Güney Şelalesi Tabiat Anıtı, Denizli‘nin Güney ilçesi sınırlarında yer alan bir doğa harikası. Güney’in 4 km güneyinden geçen Büyük Menderes Nehrinin kıyısında yer alan şelale, Cindere Dağı yamaçlarından çıkan su kaynaklarından besleniyor. Büyük Menderes Nehrime yaklaşık 20 metre yüksekten dökülen şelale suyu oldukça kireçli.

Yıllar boyu akan kireçli suyun şelale yatağında oluşturduğu basamaklar ve ilginç şekiller görülmeye değer. Yelpaze biçiminde zümrüt yeşili kadife görünümlü yosunlar üzerinden süzülen su damlaları, yıllarca süren akışıyla sarkıt ve dikitleri olan bir de Damlataş Mağarası oluşturmuş. Mağara içerisinde yüzülecek derinlikte bir göl bulunuyor.

Güney Şelalesi

Güney Şelalesi Tabiat Anıtı, Denizli

Güney Şelalesi Tabiat Anıtı, Denizli’nin Güney ilçesi Cindere Mahallesinde yer alıyor. Güney ilçe merkezinin 4 km güneyinden geçen Büyük Menderes Nehrinin yanı başında yer alan ve nehre karışan şelale 20 metre yükseklikten dökülüyor.

Denizli’ye 70 km uzaklıkta yer alan Güney Şelalesi, korunmaya alınması gereken bir doğa harikası olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Milli Park Genel Müdürlüğü tarafından tabiat anıtı olarak tescil edilmiş. Cindere Dağı yamaçlarından çıkan kireçli su kaynaklarından beslenen şelalenin yatağında sudaki kirecin etkisiyle yıllar boyu süren değişimle kalker basamak ve çeşitli ilginç şekiller oluşmuş.

Malta

Şelalenin yelpaze biçiminde zümrüt yeşili kadife görünümlü yosunlar üzerinde süzülen su damlaları ise yıllarca süren akışıyla sarkıt ve dikitleriyle tanınan Damlataş Mağarasını oluşturmuş. Damlataş Mağarasında yüzülebilecek bir derinlikte şirin bir göl de bulunuyor. Şelale, güneşli günlerde çıkardığı gökkuşağıyla da cezbedici bir güzellik.

2013 yılında yaşanan heyelanla büyük zarar gören şelale, valilik tarafından başlatılan kurtarma çalışmalarıyla yeniden turizme kazandırıldı. Şelalenin hemen karşısında yeme-içme alternatiflerine sahip bir kafe var. Fiyatları uygun, ızgara çeşitleri ve salatası leziz.

Güney Şelalesi Denizli
Güney Şelalesi nasıl gidilir
Güney Şelalesi nerede

Güney Şelalesine kadar gelmişken, Denizli’nin ünlü şarap markası Pamukkale Şaraplarının Güney’deki fabrikası ve bağlarını ziyaret edebilir, Tripolis Antik Kentine uğrayabilirsiniz. Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri ve Laodikya Antik Kenti de yakın çevrede görülecek yerler arasında.

Güney Şelalesi Milli Parkı giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Cindere Mahallesi, 20460 Güney, Denizli
🕘 Güney Şelalesi Tabiat Anıtı ziyaret saatleri: Güney Şelalesi Tabiat Anıtı, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan günün her saati ziyaret edilebiliyor. Önerilen ziyaret saatleri ise gökkuşağının renklerine tanık olabileceğiniz 12.00-15.00 saatleri.
💶 Güney Şelalesi Tabiat Anıtı giriş ücreti: Güney Şelalesi Tabiat Anıtına herhangi bir giriş ücreti ödenmiyor.

Güney Şelalesi Tabiat Anıtı, Denizli’ye 55 km, Manisa’ya 190 km, Uşak’a 80 km, İzmir‘e 213 km, Ankara‘ya 449 km, İstanbul‘a ise 570 km uzaklıkta. ŞElaleye arabayla ulaşım için Denizli-Salihli Karayolunu kullanmak gerekiyor. Yenicekent Mevkinden Tripolis Antik Kentini geçerek Güney ilçesi yönünde ilerledikten sonra, Büyük Menderes Nehrine paralel 16 km ilerleyince şelaleye ulaşılıyor.

ŞElalaye otobüsle ulaşım için Denizli Otogarından Güney minibüslerini kullanabilirsiniz. Güney Şelalesine en yakın havalimanı ise Denizli Çardak Havalimanı. İstanbul’dan düzenli uçak seferlerinin yapıldığı, şelaleye 116 km mesafedeki havalimanından 1 saat 40 dakikalık bir yolculuğun sonunda Güney Şelalesine ulaşabilirsiniz.

Güney Şelalesi Tabiat Anıtı, yeşil orman ve bitki örtüsü, çevresindeki piknik alanları, nefes kesen Damlataş Mağarası ile Denizli’nin en bilinen doğal güzelliklerinden biri.

Malta

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz