Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş ve en büyük kentlerinden biri olan Van, tarihi geçmişi MÖ 7 binli yıllara uzanan köklü bir mirasa sahip. Urartuların hüküm sürdüğü topraklarda kurulu olan Van, Anadolu’yu İran ve Orta Asya ile buluşturan önemli bir geçiş güzergahında yer alıyor.
Yüzyıllardır farklı kültürlerin hoşgörü ve barış içerisinde yaşadığı kentte sayısız medeniyetin, inanç grubunun izleri bir arada görülüyor. Yerel halkın Van Denizi olarak adlandırdığı Van Gölü’nün kıyısında kurulu olan şehir tarihi ve doğal güzellikleri, köklü gelenek ve görenekleri ve leziz mutfağı ile tanınıyor.
Van hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Tarih boyunca Urartular, Medler, Büyük İskender, Ermeniler, Romalılar, Sasaniler ve Doğu Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine giren Van, Anadolu’nun İran’a açılan kapısı konumunda.
Türkiye’nin 30 büyük şehri arasında bulunan Van’ın nüfusu 1 milyon 125 bin, yüzölçümü ise 19.069 km². Van’ın trafik plaka kodu 65, telefon alan kodu ise 432.
13 ilçesi bulunan Van’ın ilçeleri: Bahçesaray, Başkale, Çaldıran, Çatak, Erciş, Gevaş, Gürpınar, İpekyolu, Muradiye, Özalp, Saray, Tuşba ve Edremit.
ⓘ Daha uygun bir Van tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur blog yazım size yol gösterebilir.
Van nerede📍
Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat-Van Bölümü’nde yer alan Van, Türkiye’nin en doğu ucunda bulunuyor. Batıda Bitlis ve Siirt, güneyde Şırnak ve Hakkari, kuzeyde Ağrı ile çevrili Van’ın batısında Van Gölü, doğusunda ise İran bulunuyor.
ⓘ Van gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
Van nasıl gidilir ✈️
Van’a hava yoluyla ulaşım: Van Ferit Melen Havalimanı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunuyor. Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçak seferlerinin yapıldığı havalimanını kullanarak Van’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Van’a İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’dan karşılıklı uçak seferleri yapılıyor.
Van Ferit Melen Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Van Ferit Melen Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsü, taksi, transfer aracı ve araç kiralama seçenekleri kullanılabiliyor. Van Havalimanında HAVAŞ servisi bulunmuyor.
Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en ekonomik yöntem belediye otobüsü. 351 numaralı belediye otobüsü uçuş saatlerine göre havalimanı-şehir merkezi güzergahında karşılıklı sefer yapıyor.
Otobüs havalimanından şehir merkezine Havalimanı Kavşağı, İpek Yolu Caddesi, Şabaniye Caddesi, Sebze Hali Kavşağı, Hacıbekir Caddesi-Cumhuriyet Caddesi-Maraş Caddesi-Milli Egemenlik Caddesi-Beşyol Halk Eğitim Merkezi duraklarını takip ederek ulaşıyor.
Ayrıca Türk Hava Yolları ve Anadolu Jet firmalarının Yüksekova, Şemdinli, Erciş ve havalimanı arasında ulaşım sağlayan servisleri de bu ilçelerden havalimanına gitmek isteyen yolculara ulaşım hizmeti veriyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Van’a kara yoluyla ulaşım: Türkiye’nin en doğu noktasında yer alan Van’a ülkemizin birçok şehrinden direkt otobüs seferleri var. Özel aracıyla İstanbul’dan Van’a ulaşmak isteyenlerin Ankara, Yozgat, Sivas, Elazığ, Bingöl, Muş, Tatvan rotasını izlemeleri gerekiyor. Van, İstanbul’a 1.710 km (19.5 saat) uzaklıkta.
Van, Ankara’ya 1.248 km (15 saat), İzmir’e 1.818 km (20.5 saat), Erzurum’a 463 km (6 saat), Antalya’ya 1.528 km (17 saat 40 dk), Şanlıurfa’ya ise 582 km (7 saat 20 dk) mesafede.
Van’a demir yoluyla ulaşım: 🚈Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Van Gölü Ekspresi haftanın 2 günü Ankara-Tatvan arasında karşılıklı seferler düzenliyor. Tren Ankara’dan salı ve pazar günleri, Tatvan’dan ise salı ve perşembe günleri sefer düzenliyor. Yolculuk 24 saat 35 dakika sürüyor.
Van gezilecek yerler 📌
Van‘da gezilecek görülecek yerlerin sayısı birkaç güne sığmayacak kadar fazla. Nemrut volkanının 60 bin yıl önce patlayarak oluşturduğu Van Gölü, Türkiye’nin en büyük ve aynı zamanda dünyanın en büyük sodalı gölü unvanına sahip.
Van Gölü üzerinde yer alan ve Ermeni kilisesi ve efsanesiyle bilinen Akdamar Adası, Tarihi Van Kalesi, Çavuştepe Kalesi ve Hoşap Kalesi görülecek yerler arasında.
Kent merkezindeki Kaya Çelebi Cami ve Hüsrev Paşa Cami ile St. Bartholomeus Kilisesi, Halime Hatun Kümbeti, Erciş sahili ve Tatvan ilçe merkezi de görülmesi gereken yerlerden bazıları. Van’ın Kapadokyası olarak anılan Başkale’deki peri bacaları da ilginç yerlerden biri.