Oslob şehri, Filipinler‘in Cebu Adası‘nın güneybatısında yer alan, ismini balina köpekbalıklarıyla dalış yapma imkanı ile duyurmuş bir yer. Cebu şehrine yaklaşık üç saat uzaklıkta bulunan Oslob’a 10 kilometre mesafedeki Tan-awan kasabası, yalnızca belgesellerde görmeye alıştığımız devasa balina köpekbalıklarıyla yüzmek ya da dalmak isteyenlerin akınına uğruyor.

Balina köpekbalıkları gezegendeki en büyük balık olmalarına rağmen insanlar için tamamen zararsız. Yerel Filipinli balıkçılar her sabah 06.00-12.00 saatleri arasında kıyıya yakın balina köpekbalıklarını besliyor. Küçük ahşap tekneler daha sonra turistleri balina köpekbalıklarıyla yüzmenin mümkün olduğu yerlere götürüyor.

Oslob Gezi Rehberi

Oslob Gezi Rehberi

Oslob, Cebu Adasının güneyinde yer alan küçük bir sahil kasabası. Ancak gezegendeki en büyük balığı nedeniyle dünyaca ünlü oldu. Yerel olarak butanding veya tuki olarak bilinen balina köpekbalıklarını görmek için harika bir yer olarak biliniyor. Bu nazik sualtı devlerini görebileceğiniz dünyadaki çok az yerden biri.

Balina köpekbalıkları, boyları 18 metreye ağırlıkları ise 34 tona varabilen dünyanın en büyük memelileri. Boyutları insanı korkutuyor, ancak bu canlılar genişliği 1 metreyi bulan yayvan ağızlarıyla yalnızca plankton ve küçük balıkları vakumlayarak besleniyorlar.

Malta

İnsanlara herhangi bir şekilde zarar vermiyorlar. Derilerinin üzerinde nokta nokta benekleri, balina köpekbalıklarının parmak izleri gibi; onların tanınmasını ve ayırt edilmesini sağlıyor.

Aslında, balina köpekbalıkları gibi doğal olarak göç eden canlılar. Ancak Oslob’daki balıkçılar onları besleyerek Oslob kıyılarında kalmalarını sağlamışlar. Bu yüzden çevreciler tarafında bu balina izleme turları aktivitesi etik olmadığı hep tartışılıyor. Balina köpekbalıklarının doğal davranışları ve diyetlerinin bozulması ile suçlanıyor.

Filipinler’de balina köpekbalıklarıyla yüzmek istiyorsanız, nazik devlerin beslenmediği ve turların düzenlendiği Donsol, Puerto Princesa veya Sogod Körfezi’nde balina izleme turuna dilerseniz katılabilirsiniz. Oslob ayrıca her Aralık ayında canlı Toslob Festivaline ev sahipliği yapıyor.

Küçük bir sahil kasabası olsa da Oslob, Cebu’nun Baluarte ve Cuartel Harabeleri gibi birçok mirasına ev sahipliği yapıyor. 1830’larda inşa edilen Our Lady of Immaculate Conception Kilisesi, iki yangından sağ kurtulmuş.

Sadece Oslob bölgesini görmeyi planlıyorsanız, 1 gece 2 günlük bir gezi yeterli olur. Ancak boş bir gününüz daha varsa Samboan ve Ginatilan gibi yakın kasabalardaki diğer şelaleleri de keşfetmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Bu kapsamlı Oslob Gezi Rehberi blog yazımda size seyahate çıkmadan önce bilmeniz gerekenler, gezilecek yerler, yapılacak harika aktiviteler, nasıl gidilir gibi tüm temel konularda bilgilerimi paylaşmaya gayret ettim.

OSLOB’A NASIL GİDİLİR
✈️ Oslob, Cebu’nun güney ucunda yer alıyor. Oslob’a gitmek için ulaşmanız gereken en yakın havalimanı Cebu Adasında. Filipinler’in başkenti Manila‘dan Mactan-Cebu Uluslararası Havaalanına çokça sefer var. Havalimanına indikten sonra Güney Otobüs Terminali’ne gidin.

🚌 Cebu-Oslob arası 118 km. Güney Otobüs Terminalinde Cebu’daki Barangay Bato’ya giden Ceres Liner otobüsüne atlayın ve yolda Oslob’daki Tan-awan köyünde inmek istediğinizi söyleyin. Otobüs yolculuğu yaklaşık 3 saat sürüyor. Bohol Adası‘ndaysanız vapurla 2 saat yolculuk sonrası Cebu’ya gidebilirsiniz.

Cebu’dan, Oslob’da gidilen manzaralı yol üzerinde Talisay, Minglanilla, Naga, San Fernando, Carcar, Sibonga, Argao, Dalaguete, Alcoy ve Boljoon kasabalarını geçiyorsunuz. Yol güzergahında sol tarafta yer yer nefis koylar ve manzaralar görebiliyorsunuz.

● Cebu Whale Sharks Turu alarak Oslob’a gidebilirsiniz. Birçok acente hem balina gözlemi hem de gözlem noktası yakınındaki Tumalog Şelalelerine Cebu çıkışlı turlar düzenliyor. Bu turlar genellikle sabahları beşte Cebu’dan hareket ediyor. Balina köpekbalıklarının beslendiği ve kıyıya yanaştığı sabah saatleri olduğundan erken gidiliyor.

Ben Oslob şehrinin hemen karşı kıyısında yer alan Sumilon Adası‘nda konakladığım için, kaldığım Sumilon Bluewater Resorts botlarıyla karşıya geçip, ardından 10 dakikalık bir kara transferi ile gözlem noktasına ulaştım.

OSLOB’A NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Oslob, Cebu yıl boyunca oldukça güneşli, ancak Filipinler’in yalnızca 2 mevsimi (kuru ve yağışlı) olduğu göz önüne alındığında, elbette kurak mevsimde (Kasım-Mayıs) seyahat etmek en iyisi. Sonuçta tekneye bineceksiniz. Filipinler’de Aralık, Ocak ve Şubat aylarında da hava mükemmel, hava çok sıcak olmuyor..

OSLOB NEREDE KALINIR
🏨 Oslob’daki tatil köylerinin çoğunun bulunduğu iki ana alan var. Biri Tan-awan sahil şeridi boyunca, balina izleme noktasından sadece birkaç adım ötede ve diğeri ise Oslob’ kasabasında ‘un ana kasabası olan Poblacion’da yer alıyor. Lüks tercih ederseniz Sumilon Adasında yer alan Sumilon Bluewater Resorts muhteşem bir seçim olur.

Granada Beach Resort çok yakın olmasa da iyi bir alternatif. Tan-awan köyünde dalış yerine yakın bir yerde kalmak isterseniz Island Front Bangcogon Resort, Merie Diz Sunrise Beach Resort ve Casa Bonita Inn Oslob Balina İzleme noktasına birkaç adım mesafede.

Oslob Whale Sharks Dalışı

Tan-awan kabasında yan yana balina köpekbalıklarıyla yüzme imkanı tanıyan tur firmaları var. Bu dev canlılarla tanışmak için üç farklı seçenek bulunuyor; şnorkel, dalış ve bottan gözlemleme. Balina köpekbalıkları su yüzeyine çok yakın mesafede gezindiği için her üç seçenek de güzel sonuçlar veriyor.

Eğer suya girmeden gözlem yapmak isterseniz, ücreti 500 Peso. 1000 Peso karşılığında yapılan şnorkele maske ve şnorkel dahil, palet kullanmayı tercih edenler, acentelerin bulunduğu kumsaldan 50 Peso’ya palet kiralayabiliyorlar. Tüplü dalış yapıp balina köpekbalıklarını suyun derinliklerinden izlemek isteyenler 1500 Peso ödüyor. Ancak bu ücrete dalış ekipmanları dahil değil, kiralamak için ayrıca 1500 Peso ödemek gerekiyor.

Balina köpekbalığı gözlemine geçmeden kısa bir oryantasyon veriliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konular, içerisindeki kimyasallar balina köpekbalıklarına zarar verebileceği için güneş kremi sürmemek, dev canlılara 4 metreden fazla yaklaşmamak ve onlara dokunmamak. Kuralları ihlal edenler, 2500 Peso’luk para cezasına ya da 4-6 ay arası hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Devasa ancak şirin görünümlü balina köpekbalıkları, karaya şaşırtıcı derecede yakın mesafede gözlemleniyor. 3-4’er kişi ufak botlara biniyor ve birkaç dakika içerisinde gözlem noktasında ağızlarını su yüzeyine çıkarmış balina köpekbalıkları görülmeye başlanıyor.

Tan-awan’da 8 adet görülebilen balina köpekbalıklarını botlar içerisindeki görevliler bir yandan su üzerinde ilerleyerek küçük balıklarla besliyor. Böylece balinalar onların arkasından giderken, sıra sıra dizilmiş gözlem botlarından atlayanların yanlarından balinalar yüzüp gidiyor.

Bot üzerinden gözlem yapmak isteyenlerin süresi 30 dakika ile sınırlıyken, dalışı seçenler 1 saate kadar balinalarla vakit geçirebiliyor. Kısacık görünen bu süre bile, bu dev memeliler ile hayranlık uyandırıcı ve adrenalin dolu bir zaman sağlıyor.

Anlatılanlara göre, bir turist Oslob’da kıyıya yakın balina köpekbalıklarını tesadüfen fark etmiş ve gözlemlemek için yerli balıkçılarla keşfe çıkmış. O zamandan bu yana bölge popüler bir gözlem noktası haline gelmiş.

Oslob’daki balina köpekbalıkları bir nevi evcilleştirilmiş hayvanlar. Sabahları ve öğlenleri balıkçıların onları beslemesine alışkın oldukları için sürekli o bölgede bulunuyorlar. Bu yüzden de Oslob’a gidildiğinde balina köpekbalıklarını görmek garanti oluyor.

Filipinler’deki bir diğer balina köpekbalığı dalış noktası da Luzon Adası’nın güneyinde yer alan Donsol açıkları. Ancak buradaki köpekbalıkları Oslob’daki gibi beslenmediği ya da ‘evcilleştirilmediği’ için dalış yapıldığında balina köpekbalıklarını görüp görmemek biraz şans işi.

Devasa bir canlıyla, zarar vermediklerini bilerek şnorkel yapmak benim için eşsiz bir deneyimdi. Yayvan ağızları ve dikdörtgen suratları o kadar şirin ki isimlerindeki ‘köpekbalığı’ kısmını çıkarıp sadece ‘balina’ olarak adlandırmak gerektiğini düşündüm. Adrenalin dolu bu deneyim, kesinlikle Filipinler’de yaşanabilecek en özel deneyimlerden.

Sumilon Adası

Sumilon Adası, Oslob’un karşısında yer alan, gerçeküstü kumu ile ünlü küçücük bir ada. Sumilon Adası üzerinde hiçbir yerleşim yok, sadece Sumilon Bluewater Resort’un olduğu özel bir ada.

Sumilon Adasına giden tekneler Oslob kıyısında yer alan özel iskeleden kalkıyor. Transfer zamanını bekleyen misafirlerine gelir gelmez ücretsiz limonata ikram ediliyor. Tekne transferi otel tarafından ücretsiz karşılanıyor. 08.00, 09.30, 11.00, 12.30, 14.00 ve 16.30’da Sumilon Adasına transfer yapılıyor.

Sumilon Bluewater Resort, Sumulin Adasının en güzel köşesinde yer alıyor. Tekneyle adaya varışınızda serin havlular ile sizi karşılıyorlar. Otele giriş işleminden sonra etrafı dolaşmaya başladığımda gördüğüm sonsuzluk havuzuna (infinity pool) kendimi atmamak için zor tuttum, öncesinde çevreyi biraz daha keşfetmeyi tercih ettim.

Bembeyaz kumlarında ise çok sayıda ölmüş mercanlar ve deniz kabukları var. Nefis manzara karşısına, Hindistan ağacı arasında gerilmiş hamaklar pek davetkar.

Geldiğimde hafta sonuydu ve odalarda yer olmadığından, Glamping denilen çadırlar konaklamasını deneyimledim, hayatımda kaldığım en lüks çadır konaklamasıydı bu. Sumilon Bluewater Resorts’un yan yana kurulmuş, her biri kocaman ve oldukça iyi dekore edilmiş 4 çadırı var. Her birinde 2 kişi konaklayabiliyor.

Oldukça büyük ve yüksek olan çadırda, kıyafetler ve eşyalar için raf, iki sandalye, elektrik prizleri, sehpa ve abajur yer alıyor. Ayrıca bir minik buzlarla soğutulan minibar dahi var. Hemen önünde ise oturabileceğiniz masa ve sandalyeler var, hamak varken bunları kullanmak gereksiz.

Adada ikinci gece ise deluxe odada konakladım. 1 numaralı odanın önündeki manzara enfesti, gerçi diğer odaların da manzarası aynı yere bakıyor. Odanın önündeki teras çalışmak için şahane ve bu yazıyı da tam da orada yazdım. Oda yeteri kadar geniş ve ferah, aynı şekilde duş ve banyo kısmı da çok büyük. Odalarda küvet yer almıyor.



Oteldeki konaklamaya sabah, öğlen ve akşam yemekleri dahil. Öğlen yemekleri sahilde açık alanda veriliyor. Asya yemeklerini seviyorsanız mideniz bayram edecek, ama benim gibi pek aranız yoksa yemek konusunda mutlu olmak biraz zor olabilir. İhtiyaç duyabileceğiniz şeyleri adaya gelmeden edinmenizde fayda var.

Sonsuzluk havuzu olan oteller insanın gönlünü daha kolay alıyor. Karşınızda nefis manzarayı havuzdan seyre dalmak pek keyifli. Havuzun hemen sol tarafında ise jakuzi var. Fotoğraf çekmek ve manzaranın keyfini çıkarmak için şahaneydi.

Adanın Sandbar denilen batı kıyısı ise tek başına buraya gelmeye değer güzellikte. Uzayıp giden bembeyaz bir kumluk alan var ve buradan günbatımı manzarası enfes. Günübirlik adaya uğrayan tekne turların gündüzün bu kumsala uğruyor.

Asya yemekleri bizim insanımızı mutlu etmek için pek de yeterli değil gördüğüm kadarıyla. Özellikle kahvaltı konusunda zaten çok hassasız. Otelde kaşar peyniri, domates, salatalık, zeytin ve yeşillikler sabahları kahvaltı olarak sunuluyor. Ayrıca dileyene farklı karışımlarla omlet de hazırlanıyor. Kornfleks, süt ve meyve suyu da var.

Akşam yemeğinde makarna çeşitlerini ve malzemesini seçip yaptırıyorsunuz, enfesti. Rezervasyon yaptırırsanız, kayalıkların en güzel manzaralı yerinde, dalga sesleriyle romantik bir akşam yemeği keyfi yapmak mümkün (5000Peso). Şarap şişe fiyatları ise 1300-1500 Peso arasında.

Ada aktiviteleri arasında kuş gözleme, mağara turu, plajda piknik, akşam yemeğinde partiler, lagünde balık avlama ve balık besleme, dalış ve yine lagünde kayak veya ayakta kayak yapma imkanı var.

Buna kahvaltı ve akşam yemeği, ilk gece konaklamasında ücretsiz minibar kullanımı, adadaki aktiviteler olan kano, ayakta sörf kanosu, şnorkel, balık besleme ve trekking rotası dahil. Ayrıca infinity havuz, kamelyalar, hamaklar ve jakuzi de dahil.

Tumalog Falls

Tumalog Falls, Oslob’un yakınında yer alan hoş bir şelale. Çok gür olmasa da yüksekliği ve genişliği dikkat çekici. Hazır Oslob yakınında iseniz ziyaret etmeye değer. Oslob Whale Shark turlarının çoğu yakınlığı nedeniyle bu şelaleyi de turlarına dahil ediyor. Eğer turla gezmiyorsanız bir motosiklet veya üç tekerlekli motosiklete ihtiyacınız var.

Tumalog Şelalesi, aslında Cebu’daki en popüler ikinci şelale. Ancak bu, şelalenin güzelliğinde çok konumundan kaynaklanıyor. Oslob’dan Tumalog Şelalesi otoparkına gidiş yaklaşık 20 dk bir sürüyor. Otoparktan şelalenin dibine yokuş aşağı yürümek sadece 15 dakika sürüyor. Yol bulmakta zorlanırsanız oradaki çocuklara sorun. Şelaleye giriş kişi başı 20 peso.

Oslob, Cebu’da taşra yaşamını görmenin ve deneyimlemenin otantik bir yolu. Kendisi küçük olabilir ama çevresinde keşfedecek çok şey var. Oslob Gezi Rehberi blog yazımda balina köpekbalığı dalışı hakkında deneyimlerimi paylaştım. Dalışı sizin de yapma fırsatınız olduysa deneyimleriniz yorum olarak paylaşabilirsiniz.



1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz