Karadeniz mavisiyle Küre Dağları’nın yemyeşil dokusunun birleştiği Kastamonu, yüzlerce yıl öncesine götüren tarihi konakları, hanları, mimarisiyle göz dolduran camileri, tarihi hamamlarıyla zengin kültürel dokuya sahip. Atatürk’ün şapka devrimini başlattığı, Kurtuluş Savaşında önemli katkıları olan bir kent.
Şehrin tarihi dokusunu keşfettikten sonra kendinizi doğanın kollarına bırakmak istediğinizde ise enfes manzaralarıyla Ilgaz Dağları ve Küre Dağları gibi muhteşem rotalar sizi bekliyor. Kastamonu, doğanın kusursuz güzelliğini cömertçe gözler önüne serdiği şehirlerimizden biri.
Safranbolu evlerini andıran Kastamonu konakları şehre büyüleyici bir hava katıyor. Kent merkezi iç kesimde olsa da Kastamonu’nun Karadeniz kıyılarında her biri birbirinden şirin İnebolu, Cide gibi sahil kasabaları bulunuyor.
Kastamonu hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Kastamonu, 7 bin yıllık tarihinde pek çok sayıda medeniyete ev sahipliği yaptı. Bilinen tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlayan Kastamonu’da tarih boyunca Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Pontuslular, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı Devletinin egemenliği yaşandı.
Milli Mücadele Dönemi’nde lojistik açıdan Anadolu’nun en güvenli bölgelerinden biri olması nedeniyle Ankara’ya Karadeniz üzerinden, İnebolu-Kastamonu yoluyla para, yiyecek ve cephane gönderilmesi Kastamonu’nun Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yere sahip olmasını sağladı.
Cumhuriyet devrimlerinden Kıyafet ve Şapka İnkılabı’nın da ilk adımının atıldığı yer olan Kastamonu’da bu önemli olay Kültür, Tarih ve Sanat Haftası etkinlikleri ile her yıl kutlanıyor.
Türkiye’nin en kalabalık 51. şehri olan Kastamonu’nun nüfusu 384 bin, yüzölçümü ise 13.136 km². Kastamonu’nun trafik plaka kodu 37, telefon alan kodu ise 366.
Merkez ilçesiyle birlikte 19 ilçesi bulunan Kastamonu’nun ilçeleri: Abana, Cide, Çatalzeytin, Daday, Hisarönü, Araç, İnebolu, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, İhsangazi, Araç, Bozkurt, Azdavay, Doğanyurt, Devrekani, Küre ve Tosya.
ⓘ Daha uygun bir Kastamonu tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur blog yazım size yol gösterebilir.
Kastamonu nerede📍
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Kastamonu, Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında konumlanıyor. Kastamonu, doğuda Sinop ve Çorum, güneyde Çankırı ve Çorum, batıda Karabük ve Bartın, kuzeyde ise Karadeniz ile çevrili.
ⓘ Kastamonu gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Kastamonu’ya nasıl gidilir ✈️
Kastamonu’ya hava yoluyla nasıl gidilir: Kastamonu Havalimanı, şehir merkezine 12 km uzaklıkta. Kastamonu’ya İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın düzenli direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul-Kastamonu uçuş süresi 1 saat 25 dakika.
Kastamonu Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Kastamonu Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için özel halk otobüsü, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.
Uçakların havalimanına inişinden 30 dakika sonra hareket eden özel halk otobüsleri kent merkezine ulaşım için en ekonomik seçenek. Yolcu yoğunluğuna göre iki ayrı halk otobüsü havalimanı-şehir merkezi arasında karşılıklı sefer yapıyor.
Özel halk otobüsü Kuzeykent Toplu İşyeri Merkezi, Ulucami, İnebolu Yolu, Terminal, Tosya Kavşağı, Salı Pazarı, Kışla Parkı güzergahını takip ediyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Kastamonu’ya kara yoluyla nasıl gidilir: Kastamonu’ya Türkiye’nin birçok şehrinden direkt otobüs seferleri bulunuyor. Batı Karadeniz’de ulaşım açısından zor bir coğrafyada yer alan şehir, işlek kara yolu güzergahında bulunmuyor.
Kastamonu, Ankara ve Çankırı’yı Karadeniz kıyısındaki İnebolu ile buluşturan güzergahın merkezinde konumlanıyor. İstanbul’dan kendi aracıyla Kastamonu’ya gitmek isteyenlerin Bolu, Gerede, Ilgaz güzergahını takip etmeleri gerekiyor. Kastamonu İstanbul’a 515 km (5.5 saat), İzmir’e 868 km (8 saat 20 dk saat), Ankara’ya ise 238 km (3 saat) uzaklıkta.
Kastamonu gezilecek yerler 📌
Türkiye’nin en planlı kent merkezlerinden birine sahip olan Kastamonu’da gezilecek yerlere şehir merkezinden başlamak gerekiyor. Bir hayli geniş ve dağınık bir coğrafyada yer alan şehrin dört bir yanında ziyaret edilmesi gereken ilçeler ve doğal ve tarihi güzellikler olduğundan Kastamonu’ya yeteri kadar vakit ayırmak isteyenlerin en az bir haftayı gözden çıkarması şart.
Bölgenin zengin kültürel dokusunu gözler önüne seren Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi, 1400’lü yıllarda Candaroğulları tarafından inşa ettirilen Kurşunlu Han gezilecek yerler arasında. Kastamonu’nun en eski yapılarından olan Frenkşah Hamamı da şehirde yapılan kültür gezilerinin vazgeçilmezi.
Kendini doğanın kollarına bırakmak isteyenler için Cide sahilinde bulunan Gideros Koyu; doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için ise Horma Kanyonu var. Bizans dönemlerinden kalma şapel, mezarlar ve sarnıçlarıyla gizemli bir görüntü oluşturan Ilgarini Mağarası ve 800 metre derinliğindeki Valla Kanyonu Kastamonu gezilecek yerler arasında.
Karadeniz kıyısındaki İnebolu, Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu Kalesi, Çatak Kanyonu (Cam Teras), Loç Vadisi ve Ulukaya Şelalesi Kastamonu’da gezilecek yerler listenizde olmalı. Kastamonu, büyük şehirlerin karmaşasından uzaklaşıp, doğa ve kültür gezileri yapmayı planlayanlar için oldukça cazip bir rota.