Midyat, Mardin‘in dinlerin ve dillerin buluştuğu ilçesi. Mardin’in en kalabalık ilçelerinden biri olan Midyat, insanlık tarihi ile yaşıt tarihi bölgeleri, görkemli kutsal yapıları, geleneksel el sanatlarının hayat bulduğu küçük atölyeleri ve damak çatlatan eşsiz lezzetleri ile her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Mezopotamya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Midyat’ta Kürtler, Araplar, Türkler, Süryaniler, Ermeniler ve Keldaniler hoşgörü kültürü içerisinde bir arada yaşıyor. Tarih boyunca bölgeye egemen olan uygarlıkların izlerini her bir köşesinde görebileceğiniz Midyat, ziyaretçilerini zaman yolculuğuna davet ediyor.

midyat nerede

Midyat hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Dünyanın en eski yerleşim bölgesi olan Yukarı Mezopotamya’da yer aldığından tarih boyunca Sümerler, Asurlular, Urartular, Makedonyalılar, Persler ve Romalılar gibi birçok uygarlığın egemenliğine sahne olan Midyat, geleneksel el sanatlarıyla da eşsiz bir kültür barındırıyor.

Taş işlemeciliği, gümüş işlemeciliği (Telkâri), bakırcılık, kilim dokuma, kumaş boyama, çömlekçilik ve kuyumculuk Midyat’ın halen önemini koruyan değerleri.

Malta

Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde kurulu Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ile birlikte en önemli ilçesi olan Midyat ile ilgili ilk yazılı bilgiler MÖ 13. yüzyıla dek uzanıyor. Midyat’tan MÖ 9. yüzyıl Asur tabletlerinde Matiate olarak söz ediliyor. Matiate, Aramice ve Süryanicede ‘Mağaralar kenti’ anlamına geliyor.

Bazı kaynaklarda da ilçenin adı birçok değişimden sonra Farsça, Arapça ve Süryanice karışımdan meydana gelmiş ve ayna anlamı taşıyor. MS 5. yüzyıla kadar Hristiyanlığın hakim olduğu Midyat’ta 6. yüzyıldan itibaren İslamiyetin yayılışı ile birlikte Arap akınları başlamış ve 7. yüzyılda Araplar Midyat’ı fethetmiş.

11. yüzyılda Artukluların egemenliğine giren Midyat, Mervaniler ve Eyyübilerden sonra 1535 yılında Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu tarafından Osmanlı topraklarına dahil edilmiş. 1810 yılında ilçe olan Midyat, Türkiye’nin en eski ilçe merkezlerinden.

Midyat’ın yüzölçümü 1,083 km², deniz seviyesinden yüksekliği 950 metre, nüfusu 115 bin, posta kodu ise 47500.

Daha uygun bir Midyat tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Midyat nerede 📍

Türkiye‘de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümünde yer alan Midyat, Mardin’in bir ilçesi. Midyat, kuzeyde Batman’ın Gercüş ilçesi, kuzeydoğuda Dargeçit, kuzeybatıda Savur, batıda Ömerli, güneyde Nusaybin ve doğuda ise Şırnak’ın İdil ilçeleriyle komşu.

ⓘ Midyat gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Midyat nasıl gidilir ✈️

Midyat’a uçakla nasıl gidilir: Midyat’a en yakın havalimanı Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yer alan Mardin Havalimanı. Midyat’a 80 km uzaklıkta olan Mardin Havalimanına İstanbul Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan direkt uçak seferleri düzenleniyor.

Mardin Havalimanından Midyat’a nasıl gidilir: Mardin Havalimanından Midyat’a doğrudan giden bir toplu ulaşım aracı yok. Havalimanından taksi ya da minibüsle Mardin kent merkezine ulaştıktan sonra buradan Midyat dolmuşlarına binerek Midyat’a gidebilirsiniz.

Havalimanından taksi, araç kiralama ya da özel transfer aracı seçenekleri ile de hiç beklemeden doğrudan Midyat’a ulaşabilirsiniz.

midyat nasıl gidilir

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Midyat’a otobüsle nasıl gidilir: Türkiye’nin hemen her yerinden haftanın her günü otobüs seferlerinin bulunduğu Midyat’a Yeni Midyat Turizm, Marsoy Turizm ve Midyat Seyitoğlu Turizm gibi firmalar direkt seferler düzenliyor. Direkt seferlerde yer bulamamanız halinde ise Mardin’e gelerek Midyat dolmuşlarıyla ilçeye geçebilirsiniz.

Midyat’a arabayla nasıl gidilir: Midyat, Ankara’ya 1.109 km (12 saat 16 dk), İstanbul’a 1.581 km (17 saat 40 dk), İzmir’e 1.632 km (18 saat 25 dk), Diyarbakır’a ise 158 km (2 saat 15 dk) uzaklıkta. Ankara ve İstanbul’dan arabayla Midyat’a gelişlerde Aksaray, Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Kızıltepe, Mardin güzergahı izleniyor. İzmir’den Midyat’a arabayla gelişte ise Afyonkarahisar, Konya, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin güzergahı kullanılıyor.

Midyat gezilecek yerler 📌

Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan kadim kent Midyat, gezilecek ve görülecek onlarca tarihi noktaya sahip. Telkari ve Süryani şarabıyla ünlü, enfes taş işçiliği ile Devlet Konukevi, ilçeye gelenlerin ilk durağı.

Gelüşke Han, Cevat Paşa Camii, rengarenk kapılarıyla geleneksel taş evlerin sıralandığı Midyat sokakları, bölgeye özgü gümüş işçiliğinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Midyat Kuyumcular Çarşısı gezilecek yerler arasında.

Midyat‘a 20 km uzaklıktaki tarihi geçmişi 1600 yıl önceye uzanan Mor Gabriel Manastırı ve çevresindeki Süryani köyleri, geleneksel konaklarıyla Kafro (Elbeğendi) Köyü, doğal güzelliği ile öne çıkan mesire yeri Beyazsu Midyat çevresinde gezilecek yerler arasında.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz