Beşiktaş, İstanbul’un en eski ve kökleri eskiye dayanan semtlerinden biri. Barbaros Bulvarından başlayarak Çırağan Sarayı Caddesine kadar uzanan bölgede yer alan ilçe, İstanbul Boğazının Avrupa yakasında konumlanıyor. Etkileyici tarihi yapıları, muhteşem kasırları ve köşkleriyle bilinen Beşiktaş, aynı zamanda ülkemizin en büyük spor kulüplerinden biri olan Beşiktaş Jimnastik Kulübünün de doğduğu yer.

Beşiktaş, son dönem Osmanlı mimarisi eserleri ve iş merkezleriyle oldukça hareketli bir yerleşim yeri. Kentin en küçük yüzölçümüne sahip ilçelerinden biri olmasına rağmen nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu yerler arasında bulunan Beşiktaş, hareketli sosyal ve kültürel yaşamı ile gün içerisinde birçok İstanbullunun ziyaret ettiği bir buluşma noktası.

Beşiktaş

İsmini, kentin en eski semtlerinden Beşiktaş semtinden alan ilçe, 8.4 km’lik sahili ile İstanbul Boğazının Rumeli yakasında uzanıyor. Beşiktaş, batıda Şişli ve Kağıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ve doğuda İstanbul Boğazı ile çevrili.

Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi), Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne bağlantı yollarının olduğu ilçeden her gün ortalama 2 milyon kişi geçiyor. İstanbul içi kara ve deniz ulaşımında önemli bir kavşak noktası.

Malta

Beşiktaş Gezilecek Yerler

İstanbul’un tarihi, kültürel ve sosyal merkezlerinden biri olan Beşiktaş’ta gezilecek ve görülecek pek çok yer bulunuyor.

Denizcilikle ilgili her ayrıntıyı içinde barındıran Denizcilik Müzesinden, İstanbulluların buluşma noktası Beşiktaş Sahiline, süslü mimarisiyle dikkat çeken Ihlamur Kasrından, İstanbul’daki en güzel dinlenme noktalarından biri olan Malta Köşküne kadar pek çok yer var.

Beşiktaş’ta gezilecek yerlerin birçoğu birbirine yürüme mesafesinde konumlanıyor.

1. Beşiktaş Sahili

Beşiktaşta gezilecek yerler

Beşiktaş Sahili, İnönü stadının karşısında yer alan Dolmabahçe Camiinden başlayarak İstanbul Boğazının kuzeyine doğru uzanarak Rumeli Hisarının olduğu noktada sona eriyor. Toplamda 8.4 km’lik bu sahil, müze, saray, park, birçok restoran, kafe, eğlence mekanı ve gibi kentin gözde mekanlarına ev sahipliği yapıyor.

Beşiktaş sahili boyunca banklarda oturup İstanbul Boğazının manzarasını izleyeceğiniz gibi Ortaköy, Kuruçeşme, Bebek, Aşiyan ve Arnavutköy semtlerinde mekanlarda zaman geçirebilirsiniz.

2. Dolmabahçe Camii

Dolmabahçe Camii

Dolmabahçe Camii, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Beşiktaş Sahilinde, Tophane semtinde yer alan cami, Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından başlatılıp Sultan Abdülmecit tarafından tamamlanmış.

Taş ve mermer işçiliği ile göz alıcı bir yapı olan caminin Osmanlı mimarisinde pek rastlanmayan yuvarlak pencere düzeni ise görülmeye değer. Dolmabahçe Camii, 1855’ten beri ibadete açık. Caminin hemen yanı başındaki çay bahçeleri denize karşı oturup boğaz havası almak isteyenlerin uğrak yeri.

3. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’da Osmanlı’dan kalma en önemli yapılardan biri. 1839’de Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saray, muhteşem mimarisi, birbirinden güzel süslemeleri ve nadide eser koleksiyonuyla büyüleyici bir güzelliğe sahip. 1927-1938 yılları arasında Cumhuriyetimiz’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından da kullanılmış olan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından beri müze-saray olarak kullanılmaya devam ediyor.

Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde, yakın tarihimize damga vuran birçok olaya ev sahipliği yapan Dolmabahçe Sarayı, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu yer olması nedeniyle de birçok kişinin ziyaret ettiği bir saray. Atatürk’ün son anlarını geçirdiği odası hiç bozulmadan aynı düzeniyle muhafaza edilmiş durumda.

Sarayın bahçesi de en az saray kadar güzel.İçinde kırmızı süs balıklarının yüzdüğü küçük havuzu, ağaçların gölgesindeki küçük patikaları, bahçeyi süsleyen renk renk çiçekleriyle vakit geçirmeye değer.

⏰ Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri 09.00-18.00. Saray, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Dolmabahçe Sarayı giriş ücreti 45TL, yabancı turistler 90TL. Müze Kart geçerli değil.

4. Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi

İstanbul Deniz Müzesi, içerisindeki yirmi binden fazla eseriyle Türkiye’deki en büyük denizcilik müzesi olarak hizmet veriyor. Ülkemizde kurulan ilk askeri müze olan yer, 1897’de küçük bir binada Müze ve Kütüphane İdaresi adıyla temelleri atıldı. Müze deposu olarak başlangıçta hizmet veren İstanbul Deniz Müzesi, 27 Eylül 1948’de daha kapsamlı olarak ziyarete açıldı.

Toplamda 3 katlı alana yayılmış olarak 4 büyük salon ve 17 sergileme alanından oluşan müzede etkileyici saltanat kayıkları, el yazmaları, gemi modelleri, süslü sancaklar, bahriyeli kıyafetleri, haritalar, tablolar, tuğralar ve armalar, görkemli kadırgalar ile silahlar sergileniyor.

⏰ Deniz Müzesi ziyaret saatleri hafta içi 09.00-17.00; hafta sonu 10.00-18.00. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Deniz Müzesi giriş ücreti 12TL, öğrencilerden giriş ücreti alınmıyor. Müze Kart geçerli değil.

5. Sinan Paşa Pasajı

Sinan Paşa Pasajı, Sinan Paşa Mescidi Sokağı üzerinde bulunuyor. Kıyafetten çantaya, ayakkabıdan kitaba, bilgisayar oyununa kadar geniş ürün yelpazesiyle hizmet veren pasaj İstanbul’da alışveriş için ilk akla gelen yerlerden. Beşiktaş’ın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan pasaj, mahalle kültürünü deneyimlemek için de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Pasajın hemen yanındaki Balık Pazarı, Beşiktaş’ın simgesi olan kartal heykelinin olduğu küçük meydan, Ihlamur Kasrı ile sahil arasında kalan Ihlamurdere caddesindeki kafeler de günün her saati hareketli ve canlı. Özellikle Beşiktaş’ın maçı varsa sabah saatlerinden başlayan çoşku ve hareketlilik görülmeye değer.

6. Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı, Beşiktaş ve Nişantaşı arasında yer alıyor. Abdülmecit tarafından yaptırılan kasır, birbirinden ihtişamlı 4 odadan oluşuyor. Günümüzde bir mesire alanı olarak kullanılan kasırda oturup güzelce vakit geçirebileceğiniz bir kafeterya da bulunuyor.

Ihlamur Kasrı, 19. yüzyıl Osmanlı yapılarının en zarif örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. I. Abdülhamid, III. Selim ve II. Mahmud tarafından sıklıkla ziyaret edilen kasrın bulunduğu vadi, aynı zamanda padişahların atış ve talim yeri olarak da kullanılmış.

Ihlamur Kasrı, biri Sultan Abdülmecid’in resmi işleri ve törenler için kullanılmak üzere Merasim Köşkü ile diğeri Sultan’ın maiyeti ve zaman zaman da haremi için tahsis edilen Maiyet Köşkü olmak üzere iki yapıdan oluşuyor. Bahar aylarında açan manolya ağaçlarıyla muhteşem bir güzelliğe bürünen Ihlamur Kasrı fotoğraf çekmeyi sevenlerin de İstanbul’da sevdiği adreslerden.

⏰ Ihlamur Kasrı ziyaret saatleri 09.00-18.00. Kasır, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Ihlamur Kasrı giriş ücreti 20TL, öğrenci 10TL. Müze Kart geçerli değil.

7. Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı, Osmanlı döneminde İstanbul’da inşa edilen en göz alıcı yapılardan biri. Beşiktaş ve Ortaköy arasında, Boğaziçi’ne hakim bir konumda bulunan saray, III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış. Yıldız Sarayı, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devletinin yönetim merkezine dönüşmesi nedeniyle tarihi bir öneme sahip.

Bizans döneminden beri kullanılan bir koruluk içerisinde yer alan saray, Osmanlı mimarisini yansıtan tasarımı ve ihtişamlı dekorasyonuyla orta çağ şatolarını andırıyor. Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir koruluk içine yerleşen saray, köşkler, yönetim yapıları ve park ile İstanbul’un nefes aldığı yerlerden.

⏰ Yıldız Sarayı ziyaret saatleri 09.00-16.30. Saray, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Yıldız Sarayı giriş ücreti 20TL, öğrenci 10TL. Müze Kart geçerli değil.

8. Yıldız Parkı

Yıldız Parkı
Malta Köşkü, Yıldız Parkı

Yıldız Parkı, İstanbul kent merkezindeki en önemli yeşil alanlardan. Park, Çırağan Caddesinden Palanga Caddesine kadar uzanıyor. Önceleri Çırağan Sarayının arka bahçesi olarak bilinen korunun içinde Malta Köşkü ve Çadır Köşkü olmak üzere iki yapı bulunuyor.

1940 yılında Yıldız Parkı olarak ilan edilen koru rengarenk çiçekleriyle, yüzyıllık ağaçlarıyla, yapay gölleri ve havuzlarıyla şehrin kalabalığından uzaklaşıp biraz kafa dinlemek için oldukça iyi bir alternatif.

Günümüzde Yıldız Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait BELTUR tarafından işletilen Malta ve Çadır Köşklerinin kahvaltıları ile ünlü. İstanbul’un merkezinde, bu yeşillikler içerisindeki alan İstanbulluların olduğu kadar yerli ve yabancı turistlerin de sık sık ziyaret ettiği bir adres.

9. Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı Beşiktaş

Çırağan Sarayı, Osmanlı Döneminde pek çok sultana ev sahipliği yapan, Beşiktaş’taki en göz alıcı yapılardan biri. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından inşa edilen yapı Kazancıoğlu Bahçeleri adıyla biliniyordu. Burada Meşale Şenlikleri düzenlenmeye başlayınca yapı, Farsça ‘ışık’ anlamına gelen Çırağan ismiyle anılmaya başladı.

Pek çok kez yıkılıp yeniden yapılan Çırağan Sarayı son olarak 1910’ya Sultan Abdülaziz tarafından yeniden yaptırıldı. Günümüzde lüks oteller zincirlerinden biri olan Kempinski’ye hizmet eden yapı çok sayıda önemli toplantıya ve seçkin davete ev sahipliği yapıyor.

10. Ortaköy

Ortaköy

Ortaköy, Antik Çağ’da Arkheion olarak anılan, Beşiktaş’a bağlı bir mahalle. Yüzlerce yıldır farklı kültürlere ev sahipliği yapan mahalle tarihi yapıları, restoranları, kumpircileri, gece kulüpleri, şık mağazalarıyla İstanbul’un en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor.

Sahilden kalkan tekne turlarına katılıp, Boğazı ve yalıları yakından görebilirsiniz. Özellikle Ortaköy Camii ile tanınan Ortaköy’de Ayios Fokas Kilisesi, Etz Ahayim Sinagogu, Mimar Sinan HamamıEsma Sultan Yalısı, Naime Sultan Yalısı gibi önemli yapılar da bulunuyor.

11. Bebek

Bebek, İstanbul’un Beşiktaş ilçesine bağlı bir semt. Boğaziçinin Avrupa yakasında, Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında yer alan Bebek, daha çok gelir düzeyi yüksek olan kesimin yaşadığı bir yer olarak tanınıyor.

Semtle aynı adı taşıyan koyun kıyısında yer alan semtte çok sayıda lüks restoran, kafe ve eğlence mekanı bulunuyor. Bebek’in sahil kesimi İstanbul Boğazını seyretmek ve deniz havası almak için ideal.

Çok sayıda gezilecek yere sahip olan Beşiktaş’ta ayrıca şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için Naile Sultan Korusu, Bebek Parkı, Ulus Parkı ve Maçka Demokrasi Parkı ve nadide eserleri görmek isteyenler için Saray Koleksiyonları Müzesi, Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi de bulunuyor.

Beşiktaş’a nasıl gidilir 📍

Beşiktaş, İstanbul’un Avrupa yakasında batıda Şişli ve Kağıthane, güneybatıda Beyoğlu, kuzeyde Sarıyer ve doğuda İstanbul Boğazı ile çevrili. Beşiktaş’a gitmenin en kolay yolu İETT otobüslerini kullanmak. Mecidiyeköy, Taksim ve Sarıyer bölgesine giden birçok İETT otobüsü Beşiktaş’tan geçiyor.

Zincirlikuyu Metrobüs İstasyonundan da Beşiktaş’a düzenli minibüs ve otobüs seferleri var. Beşiktaş’tan Üsküdar ve Kadıköy’e düzenli vapur seferleri var. Bağcılar-Kabataş Tramvayının son durağı olan Kabataş İstasyonunda inerek kısa bir yürüyüşle Dolbabahçe sahiline ulaşabiliyorsunuz.

Beşiktaş, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri. Türkiye’yi uluslararası arenada temsil eden Beşiktaş Jimnastik Kulübüne de ismini veren ilçe, Osmanlı’nın son dönemini yansıtan sarayları ve kasırları, geniş yeşil alanları, müzeleri ve renkli sahil şeridi ile İstanbul’un en güzel yerlerinden.

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz