Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz’in en büyük üçüncü adası.  Türkiye‘de Yeşil Ada, Yavru Vatan ya da Cennet Ada diye de tanınıyor. Anadolu Yarımadası’nın 65 km güneyinde yer alan Kıbrıs, tarihin her döneminde, stratejik, politik, ticari ve dini sebeplerden dolayı her zaman için arzu edilen ve cazibesini yitirmeyen bir yer olmuş.

Şahane Akdeniz manzarası ve plajları ile ideal bir tatil ülkesi olan Kuzey Kıbrıs’ın en büyük gelirlerinden biri olan turizmin ülkede önemli bir yeri var. Ülke iklimi tüm yıl boyunca tatil için uygun. Muhteşem doğa, endemik bitki ve hayvan türleri, Akdeniz boyunca uzanan plajlar, kültür ve tarih ile yoğrulmuş bir zenginliğin ürünü.

Kıbrıs Hakkında Bilgiler
Girne, Kıbrıs

Kıbrıs Hakkında Bilgiler

Kıbrıs adası, mitolojik güzel Afrodit’in yani Yunan aşk ve tutkunun tanrıçasının doğum yeri. Afrodit tanrıçalık mertebesine yükselmeden önce batı Kıbrıs’ın başkenti Paphos’un (Baf) yanındaki bir adada doğup büyümüş.

Medeniyetlerin buluşma noktası Lefkoşa ve adanın turizm incisi Girne’de, Lüzinyanlardan Venediklilere, Osmanlıdan İngilizlere kadar tüm medeniyetlerin izlerine rastlamanız mümkün. Kıbrıs, Roma dönemine ait birçok kale, tiyatro, saray, villa gibi arkeolojik kalıntılara da ev sahipliği yapıyor.

Malta

Kıbrıs tarihi

Resmi Adı: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Başkent: Lefkoşa
Milli Marşı: İstiklal Marşı
Yüzölçümü: 3 bin 355 km2 (Kıbrıs adasının yüzde 36.5’i)
Yönetim Sistemi: Yarı Başkanlık Sistemi
Resmi Dili: Türkçe
Para Birimi: Türk Lirası (TL)
Nüfusu: 313 bin 626 (2014)
Etnik Yapısı: Kıbrıs Türkleri
Din: Yüzde 99 Müslüman, yüzde 1 Ortodoks Hristiyan
Zaman Dilimi: UTC+2, UTC+3 (yaz dönemi)
Telefon Kodu: +90 392
İnternet Alan Adı: .tr ve .ct.tr
Trafik Akışı: Soldan

Kıbrıs, 1960 Zürih Antlaşması ile İngiltere’den ayrılarak bağımsızlığına kavuştu. Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkler ve Rumların birlikte yaşadığı ve devlet kurumlarında nüfus oranında temsil edildiği bir ülkeydi.

1974’ten beri Kıbrıs, kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış durumda. Adanın ikiye ayrılma sebebi Yunanistan hükümetinin desteklediği askeri darbe ve adanın Yunanistan tarafından ilhak edilme çabaları. Türkiye’nin garantör ülke olarak yetkilerini kullanarak gerçekleştirdiği iki barış harekatı sonucunda ada kuzey ve güney olarak fiilen ikiye ayrıldı.

Adanın Kuzey kısmı çoğunlukla Kıbrıslı Türklere, Güney kısmı ise Kıbrıslı Rumlara ait. Sınır çizgisi Morphou’dan Lefkoşa’ya ve oradan Gazimagosa’ya kadar gidiyor. Yeşil hat adı verilen bölge Birleşmiş Milletler denetiminde kuzey ve güneyi birbirinden ayırıyor. Kuzey ve güney arasındaki geçişler ise kontrollü bir şekilde yapılıyor.

Kıbrıs toprakların üçte ikisini oluşturan güney bölümü Türkiye’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olarak adlandırdığı Kıbrıs Cumhuriyeti’nin denetimi altında bulunuyor. Kıbrıs Cumhuriyeti uluslararası alanda adanın tümünü temsil eden devlet olarak tanınıyor. Kıbrıs’ın tümü fiilen AB üyesi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise uluslararası arenada Türkiye dışında herhangi bir ülke tarafından tanınmıyor. Uluslararası camia adanın kuzeyinin Türkiye tarafından işgal edildiğini savunuyor ve KKTC’ye ambargo uyguluyor. Resmi olarak 1983 yılında kurulan KKTC, kıyılarının toplam uzunluğu 780 km. Ülkenin en önemli yerleşim birimleri, başkent Lefkoşa, Girne, Gazi Magosa, Güzelyurt ve İskele.

Kıbrıs şehirleri

Kıbrıs’ı tam anlamıyla yaşatan bir şehir Girne. Her bir köşesi tarih kokan Girne Kalesi; muhteşem manzarasına şahitlik eden ve en iyi deniz restoranları ile Girne Limanı; gece eğlenceleri için çok sayıda otelleri ve sakin bir hayatın aktığı güzel sokakları ile Girne ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kıbrıs’ın önemli müzelerinden biri olan Girne Kalesi’nde St. George Kilisesi ve Batık Gemi Müzesi bulunuyor. Yaklaşık sekiz yüz yaşında olan kalede ayrıca Kırnı Mezarları canlandırmaları, Akdeniz Mezar Kazısı, Erken Bizans dönemi tahkimat kalıntılarının üzerine yapılmış Venedik Kulesi, Luzinyan Kulesi ve kalenin su ihtiyacını karşılamak amacıyla Lüzinyan döneminde yapılan sarnıç ile zindanlar da görülebilir.

Yaklaşık 800 yaşındaki kalenin çok daha yaşlı bir konuğu bulunuyor. Helenistik döneme ait, 2300 yaşındaki Girne Batığı. Milattan Önce 300 yılında açık denizde tutulduğu fırtına sonucu Girne Limanı’nın bir mil açığında batan ticaret gemisinin 1970 yılında başlayan çalışmalar sonucunda 12 m.’lik kısmı korunmuş.

Girne limanı çevresinde bulunan restoranlarda Akdeniz’in taptaze deniz ürünleri eşliğinde harika manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Gündüz olduğu kadar gece hayatının da hareketli olduğu liman bölgesinde barlar ve casinolar da eğlence meraklılarını kendine çekiyor. Girne şehir merkezinde kalmak isteyenler için, iyi bir tatil oteli olan Colony Hotel tavsiyemdir.

Kıbrıs hakkında bilgi
Girne Limanı

Girne, Akdeniz’in en gizemli ve güzel şehirlerinden birisi. Konumu, tarihi ve doğal güzellikleriyle birlikte çok özel bir şehir olduğunu hissettiriyor. Turistik tesislerin en yoğun olduğu bu şehirde dinlendirici bir tatil ve buna eşlik eden; tarihi limanı, Girne Kalesi, Batık Gemi Müzesi, St. Hilarion Kalesi ve Bellapais Manastırı gezilebilir.

Lüzinyan krallarının Kıbrıs Kralı olarak taç giydiği St. Sophia Katedrali (Selimiye Camii), iki katlı ve 68 odalı Osmanlı eseri olan Büyük Han, Sarayönü meydanının ortasında yer alan Venedik Sütunu görülmeye değer yerler arasında. KKTC’nin başkenti Lefkoşa ise Avrupa’nın tek bölünmüş başkenti. Şehrin güneyinde Rumlar, kuzeyinde ise Türkler yaşıyor.

Lefkoşa, Kıbrıs Adası’nın ortasında bulunan dünyadaki bölünmüş tek başkent. Kuzeyi Türklere, güneyi Rumlara ait olan şehrin, Yeşil Hat denen ara bölgesinde Birleşmiş Milletler Barış Gücü yer alıyor. Uzun yıllar Türklere ait olduğu için şehirde karakteristik Türk eserleri ile sıkça karşılaşmak mümkün. Lefkoşa’da gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu Türk ve İslam tarzını taşıyan yapılar alıyor.

Seyahat ettiğiniz yerlerde tarihe tanıklık etmiş yapılar ve olaylar ilginizi çekiyorsa Barbarlık Müzesi tam size göre. Müze 1963-1964 yıllarındaki Rum Katliamlarına tanık olmuş ufak bir ev ve sonradan müzeye dönüştürülmüş.

Kıbrıs’taki tarihsel yaşamı merak edenler için Derviş Paşa Konağı’nı ziyaret etmek yerinde bir karar. İçi restore edildikten sonra 1988’de Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılan bu müze ev, Lefkoşa surlar içinde tarihi çevre dokusunu en yoğun biçimde koruyan Arabahmet Mahallesinde bulunuyor.

Adanın en büyük ibadethanesi olan Selimiye Cami ilk olarak St. Sophia Katedrali olarak inşa edilmiş. Daha sonra Osmanlılar yapıya minare eklemiş ve katedrali camiye çevirmiş. Tarihi Büyük Han Kıbrıs’taki en büyük hanlardan birisidir ve önemli bir mimariye sahip.

Lokmacı Kapısı, Girne Kapısı ve Lefkoşa Surları, Yiğitler Burcu Parkı da Lefkoşa’da bulunan diğer gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Gazimağusa, adanın doğu kıyısında, Poyraz (Greko) ve Zeytin (Eloia) burunları arasında yer alır. Lefkoşa’nın (Levkosia) doğusuna düşer. Kıbrıs’ın en derin limanı kent sınırları içindedir.

Venedik Sarayı: Tarihi 13. yüzyıla kadar uzayan Venedik Sarayı, Gazimağusa’da bulunan ve oldukça da çok ilgi gören bir tarihi yapı. İlk yapıldığı zamanlarda kraliyet sarayı olarak kullanılan yapı, 1369’a kadar da krallar tarafından ikamet yeri olarak kullanılmış. Gazimağusa’daki Namık Kemal Meydanı’na yakın bir konumda olmasından dolayı Venedik Sarayı’na ulaşmak son derece kolay.

Can Bulat Müzesi: Kıbrıs Adası’nın fetih edilmesinde önemli bir rol oynayan Kilis Sancak Bey’i Can Bulat’ın türbesinin bulunduğu yer, önceleri Can Bulat Tabyası olarak biliniyormuş. Sancakbeyi Can Bulat’ın na’şının bulunduğu bu nokta, 1968’de müzeye dönüştürülmüş. Müze hemen Magosa limanına açılan tarihi köprünün ayaklarındadır. Can Bulat Müzesi, günümüzde Kıbrıs’a gelen turistlerin gezi mekanlarından biri olmuş. Yanı başında ise Gazi Mağusa Şehitliği bulunuyor

St. Barnabas Manastırı: İkon ve Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren St. Barnabas Manastırı, Salamis’te doğmuş Yahudi bir ailenin oğlu olan ve Hristiyanlığı yaymak isteyen St. Barnabas’ın mezarının bulunduğu noktaya inşa 477’de inşa edilmiş. Müze olarak hizmet veren tarih manastırı, bölgenin en geniş alana sahip olan müzesi konumunda bulunuyor. Manastır bir kilise ile avlu ve avlunun üç yanında çevreleyen eski papaz odalarından ibaret.

Namık Kemal Zindanı ve Müzesi: Venedik Sarayı’nın avlusunda yer alan tarihi bina, Namık Kemal’in 1873’de zindana kapatıldığı yer olarak bilinmektedir. Namık Kemal’in sürgün hayatını geçirdiği bina günümüzde Namık Kemal Zindanı ve Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Namık Kemal’in izleri ve tarihi dokusu ile Kıbrıs ziyaretçilerinin yoğun ilgisini çeken müze, Gazimağusa’da görmeniz gereken yerler arasında yer almalı.

Kıbrıs nerede

Kıbrıs, Afrika, Asya ve Avrupa’nın kesiştiği noktada, Akdeniz’in doğusunda konumlanıyor. Sicilya ve Sardinya’dan sonra Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, Suriye’nin 96 km batısında, Mısır’ın Nil Deltası’nın 400 km kuzeyinde ve Yunanistan ana karasının yaklaşık 770 km güneydoğusunda yer alıyor.

Kıbrıs, Suriye, Lübnan ve İsrail gibi birden fazla Orta Doğu ülkesinin ortasında bulunuyor. Ancak en yakın sınırı kuzeyde Türkiye ile. Bu eşsiz konumu Kıbrıs, tarih boyunca farklı devlet ve uygarlıkların egemenlik mücadelesine sahne olmuş.

Kıbrıs uçuşları

Kuzey Kıbrıs’a yalnızca Türkiye’den direkt uçuş yapılıyor. Kıbrıs uçuşları havalimanlarının dış hatlar terminalinden yapılıyor. Kıbrıs’a gümrük ve kimlik ya da pasaport kontrolü yapılarak gidilebiliyor. İstanbul’a 1 saat 15 dakikalık uçuş mesafesindeki Ercan Uluslararası Havalimanı, KKTC’nin turizm ve liman şehri Girne’ye 40 km uzaklıkta. Ercan Havalimanı’na Ankara, İzmir, Şanlıurfa, Trabzon, Adana, Antalya, Hatay, Gaziantep, Van ve Samsun’dan direkt seferler var.

Kıbrıs bilgi

Kıbrıs feribot

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Türkiye’den feribotla ulaşım Antalya ve Mersin’den yapılıyor. Deniz yolu ulaşımında deniz otobüsü ve feribot kullanılıyor. Türkiye’den Kıbrıs’a feribot seferleri Alanya-Girne, Taşucu-Girne, Mersin-Girne ve Mersin-Gazimağusa hattında karşılıklı gerçekleştiriliyor. Kıbrıs’a ulaşım konusunda daha detaylı bilgileri Kıbrıs’a nasıl gidilir blog yazımda anlattım; göz atın.

Kıbrıs vize

Kuzey Kıbrıs’a turistik giriş için vize gerekmiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kıbrıs’a kimlik kartıyla giriş yapabiliyorlar. KKTC’ye pasaportla da seyahat edilebiliyor. Turist olarak KKTC’yi ziyaret eden Türk vatandaşları ülkede en fazla 90 gün kalabiliyor. Türk vatandaşları Kuzey Kıbrıs’tan güneye geçiş yapamıyor. Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmek için GKRY’nin Atina Büyükelçiliğinden Kıbrıs vizesi almak gerekiyor.

Kıbrıs trafik kuralları

İngiliz kültürü etkisinde uzun süre kalmış Kıbrıs’ta trafik soldan akıyor. Ada içerisindeki diğer bölgelerle karayolu bağlantısı ve toplu ulaşımda otobüsler bulunuyor. Toplu ulaşımın çok yaygın olmadığı Kıbrıs’ta halkın büyük çoğunluğunun özel aracı var. Taksi ve araç kiralama seçenekleri ülkeyi ziyaret edenler tarafından kullanılıyor.

Kıbrıs para birimi

Kuzey Kıbrıs Türk Lirası (TL)kullanıyor. 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Güney Kıbrıs’ın resmi para birimi ise Euro oldu. Hemen hemen tüm bankalar yaygın olarak kullanılan tüm para birimlerini çevirebiliyor. Türk Lirası, Euro ve Sterlin yaygın olarak kullanılabiliyor.

Kuzey Kıbrıs’ın resmi tatil günleri

1 Ocak: Yılbaşı
23 Nisan: Çocuk Bayramı
19 Mayıs: Gençlik ve Spor Bayramı
20 Temmuz: Barış ve Özgürlük Bayramı
1 Ağustos: Türk Mukavemet Teşkilatı Kuruluşu
30 Ağustos: Zafer Bayramı
29 Ekim: Cumhuriyet Bayramı
15 Kasım: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin Kuruluşu

Kıbrıs iklimi

Kıbrıs’ta belirgin mevsimlik özellikleriyle yoğun bir Akdeniz iklimi görülüyor. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağmurlu ve oldukça değişken geçiyor. Kuzey Kıbrıs’ın yıllık ortalama hava sıcaklığı 19 derece, yıl boyunca en sıcak ay ise temmuz. Bu ayda hava sıcaklığı gölgede 37-40 derece arasında değişiyor. Yılın en soğuk ayı olan ocakta ise gündüz hava sıcaklığı 9-12 derece arasında değişiyor.

Kıbrıs, yılın her dönemi ziyaret edilebilecek, denizi, doğası, tarihi, lüks konaklama tesisleri, renkli gece hayatı ve kumarhaneleri ile Doğu Akdeniz’in eşsiz tatil merkezlerinden.

Malta

7 Yorumlar

  1. Kıbrıs için benim tavsiyem, internet hattınız Türkiye ise çok kullanmayın. Bana zamanında bir fatura geldi akıllara zarar. Tavsiyedir.

  2. Kıbrıs’a gelecek olan kişilere tavsiyemiz en uygun gezi araç kiralayarak olacaktır, toplu taşımanın olmadığı Karpaz bölgesine gidip bakir sahilleri gezebilirsiniz.

  3. Tarihi ve kültürel yapısı itibariyle de Kıbrıs ziyaret edilecek yerler arasındadır. Özellikle Lefkoşa’da bulunan Barbarlık müzesi ve yeşil hat ile Hayalet şehir Maraş bunların başlıcalarıdır.

  4. Dalın barlara, tek tek gezin, ama çncesinde bir tavernada güzel bir akçam yemeği yiyip, gecenin geç saatlerini bekleyin. Sonra dalın. Geometry Club ve Club Deep’e uğramayı ihmal etmeyin.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz