Florya’daki İstanbul Akvaryum, tematik yapısı ile dünyanın en büyük akvaryumları arasındaki özel yerini aldı. İstanbul’a yolunuz düşersen bu renkli su altı dünyasına şahit olma fırsatınız var artık! 16 tema ve ek olarak 1 yağmur ormanından oluşan farklı konseptiyle, İstanbul Akvaryum ziyaretçilerini ilginç bir yolculuğa çıkarıyor.
6.000 metrekarelik ziyaretçi alanı, 1.2 km uzunluğundaki gezi güzergâhı; 1,500 farklı türden 15.000 deniz ve kara canlısını ziyaretçilere sunan; Dünyanın en büyük tematik akvaryumu olan İstanbul Florya Akvaryum, dünyadaki tüm denizlerinin bir arada olarak sunulduğu ilk akvaryum olma özelliğine sahip.
Her bir temanın sergilendiği ekosistemde, o coğrafyaya dair deniz yaşamına dair örnekler yerleştirilmiş. Oluşturulan ambiyans ekosistemi hissettiriyor, yeni bir şeyler öğrenme ve keşfetme adına benzersiz.
İstanbul Akvaryum Florya
Florya İstanbul Akvaryum’da, deniz yaşamının sunumu Karadeniz ile başlıyor. İstanbul Boğazı, Marmara, Çanakkale Boğazı, Ege, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Küresel Isınma, Akdeniz, Cebelitarık, Doğu Atlantik (Gemi batığı), Orta ve Batı Atlantik, Panama Kanalı, Pasifik Okyanusu, Nautilus (Denizaltı) olmak üzere 16 tema yer alıyor. Ek olarak da, yapay olarak uygun iklim şartlarının ve dokunun sağlandığı bir yağmur ormanı teması yer alıyor.
Her bölüm ve burada yer alan coğrafi ve deniz yaşamı ve tarihsel süreçler ile ilgili bilgiler tam anlamıyla bir hazine gibi. Panama ve Süveyş Kanalı’nın yapım süreci, Barbaros Hayrettin Paşa, Büyük Okyanus’taki tektonik hareketler, Atlantik Su Altı Dağ sırası gibi ilginç ve farklı konular hakkındaki bilgilerin sunulması yeni şeyler öğrenmek adına oldukça eğitici.
Akvaryumda bulunan canlıların, doğal ortamlarına yakın bir yaşam alanının oluşturulmasına gayret edilmiş. Tabi spot ışıklar, dar havuzlar ve yapay reef sistemleriyle bunun sağlanabilmesi pek de mümkün değil. Son teknoloji ile hazırlanmış bölümler nispeten sağlıklı bir yaşam ortamı sağlıyor gibi görünüyor.
Denizler altında öylesi balık türleri var ki onları doğal ortamlarında görmek şansın ötesi şeyler gerektiriyor. Örneğin dinozorlardan da önce var olup günümüze kadar yapısını değiştirmeden yaşamını sürdürmüş canlı türünün bir örneğinin İstanbul Akvaryum’da sergileniyor!
445 milyon yıllık yaşayan bir efsane canlı türü “At Nalı Yengeci”, en çok ilgimi çeken canlılardan oldu. Zira böyle bir canlı türünün olduğuna dair en ufak bir fikrim dahi yoktu. Hani adına aldanıp onun bir yengeç türü olduğunu sanmayın. Çünkü at nalı yengecinin bildiğimiz yengeçle uzaktan yakından ilgisi yok. O örümcekgillerle (eklem bacaklılar familyası) akraba bir deniz canlısı.
2008 yılında Kanada’nın Manitoba eyaletinde bulunan 445 Milyon yıl öncesine ait fosilin yapısıyla, günümüzde yaşamını sürdüren at nalı yengecinin yapısı neredeyse aynı. Bu nedenle bu canlı ”Yaşayan Fosil” olarak da adlandırılıyor. Kanlarında oksijen taşıyıcı olarak demir yerine bakır olduğundan kanlarının rengi mavi.
Gezi güzergâhı üzerinde 3 kafe ve akvaryum gezisinin son kısmında yer alan 470m2’lik alan sahip bir de hediyelik eşya dükkânı yer alıyor.
2 adet 15 kişilik 6 akslı 5D sinema salonunda 7 ayrı filmi, rüzgâr, sis ve su gibi efektlerle ziyaretçilerine yaşatıyor.
İstanbul Akvaryum, Avrupa Yakası’nda Florya’da yer alıyor. Sirkeci’den otobüse binip gittim, ücretsiz servisleri de var. Burası en az yarın günün ayrılması gereken eğlenceli bir yer. Restoran ve kafeleri de keyifli.
İstanbul Akvaryum nerede
İstanbul Akvaryum Florya Adres Bilgileri: Şenlikköy Mahallesi Yeşilköy Halkalı Cad. No:93 Florya-İstanbul
Telefon : 4449744 | Mail : iletisim@istanbulakvaryum.com
Hafta içi Ve Hafta Sonu Açılış Saat: 10:00. Hafta içi Son Ziyaretçi Giriş Saati: 19:00. Hafta Sonu Son Ziyaretçi Giriş Saati: 20:00
İstanbul Akvaryum’a nasıl gidilir
Kendi aracıyla gidecek olanlar, Sahil yolundan Florya tabelalarını takip etmesi yeterli. E5 üzerinden gelenler ise, Bakırköy sahil yolu veya Ataköy sahil yoluna girip Florya tabelalarını takip etmesi gerekiyor.
Metrobüs ile Florya Beşyol durağında inilip buradaki dolmuşlarla İstanbul Akvaryum’a gidilebilir. Buraya en yakın metrobüs durakları ise Sefaköy, Florya-Bağlar, Cennet Mah. İETT’nin BN1 Halkalı-Eminönü hattı ve BN2 Küçükçekmece-Eminönü hattı otobüslerini kullanarak, İstanbul Akvaryum’un hemen önünde bulunan Belediye Tesisleri durağında inilebilir.
Gebze’den Harem minibüsü ile Uzunçayır’da inip, metrobüse geçip Sefaköy durağında inip; Sefaköy durağının hemen yanında duran Florya minibüsleri ile İstanbul Akvaryum’a ulaşılabilir.
İstanbul Akvaryum giriş ücreti
Tek kişi yetişkin giriş ücreti 76,5 TL. Öğrenci, Öğretmen, Engelli, 65 yaş üstü, Gazi ise 49,50 TL ödüyor, kimlik göstermek zorunlu tabi. Yıllık geçiş yetişkin için 195 TL, çocuk için ise 160 TL. İstanbul Akvaryum giriş fiyatlarını gitmeden web sitesinden kontrol edin.
Çocuğunuzu, sevgilinizi alın gidin!
Ağustos’ta yeğenime istanbul gezisi sözüm vardı
Akvaryum da gezi programına dahildir
açıkçası yapılanmasıyla ilgili bir bilgim yoktu
Şimdi yeğenime daha iyi rehberlik edebileceğim
Ilk defa uçağa binecek Dolmabahçe’yi Topkapı’ya görecek
Bilet hediyesi de olursa unutulmaz bir hatırası olur
Ama olmazsa da canınız sağolsun
Bilgi için teşekkürler.
Ayagımın dibinde resmen ama hala gitmedim ve cok sağolun ki aklıma getirdiniz 🙂 Vahşiii köpekbalıkları ve tatlı mı tatlı yunuslar görebilcek olmak insanı heyecanlandırıyor 🙂 (Not;sizi seven bir öğrenci takipçiniz 😀 )
Gezdiginiz İstanbul Akvaryum hakkinda bize verdiginiz cok detayli aciklamalar icin tesekkuler.
Bizim gibi gezmesini sevenler için mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor akvaryumlar. Benim gibi akdenizin şirin bir yerinde yaşıyorsanız insanın dahada bir göresi geliyor akvaryumları (Biz Antalyalıyız, balık görünce rakı-balık sofrası gelir aklımıza şaka şaka 🙂 Gidin görün.
445 milyon yıl önceyle gözgöze gelmek için bile gidilir
Çeşitlilik açısından zengin bi akvaryum gezmeside bi farklı güzel olur 🙂
Bende zamanında Singapur Akvaryum’a gitmiştim. Ülkemizde de artık olması çok güzel. Sadece iç turizm için değil, dış turizm içinde önemli bir değer. Güzel ve detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Gezmiş kadar olduk sayenizde…
At Nalı Yengeci’ni ben de ilk gördüğümde çok ilgimi çekmişti. İstanbul’daki diğer akvaryuma gitmiştim. Fakat anlattığınıza göre sizin gittiğiniz akvaryum çok daha büyük.
Keşke giriş ücretleri daha uygun olsa ve herkesin bir defa da olsa görebilmeleri mümkün kılınsa.
Eskişehir ziyaretimde orada açılan bir akvaryumu gezdim geçmiş aylarda. Giriş ücreti olarak 2 ya da 3 lira almışlardı. Tabi konu İstanbul olunca sadece hayal edebiliyoruz bunları. Gerçekleşmesi namümkün.
Önunde uzun kuyrukların oluştuğu ilk zamanlarını hatırlıyorum da, bir ara giderim diyordum. Bak aklıma geldi şimdi hala gitmemişiz hahha 🙂
İstanbulda olmama rağmen hala bir türlü fırsat bulup da gidemediğim muhteşem yer.
Yazıyı okuyunca bir kere daha aşka geldim. En kısa sürede ziyaret edeceğim.
Elinize emeğinize sağlık.
Harıka bir yer, emegınıze saglık ama benı sasırtan at nalı yengecı oldu. Keske gorme ımkanım olsa oraları.
Merhaba, gezi yazılarinizi merakla ve biraz da kıskançlıkla takip ediyorum, ne yalan söyleyeyim! Akvaryum yazısı da merakimi kabartti, umarim kazananlardan biri ben olurum!
Güzel bir yazı ve yol tarifi olmuş. Amatör bir balıkçı olarak merak ettiğim bir yer. İlk fırsatta gitmeyi düşünüyorum 🙂
Gitsin yorumlar gelsin biletler 🙂 Bu güzel yeri görmeyi deneyimlerini deneyimlemeyi umuyoruz.
Çok güzel bir akvaryum. Kim gezmek istemez ki!