Kurşunlu Şelalesi, Antalya‘nın Aksu ilçe sınırları içerisinde, kent merkezinden 22 km uzaklıktaki Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı içerisinde yer alan bir doğa cenneti. Bana Asya’nın zemini yosun tutmuş kutu ormanlarını hatırlattı. Anadolu’nun doğal güzelliklerinden Kurşunlu Şelalesi görülmeye değer doğal güzellikleri, doğası ve dinginliğiyle insanı kendine çeken büyüleyici bir yer. Eskisi gibi güçlü akmıyor olsa da her yönüyle yine de güzeş.
Uzun yıllar evvel gördüğümde ağzımı açık bırakan bir güzelliğe sahipti. Son gidişimde azalan yağmurlar ve bölgede açılmış olan 3 bine yakın kaçak sondaj kuyusu nedeniyle neredeyse kuruma noktasına gelmiş. Yaz dönemi günde en az 1500 kişinin ziyaret ettiği şelale, yılın diğer aylarında da Antalya’nın en çok ilgi gören yerlerinden. Bu hali doğrusu üzücü, umarım yetkililer buna bir çözüm üretebilirler.
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
Antalya’nın bu doğa harikası 18 metre yükseklikten dökülen ve küçük şelaleciklerle birbirine bağlı 7 küçük göletten oluşuyor. 1986’da tabiat parkı haline getirilen bölge, şelale ve gölet alanını çevreleyen alanlarda piknik yerleri, manzara izleme platformları, oyun parkları, gezinti kolaylığı sağlayan yürüyüş yollarından oluşan 33 hektarlık bir alanı kapsıyor.
Uzayıp giden 2 km kanyonun içeresindeki yürüyüş yolları enfes. Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nda kızılçamın hâkim olduğu alanda yer yer tek veya küçük gruplar halinde doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız ağacı, söğüt ve incir ağaçları bulunuyor.
Antalya-Isparta karayolu üzerinde Aksu ilçesi sınırlarındaki Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı’nda görülmesi gereken yerlerden ilki günümüzden yaklaşık 200 sene önce bölgede yaşayan köylüler tarafından tahıl öğütmek amacıyla kullanılan Tarihi Su Değirmeni. Şelale çevresinde daha önce 10 değirmen olduğu bilinmekle birlikte günümüze yalnızca bir tanesi ulaşabilmiş.
Piknik alanında piknik yapabileceğiniz gibi, park alanı içerisinde yer alan turistik tesisler ve restoranlar da bulunuyor. Antalya’nın bunaltıcı sıcağından bir an olsun kurtulmak, serinlemek, rahat rahat nefes alabilmek için idela bir kaçış rotası.
Antalya gezilecek yerler listesindeki şelalenin bulunduğu yer ağaçlarla kaplı ve herhangi bir esinti alamamasından dolayı yüksek nemli hissediyorsunuz. Şelalenin karşı tarafından devam eden ağaçlı yolu takip ettiğinizde nehir boyunca ilerleyip nefis manzaralara şahit oluyorsunuz. Bitki tüneli şeklindeki parkur biraz engelebeli olsa da yürümesi kolay ve keyifli. Yolun sonunda bir cafe restoran var.
Doğa buraya oldukça cömert davranmış sanki. Ne yana baksanız fotoğrafını çekme hissiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Ziyaretçilerin hemen hepsi de ellerinde telefon ve kameralarla bir köşeyi tutup fotoğraf çekiyor veya çektiriyor zaten. Yeşilin her tonu karşınızda çünkü, bazı yerler tam da zümrüt gibi.
Yürüyüş rotaları ahşap platformlardan, inişli çıkışlı toprak veya taş patikalara ve tahta asma köprülere kadar çeşitlilikte olduğundan yanınızda yürüyüş ayakkabısı olması iyi fikir. Manzara seyir terasları, piknik alanları, hediyelik eşya dükkanları, gözlemeci ve dondurmacı, fotoğraf stüdyosu var. Parkın ana girişinde araç park yeri de ayarlanmış. Park alanı içerisinde deveye binebilmeniz de mümkün.
Kurşunlu Şelalesi hakkında bilgi
Orman altı florasını meydana getiren mersin, alıç, zakkum, böğürtlen, yabani gül, sütleğen, ılgın, ladin, kermes meşesi, kekik, yabani nane, kayıt, eğrelti ve sarmaşıklarla birlikte su bitkilerinden oluşan alan, çeşitli su bitkilerine sahip.
Tabiat parkı içerisinde görebileceğiniz bir ağaç türü olan Toros Sediri veya Katran Ağacı olarak da bilinen Lübnan Sediri. Çınar, meşe, ardıç gibi Türkiye’nin en uzun yaşayan ağaç türleri arasında sayılan ve ömrü 1000 yılı aşan bu ağaçların boyu 40-50 metreye kadar çıkabildiği gibi genişliği de 2 metreyi buluyor.
Daha çok tropik iklimde yetişen bu ağaçlar oldukça görkemli bir görünüme sahip. Zamanında Lübnan’da bolca yetişen ve günümüzde az sayıda kalan bu sedir ağaçları park alanı içerisinde olanca heybetleriyle ziyaretçilerini selamlıyorlar.
📍Antalya’nın En Güzel Tarihi Yerleri
📍Antalya’nın En Güzel Tatil Yerleri
Su bitkilerinden topalak, su nanesi, kamış su avizeleri, iplikli yeşil algler ve nilüferlerle birlikte tabiat parkı içerisindeki yaban hayat da çeşitleniyor. Yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, köpek, yılan ve kertenkele tabiat parkının faunasını oluşturuyor.
Antalya şehrimiz zengin doğal bitki örtüsü, bu bitki örtüsüne bağlı yaban hayatı, mağaraları, akarsuları, dağları, yaylaları, binlerce yıllık kültürel mirası, alt ve üst yapı imkânlarıyla, turizmde çeşitliliğin kolaylıkla sağlanabileceği, kıyı turizmine alternatiflerin yaratılabileceği bir turistik yöre zaten.
Kurşunlu Şelalesi’ne nasıl gidilir
Düden, Kurşunlu ve Manavgat Şelâleleri birçok Türk filminde mekân olarak kullanıldı ve epsine de otobüsle rahatlıkla gidilebilir. Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, Antalya kent merkezinden 22 km uzaklıkta yer alıyor. Özel aracınızla ulaşabileceğiniz park alanına kent merkezinden hareket eden toplu taşıma seçeneği de var.
Parka, Antalya-Aksu kara yolunun Soğucaksu Köprüsü’nden kuzey istikameti yönünde ayrılan 7 km’lik bir yol ile ulaşılıyor. Antalya kent merkezinden Aspendos Bulvarı ve Serik Caddesi’ni takip ederek Antalya-Isparta yoluna girdiğinizde, 5 km kadar ilerledikten sonra Kurşunlu Şelalesi tabelasını görüyorsunuz. Hafif sağa kıvrılarak, Kurşunlu Belediyesi Yolunu takip ettiğinizde karşınıza parkın piknik alanı çıkıyor.
Kurşunlu Şelalesi giriş ücreti
Kurşunlu Şelalesi giriş ücreti 8TL. Öğrenci giriş ücreti ise 4TL. Kurşunlu Şelalesi yürüyüş parkuru 45 dakikalık bir yürüyüşle gezilebilir. Yürüyüş için rahat bir ayakkabı giymeniz iyi fikir. Çıkış yazan tabela sizi çıkışa değil yürüyüş parkuruna yönlendiriyor ve siz en az 45dk yürümek zorunda kalıyorsunuz. Nefis bir yol ama bilmenizde fayda var.
Antalya şehir merkezinden park alanında belediye otobüsleri ve minibüslerle gidilebiliyor. Her saat başı 524, 524 A, MK80, MK81, 519 nolu belediye otobüsleri ile 230 ve 231 nolu minibüs hatlarını kullanılarak park alanına ulaşım mümkün. Meydan Aktarma Merkezinden kalkan otobüslerle ulaşımı sağlayabilirsiniz. 524 ve 524A Nolu belediye otobüsleri ile hem Düden Şelalesi’ne hem de Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşım sağlıyor.
Antalya’da yılın on iki ayında turizm yapılabilecek bir ortam var. Kurşunlu Şelalesi’ni ziyaret etmek için en uygun zamanlar, nisan-aralık ayları arası. Günübirlik piknikler, doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık ve doğayla baş başa vakit geçirmek için Kurşunlu Şelalesi’nin zengin bitki örtüsü ve geniş canlı çeşitliliği muazzam bir göz zevki sunuyor. Yakınlarda konaklamak isteyenler için milli parka 20 km mesafedeki Belek, Antalya turizminin cazibe merkezlerinden.
En son 2 yıl önce ziyaret ettim. Suyu çok azalmış.
Şelalenin eski hali yok artık nerede o gürül gürül akan şelale nerede şimdiki. Kurşunlu Şelalesi kuruyunca taşıma su ile şelale yaptılar.
Hiç şüphesizki Antalya dunyanin en güzel yerlerinden biri. Antaya gercekten gezilip gorulecek yer. Biz de Antalya rent a car olarak bu bolgede lux ve ekonomik araclarla hizmet vermekteyiz.
Antalya vazgeçilmezdir 🙂
Yasağı geçtim kendi canlarını da mı düşünmüyorlar. Açılan sondajlar göçüğe dönüşüyor, arazi yapısı buna müsait ki zaten bu yüzden yasak.
Düden Şelalesinide böyle kuruttular 🙁
Cennet gibidir Kurşunlu …..
Değer bilmezlik konusunda ihtisas yapan güzel ülkem.
Kışın veya son baharda yoğun oluyor yine de suyu. Yaz aylarında çok cılız
Süper, bakması bile güzel.