Ankara, Türkiye‘nin başkenti ve en kalabalık nüfusa sahip ikinci şehri. Coğrafi olarak Türkiye’nin merkezinde yer alan Ankara’nın büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alıyor. Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı’na dek uzanan Ankara, üzerinde Hitit, Frig, Lidya, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşadığı kadim bir coğrafya.
Başkent ilan edildikten sonra hızlı bir değişim ve büyüme sürecine giren Ankara, kısa bir süre içerisinde Türkiye’de bürokrasinin kalbinin attığı, Cumhuriyet’in en önemli sembol yapılarına ev sahipliği yapan kentine dönüştü. Gezilecek görülecek tarihi ve kültürel yapılarının yanı sıra Ankara kent merkezinin çevresinde çok sayıda doğal güzelliğe de sahip.

Türkiye’nin başkenti ve ikinci en büyük şehri Ankara, Batı Karadeniz Bölgesi’nde kalan kuzey kesimleri hariç, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehir ile çevrili kentimiz. Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı’na dek uzanan Ankara, bir Kelt topluluğu olan Tektosagların, Anadolu’nun kadim uygarlıklarından Frigya’nın da başkentliğini yapmış, önemli bir Anadolu toprağı.
Başkent ilan edildikten sonra hızlı bir değişim ve büyüme sürecine giren Ankara, kısa bir süre içerisinde Türkiye’de bürokrasinin kalbinin attığı, Cumhuriyet’in en önemli sembol yapılarına ev sahipliği yapan kentine dönüştü. Yüzölçümü olarak ülkemizin üçüncü en büyük şehri olan Ankara, Yıldırım Bayezid’in Timurlenk’e yenik düştüğü Ankara Muharebesi ile Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olan Sakarya Muharebesi’ne kadar Anadolu’nun sayısız önemli tarihi olaylarına ev sahipliği yaptı.
Ankara, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentine uzana tarihi süreçte yaşadığı tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik ve siyasi gelişimle ülkemizin yakın tarihine de ayna tutuyor. Kurtuluş Savaşı sırasında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından başkent seçilen ve bu sıfatıyla Cumhuriyet tarihinin en anıtsal ögelerini barındıran Ankara, bürokrasi ve siyasetin de en hareketli şehri. Bu özelliği ile sosyal yapısı oldukça çeşitlilik gösteren, Türkiye’nin en önemli üniversitelerine ve eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan kentte hatırı sayılır ölçüde öğrenci nüfus bulunuyor.
Konumu itibarıyla tarih boyunca ticaret merkezi olan Ankara, gelişmiş endüstrisiyle İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci sanayi merkezi ve aynı zamanda da Türkiye gayrisafi millî hasılasının yüzde 9’una sahip. Ankara, bir yandan da rekabetçilik endeksini oluşturan alt endeksler arasında olan insani, yaratıcı ve sosyal sermaye endekslerinde ilk sırada yer alıyor.
Ankara Gezi Rehberi
Bronz Çağı’ndaki Hatti uygarlığına uzanan tarihi geçmişinde Galatlar tarafından Ankyra (Ancyra) olarak adlandırılan şehrin ismi zaman içerisinde Angora, Engürü ve Ankara olarak değişime uğramış. Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Lidya, Makedon, Galat, Roma ve Selçuklu hâkimiyetinde kalan, 1354’te Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılan Ankara, 27 Aralık 1919’da kentte büyük bir coşkuyla karşılanan Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atıldı.
23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükumetinin idare merkezi ilan edilen Ankara, 13 Ekim 1923’te ise Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti ilan edildi. Başkent olduktan sonra hızlı bir sosyal, ekonomik, siyasal, askeri ve kültürel gelişime sahne olan Ankara, bugün, tüm sektörler itibarıyla kalkınmış, Türkiye’nin 2. metropolü haline geldi. Günümüzde Ankara’nın 18’i merkez olmak üzere 25 ilçesi bulunuyor.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Gazi Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi başta olmak üzere 20 üniversiteye ev sahipliği yapan Ankara’da 53 müze bulunuyor.
Ankara Gezilecek Yerler 📌
Kızılay, Ankara’nın kalbi. Ankara’da her yolun çıktığı Kızılay, işyerlerinin, restoran, kafe ve barların, sinema-tiyatro, alışveriş merkezi, sanat ve kültür merkezleri ile Ankara’nın merkezi. Kafe ve barların, çiçekçi ve balıkçıların yoğunlukta olduğu Sakarya Caddesi, Ankara’nın simgelerinden Gökdelen ve Güvenpark ile bir diğer yaya bölgesi olan İzmir Caddesi ile Kızılay, halen Ankara’nın gözbebeği.
Ankara’nın en eski semtlerinden olan Bahçelievler, yakınlarındaki üniversitelerle birlikte, özellikle üniversite gençliğine hitap eden nispeten uygun fiyatlı kafe, bar ve pub’ları barındırıyor. Gaziosmanpaşa (GOP), Çankaya ilçesine bağlı oldukça köklü ve lüks bir semt. Ankara’nın gece hayatı ile lüks mağaza ve restoranların bulunduğu, üst gelir grubuna dahil Ankaralıların tercihi.
Çayyolu ise Ankara’nın en lüks bölgelerinden biri. Daha çok rezidans, lüks konut ve villaların bulunduğu Çayyolu bölgesinin en popüler adresi olan Park Caddesi ise restoranların, gece hayatının ve pahalı alışveriş mağazalarının bulunduğu caddesi. Anafartalar Caddesi, Denizciler Caddesi ve Hacettepe’nin çevrelediği bölgede yer alan Yahudi Mahallesi, günümüzde terk edilmiş bir görüntüye sahip olsa da yılda bir kez ibadet için açılan sinagoguyla kentin hoşgörü iklimini yansıtıyor.
Yahudi Mahallesi’nin yanı başında yer alan, Ankara’da ayakta kalan tek Bizans eseri olan St. Klemens Kilisesi’nin kalıntıları, Ayasofya‘nın küçük bir modeli olarak kabul ediliyor. Kilise, 4-5. yüzyıla uzanan tarihi geçmişi ile Ayasofya’dan daha eski bir yapı.
- Ankara Gezi Rehberi
-
Ankara Gezilecek Yerler 📌
- 1. Anıtkabir
- 2. Ankara Eski Şehir Merkezi
- 3. Hamamönü
- 4. Roma Hamamı
- 5. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
- 6. Ankara Etnografya Müzesi
- 7. Kurtuluş Savaşı Müzesi I. TBMM Binası
- 8. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)
- 9. Ulucanlar Cezaevi Müzesi
- 10. Kocatepe Camii
- 11. Devlet Resim ve Heykel Müzesi
- 12. Ankara Garı
- 13. Botanik Parkı ve Atakule
- 14. Altınköy Açık Hava Müzesi
- 15. Parklar
- 16. Gordion Müzesi
- 17. Beypazarı
- 18. Eymir Gölü
- 19. Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı
- 20. Mogan Gölü
- 21. Atatürk Orman Çiftliği
- 22. Ayaş
- Ankara yeme ve içme
- Ankara konaklama
- Ankara alışveriş
- Ankara eğlence hayatı
- Ankara nerede
- Ankara’ya ne zaman gidilir
- Ankara’ya nasıl gidilir
1. Anıtkabir

Ankara demek Anıtkabir demek. Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı’nın, inkılapların önderi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün, Anıttepe’de bulunan anıt mezarı. Anıtkabir Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı olmasının yanı sıra, müzeleri, parkları, tören alanı, kuleleri ve Aslanlı Yolu ile çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin vücut bulduğu yegâne alan.
1944-1953 yılları arasında inşa edilen, 2. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en önemli örneği sayılan anıt mezar, Atatürk’ün Yurtta Sulh, Cihanda Sulh özdeyişinden ilham alınarak oluşturulan Barış Parkı ve yapı kompleksinin en önemli bölümlerini barındıran Anıt Blok’u olmak üzere 2 bölümden oluşuyor. Hürriyet Kulesi ve İstiklal Kulesinin başlangıç noktasını oluşturduğu Anıt Blok’ta Aslanlı Yoldan geçerek ulaşacağınız Tören Meydanı, Kurtuluş Dönemini anlatan kulelerle çevrelenmiş.
Meydandaki 42 basamaklı merdiveni çıkarak giriş yapabileceğiniz Mozole ise Şeref Holü, Mezar Odası gibi yapının esas bölümlerini barındırıyor. Anıtkabir Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesinin bulunduğu yapı kompleksini gezerken, Cemal Gürsel’in Kabri ile İsmet İnönü’nün Kabrini de görebilirsiniz.
Anıtkabir, haftanın her günü 09.00-17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. 10 Kasım, 29 Ekim, 23 Nisan gibi milli bayram ve anma günlerinde ziyaret saatleri değişiyor. Anıtkabir’e giriş ücreti alınmıyor.
2. Ankara Eski Şehir Merkezi

Ankara Eski Şehir Merkezi, Ankara’nın kentleşmeye başladığı yıllardan bu yana şehrin en hareketli bölgesi. Ankara Kalesi, Samanpazarı, Hamamönü ve Ulus Meydanının bulunduğu bölgeyi kapsaya eski şehir merkezi yıllar içerisinde değişmiş olsa da halen eski atmosferini koruyor. Bölgede gezilip görülecek tarihi, arkeolojik ve otantik bölgeler ile müzeler yer alıyor.
Ankara’nın simge yapılarından olan Ankara Kalesi surları içerisinde Tarihi Ankara Evlerini görebilir, buralardaki hediyelik eşya dükkanlarından otantik el yapımı ürünler satın alabilirsiniz. Ankara Kalesinin içi aynı zamanda Ankara’nın en otantik restoran ve kafelerini de barındıran, zaman zaman çeşitli etkinliklere ve festivallere de ev sahipliği yapan çok özel bir bölge. Kale Mahallesi’nde ayrıca Ankara Rahmi M. Koç Müzesi yer alıyor.
Ankara Anıtı (Monumentum Ancyranum/Res Gestae Divi Augusti) olarak da bilinen ve Ulus’ta, Hacı Bayram Camii ile birbirlerine yaslanmış vaziyette ayakta duran Augustus ve Roma Tapınağı, Ankara’da günümüze ulaşan ilk Roma eseri. MÖ 25-20 arasında yapılan 1972’den bu yana 1. derece kültür varlığı olarak tescillen Agustus Tapınağı, Roma İmparatoru Augustus adına bir bağlılık nişanesi olarak yaptırılmış bir yapı.
3. Hamamönü


Hamamönü, Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve yapılan restorasyon çalışmaları ile gerçek bir açık hava müzesi halini alan, Ankara’nın en zarif bölgesi. Tarihi Ankara Evlerinin birer sanat atölyesi, galeri, müze, kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanlarına dönüştürüldüğü bölgede Mehmet Akif Ersoy’un ikamet edip İstiklal Marşı’nı yazdığı evi de yer alıyor.
Samanpazarı, Ankara’nın en eski ticaret ve alışveriş merkezi. Şehrin en hareketli ticari faaliyetlerini görebileceğiniz bu bölge, Anadolu kasabasının yerel atmosferini yaşatıyor. Hamamönü’nde Çengelhan, Çukurhan, Pilavoğlu Hanı ile kumaşçıların ve yöresel kıyafetlerin bulunduğu Çıkrıkçılar Yokuşu yer alıyor. 13. yüzyıl Selçuklu eseri olan Arslanhane Camii (Ahi Şerafettin Camii) ise bölgenin en önemli adresleri.
4. Roma Hamamı

Ulus’ta yer alan Roma Hamamı, III. Yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılmış. Bugün Roma Hamamı olarak adlandırılan bu platformun bir höyük olduğu, en üstte Roma Çağı (Kısmen Bizans ve Selçuk katları), onun altında Frig Devri yerleşmesinin kalıntıları tespit edilmiş.
80×130 metre boyutunda, taş ve tuğladan yapılan hamam, sütunlu bir revak kalıntısının çevrelediği geniş bir alana yayılıyor. 🕘 Roma Hamamı ziyaret saatleri 08.30-17.30. Roma Hamamı, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐Roma Hamamı giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.
5. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

1997’de Avrupa’da yılın müzesi seçilen ve dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın olduğu kadar Türkiye’nin de en önemli müzesi. 1938 yılında çalışmalarına başlanan müze 1968 yılından bu yana ziyarete açık. Müzede Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait eserler sergileniyor.
Ayrıca Karain Mağarası, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve çeşitli dönemlere ait örnekler, Osmanlı Dönemi mekânlarında kronolojik bir sırayla sergileniyor. Dünyanın sayılı müzeleri arasında gösterilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi mutlaka Ankara gezilecek yerler listenizde olmalı!
🕘 Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. 🔐 Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Anadolu Medeniyetleri Müzesi giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.
6. Ankara Etnografya Müzesi

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde kurulan ilk müzelerinden biri olan Ankara Etnografya Müzesi’nde, Türk sanatının Selçuklu devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergileniyor. Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş eşyalar, yerel halk giysileri, bohçalar, el işi süs eşyaları, takunya örnekleri, oyalar, halı ve kilimler gibi Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler müze koleksiyonunda yer alıyor.
Etnografya Müzesi bünyesinde kütüphane de görülmeye değer. Etnografya Müzesi’nin kurulduğu Namazgah Tepesinin adı ise Kurtuluş Savaşı döneminde askerlerin toplu olarak namaz kılmasından geliyor. Ankara gezilecek yerler listenizde olmalı.
🕘 Ankara Etnografya Müzesi 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. 🔐Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Ankara Etnografya Müzesi giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.
7. Kurtuluş Savaşı Müzesi I. TBMM Binası

Ulus Meydanında bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası, 1920-1924 tarihleri arasında I. TBMM olarak hizmet vermiş ulusal mimarlık dönemi yapılarından. Daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdüren yapı, 1961’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi, 1981’de de Kurtuluş Savaşı Müzesi adıyla ziyarete açılmış.
Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanununun müsveddeleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar bulunuyor.
🕘 Kurtuluş Savaşı Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. 🔐Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Kurtuluş Savaşı Müzesi giriş ücreti 15TL. Müze Kart geçerli.
8. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

Ulus’taki Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan Ankara Cumhuriyet Müzesi binası, 1923’te Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak inşa edilmiş ve 1924’te I. TBMM binası yeterli gelmeyince bu binanın işlevi değiştirilerek Meclis binası olarak düzenlenmiş. 1960’ dek II. TBMM binası olarak kullanılan yapı, 1981’den bu yana Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor.
Müzede, Türkiye’nin ilk üç cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları, mecliste kullanılan çeşitli kırtasiye araçları, meclis görüşme tutanakları, milletvekili yoklama defterlerinden birer örnek ile Atatürk ilkeleri ve inkılâplarına ilişkin eserler sergileniyor.
🕘 Cumhuriyet Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–18.00 saatlerinde ziyarete açık. 🔐Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Cumhuriyet Müzesi giriş ücreti 15TL. Müze Kart geçerli.
9. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ulucanlar Cezaevi, 1925’ten 2006’ya dek düşünce suçlularının ve siyasi suçluların cezai hükümlerini geçirdikleri, Türkiye’nin acı tarihlerinin yaşadığı cezaevi oldu. Müzede, 81 yıl boyunca düşünceleri yüzünden hapse girmiş gazeteci, yazar, şair, siyasetçi gibi kişilerin ayrıntılı bilgileri, ailelerinden temin edilmiş özel eşyaları ve cezaevinde iken çekilmiş fotoğrafların sergilendiği avlular bulunuyor.
🕘 Ulucanlar Cezaevi Müzesi, pazartesi hariç, hafta içi 10.00–16.00, hafta sonu 10.00–17.00 saatleri arasında ziyarete açık. 🔐Ulucanlar Cezaevi Müzesi giriş ücreti 10TL, öğrenci 5TL. Müze Kart geçerli değil.
10. Kocatepe Camii
Ankara’nın protokol camisi olarak 1987’de hizmete açılan Kocatepe Camii, adını bulunduğu semtten alıyor. 4 bin 500 m²’lik bir alan üzerinde inşa edilen caminin alt katında konferans salonu, kütüphane, otopark ve idari birimler, üst katında ise ibadethane bulunuyor. Cami, bürokraside ve devlet kademelerinde görev almış önemli isimlerin cenaze törenlerine ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.
11. Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1927’de Neo-Klasik üslupta yapılmış binasında hizmet veriyor. Türk resim sanatı eserlerini oluşturan koleksiyonların sergilendiği müzede, her yıl ulusal ve uluslararası sergilerin düzenlendiği üç güzel sanatlar galerisi, resim heykel ve seramik atölyeleri ile bir de restorasyon atölyesi bulunuyor. 6 salonda teşhir edilen eserlerin yanı sıra müzede, kütüphane, Şark salonu ve tiyatro-konser salonu yer alıyor.
🕘 Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. 🔐Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi giriş ücreti alınmıyor. Ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
12. Ankara Garı
Mimar Şekip Akalın tarafından 1937’de inşa edilen Ankara Garı, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli mimari yapılarından biri. Gar içerisinde Atatürk’ün yurt gezilerini yaptığı özel vagonu da sergileniyor. Gar, günümüzde Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul güzergâhlarında hizmet veren yüksek hızlı tren hatlarının başlangıç ve bitiş noktası olması nedeniyle Ankara ulaşımında çok önemli bir yere sahip.
13. Botanik Parkı ve Atakule

Kent merkezinde Çankaya Caddesi ile Cinnah Caddesi arasında 1970’te kurulan Botanik Parkı, ortasındaki büyük havuzu, çocuk bahçesi ve çiçek serasıyla, hemen yanındaki Atakule’yi selamlayan, kentin en eski ve en güzel parklarından biri. Herhangi bir zaman sınırı ya da giriş ücretinin olmadığı park, Ankaralıların nefes alıp soluklanmak için tercih ettiği yeşil alanlardan.
Ülkemizin ilk döner restoranın yer aldığı Atakule, 127 metrelik yüksekliği ile Ankara’nın en uzun yapılarından biri. Üzerinde yer alan seyir terasından Ankara’nın dört bir yanını 360 derecelik bir açıdan görme imkânı sunan Atakule’nin içerisinde bir alışveriş merkezi bulunuyor. Atakule Alışveriş Merkezi haftanın 7 günü 10.00-22.00 saatlerinde ziyarete açık. Atakule’nin kule bölümü ise yenileme çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı.
14. Altınköy Açık Hava Müzesi
Altınköy Açık Hava Müzesi, 1930-40’lı yıllardaki Anadolu köy hayatını yansıtan bir görünümde. Altındağ’da yer alan açık hava müzesi, bölgedeki gecekondular yıkılarak açılan 500 dönümlük araziye inşa edilmiş. Geniş bir alanda yer alan müzede Anadolu köy hayatını yansıtan evler, bahçeler ve etnografik ögeler yerleştirilmiş.
Cami, çamaşırhane, okul, bakkal, ev, su değirmeni, asma köprü, köy kahvesi gibi yapılarla birlikte kuzu, koyun, inek, öküz, eşek köpek, geyik, ceylan, tavuk ve horoz gibi hayvanlar da müzenin parçası.
15. Parklar

İç Anadolu’nun bozkırına aykırı, yeşil tonlarının hâkim olduğu Ankara’da, kentin silueti ile özdeşleşmiş, siyasi konumundan dolayı Türkiye’nin de ismini bildiği çok güzel parklar bulunuyor.
Güvenpark, Ankara’da kutlamalardan protestolara dek pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan, Ankara’nın simge parklarından biri. Cumhuriyet yönetiminin kamu yapılarını konutlarını ve çevresini planlayan Avusturyalı mimar C. Holzmeister tarafından tasarlanan Güvenpark, içerisindeki Güvenpark Anıtı (Güvenlik Anıtı/Emniyet Abidesi) ile Cumhuriyet dönemini yaşatıyor.
Mamak taşı kullanılarak yapılan anıt, Türk ulusunun polis ve jandarmaya olan güvenini, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda ve İnkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller ile insan zekasını, çiftçinin tarım çalışmalarını betimleyen kabartmalardan oluşuyor. Anıtın kaidesinde Atatürk’ün ‘Türk, Öğün, Çalış, Güven’ sözü yazıyor.
1983’te kurulan ve Ankara’nın göbeğinde, Çankaya’da yer alan Seğmenler Parkı, Ankaralıların en sevdiği, içerisinde havuzu, çocuk bahçesi ve amfi tiyatrosu bulunan, yemyeşil bir kent parkı. Burada günün her saati bisikletle gezen, spor yapan Ankaralıları görmek mümkün.
Kavaklıdere’de Tunalı Hilmi Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Polonya Caddesi’nin arasında yer alan Kuğulu Park, havuzunda, kuğular, kazlar ve ördeklerin yaşadığı, Ankara’nın simgesi. Ankara’nın en popüler parkı olan Kuğulu Park’ta yıl boyu pek çok etkinlik düzenleniyor.
Kent merkezindeki Ulus semtinde yer alan ve 1943’te Cumhuriyetin ilk parklarından biri olarak açılan Gençlik Parkı, bir dönem Ankara’nın en popüler eğlence merkeziydi. 1957’de TCDD tarafından parkı dolaşan iki minyatür treni faaliyete geçen, daha sonra içerisinde nikah salonu kurulan ve lunaparkıyla tüm Ankaralıları ağırlayan Gençlik Parkı 2009’da yenilenerek eski parlak günlerine kavuştu.
16. Gordion Müzesi

Ankara Polatlı’daki Yassıhöyük Köyü yakınlarında 1963’te kurulan Gordion Müzesi’nde, Eski Tunç, Hitit, ithal Yunan seramikleri, Helenistik ve Roma dönemi eserleri koleksiyonları yer alıyor. Müzede ayrıca Gordion’da ele geçirilen mühür ve sikke koleksiyonları, Kayabaşı Köyü temel kazısında ortaya çıkarılan Roma dönemine ait mozaik ile bir Galat mezarı da müze bahçesinde sergileniyor.
🕘 Gordion Müzesi, 1 Nisan–31 Ekim tarihlerinde 08.30–19.00; 1 Kasım–31 Mart tarihlerinde 08.30–17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. 🔐Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. Gordion Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.
17. Beypazarı

Beypazarı, Ankara’nın 98 km kuzeybatısında yer alan, diğer yandan da barındırdığı müzeleri ve yaşayan yerel hayatını koruyan düzenlemesiyle, Ankara’nın en turistik ilçesi olan Beypazarı, tarihi bir Anadolu kasabasına dair otantik bir deneyim sunuyor
Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Türk Hamam Müzesi, Türk hamam ve temizlik kültürünü belgeleme, koruma ve geleceğe aktarma düşüncesiyle kurulmuş, bir kasaba hamamı olarak 16. yüzyılda inşa edilen Rüstem Paşa Hamamı’nda hizmet veriyor.
Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından bağışlanan 150 yıllık konakta, 1997’den beri hizmet veren Beypazarı Tarih ve Kültür Evi Müzesi’nde, Beypazarı ve yöresinin kültür ve tarihini yansıtan eserlerle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan çeşitli tarihi eserler sergileniyor.
2007’de kurulan Beypazarı Yaşayan Müze, geç dönem Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan tipik bir Türk evinde hizmet veriyor. Halk biliminin çalışma alanı olan açık hava müzelerinin ilk örneği olan Beypazarı Yaşayan Müze’de, Orta Asya’dan günümüze dek gelen ve somut olamayan kültür varlıklarına ait doneler bulunuyor.
18. Eymir Gölü

Herhangi bir denize sahip olmayan Ankara’da Ankaralıların imdadına kenti sarıp sarmalayan göl ve göletler yetişiyor. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne ait olan ve adı ODTÜ ile özdeşleşen Eymir Gölü, kendine has fauna ve florasıyla büyük bir doğal güzellik barındırırken, kış aylarında donduğu zamanlarda da Ankaralılar için hoş bir manzara sunuyor.
19. Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı
Kızılcahamam Soğuksu Millî Parkı, Ankara kent merkezinden 80 km uzaklıktaki Kızılcahamam ilçe sınırları içeresinde, 1959’den bu yana milli park unvanına sahip. Muazzam bir çam ormanı olan Soğuksu, Ankara’nın Karadeniz bölgesine uzanan kolu gibi. Özellikle Ankara’da faaliyet gösteren izci gruplarının tercih ettiği bir kamp alanı olan milli park içerisinde zengin bir flora, boz ayı, altın çakal, yaban domuzu gibi yaban hayvanları ile 35’in üzerinde kuş cinsi yer alıyor.
🕘 Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı ziyaret saatleri 08.00-22.00. 🔐 Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı giriş ücreti 9TL, indirimli 4,5TL, bisiklet 9TL, motosiklet 13TL, otomobil 27TL.
20. Mogan Gölü

Ankara’ya 21 km mesafede yer alan Gölbaşı ilçe sınırları içeresinde bulunan Mogan Gölü doğa parkı alanı içerisinde piknik alanları, koşu ve yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, futbol ve basketbol sahaları ile 3 tenis kortu, binicilik ve spor merkezi, deniz feneri, kayıkhane ve restoranlar yer alıyor.
21. Atatürk Orman Çiftliği
Atatürk Orman Çiftliği, 1925’te Atatürk’e hediye edilmiş olan bir arazinin üzerine, kendisinin talimatı üzerine Türk tarımına da öncülük etmek için kurulmuş bir çiftlik. 1937’de ise Atatürk tarafından hazineye bağışlanan Atatürk Orman Çiftliği’nde, ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, Atatürk’ün Selanik’teki evinin bir benzeri olan Atatürk Evi Müzesi ve tarihi Karadeniz Havuzu bulunuyor.
1922’de 1. Derece sit alanı olarak tescil edilen AOÇ, Atatürk’ün mirası ve Ankara’nın en büyük yeşil alanı olarak Cumhuriyet eserleri arasında önemli bir yere sahip.
22. Ayaş

Tarihi ipek Yolu üzerinde bulunan ve tarih boyunca önemini koruyan Ayaş, dutu, domatesi, Ankara’ya ismini veren Ankara Keçisinin (Tiftik Keçisi) ana yurdu ve yetiştirildiği bölge olmasıyla ünlü. Ayaş’ın en önemli özelliklerinden biri de konumunda dolayı, termal yer altı kaynak sularına sahip oluşu.
Milyonlarca yıl önce dağların yükselmesi sırasında, arazinin yer altına doğru çatlaması sonucu pek çok termal su kaynağının yer aldığı Ayaş’taki hamam ve kaplıcaların kullanımı Selçuklu dönemine dek uzanıyor. Günümüzde de ilçede, özellikle fizik tedavi için yoğun olarak kullanılan Ayaş kaplıcaları ve onlarca turistik tesis bulunuyor.
Bu özelliklerinin dışında pek çok gezilecek tarihi yapının yer aldığı Ayaş’ta en önemli kültürel etkinlik ise her yıl bahar aylarında düzenlenen Dut Festivali.
Ankara yeme ve içme
Her zevke hitap eden restoranları ve lokal lezzetleri ile Ankara, kültürel yapısını yemeklerinde de yansıtıyor. Geniş bir çorba, et yemeği, tatlı ve börek menüsüne sahip olan Ankara’nın en ünlü yemeği Ankara Tava. Et yemekleri arasında homaça, alabortme, çalla, çoban kavurma, ilişkik, kapama, orman kebabı, patlıcanlı et, sızgıç ve siyer başta geliyor.
Çorbalardan, aş çorbası, tutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası ve toyga çorbası en çok bilinen çorbalardan. Yemekler arasında çarçıran, bici aşı, çılbır, çırpma, göçe, keşkek yemeği, köremez, mıhlama, omaç, papara, saz, tatmak tiridi, topaç.
Bulgur pilavı, oğmaç aşı ve pıt pıt pilavı ile kadınbudu köfte, mucirim köftesi, yumurtalı köfte, tohma, tiridi köfte en çok tüketilen lezzetler arasında. Efelek dolması, mantı ve yaprak sarması, hamur işlerinden bazlama, cızlama, gözleme, nevizme, su böreği, bohça böreği, tandır boreği ve yalkı başta geliyor. Tatlıların en ünlüleri ise kaygana, baklava, höşmerim, kabak tatlısı ve fıslak sevilerek tüketiliyor.
Ankara’da, kahvaltı için tercih edebileceğiniz mekânlar, Yıldız Liva Time, Funda Cafe&Patisserie, Mutfak Brasserie, Turta Home Cafe ve Papazın Bağı oldukça şık ve çeşit açısından memnun kalacağınız adresler. Öğle ve akşam yemekleri için ise Boğaziçi Lokantası, Big Chefs, AOÇ Merkez Lokantası, Café Des Cafés, Sadık Usta, Tavacı Recep Usta, Deli Yengeç, Trilye’yi tercih edebilirsiniz.
Ayrıca Kalbur, Divan Çengel Han, Patile Cafe Restaurant, Günaydın Kasap&Steak House, Ege Restoran, Masala Café, Komşu Restoran, Mezzaluna ve Tarihi Mutfak Lokantası da aklınzda bulunsun.
Ankara konaklama
Ankara, tüm büyük şehirler gibi pek çok konaklama seçeneği barındırıyor. Başkent olması nedeniyle dünyanın her yerinden bürokrat, diplomat ve hatta devlet başkanlarını ağırlayan şehirde birçok lüks otel mevcutsa da orta ve düşük fiyatlı oteller ile öğrenciler için pansiyon ve hostel tipi seçenekler de mevcut.
Söğütözü’nde yer alan JW Mariott Hotel, Ankara Kalesi’nin tam karşısında yer alan Divan Çukurhan, Çankaya’da bulunan Swissotel Ankara, Kavaklıdere’de Ankara HiltonSA ve Akköprü’de yer alan Crowne Plaza gibi pek çok seçenekten birini tercih edebilirsiniz.
Ankara alışveriş
Ankara’da yöresel alışverişin adresi Ulus civarındaki Samanpazarı ve Çıkrıkçılar Yokuşu. Burada dokuma, çanak, çömlek, hasır, kente özgü el sanatları ile Bakırcılar Çarşısı’nda antika, mücevher ve çeşitli hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Beypazarı ise gümüşçülüğün kalbi. İlçede bulunan Gümüşçüler Çarşısı’nda el yapımı özgün tasarım çok güzel takı ve gümüş objeler alabilirsiniz.
Kent merkezinde ise Karanfil Pasajı ve Karanfil Sokak, uzun yıllardır pasaj ve dükkanları ile, tekstilden bijuteriye, çantadan kitaba dek pek çok ürünle hizmet veriyor. Kitapçıların ve ikinci el kitapçıların bulunduğu Yüksel Caddesi ve Olgunlar Sokak ile İzmir Caddesi’ndeki pasajlarda kumaşçılar ve aksesuarcılar bulunuyor.
Gaziosmanpaşa, Çankaya, Kavaklıdere, Çayyolu’nda uluslararası markaların butik ve mağazalarını bulmak mümkün. Bunların dışında Ankara’da aradığınız her şeyi bulabileceğiniz sayısız alışveriş merkezinin sizi beklediğini unutmayın. Ankamall, Next Level, Armada, Karum ve Atakule gibi Ankara’da pek çok alışveriş merkezi bulunuyor.

Ankara eğlence hayatı
Kavaklıdere’de yer alan ve adını Cumhuriyet’in ilk yıllarında ilerici görüşleriyle ön plana çıkan milletvekilinden alan Tunalı Hilmi Caddesi, Ankara’da sosyal hayatın merkezi. Mağazaların, butiklerin ve kafelerin karşılıklı sıralandığı caddenin barlarıyla ünlü, gençlerin yoğun olarak bulunduğu Bestekar Sokak ve Tunus Caddesi ise hafta sonu tüm mekânların dolup taştığı, Ankara’nın en yoğun eğlence merkezi.
Caddenin üst bölümünde, Polonya Büyükelçiliği’nin bahçesi ile Sevda ve Cenap And Evi’nin arasında Kuğulu Park yer alıyor. Kuğulu Park’ın hemen yanı başındaki Kıtır ise ahşap locaları, polyester vitray lambalarıyla klasik olmuş efsanevi Ankara pub’ı.
Oldukça gelişmiş kültürel ve sanatsal yönü olan Ankara’da, Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi, Başbakanlık Senfoni Orkestrası, Devlet Resim ve Heykel Müzesi yer alıyor. Öte yandan sayısız galeri, özel tiyatro, kültür ve sanat merkezi, müzik etkinliği kentin kültürel, sanatsal ve eğlence yaşamına renk katıyor.
Ankara Uluslararası Film Festivali, Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, Ankara Uluslararası Sanat Festivali, Ankara Uluslararası Karikatür Festivali, Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Asya-Avrupa Sanat Sergisi kentin en önemli kültürel ve eğlence aktiviteleri arasında yer alıyor.
Ankara’da gününüzü tarihi eserlere, park ve müzelere ayırıp, gece eğlenmek ya da sakin bir müzik eşliğinde bir şeyler içmek isterseniz de birçok alternatif mekân bulunuyor. Türkçe rock ve pop müziğin alternatif seslerini sahnesine taşıyan Jolly Joker, Ankara’nın konserler mekânı olan IF Performance Hall, İstanbullu kahvenin Ankara şubesi olan ve Tepe Prime’da bulunan Hayal Kahvesi bunlardan yalnızca birkaçı. Ankara’nın canlı alternatif müzik dinlenebilecek mekânlarından olan Passage Pub ile Nefes Bar ise adı Ankara ile özdeş mekânlar arasında.
Ankara nerede
Türkiye’nin merkezinde, İç Anadolu Bölgesinde yer alan Ankara, Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Aksaray, Konya ve Eskişehir ile komşu.
Ankara’ya ne zaman gidilir
Karasal bir iklimin görüldüğü Ankara’yı ziyaret için en uygun zaman bahar ayları. Şehri rahatlıkla gezmek, soğuk ve aşırı sıcaktan etkilenmemek için eylül, ekim, nisan, mayıs ayları en uygun zaman dilimi. Ocak ve şubat aşırı soğuk, temmuz ve ağustos ayları ise kentte en sıcak dönemin yaşandığı aylar.
Ankara’ya nasıl gidilir
Ankara, Anadolu’nun merkezindeki konumuyla, Türkiye’nin ulaşım olanakları bakımından en gelişmiş kenti. 1955’ten bu yana hizmet veren Esenboğa Havalimanı’ndan Türkiye’nin hemen her iline, ayrıca Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu’nun çeşitli şehirlerine uçmak mümkün.
Şehir merkezine 28 km uzaklıkta bulunan havalimanından Ankara’nın merkezi noktaları olan Kızılay, AŞTİ, Gar, Sıhhiye ve Ulus’a Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Belko Air otobüsleri, EGO otobüsleri, taksi ve özel araçlarla ulaşım mümkün.
Başkent Ankara’ya Türkiye ve dünyanın farklı şehirlerinden uçak seferi bulunuyor. Türkiye’de İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Alanya (Gazipaşa), Bodrum-Milas, Dalaman, Gaziantep, Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hakkâri, Muş, Kars, Edremit, Sivas, Antakya, Elâzığ, Erzincan, Çanakkale, Kahramanmaraş, Mardin, Adıyaman, Samsun, Şırnak, Bingöl, Ordu, Giresun, Van, Trabzon, Iğdır ve Siirt’ten Ankara uçak bileti alarak Ankara Esenboğa Havalimanı’na ulaşılabiliyor.
Ankara’ya gelmek için tren ve otobüs seçenekleri de var. Türkiye’nin hemen her kentinden Ankara’ya hareket eden otobüs seferleri ile ve İstanbul, İzmir, Balıkesir, Isparta, Burdur, Zonguldak, Adana, Elâzığ, Diyarbakır güzergâhlarında trenle ulaşım mümkün.
Yüzölçümü bakımından büyük bir şehir olan Ankara’da ulaşım belediye otobüsü, özel halk otobüsü, metro ve minibüslerle sağlanıyor. Toplu ulaşımdan yararlanmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Ankarakart’ını almak gerekiyor. Kentin her noktasında taksi ve kiralık araç da bulmak mümkün.
Türkiye’nin başkenti Ankara, kurtuluş mücadelesinin sembolü ve modern cumhuriyetin tüm kazanımlarını yaşatan, doğal ve tarihi güzellikleriyle keşfedilmeye değer bir şehir.
Herkes sevmez Ankara’yı ama güzel şehirdir. Bana çocukluğumu hatırlatır.
Çoğu insana mesafeli gelse de Ankara güzeldir (: