Batu Caves (Batu Mağarası), Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’un 15 km kuzeyinde yer alan kutsal bir mağara tapınağı. Hindular için kutsal bir ibadet yeri olan Batu Mağarası, dünyanın en büyük Hindu mağara tapınağı olarak geçiyor. Günden 5 binden fazla kişinin ziyaret etttiği mağara, Selengor eyaletinde yer alıyor.

Batu Caves Tapınağı, kireçtaşı dağın içinden geçen ve tanrılara adanmış inanılmaz tapınaklarla dolu bir dizi mağaradan oluşuyor. Dev Lord Murugan heykelini geçtikten sonra Batu Mağaralarının basamaklarını koruyan maymun sürülerinden kaçarken 272 renkli merdiveni çıkmaya hazır olun. Kalabalığı ve güneşin yakan sıcağından uzak durmak istiyorsanız erken saate gidin.

Batu Caves

Dün neredeyse tüm günümü hostelde bilgisayar başında geçirdim. Gece Farid, Valentine ile birlikte 2 gündür sürmekte olan Chinese Lantern Festivali kutlamalarını ve hava fişek gösterilerini izlemek için dışarı çıktık. Niyetimiz Petronas İkiz Kuleleri‘ne gitmekti ama bastıran yağmurla otelimize geri döndük.

Bugün erken kalkıp dün Farid ve Valentine’nin gittiği benim de görmek istediğim Batu Caves’e gittim. Çok sayıda tur firması olsa da siz kendiniz toplu taşıma ile gidin. Eğer birkaç kişiyseniz Grab uygulamasını kullanarak araçla gidin.

Malta

Kuala Lumpurda 3-4 farklı tren şirketi var ve herbirinin güzergahları farklı. Postane binasının arkasındaki istasyondan Batu Caves’e gitmek için RM1 karşılığında biletimi aldım. Malezya’da İslami kurallara bağlı olarak sadece bazı vagonlar sadece kadınlar için ayrılmış.

Batu Mağaraları

Batu Mağaraları (Batu Caves), Tamil Hinduları için bir hac yeri olan Malezya Yarımadasındaki bir kireçtaşı mağaraları kompleksi. Adını yakınlarda akan Sungai Batu’dan (Batu Nehri) alan mağara tapınağı, Kuala Lumpur’un 13 km kuzeyinde bulunuyor.

Bir dönem yörenin yerli halkı Temuan insanlarına ev sahipliği yapmış mağaranın 400 milyon yıllık olduğu söyleniyor. Amerikalı doğa bilimci William Temple Hornaday’in varlıklarını daha geniş dünyaya açıkladığı 1878 yılına kadar mağaralar, yerel sakinler dışında çok az biliniyordu.

Malezya’daki Tamil Hindu topluluğunun lideri olan K. Thamboosamy Pillay, 1891’de mağaraların içine bir tapınak inşa etmiş. Çok dik ve yüksek kayalıkların içerisindeki doğal mağara tapınağa dönüştürülmüş. Batu Mağaraları, yüksek bir kireçtaşı çıkıntısının içinde yer alıyor.

Batu Mağara Tapınağı, Güney Hindistan’ın eski Tamillerinin baş tanrısı, savaşçı tanrıça Korravai’nin oğlu Murugan’a adanmış. Tamil Hindu festivali Thaipusam, ilk olarak 1892’de mağara tapınağında kutlanmış. Şimdilerde her yıl yüz binlerce hacıyı çeken önemli bir etkinlik haline gelmiş.

Batu Mağaraları, yaklaşık 100 metreyi bulan yüksekliği ile dünyanın en yüksek mağara tapınağı. Tapınağa ulaşmak için 272 basamağı tırmanmanız gerekiyor. Giriş için de herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Hafta sonu olması nedeniyle çok sayıda Hindu hacı ziyarete gelmiş. Tapınağın hemen sol yanında ise Dark Cave olarak adlandırılan içerisinde yarasaların yaşadığı bir mağara var. Giriş ücreti RM35. Mağaranın girişine geldiğinizde ağır koku dikkatinizi çekiyor.

Malezya’nın en büyük heykeli olan 43 metre yüksekliğindeki Lord Murugan Heykeli, Batu Mağarasının önünde yükseliyor. Hinduların en büyük ikinci heykeli. 2006 yılında çelik sütunlar üzerine betondan yapılan heykel altın ile boyalı.

Çok renkli merdivenleri tırmanmaya başlamadan önce, ziyaretçilerin uygun şekilde giyindiğinden emin olmak için kontrol eden biri var. Genel kurallar, dünyadaki diğer tapınaklarda olduğu gibi. Kadınlar için uzun elbiseler veya pantolon isteniyor.

Batu Caves tapınağına girdiğiniz zaman omuzlarınızın kapalı olduğundan emin olun. Erkekler için t-shirt, şort veya pantolon uygun. Kıyafetiniz uygun değilse, 1 USD’den daha düşük bir fiyata bir Malaya peştemâli kiralayabilirsiniz.

Malezya Batu Mağarası
Batu Caves, Malezya

Batu Caves’e girmek için 272 basamağı tırmanmanız gerekecek. İlk ziyaret ettiğim 2011’de merdivenler boyalı değildi. Sonradan rengarenk boyadılar, iyi ettiler.

Gerçekte 272 basamak o kadar fazla değil gibi görünse de dik olduğundan yaşınıza ve fitness seviyenize bağlı olarak biraz yorucu olabilir. Dinlene dinlen çıkın, zaten her çıktığınız basamaktan aşağıya veya yukarıya baktığınızda sizi oyalayacak güzel şeyleri gözlemleme fırsatı verdiğinden sıkılmazsınız.

Malezya’daki Batu Mağaraları’nı evi olarak bellemiş maymun sürüleriyle merdivende karşılaşabilirsiniz. Maymunlar, telefonları, çantaları, şapkaları ve hatta gözlükleri çalma konusunda üne sahip olduklarından eşyalarınıza dikkat edin.

Saldırgan değiller ama mahallenin kedisi de değiller. Onlar vahşi birer hayvan ve çok tehlikeli olabilirler. Dişlerini göstermeye ve tıslamaya başlarlarsa, geri çekilme zamanı gelmiş olduğunu bilin.

Batu Mağaraları Bölümleri

Batu Mağaraları Tapınak Kompleksi, her biri farklı özelliklerde üç farklı bölümden oluşuyor; Temple Cave, Dark Cave ve Art Gallery Cave. Dev ana mağarasına yürümek gerçeküstü bir deneyim. İçeri adım atar atmaz bulunduğunuz yerin önemini hemen hissediyorsunuz.

Temple Cave

Batu Caves Temple
Batu Caves Temple

Temple Cave, 100 metre yüksekliğe kadar ulaşan tavan yüksekliğiyle tapınağın en çok ziyaret edilen bölümü. Tapınak içerisinde çok sayıda irili ufaklı Hindi tapınma yerleri bulunuyor. İyi aydınlatılmış mağara içinde, Hindu efsanelerini anlatan çok sayıda süslemeler ve tasvirler bulunuyor.

Her yıl Ocak ve bazen Şubat ayında düzenlenen Hindu festivali Thaipusam Festivali sırasında Batu Mağarası, ibadet veya festivali görmek için gelen milyonlarca kişiyle dolup taşıyor.

Bu üç günlük festival genellikle Ocak ayı sonlarında veya Şubat ayı başlarında gerçekleşiyor. Hindular, 272 merdivenle ulaşılan mağaraya çıkarak, tanrı Lord Murugan için saygıda bulunurlar.

Thaipusam festivali sırasında yüz binlerce inanan, pişmanlık ve özveri eylemleri olarak, şiş ve büyük kancalarla, yanak ve dil veya derilerini delerek, kefaret ödüyorlar.

Murugan heykelini yıkamak için testilere doldurulmuş sütleri taşımak için yapılan, Kavadi adı verilen ahşaptan yapılmış özel taşıma araçlarıyla buraya geliyorlar. Kavadilerin bazılarının ağırlığı 20 kg’ı geçebiliyor. Kimisi ise testiler omuzlarında taşıyarak mağaraya tırmanıyorlar.

Dark Cave

Dark Cave, Mağara tapınağına çıkan merdivenlerin orta yerinde solda yer alıyor. Batu Caves’de yapılabilen birinci aktivite ana mağara tapınağı Temple Cave’i görmekse, ikincisi de Dark Cave’i görmek. Karanlık Mağara sabah 9.30’a kadar açılmaz.

İçerisinde ilginç kaya formasyonları barındıran Dark Cave için önceden rezervasyon yapmak (35 RM) ve turlarla gelmek şart. Macera sevenler ve öğrenmeye meraklılar bu mağaraya ilgi gösterebilir.

Dünyanın en nadir örümcek türlerinden Trapdoor Spider ve yarasalar bu mağaranın sakinleri arasında. Kasklarla girilen mağarada, el fenerleri eşliğinde rehberler 45 dakika süren mağara turu yaptırıyor. Daha cesur macera severler, birkaç saat süren, dar ve zorlu bir mağara keşif turunu tercih edebilir (80RM).

Cave Villa

Cave Villa
Cave Villa

Sanat Galerisi Mağarası ve Müze Mağarasını içeren Cave Villa, en fazla tablo ve heykele sahip. Zeminde, üzerinde çok sayıda Hindu tanrılarına ait heykelleri olduğu bölüm. Cave Villa güzel, renkli ışıklarla dolu. Canlı Hindu heykelleri ve Hindu folklorundan karakterleri içeriyor. Burada küçük bir de göl bulunuyor.

Malezya Batu Mağaraları sadece bir turistik yer değil, bir kültür ve din yeri olduğunu aklınızda tutmanızda fayda var. Her gün yüzlerce insan saygılarını sunmak ve adak sunmak için Batu Mağaraları’nın basamaklarını tırmanıyor. Yerel halkın adaklarını taşıdığını ve geleneksel kıyafetler giydiğini göreceksiniz. Lütfen saygılı olun ve onların geleneğini bozmayın.

Kuala Lumpur, en yoğun yağışlarını Mart ve Nisan aylarında yaşar. Bu nedenle Mayıs ve Temmuz ayları, şehri ziyaret etmek için en iyi zaman olarak kabul ediliyor.



Batu Caves turu için ulaşım dahil 3 saat ayırmak yeterli. 06.00-21.00 arasında ziyarete açık olan tapınağı ziyaret etmek ise ücretsiz.

🏨 Kuala Lumpur’da hostelde kalmak istiyorsanız The Bed KLCC, hoş manzaralı The Face Suites, hem ultra lüks hem manzaralı istiyorsanız Traders Hotel nefis otel seçenekleri olarak ilginizi çekebilir ✔️

Batu Mağarasına nasıl gidilir

Kuala Lumpur’un 15 km kuzeyinde Gombak bölgesinde yer alıyor ve ulaşımı da gayet kolay. Bu yüzden herhangi bir tur almak gerekmiyor. KL Sentral istasyonu yakınındaki KTM Komuter’den, Port Klang hattıyla, tek yön 2,60 Ringgit karşılığında yarım saate ulaşılabiliyor. Trende, kadın ve erkekler için ayrılmış vagonlara ayrı ayrı binilmesi gerekiyor.,

Mağaralara ulaşmak için Central Market yakınlarındaki otobüs durağından 11/11D’ye binin. Alternatif olarak monorail ile Chow Kit istasyonuna gidip, oradan U6 numaralı otobüs ile mağaraya ulaşılabilirsiniz. Biletler gidiş-dönüş olduğundan kaybetmemeye bakın.

Taksi ile gitmek isteyenler, pazarlık yeteneklerine bağlı olarak 30-50 Ringgit ödeyebilirler. KTM en konforlu ve ucuz ulaşım. Batu Caves çevresinde restoranlar bulunuyor. Hint köri soslu vejetaryen yemekleri sevenler için iyi tercih olabilirler.

Batu Caves, Hindistan dışında dünyanın en büyük ve en popüler Hindu tapınaklarından biri. Bu etkileyici ve özgün tapınak kompleksi şehir merkezinden uzakta olabilir ama Kuala Lumpur’dayken Batu Mağaralarını ziyaret etmezseniz gerçekten çok şey kaçırmış olursunuz.

Day 405, ML:05, Melaka, Malezya. 13 Eylül 2011, Salı

21 Yorumlar

  1. Malezya’ya 2012’de ve 2103’te iki kez gittim. 2013 Şubat’ın ilk günlerinde Batu Caves’ta gerçekleşen Hinduların kutsal törenleri izledim. Görülmesi gereken bir yer. Evet, o gün oldukça pisti. Ancak, kalabalığın yoğunluğuna bağlamıştım. Öte yandan, Kuala Lumpur, hele Putra Jaya oldukça temiz idi. Çok beğendim, fırsat olduğunda yine giderim.

    • Uzak doğunun en kötü yerlerinden. İki binadan başka bir şeyleri yok. Eğlence dersen ne Tayland ne de China tutar. Boşuna zaman harcamayın. Tekrar giderim diyenler yüzünden boşa giden paralar ve zaman.

  2. Merhaba ben bu sene öğrenci değişim programıyla Malezya teknik üniversitesini kazandım üniversite Malakka’da acaba gitmeli miyim ne önerirsiniz asıl amacım İngilizcemi geliştirmek orada böyle bir ortam var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  3. Gecen ay ordaydim, çöp doluydu ve bakimsizdi. Müslüman ülkelerde görmeye alisik oldugumuz seyler diyip, buyulenmeden ayrildim. Malezyadaysaniz gidin gorun ama genel olarak degmez.

    • Çöpler çok fazla ziyaretçi almasında, temizlenir sonuçta. Benzersiz atmosferinden eksiltmez bence. 2 defa gittim yine de giderim.

    • 2017 yılında ordaydım ve gayet temiz bir ortamdı, eğer mağaraya doğru çıkan uzun merdiveni kastediyorsanız, oranın pis olması çok normal 🙂 Çünkü yüzlerce kişinin ellerindeki yiyeceği maymuna uzatırsa , maymunun çöpü kovaya atmasını beklemeyiniz lütfen. Yaklaşık 5000 turistin ziyaret ettiğini düşünürsek merdivenlerin kirlenmesi normal bence haksızlık yapmayalım. Ve düzinelerce sevimli ve zararsız maymunun bulunduğu sürece temizlik ne kadar organize ve profesyonel olursa olsun yine eksiklikler oluşacaktır.

      Yalnız o bölgede trafik sıkıntısı yoğun , İstanbul’un birebir aynısı değil ama o havayı yaşatabilir , Çevre temizliği gayet temizdi , hanımefendi kanımca mağaraya kadar uzanan merdivenleri kastetti sanırım , eğer öyle ise bir yerde katıldığım tarafı sadece merdivenlere insanların maymunlara vermek istediği gıdalardır demek isterim . Birisi çiğdem veriyor , diğeri hindistan cevizi verir ,diğeri de herhangi başka bir gıda .. Ancak giriş bölümünden başlayarak tüm çevre personeller tarafından düzenli olarak temizliği düzenli olarak yapılıyor.
      Muhteşem bir ambians olduğunu söyleyebilirim. Gidecek olan kişilerin tasarıları pigmalyon etkisini sık sık yaşamamışsa tavsiye ederim . İçeriye sigara ile girmeyin aksi halde hindunun birisinden azar işitirseniz Şafak Sezer’in repliğini eyleme geçirebilirsiniz 🙂

  4. Güzel yazılarınız için teşekkürler. Melacca ile ilgili Müzelerinden söz edilmeli, yüzyıllar öncesinden hazırlanmış “açık” ta olsa bir kanalizasyon sisteminden bahsedilmeli diye düşünüyorum. Bunu akıcı yazı üslubunuzla daha güzel yazabilirsiniz diye düşünüyorum. Fethiye’den selamlar, saygılar.

    • Bu UNESCO Dünya Mirası Listesindeki bölge hakkında yazacak ve söyleyecek çok şey var aslında, haklısınız. Etkileyici bir yer, daha fazla kalmak isterdim ama yol arkadaşımın fazla zamanı olmadığından çok kısa süre kaldım. Laos’tan Fethiye’ye selamlar.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz