandalet, şort ve t-shirt olacaktır; soğuk iklimde olacaksanız eğer, ayakkabı, pantolon, kazak ve mont… ilave edilmesi gerekecektir. Sırt çantanızın içeriğini belirleyecek şey, seyahatinizin süresi değil; seyahat edeceğiniz destinasyonların iklimidir.

Yanınıza 17 t-shirt, 5 pantolon, 5 şort alma aptallığına düşmeyin. Unutmayın seyahat ederken çamaşırlarınızı yıkatabileceğiniz yerler olacak. Alternatif olarak çok ihtiyaç duyduğunuzda, yeni kıyafetler alma imkanınız da hep var. Ayda belki 1 defa ancak giyebileceğiniz bir kıyafeti, tüm seyahatinize boyunca sırtınızda taşıyarak kendinize eziyet etmeyin.

2. Çoğu havayolu maksimum 20 kg bagaj hakkı verir

Uçak yolculuklarında daha fazla ücret ödemek istemiyorsak bunu hep akılda tutmak gerekiyor. Düşük bütçeli havayollarında verilen bagaj hakkı bazen 10-15 kg’a kadar düşmektedir. Özellikle küçük havalimanı pistine sahip olan yerlerde ve kısa mesafe uçuşlarda sıklıkla kullanılan ATR 72-500 uçaklarında bagaj hakkı 10kg’dır.

Seyahatinizde, çantanızdan bazı şeyleri atma ikileminde bırakmayın kendinizi. Deneyimsiz çoğu gezgin benzer durumla karşılaşır ve kullanmadığı bazı kıyafetleri kaldığı hostelde bırakmak zorunda kalır. Bu yüzden sırt çantanızı hazırlarken 12 kg’ı (en fazla) geçmemesine dikkat edin.

3. Seyahatinizde ne tür kıyafetlere ihtiyacınız olacağını iyi planlayın

Sirtcantasi-hazirlama

Bu bir gezgini ikilemde bırakabilecek bir konu. Çoğunlukla ihtiyaç duyacağımızı düşündüğümüz kıyafetlerin listesi kabarık olacaktır. Şuna da ihtiyacım olacak, şunu da almalıyım, şu t-shirtüm olmazsa olmaz… diye düşünmeyin. Değerli kıyafetlerinizi gardırobunuzda bırakın.

Seyahat etmenin amacı keşfetmek, yeni şeyler öğrenmektir. Laos’un Luang Nam Tha kasabasında Lacoste t-shirtünüzün trekkingde ağaçlara takılıp yırtılmasını istemezsiniz değil mi?

Şık olmak iyidir ama, yolda değil! Çok sevdiğiniz kıyafetlerin güneşte solmasını, trekkinglerde bir yere takılıp yırtılmasını, denizde tuzlu suyla zarar görmesini istemiyorsanız evde bırakın. Yanınıza kullanıp atabileceğiniz, başına bir şey gelmesinden endişe etmeyeceğiniz kıyafetler alın. Kıyafetlerde asla beyaz veya çok açık renkleri tercih etmeyin.

Dünya turu yaparken yanınıza alabileceğiniz temel kıyafetler:

  • 5 T-shirt
  • 1 gömlek (erkek)/etek veya elbise (kadın); (ara sıra şık olmak gerek!)
  • 1 parmak arası terlik (seyahatin olmazsa olmazı)
  • 1 trekking/hiking ayakkabısı
  • 1 kapşonlu sweatshirt
  • 2 şort
  • 1 pantolon (gece dışarı çıktığınızda giyebileceğiniz)
  • Yüzme kıyafetleriniz
  • 1 trekking pantolonu (Sinek ve böceklerin olduğu yerlerde ihtiyacınız olacak)
  • 1 hafif yağmurluk
  • 1 şapka
  • 4 çorap
  • 8 iç çamaşırı

Yukarıdaki liste uzun süreli bir seyahat düşünen için yetersiz gelmiş olabilir, ancak emin olun bu kıyafetler yeter de artar bile. Merak etmeyin, gittiğiniz yerde ihtiyaç duyduğunuzda tekrar satın alabilirsiniz. Kuala Lumpur’da 5$’a Hard Rock t-shirt, Bangkok’ta 2$’a Calvin Klein boxer alabilirsiniz.

Diğer şeyler:

  • Sarong (ne kadar kullanışlı bir şey olduğunu hayal bile edemezsiniz)
  • Hafif bir havlu (sarong varsa havlu gereksizdir)
  • Çok hafif, tercihen ipekten hazırlanmış bir uyku tulumu

Eğer soğuk iklime sahip bir yere gidecekseniz, yanınıza uzun kollu bir polar ve kalın bir çorap alabilirsiniz. Böylesi iklimde ihtiyaç duyacağınız soğuktan koruyacak kıyafetleri kaldığınız hostelden kiralama şansına da sahipsiniz. Boşuna tüm seyahatiniz boyunca ağır kıyafetleri yanınızda taşımayın.

4. Kıyafetleri sırt çantasına yerleştirme tekniğini öğrenin

Sirtcantasi-yerlesitirme-giysiler

Belki düzenli biri olmayabilirsiniz, ancak bunu artık öğrenmenizin zamanı geldi, en azından sırt çantanızı yerleştirirken düzenli olmanız ve bazı teknikleri uygulamanız gerekecek. Kıyafetleri katlamayı ve rulo haline getirip sırt çantanıza yerleştirmeyi öğrenin

Bu şekilde hem kırışmazlar, hem de çok az yer kaplarlar. Belki başlangıçta size zor gelebilir, ama bunu öğrenmek şart. Sadece katlayın ve rulo haline getirin, o kadar!

En az giyilecek kıyafetleri ve ağır olanlarını çantanın en altına yerleştirin, diğer kıyafetleri de onun üzerine sıralayın. Aradığınız şeyi kolay bulabilmek, sırt çantasına daha çok şeyi kırışmadan yerleştirmek için yukarıda anlattıklarımı alışkanlık edinin.

Eğer yanınıza az eşya alır ve hafif seyahat ederseniz bu sizin hareket kabiliyetinizi artırır; daha az yorulur ve enerjinizi gittiğiniz yeri keşfetmeye harcarsınız. Yukarıdaki bilgiler benim 2 yıllık dünya turumdan elde ettiğim deneyimlerin özetidir.

Unutmayın, seyahatte düşündüğünüzden daha az şeye ihtiyacınız olacak. Fazla kıyafet almayın ve gerekli diğer şeylere sırt çantanızda yer açın.

İhtiyacınız olan şey daha çok kıyafet değil; cesaret, heyecan ve yolda olma tutkusudur.

Keyifli seyahatler.

16 Yorumlar

  1. Ben çoğu seyahatimde bunu beceremiyorum. Belki panik atak olmakla mı ilgili bilemiyorum ama ihtiyacım olmayacak onca şeyi yanımdan ayıramıyorum. Aslında tatilde veya gittiğim yerlerde bunların çoğunu kullanmasam da ve kullanmayacağımı bilsemde almadan edemiyorum. Bunu da aşarız umarım. 🙂

  2. Yazınızı dikkatle ve zevkle okudum, fakat yinede aklımda bir kaç soru var size ve diğer seyahat edenler danışmak istediğim birkaç husus. Ben ve kuzenim birlikte bir Uzak Doğu turu yapmaya karar verdik ve biz ilk defa yurtdışı seyahatinde bulunacağız. Bu nedenle gitmek istediğimiz yerlere ne kadar meraklıysak, giderken ve bulunduğumuz süreçte ihtiyacımız olan şeylerede çok meraklıyız.

    Aklımızdaki plan 1 buçuk 2 ayı bulacak olan Tayland, Malezya, Vietnam, Tayvan, Honkong, Şangay, Güney Kore ve Japonya. Böyle bir seyahat ve sırt çantalarımızı alıp Temmuz sonu gitmeyi planlıyoruz. Deneyimlerinize dayanarak şunları sormak istiyorum; biz sürekli otelde kalma planı yapmadık, gitmek istediğimiz yerlerde kamplara katılmak, tulumlarımızla dolaşmak niyetindeyiz. Bu ne kadar doğru olur? Bütçemiz çok yok ve pasaport konusunda korkularımız var. Sabit bir yerde olmayacağımız için nasıl korumalıyız.

    Son olarak kıyafet hususunda ben tesettürlü olduğum için buna çok takılıyorum. Sizce nelere dikkat etmeliyim? Giyim konusunda rahat olmak başta geliyor, fakat bu açıdan yüküm ağır olacak gibi. Şu açıdan soruyorum mesela, 2-3 elbise al yada pantolon önceliğin olsun, şu tarz kumaşlar vb gbi ve yine seyahat düşüncemize göre ne önerileriniz olur cevabınızı bekliyorum. 🙂 Uzun oldu ama özür dilerim.

  3. Bu dediklerinizi kadınlara anlatmak lazım! 🙂 Her defasında koca valizle tatile gidiyoruz, oradan oraya taşıması bana düşüyor. Eşyaların çoğu kullanılamdan geri getiriliyor, neymiş ya lazım olursa diye. Hele birkaç farklı şehre gidiyorsanız tam bir işkence.

  4. En az eşya almak en iyisi. Otelde kendiniz yıkayın çorabınızı, iç çamaşırınızı zaten 1 gecede kuruyor hepsi. Her gün kıyafet değiştirmek de gereksiz. Fazla eşya doldurmayın valize veya sırt çantanıza derim ben. Denildiği gibi hafif seyahat edin.

  5. En guzeli az esya ile seyahat etmek. Hafif guzeldir. Dev gibi bavullara hic giyemiycekleri esyalari doldurup, yururken ardinda cekistirmeye calisanlara aciyorum ben. Gezmek kesfetmektir.

  6. Geçen bayramda 10 günlüğüne Malezya-Borneo-Singapur turu yaptım. Sırt çantama epeyce t-shirt doldurmuştum, sanırım 12 taneydi. Hava sıcak olur sık sık değiştirirm demiştim. Hiç gerek yok. Diğer eşyalarımla birlikte sırtçantasıyla seyahat etmek çok zor oldu o sıcakta. Başta hafif gibi oluyor ama sonra omuzlardaki ağırlığı arttıkça arıyor. Keşke daha az elbise götürseydim….

    • Kizlar 1 elbise ekleyebilir bence ama sarong varsa oda o isi gorur. Viyana’ya gittigimde ayagimda uzun sort ile operaya gittigimde; once kiyafetime ok dediler, sonra icerde olmaz dediler ve iyiki cantamda sarong vardi. Sortumun ustune baglayip etek yapmistim 🙂

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz