dungan camii

Dungan Camii, Karakol, Kırgızistan

Karakol şehri, Issık Gölünün doğu kıyısında, 75 binlik nüfusluyla adı ülke sınırlarını aşmaya başlamış yerlerinden biri. Karakol, Issık Göl’ün doğu kıyısında yer alıyor. Şehrin yakın çevresinde, Ak-Su kaplıcaları, Yedi-Öküz Kanyonu ve dünyanın en uzun buzullarından olan İnilçek buzulu gibi doğa harikaları var. Ülkenin 4. büyük şehri Karakol, Çin zulmünden kaçan Dunganların yaşadığı yer olduğundan kendine münhasır bir kültürel dokuya saip.

Kırgızistan’ın en önemli dini yapılarından biri olan Karakol şehrindeki Dungan Camii’nin önemi, yapının çivi kullanılmadan ‘çandı‘ yöntemiyle inşa edilmesinden kaynaklanıyor. 20 ustanın 3 yılda ahşap kısımlarını hazırladığı caminin kurulumu ise 3 ayda tamamlanmış.

Rus Çarlığı yönetiminin yapımına izin verdiği caminin ahşap malzemesi bölgede yetişen ladin, ceviz, kavak ve kara ağaç ağaçlarından. Cami içerisinde Çin mitolojisinin sembollerinden Anka kuşu, aslan ve ejderha motifleri bulunuyor. 120 kişinin aynı anda ibadet edebildiği Dungan Camii, klasik çin mimarisinin Orta Asya topraklarındaki en önemli temsilcisi.

Günümüzde Ramazan ayında teravih namazı için ibadete açılan cami, büyüleyici tarihi dokusuyla bölgeye gelen yabancı ziyaretçilerin mutlaka görmesi gereken bir yapı. Sovyet Dönemi’nde çıkan bir yangında zarar gören caminin orijinal minaresinin yerine bölge halkı kerestelerden bir minare inşa etmiş.

Malta

dungan camii kirgizistan
kirgizistan-dungan-camii
dungan mosque

Sovyetler Birliği Dönemi’nde dini inançlara getirilen yasaklar nedeniyle 25 yıl boyunca tahıl ambarı olarak kullanılan cami, II. Dünya Savaşı sırasında bölgedeki Dungan halkının çabalarının sonucunda 1960’ta yeniden ibadethaneye dönüştürüldü.

📍Holy Trinity Orthodoks Katedrali, Karakol

Dunganlar

Dungan, ‘doğudan gelen’ anlamında kullanılan bir kelime. Çin’in orta kesiminden Müslümanlara yönelik baskılar nedeniyle günümüzden 150 yıl önce Orta Asya topraklarına göç eden Müslüman topluluklarına Dungan deniyor. Çin’de 3,5 milyon Dungan yaşıyor. Kazakistan ve Kırgızistan’da 100 bini aşkın Dungan nüfusu bulunuyor.

dunganlar kimdir

Rivayete göre, çok iyi bildikleri tarımı Kırgızlara öğretmeleri için Sovyet hükümeti tarafından Karakol’a yerleştirilmişler. Bugün de Dunganlar, genellikle tarım ve meyve-sebze ticaretiyle uğraşıyor.

Dunganlar Kırgızistan’da yerel kültürler ve kendilerine münhasır mutfağa sahipler. Halk arasında ashlan-fu olarak adlandırılan yemekleri çok ünlü. Şehirde yerel halk tarafından işletilen homestay pansiyonlarda kalınabiliyor.

Kırgızistan turizm açısından zengin, ilginç deneyimler sunan keşfedilesi güzel bir ülke. Yeşil ve güvenli başkenti Bişkek’in yanında, ülkenin turizm merkezi sayılan Issık Göl; Issık Gölün kuzey kıyısındaki turizm şehri Çolpan-Ata; ekoturizm açısından tam bir cennet olan yıldızı parlayan Karakol görülmesi gereken yerlerden bazıları.

UNESCO Dünya Mirası Listesindeki tarihi Balasagun Şehri ve Burana Kulesi; kırmızı kumtaşı kayaçlarının oluşturduğu Skazka Kanyonu; atların, keçilerin otladığı muazzam bir bozkırın zirvesinde karlı dağların arasında kristal gibi parıldayan Son-Kul Gölü ülkede gördüğüm etkileyici yerler oldu.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz