Kırgızistan, kültür açısından da Batı dünyası ile Çin, Hint ve İran kültürlerini birbirine bağlayan bir kavşak noktasında kurulu. Coğrafi olarak izole gibi durun bir bölgede yer alan ülke, Sovyetlerin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanmış olsa da uzun süre Rusya’nın etkisinde kalmış.

Kırgızistan’ın 4. en büyük şehri Karakol, ünlü Issık Gölü‘nün doğu kıyısında, 75 binlik nüfusluyla adı ülke sınırlarını aşmaya başlamış yerlerinden biri. Bişkek’ten, arabayla yaklaşık 6 saat sürüyor. Şehir 1869’da Ruslar tarafından kurulmuş ve Sovyetler zamanında askeri üs olarak kullanmış. Şehrin yakın coğrafyası olağanüstü güzel. Ak-Su Kaplıcaları, Yedi Öküz Kanyonu ve dünyanın en uzun buzullarından olan İnilçek Buzulu gibi doğa harikaları var.

Karakol şehrinin en önemli yapılarından birisi ise tamamı ahşaptan yapılmış 1895 tarihli Rus Ortodoks Katedrali. fıstık yeşili çatısı, altın sarısı soğan kubbeleri ve ahşap süslemeleri ile tam bir şaheser. visitkarakol.com sitesinde Karakol şehrinde gezilecek yerler, aktiviteler hakkında çok değerli bilgiler var.

church karakol

Yemyeşil şahane bir bahçeye sahip Holy Trinity Ortodox Church, 5 kule üzerinde köşeli yeşil konik çatının üzerine altın sarısı soğan kubbeli ilginç bir mimariye sahip. Ülkede kırk ortodoks kilisesinden biri olan Karakol Holy Trinity Ortodoks Kilisesi’nin Kubbelerin en ucunda ise haçlar yer alıyor. Şehrin önemli yapılarından olan Katedralin içi, canlı renkte ahşap süslemeleri, çiçekleri ve gülen babuşka’larıyla çok sevimliydi.

Malta

Karakol Holy Trinity Ortodox Church

Katedral ilk olarak 1872’de taştan yapılmış, ancak 1890’de şehirde meydana gelen ve birkaç can alan bir depremde yıkılmış. Sonra yerine bu defa ahşaptan bu yeni kilise yapılmaya karak verilmiş ve tamamlanması 6 yıl sürmüş, 1895’te açılmış.

1916’daki bir Rus karşıtı ayaklanma sırasında kilisede görevli rahipler vahşice öldürülmüş. 1917’deki Devrim sonrasında ise okul, spor salonu ve Yüksek Öğrenim kurumunu barındıran bir eğitim merkezi olarak kullanılmış. Komünist devlet dine müdahale etmeyi bırakınca, 1947’de bina tekrar kilise olarak kullanılmaya başlamış. Sadece Kırgızistan’ın değil, Orta Asya’nın en güzel kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor.

Karakol Kirgizistan Kilise
kyrgyzstan karakol church
karakol kyrgyzstan church

Kilisenin içindeki resim ve semboller, Avrupa’daki kiliselerden farklı ve benzersiz bir şekilde ilginç. Kilisenin kapısından itibaren tüm zemin kuru saman ve otlarla bezenmişti. Daha önce hayatımda hiç böyle bir kilise ve atmosfer görmemiştim. Kilise Karakol’daki en ünlü yerlerden biri. Eşsiz mimarisi ve ikonları için ziyaret etmeye değer.

Kırgızistan gezilecek yerler listesinde ise başkenti Bişkek, ülkenin turizm merkezi sayılan Issık Göl; Issık Gölün kuzey kıyısındaki turizm şehri Çolpan-Ata; UNESCO listesindeki tarihi Balasagun Şehri ve Burana Kulesi; kumtaşı kayaçlarının oluşturduğu ilginç görünümüyle Skazka Kanyonu; atların, sığırların, koyunların otladığı muazzam bir bozkırın zirvesinde karlı dağların arasında kristal gibi parıldayan Song Kul Gölü ülkede gördüğüm enfes yerler oldu.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz