Ukrayna’nın güneyinde, Karadeniz’in 25 km kadar içerisinde kurulan Herson (Kherson), ülkenin en önemli gemi yapım, ticaret ve tarım şehirleri arasında. Başta Türkler olmak üzere birçok ülkeden yatırımcının tercih ettiği şehirde gezilecek çok sayıda yer var.

Gelişmiş ticaretini, turizmle birleştirip ivme yakalamak isteyen Kherson’da turizm bir çıkış noktası olarak görülüyor. Şehrin belediyesi, turizm dairesi bu yönde çalışmalar sürdürürken, Herson çevresinde gezilecek yerler ile birlikte düşünülüyor.

Herson-Ukrayna-Nehir
Dinyeper (Dnipro) Herson’a hayat veriyor

İstanbul’dan 70 dakikalık bir uçuşla ulaşılan Herson, vizesiz seyahat avantajı ve ekonomik tatil seçenekleri ile Türkler için iyi bir alternatife dönüşmeye aday.

Herson Gezilecek Yerler

1. Dinyeper Nehri

Dinyeper-Nehri-Tur
Dinyeper Nehri’nin kollarında farklı su sporları yapılabiliyor

Herson’a hayat veren Dinyeper (Dnipro) Nehri’nde birçok aktivite gerçekleştiriliyor. Jet ski, kano, yelken, bot ile su sporlarının yapıldığı nehirde, tekne turları da popüler. Önemli bir tarım ülkesi olan Ukrayna’nın en taze meyvelerinin ikramı ile renklenen tekne turlarında Dinyeper Nehri’nin kolları arasında keyifli bir yolculuk yapılıyor.

Malta

2. Herson Resim ve Heykel Müzesi

Herson-Resim-Muzesi
Herson Resim ve Heykel Müzesi

Ağırlıklı olarak Sovyet Dönemi eserlerinin bulunduğu Herson Resim ve Heykel Müzesi, 3 kat üzerine kurulu. 1,100’ü aşkın tablonun sergilendiği müze, tarihi yapısıyla da şehrin en özgün yapıları arasında. Ermeni asıllı Rus Ressam İvan Ayvazovski’nin 3 eserinin bulunduğu müzede, Osmanlı Ermenilerinden Ressam Jak İhmalyan’ın Marmara Denizi isimli 2 tablosu da sergileniyor.

3. Katherina Katedrali

Herson-Katherina-Katedrali
Katherina Katedrali’nde düzenlenen ayinlere genellikle yaşlılar katılıyor

Aziz Katherina Katedrali Herson Kalesi içerisinde yer alıyor. Rusya’nın en eski dini yapıları arasında bulunan katedral, 1781-1786 yılları arasında inşa edilmiş. Osmanlı-Rus savaşının ardından Rusya’nın Herson’u ilhakını simgeleştirmek amacıyla inşa edilen yapı, bugün şehrin en önemli dini merkezi.

4. Herson Kalesi

Herson-Kalesi
Herson Kalesi Osmanlı-Rus Savaşı’ndan izler taşıyor

Günümüzde 4 kapısından 2’si ayakta olan Herson Kalesi, Aziz Katherina Katedrali’nin arkasında oldukça geniş bir alanda kurulu. Kale etrafındaki kurganlar (eski mezarlar) Osmanlı-Rus Savaşı’nın izlerini taşıyor. Saray, darphane ve kalenin altında askerlerin barınması için bir sığınak bulunuyor. Yerin 47 metre kadar altından giriş yapılabilen sığınaklara geçişi sağlayan 3 tünelden 1 tanesi ziyaretçiler tarafından görülebiliyor.

5. Suvorov Caddesi

Suvorova-Caddesi-Herson
Suvorov Caddesi, Hersonluların nefes aldığı yerlerden

Herson’un sadece yaya trafiğine açık en uzun caddesi olan Suvorov, ismini Osmanlı-Rus Savaşı’nda Osmanlılara karşı büyük bir başarı elde etmiş Rus Mareşal Alexandr Vasilyeviç Suvorov’dan alıyor. Cadde boyunca sıralanan kafe ve restoranlar Hersonluların dinlendiği ve zaman geçirdiği popüler noktalar. Bazı tarihi yapılar ile resmi kurumların da yer aldığı cadde, özellikle akşam saatlerinde kalabalıklaşıyor.

6. Oleshkovsky Çölü

Oleshkovsky-Colu-Herson
Oleshkovsky Çölü Avrupa’nın en geniş çölü olarak biliniyor.

Herson’a 50 km mesafede yer alan ve Herson Çölü olarak da bilinen Oleshkovsky Kumulu, Avrupa kıtasının en büyük çölü. 2 bin kilometrekarelik alanda jeeple safari imkanının sunulduğu kumullar, Herson’un tanıtımında önemli bir rol oynuyor. Ekmekten yapılan ve alkolsüz bira olarak adlandırılan yerel içecek uzvar ve kvas’ın ikram edildiği çöl turları eşsiz bir deneyim yaşatıyor.

7. Chaika Ekoturizm Bölgesi

Chaika-Ekoturizm-Herson
Chaika Ekoturizm Bölgesi Dinyeper Nehri’nin kollarının kesiştiği noktada

Ukrayna yerel kültürünün izlerini yaşatmak amacıyla kurulan Chaika (Martı) Ekoturizm Bölgesi kano, su bisikleti, sandal gibi seçeneklerle Dinyeper Nehri’nin kollarında su sporları merkezine görünümünde. Çok sayıda gölün bulunduğu Chaika, küçük bir balıkçı kasabası şeklinde tasarlanmış. Etnografik objeler, eski tarım aletleri, sanatoryum ve geleneksel Ukrayna evinin bulunduğu alan, lezzetli yemekleri ile konukları ağırlıyor.

Nüfus yapısının kadınlar lehine olması nedeniyle “Gelinler Şehri” olarak anılan Herson, 115 farklı etnik gruba ait kültürün izlerini bir arada taşıyor. Avrupa’nın en sakin, yeşil ve dingin şehirlerinden biri olan Herson’a haftanın 7 günü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan karşılıklı sefer yapan Türk Hava Yolları ile ulaşım mümkün. Türk vatandaşlarına vize uygulamaması ve kısa zamanda ulaşılabilmesi nedeniyle cazibe merkezine dönüşen Herson, uygun bütçeli bir tatil için ideal.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz