Similan Adaları, Güney Tayland’da Andaman Denizi açıklarında kristal mavi renginde denizi, beyaz mercanları ve yine bembeyaz kumlu plajları ile bilinen bir takımada grubu. Denizden yükselen kireçtaşı kayalıklarıyla bilinen Phang Nga vilayetine bağlı olan adalar milli park statüsünde koruma altında.
Tayland’ın Khao Lak kasabasının 50 km açıklarında yer al Similan, Tayland’ın en önemli dalış yeri ve National Geographic Society’e göre de dünyanın en iyi dalış yerleri listesinde ilk onda yer alıyor. Amerika kökenli Skin Diving Dergisi ise adayı dünyanın en güzel dalış yeri listesinde ilk sıraya yerleştirmiş. Ben de en yakındaki kasaba Khao Lak’a Similan’da dalış için geldim.
‘Similian’, Malay dilinde 9 anlamına geliyor. Andaman Denizine yayılmış, Ko Bangu, Ko Similan, Hin Huwagralok, Ko Payu, Ko Ha, Ko Hok, Ko Miang, Ko Payan, Ko Payang, and Ko Huyong olmak üzere 9 adadan oluşuyor. 1982 yılında açılmış olan 140 bin metrekare alan kaplayan parka 2 ada daha sonradan eklenmiş.
Similan Adaları: Similan Islands National Park
Similan Islands National Park (Mu Ko Similan National Park), Khao Lak kıyılarında uzanan ve Similan Adalarını kapsayan nefes kesici güzellikte bir ulusal park. Adaların etrafındaki büyüleyici sualtı dünyası, zengin dalış alanları ve rengarenk yumuşak mercanlar sayesinde şnorkelli yüzme ve dalış için Tayland’daki en iyi yerlerden biri olarak kabul ediliyor.
Yaklaşık 24 kilometre uzunluğundaki güzel takımadalar, anakaradan 70 kilometre uzaklıktaki Andaman Denizi’ne serpilmiş. Granit kaya oluşumları, parlak turkuaz denizi ve ince beyaz kumlu plajları, bu ada dünyasını büyüleyici yapıyor.
Kar beyazı pudra şekeri incecik kumlu plajları ve neredeyse sadece Karayipler’de görebileceğiniz bir fon olan kristal berraklığındaki turkuaz denizi karakteristik ve gerçekten benzersiz.
Zengin bir deniz altı hayatına sahip, kaplumbağaları her yerde görebilirsiniz. Adaları oluşturan granit kayalar ilgi çekici bir görsellik sunuyor. Adalarda herhangi bir yerleşim yeri veya otel yok. Adalar birincil derece yağmur ormanları ile kaplı. Bazı ağaç türleri ise eşsiz.
Sadece deniz altı güzellikleri ve orman alanları ile değil, buralarda yaşayan memeli, kuş ve sürüngenleriyle de zengin bir canlı hayatına ev sahipliği yapıyor. Kasım-Nisan arası milli parkı ziyaret etmek için en uygun zamanlar. Mayıs sonrasından Kasım ayına kadar ziyarete kapatılıyor.
Tayland’ın kartpostallarını süsleyen ve dünyanın her yerinden sayısız ziyaretçiyi Mu Ko Similan National Park’a çeken Donald Duck Körfezi özellikle bölgenin en ünlü yeri.
Similan Adaları beyaz kumsalları ve nefes kesen su altı dünyasıyla Tayland’da rakipsiz. Özellikle Khao Lak ve Phuket’ten gelen gezginler için bu rüya adalarına yapılacak bir tur gerçekten buna değer.
The Similans’a en yakın anakara limanı, Khao Lak’ın 8 kilometre güneyinde ve Phuket’in 50 kilometre kuzeyindeki Thap Lamu’da yer alıyor. Birkaç iskele daha var ama Thap Lamu İskelesi açık ara en popüler olanı.
Similan Adasına Nasıl Gidilir
🏖 Similan Adaları sadece rehberli bir günlük turun parçası olarak ziyaret edilebiliyor. Halka açık feribot yok, bu nedenle özel bir dalış veya şnorkelli yüzme turuna katılmanız gerek. Ulaşım genellikle Tap Lamu Pier’den sürat teknesi ile yapılıyor. Adalara 1 saatten biraz fazla sürede ulaşılıyor.
Tur genellikle 500 baht milli park ücreti, içecek ve öğle yemeğini içeriyor. Günübirlik turlar kaliteye bağlı olarak 50-110 Dolar arasında. Balıkçı teknesinde ile 1.000 Baht, Milli Park teknesi ile 1.500 Baht, sürat teknesi ile 2.000 Baht veya rehberli geziler ile 5.500 Baht). Tur, teknenin türüne bağlı olarak 45 dakikadan 3 saate kadar sürer.
Similan Adasında Nerede Kalınır
Similan Adalarında geceleme şu anda yasak olduğu için milli parkta otel ve konaklama yok. Koruma altına alınan milli parkta eskiden birkaç konaklama yeri vardı. Gezilerin başladığı en yakın büyük tatil yeri, her fiyat aralığında birçok harika otel ve konaklama yeri bulabileceğiniz Khao Lak’tır.
🏨 La Vela Khao Lak, büyük havuzlu 4 yıldızlı otel. Theppahrak Hostel Khaolak, çok iyi bir konumda ve uygun bir fiyata küçük ve temiz bir hostel. JW Marriott Khao Lak Resort and Spa, doğrudan sahilde bulunan 5 yıldızlı güzel bir oteldir ve çok özel bir tatil için harika bir seçim olur ✔︎
Similan Adaları Görülecek Yerler
Koh Similan
Koh Similan (Island Number 8), Similan adalarının en büyük adası. Genellikle de tekne turlarının ilk durağı. Turkuaz denizde yüzmek, yumuşacık beyaz kumsalın tadını çıkarmak ve şahane fotoğraflar çekmek için harika bir yer. Gözleriniz böyle bir güzelliğin karşısında kamaşmaması elde değil.
Bu adada özellikle göz alıcı olan, ünlü Yelkenli Kayası ile Donald Duck Körfezi olarak adlandırılan, devasa bir granit kaya. İzleme noktası tırmanışı biraz dik ve dar ama bu muhteşem körfezin panoraması kesinlikle buna değer. Sanırım aşırı turizmin zarar verici etkilerinden sonra adaya çıkışlar yasaklandı.
Ba Ngu Adası & Payu Adası
Ba Ngu Adası (Island Number 9) ile Payu Adası (Island Number 7), Similan Adalarında şnorkelli yüzme için en iyi noktalar. Burada nefes kesici bir sualtı dünyasına, birçok renkli balık türüne ve güzel mercan resiflerine hayran olabilirsiniz. Biraz şansla, şnorkelle yüzerken şahin gagalı kaplumbağa veya yeşil kaplumbağa gibi kaplumbağaları bile görebilirsiniz.
Ayrıca güzel palyaço balığı takımadaların rengarenk yumuşak mercanlarında yuva yapıyor. Mürenler de resiflerde saklanıyor. Koh Similan Adaları’nın Güneydoğu Asya’da şnorkelli yüzme ve dalış için en iyi yerlerden biri olmasına şaşmamalı!
Miang Adası
Miang Adası (Island Number 4), Koh Similan takımadalarındaki en güzel cazibe merkezlerinden biri. Genellikle günlük turun son durağı olarak ziyaret ediliyor. Romantik Honeymoon Bay ve pitoresk Princess Bay gibi büyüleyici plajlar burada sizi bekliyor.
Dinlenmek, yüzmek, güneşlenmek ve tabii ki Similan Adaları’nın muhteşem fotoğraflarını çekmek için ideal. Canınız isterse ormanda yürüyüş yapın ve yemyeşil doğanın tadını çıkarın. Bu bölge, çok nadir bulunan renkli yakalı güvercinlere, çeşitli yengeç türlerine, monitör kertenkelelerine ve hatta şanslıysanız ormanda görebileceğiniz uçan tilkilere ev sahipliği yapıyor.
💡 Su geçirmez bir sırt çantası, tekne gezisi sırasında değerli eşyalarınızı, kameranızı ve cep telefonunuzu ıslaklıktan ve sıçrayan sulardan korur. Seyahatlerinizde yanınıza güneş kremi, gözlük ve şnorkelle birlikte almayı unutmayın ✔︎
Ben de Advanced PADI dalış sertifikamı almak ve dalış yapmak için Phuket’ten Khao Lak Kasabasına gittim. PADI Advanced Open Water Diver kursum için Sea Dragon Dalış Okulu‘na kaydımı yaptırdım. Okulda teorik videoları izledikten sonra aynı gün ana karanın kıyısında bir yerlerde aynı gün içerisinde üç dalış gerçekleştirdim.
İlk dalışta Peak Performance Buoyancy (Mükemmel Seviye Yüzerlilik), ikincisinde Navigasyon (Yön Bulma Dalışı ) ve üçüncüsünde ise Search and Recovery (Arama ve Çıkarma Dalışı) dalışıydı.
Ertesi gün de 2 saat uzaklıktaki Tayland’ın en önemli dalış noktalarından biri olan Similan Adasında iki dalış yaptım. Burada Deep Diving (Derin Dalış) ve Fish Identification ( Balık Tanıma) dalışlarını gerçekleştirdim.
Şanslıydım, benim dışımda Advanced PADI kursuna başvuran olmadığından tüm kursları birebir almış oldum. Tüm Sea Dragon ekibi tamamen profesyoneldi, fazlasıyla memnun kaldım.
Dalışla ilk tanışmam Temmuz 2004’te tatile gittiğim, harika bir deniz altı dünyasına sahip Mısır’ın Sharm El-Sheikh şehrinde olmuştu. Herhangi bir dalış sertifikam olmadan macera dalışı olarak gerçekleştirmiştim. Büyüleyici bir dünyaya ilk adımdı.
Bu ilk dalışın ardından 7 yıl geçtikten sonra tekrar dalmam Endonezya’ya kısmet oldu. Bundan 7 ay önce Temmuz 2011’de, inanılmaz güzellikte mercan resiflerine ve batık gemilere sahip Bali’nin Amed kasabasında, ilk dalış kursum olan PADI Open Water Diver eğitimini alarak ilk sertifikamı edindim.
Sonrasında Borneo Adası’nın dünyanın ünlü dalış noktalarından olan Mabul Adası ve Siamil Adası‘nın enfes sularında 6 dalış yaptım. Yine Filipinler’in Coron Adası‘nda ikisi II. Dünya Savaşından kalma batık gemilere olmak üzere 3 kez daldım. Aslında Coron’daki bu dalışlar 28 metre derinlikteydiler ve bu dalışları yapabilmem için Advanced seviyede olmam gerekiyordu.
Similan Adası gerek kendisinin güzelliği gerekse de deniz altı hayatının zenginliği açısından beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Artık Advanced PADI’yim. Dünyamızın %70’i sularla kaplıyken denizleri, okyanusları ve yer altı canlılarını keşfetmemek biraz ayıp olurdu.
Day 543: Tayland:32, Khao Lak, 28 Ocak 2012
Similan Adaları Diving
Similan Adalarında dalış günü bugün, eğitimim milli park alanında olacak. Sabah dalış okulumun kamyoneti gelip beni otelden aldı. Tekne 75-100 kişiye kadar hizmet verebiliyor, küçük gemi desek doğru olur mu bilmem. Teknede bize milli park, adalar ve dalış bölgeleri, kurallar hakkında brifing verildi. Sonrasında ise şahane bir kahvaltı yaptık. Çay, kahve ücretsiz.
Dün saatlerce dalış kitabımı okumuş ve sorumlu olduğum bölümlerdeki bilgi ölçme sorularının cevaplarını tamamlamıştım. Dalış hocam Sara ile bu bölümlerdeki cevaplarımın üzerinden geçtik. Yanlışlarım düzeltildi, ekstra birçok yeni bilgiyi kendisini dinleyerek edinmiş oldum.
İlk 3 dalışımı dün diğer dalış hocam İsveçli Rebecca’dan almıştım. Sara’nın kurallara bağlı olduğunu söylemişti. Aynen de öyleymiş ve bu benim için iyiydi. Sayesinde zaten bilmem gereken birçok şeyi öğrendim.
Similan Adasına varmadan teknenin alt katına inip hazırlandık. Öyle ki adaya varmamızla tekneden dalış için atlamamız bir oldu. Başka advanced PADI kursiyeri olmadığından Divemaster Amerikalı Mayka ve İngiliz Sara ile birlikte daldım.
Genelde bir hoca birkaç kişiyle dalarken ben 2 hocayla tek başına dalıyordum. Gel de memnun kalma. Deniz altına hayran kaldım. Görüş mesafesi 15 metre üzerindeydi. Similan Adası deniz altı hayatı ise capcanlı ve rengârenkti. Yalnız mercanların aynı zenginlikte ve renklilikte olduğu söylenemez.
Similan Adasının hemen kıyısında dalmıştık. Denizin dibine kadar uzanan kocaman granit kayalar çevresindeki mercanlar ve bunları evi yapan deniz canlıları hoş bir görüntü sergiliyordu.
‘Deep diving’ denilen, derin dalış yeteneğimi geliştirmek için 28 metre kadar derine indik. Sorunsuz bir şekilde bu bölümü atlattıktan sonra kayaların altından, arasından geçip deniz altı zenginliğini keşfe koyulduk.
45 dakikalık dalış sonrası tekneye çıkmak üzereyken başka bir botla tekneye acil bir şekilde acılar içerisinde kıvranan bir dalışçı getirildi. Sonra acil bir şekilde oksijene bağlandıktan sonra anakaraya transfer edildi. Dalışçının hipertansiyonu varmış ve bilgilendirme formunu doldururken bahsetmemiş. Sonradan durumunun iyi olduğunu öğrendik.
Harika bir öğlen sonrası dinlendikten sonra ikinci dalışı yapmak için hazırlandık. Bu defaki dalışımın konusu balık tanımlama. Gördüğüm balıkların isimlerini kıyafetime asılı duran panoya yazıyordum. Her taraf rengârenk, yüzlerce tür farklı balık etrafımdaydı. 2 küçük bir tane de kocaman kaplumbağa görmek ise heyecan vericiydi. Bunları fotoğraflayamamak ise ne acı.
Dalış sonrası ne tür balık gördüğümü hocam Sara’ya anlatıp programımı tamamlamış oldum. Dönüş yolunda sertifikayı hak edenlere geçici dalış kimlikleri verildi. Dönüş yolunda harika gün batımı fotoğraflarını çekerken artık ileri seviye dalıcıydım. Bu kendime doğum günü hediyemdi.
Ertesi gün Koah Lak’ta bir gece daha kalıp dinlendim. Yönümü nereye çevireceğime karar verdim. Phuket’ten sonra yönümü kuzeye Bangkok’a doğru çevirmişken, hiç planda yokken yönümü tekrar güneye çeviriyorum, James Bond Adası’na.
Birisi plan mı dedi? Ne planı!
Day 544: THB:33, Khao Lak, 29 Ocak 2012
Similan Adaları hakkında yazdığınız bu makale gerçekten harika! Adaların doğallığını, berrak sularını ve zengin deniz yaşamını çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Dalış tutkunları için mükemmel bir rehber olmuş. Özellikle adaların korunmasına dair vurguladığınız noktalar çok değerli. Bu cennet köşeyi keşfetmek için sabırsızlanıyorum! Ellerinize sağlık, bu bilgilendirici içerik için teşekkürler!
Great read, the similan islnds are beautifull.
Nice and interesting post. Last year my ex-bf visited Similan without me. Hopin to go there for diving as well. Wish you always healthy and enjoyable dives 🙂
Similan Island, one of th greatest diving spot in Thailand, It was awesome to dive there for me. I hopw you will visit Koh Lak as well. Nice place to take holiday. Thanks very much Karin.
Hı i want to came simikan but now Corona iş everywhere i curious iş similan island closed or open and can i see whale dogfİsh innthis place
PADI den dalgıç olmak SSI’a göre daha mı kolay yoksa sen mi çok basit gibi anlattın. open water diver olmak için 4 kıyı, 2 adet 18-20m dalışı yaptık. advanced olmak içinse diğer kursları 2 şer ders halinde aldık. gece dalışı yapmadığını yazmışsın. hala yapmadıysan mutlaka yap derim gündüzden daha keyifli. havalar ısınsın hemen yapacağım çok özledim. Ahtapot görmemişsin karaburunda hemen hemen her dalışta görüyoruz. hatta bir gece dalışında aramızda kaldı , fenerlerin ışığından kurtulup kaçamadı, ne güzel oynamıştık
Gece dalışı opsiyonel dalışlardan biriydi ve henüz deneyimim olmadı. İlk fırsatta ben de gece dalışı yapmak istiyorum. Zorunlu olan 3 kursu da aldım ve beklediğimden çok daha kolay oldu.
Uzaklarda geçen 2. doğum gününü keyifli geçirmene sevindim.. üstelik kendin için güzel bir hediyeyle… nice güzel seneler ve sevdiğin uzun yollar seninle olsun……
Cok tesekkurler Nur.
Kesinlikle cok guzel bir dogum gunu hediyesi….Kemal’cim, mutlu yillar ve yollar diliyorum….
Çok teşekkürler Onur. Az daha buraya yerleşip dalış Scuba Master Diving kursu alacaktım 🙂
Nefis bir hediye olmuş bu. Hep yapmak istediğim bir şey olduğundan herhalde zevkle okudum.
Çok güzel bir yer.Sakin bir kasaba ve dalış için da şahane bir yer. Fırsatı olan herkes en azından 1 kez dalmalı. Farklı bir dünyayı keşfetmek gibi bir his.
Hayırlı olsun dizi dizi diplomalar… ;-)) Sular yükselirken bu gidişle hepimize dalış bilgisi lazım olacak korkarım… Kıskanmadım da imrendim herkes gibi…
Benim de “Hadi yap” listemde Yap adasında Manta Raylerle, dolundayda dalış yapmak var. O kadar uzun süredir istiyorum ki bunu yapmayı, inşallah bu aralar duyacak yukarıdaki. 😉
Şu deniz altından bir çok farklı canlı gördüm ama hala ahtapot ve manta ray görebilmiş değilim ve henüz gece dalışı da yapmadım. Gece dalışı kolay da manta ve whale shark ile dalmadan dönmek istemem.
Gereken sadece zaman ve para 🙂
Gereken sadece istek. Siz benden daha iyi bilirsiniz. Poposunun üstüne oturan ben, tırım tırım gezen siz 😉
Dünyanın en güzel ve renkli görüntüleri suyun altında. Harika bir duygu dalmak. Son bir buçuk yıldır tüpsüz dalış yapmaya çalışıyorum ve 8-10m kadar dalıyor, balıkların peşinden gidiyorum. Onları takip etmek o kadar hoş bir duygu ki öyle zamanlar oluyor ki yukarı çıkmak ile çıkmamak arasında karar vereniyorum ama tabi ki kendimi su yüzeyine attığım zamanlarda bak bir gün çokca deniz suyu yutacaksın bu kadar oyalanma altta diyorum 🙂 Ama bir sonraki takipli dalışımda unutkanlığım tutuyor yine… Senin daldığın o güzel denizlerde ben dipten yukarıya çıkmak istemezdim her halde. Güzellikleri senin gözünle görmekte güzel.
Ah bir de senin gibi yüzücü olsaydım! Dalmayı biliyorum ama daha adam gibi yüzmeyi bilmiyorum 🙂
Hayırlı olsun değerli kardeşim. 🙂
Çok teşekkürler Ayhan Bey 🙂
Tebrikler! Gerçekten imrendim. Bu arada deniz de kara da çok güzel görünüyor. Suya baktıkça insanın balık gibi dalıp saatlerce çıkmayası geliyor. Hiç Phuket’te Pattaya’da görmeye alışık olduğum kirli,çamurlu gri renkli kalabalık sahillerine benzemiyor. Demek ki uzaklara sizin gittiğiniz yerlere gitmek lazımmış.
Phuket’de dalmak konusunda içim rahat etmedi, ve Khao Lak’ta karar kıldım ve pişman olmadım. Hem okuldan hem de deniz ve dalıştan oldukça memnun kaldım. Ancak Bali’de dalmak daha iyiydi.