Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türk vatandaşlarının pasaporta ihtiyaç duymadan yalnızca kimlikle seyahat edebildiği ülkelerden. Akdeniz üzerindeki en büyük adalardan biri olan Kıbrıs, gönülden, tarihi ve politik anlamda çok iç içe olduğumuz, aynı dili konuştuğumuz soydaşlarımızın, Anadolu insanının Anadolu dışında yaşadığı nadir coğrafyalardan biri.
Türkiye ile güçlü bağları nedeniyle ‘Yavru vatan’ olarak da adlandırılan Kıbrıs, lüks otelleri, muhteşem plajları, tarihi ve doğal güzellikleri, kumarhane kültürü, renkli gece hayatı ve özgün yemek kültürü ile yanı başımızda gidilebilecek en güzel destinasyonlar arasında.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti ve en kalabalık şehri Lefkoşa, adanın stratejik merkezi olarak biliniyor. Dünyadaki tek bölünmüş başkent olma unvanını taşıyan şehir, Birleşmiş Milletler denetimindeki ‘yeşil hat’ ile ikiye bölünmüş durumda. Bu hattın kuzeyinde Türkler, güneyinde ise Rum vatandaşları yaşıyor. Ara bölgede ise Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri konumlanıyor.
Kıbrıs hakkında kısa bilgiler
Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan ve Anadolu topraklarının 65 km güneyinde yer alan Kıbrıs, iki devletin yer aldığı siyasi görünüme sahip. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrasında fiilen kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölünen adanın kuzeyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, güneyinde ise Kıbrıs Rum Yönetimi bulunuyor.
Tarih boyunca Mısır, Fenike, Hitit, Roma, Osmanlı ve İngiliz egemenliği altında yönetilen Kıbrıs, çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. 1571’de Osmanlı egemenliğine giren ve 1878 Osmanlı-Rus Savaşı ardından 50 yıllığına Büyük Britanya’ya kiralanan ada İngilizlerin adayı ilhak etmesi sonucunda Osmanlı’nın elinden tamamen çıktı.
1960’ta adada kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti ile adada yaşayan Rum ve Türkler tek bir devlet çatısı altında yaşamaya başlasa da artan çatışmalar ve fikir ayrılıkları nedeniyle ada ikiye bölündü. 1983’te kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Türkiye dışında tanıyan hiçbir devlet yok. Uluslararası camiada Türkiye, Kuzey Kıbrıs’ı işgal eden bir devlet olarak anlatılıyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs’ın yüzde 36’sını kapsayan kuzey bölümünde kurulu. KKTC’nin başkenti Lefkoşa, yüzölçümü 3 bin 355 kilometrekare, nüfusu ise 326 bin. KKTC’de Türkçe konuşuluyor, KKTC’nin para birimi ise Türk Lirası.
Vizesiz ülkeler arasında yer alması, pasaport gerektirmeden sadece kimlikle giriş yapılabilmesi gibi sebepler Kıbrıs’a olan ilgiyi artırıyor. Kıbrıs Mayıs ve Ekim arası çok sıcak. Güneş kremi, sürekli sıvı alımı sağlığınız için önemli.
ⓘ Daha uygun ve verimli bir Kıbrıs tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın.
Kıbrıs nerede 📍
Kıbrıs, Avrupa kıtasında yer alıyor. Akdeniz’in doğusunda konumlanan adanın kuzeyinde Türkiye, doğusunda Suriye ve Lübnan, güneyinde Mısır, batısında ise Girit bulunuyor.
ⓘ Kıbrıs gezinizde, dünyanın her yerindedünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160 TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Kıbrıs’a nasıl gidilir ✈️
Kıbrıs’a hava yoluyla ulaşım: Kıbrıs’a Türkiye’den en kolay ulaşım yöntemi hava yolu yolculuğu. KKTC’nin Türkiye ile bağlantısını sağlayan Ercan Havalimanı başkent Lefkoşa’da bulunuyor.
Türkiye’den KKTC’ye İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Gaziantep, Antalya, Hatay, Kayseri, Trabzon ve Şanlıurfa’dan direkt uçak seferleri yapılıyor. Türkiye-Kıbrıs uçak seferleri Türk Havayolları, Pegasus, Onur Air tarafından sağlanıyor.
Ercan Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Ercan Havalimanı, başkent Lefkoşa’ya 23, Girne’ye 44, Gazimağusa’ya ise 50 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için 2 saatte bir hareket eden KIBHAS otobüsleri, taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Kıbrıs’a feribotla ulaşım: Kıbrıs’a uçak dışında bir başka ulaşım seçeneği de feribot. Taşucu-Girne, Alanya-Girne, Mersin-Girne ve Mersin-Gazimağusa arasında karşılıklı feribot seferleri yapılıyor. Feribot seferlerinin sıklığı döneme ve yolcu talebine göre değişiyor.
Kıbrıs gezilecek yerler 📌
Dört ana şehri bulunan Kıbrıs’ta güzel, keyifli ve dolu dolu bir tatil geçirmek istiyorsanız dört güne ihtiyacınız var. Kuzey Kıbrıs’ta liman kenti ve lüks otelleriyle bilinen Girne, tarihi ve kültürel değerleriyle Gazimağusa, Güzelyurt ve İskele kentleri gezilecek yerler arasında.
Girne konaklamak için plajları, gece hayatı ve canlılık açısından çok hareketli. Daha sakin bir tatil bekleyenler Gazimağusa’ınn 12 km dışında uçsuz bucaksız Akdeniz manzaralı Salamis Otel ya da dünyadaki az sayıdaki hayalet şehirlerden biri olan ‘Kapalı Maraş’ın’ gizemli manzarasına bakan Palm Beach Otel’i tercih edebilir. Girne’de önerilerim ise Jasmin Court, Rocks, Deniz Kızı, Acapulco ya da Bellapais bölgesi.
Kıbrıs’ı keşfetmek için araç kiralamak çok güzel bir seçenek, ancak trafiğin tersten akması ve alışık değilseniz sağdan direksiyonlu araba kullanımı için biraz dikkatli olmanız lazım. Önerim otomatik araba ile sabah 1 saat şehir içinde çok yavaş pratik yapıp yola öyle çıkmanız.
İlk gün Girne‘de deniz keyfi, sahilde su sporları, akşam Girne limanında harika yemek ve üstüne limanda gezi, akşam Casinolar ve gece yaşantısı ile başlanabilir. Ertesi gün Bellapais Manastırı, Lapta kasabası, İtalyan asıllı Rum olan Paulo Paolides tarafından 1957’de yaptırılmış ünlü Mavi Köşk ve St. Hilarion Kalesi gezilebilir.
Eski şehri çevreleyen duvarların kapılarından biri olan Girne Kapısı da ziyaretçi akınına uğruyor. Adada yaşanan acı günleri hatırlatan Barbarlık Müzesi ile Derviş Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi de görülecekler listesine eklenmeli.
Kıbrıs’ın en önemli şehri Lefkoşa ise Venedik surları ile çevrili. Şehir eski ve yeni olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Surların içinde kalan Eski Lefkoşa’da dar ve çıkmaz sokaklar bulunurken, Yeni Lefkoşa’da yerleşim, daha geniş cadde ve sokaklarda devam ediyor.
1228’de bu yana ayakta olan ve St. Sophia Katedrali’nden dönüştürülen Selimiye Cami bugün adanın en görkemli dini yapısı olarak kabul ediliyor. 1845 yılına tarihlenen Arap Ahmet Cami, Haydarpaşa Cami, Türk mimarisini yansıtan Büyük Han, Venedik tarzıyla Taş Sanatları Müzesi, AB fonuyla restore edilen St. Nicholas Kilisesi görülmeye değer.
Yiğitler Burcundaki parka gidip tellerin ardındaki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi topraklarını görmek, sur içindeki çarşılarda alışveriş yapmak, pasajlara girmek, değişik Lefkoşa Türk tipi evleri ve kapılarının fotoğraflarını çekmek, merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın mezarı ve anıtını ziyaret etmek ve Saray otelinin tepesine çıkıp tüm adayı görmek Girne’de yapılacaklardan bazıları.
Girne’den sonra istikamet Güzelyurt üzerinden Lefke. Portakal bahçeleri arasında sessiz ve yaşlı amcaların oturduğu kahvehanelerde muhteşem Kıbrıs Türk kahvesi içmek, denize ayağınızı sokup kuzey sahillerde Türkiye’ye bakmak, tarihi Soli Harabelerini gezmek tavsiye.
Gazimağusa, Kıbrıs’ın bir liman kenti. Kale içinde gezin ve Lala Mustafa Paşa Camii’ni görün. Kıbrıs’ın en eski katedrallerinden biri 1500’lerden beri Mustafa Paşa Camii olarak hizmet veriyor. Namık Kemal’in bir dönem yaşadığı evi ve Liman ağzındaki Canbulat Müzesini gezin. Petek Pastanesinde surlara bakarak limonata içip serinlemek mümkün.
Kale surlarının güneyinden çıkıp Palm Beach bölgesine gidin. Askeriye sınırları içindeki Mozaik Müzesini gezin. Sahilde Palm Beach Otelin yanındaki tel örgüden bir zamanlar dünyanın en büyük tatil beldelerinden biri olan Varosha yani Kapalı Maraş’ı izleyin. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtından sonra kapanan ve günümüze kadar hiç bir şekilde girilmeyen bu hayalet şehir o zamandan bu yana öylece duruyor.
Vakti olanlar Kıbrıs’ın sivri burnu Karpaz’a doğru gidebilir ve Caretta Carettaların yumurtladığı bakir plajlarda yüzebilir, Yeni Erenköy’deki Emir’in yerinde enfes mezeleri tadabilirsiniz. Kaçırılmaması gerekn tarihi yerler arasında dünyanın en eski amfitiyatrolarından Salamis Harebeleri ve hemen karşısında Hz. İsa’nın 12 havarisinden birinin yerleştiği St. Barnabas Manastırı yer alıyor.