İngiltere‘nin başkenti Londra denildiğinde birçok kişinin aklına kırmızı telefon kulübeleri, siyah taksiler ve devasa dönme dolap London Eye ile birlikte Tower Bridge geliyor. Londra kent merkezine hayat veren Thames Nehri’nin üzerinde yer alan köprü, 30 Haziran 1894 yılında 7. Kral Edward tarafından açılmış.
Tasarımı Horace Jones ve Wolfe Barry tarafından yapılan köprünün birbirine bağlı iki devasa kulesi bulunuyor. 60 metre yükseklikte bulunan köprünün kuleleri ise 43 metre uzunluğunda. Günde yaklaşık 50 kez açılıp kapanan Tower Bridge’nin orta bölümü nehirden geçen büyük gemiler için açılıp kapanabiliyor.
Tower Bridge, Londra
İngiltere’nin başkenti Londra’nın en önemli sembol yapılarından biri olan Tower Bridge’in yapımına (Tower -Kule- Köprüsü), Batı ve Doğu Londra arasındaki ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla kent sakinlerinin 1800’lü yılların sonunda gerçekleştirdikleri toplantılar sonucunda karar verilmiş.
1876’da toplanan kent ulaşım komisyonu Doğu ve Batı Londra arasında artan nüfusun ulaşımını kolaylaştırmak için kendilerine başvuran projeler arasından seçim yapmak için tam 8 yıl boyunca düşünüp, tartışmış. Şehir Planlamacısı Sir Horace Jones ve John Wolfe Barry’nin Victoria stili baskül köprü projesinin yapımına karar verilerek ulaşım sorununun çözülmesi amaçlanmış.
1886’da yapımına başlanan Tower Bridge, 1894’te tamamlanarak hizmete açıldı. İki ayağında birer kule olan köprünün isminin bu kulelerden geldiği sanılsa da köprünün şehrin ünlü yapılarından Londra Kulesi’nin (Tower of London) yakınında yer alması nedeniyle bu yapıya ithafen Bridge Tower (Kule Köprüsü) olarak adlandırıldığı biliniyor.
İnşa sürecinde 500’den fazla işçinin çalıştığı, yapımında ise 10 bin ton çelik, 70 bin ton çimentonun kullanıldığı köprü tamamlandığı 1894’te dönemin Galler Prensi ve Prensesi tarafından açılmış. Doğu ve Batı Londra’yı birbirine bağlayan köprü, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olduğundan yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor.
Tower Bridge Köprüsü’nü dünya mimarlık tarihinde öne çıkaran en önemli özellik köprünün Victoria tarzı Gotik mimarisi ve Londra’nın kent görünümüne kattığı değer. Köprünün Thames Nehri’ni kullanan deniz taşıtlarının geçişlerini kolaylaştırması için açılır kapanır olarak inşa edilmesi de yapıldığı dönem için büyük bir başarı olarak kabul ediliyor.
Köprü ilk inşa edildiği dönemde her gün ortalama 30-40 kere açılıp kapanırken, günümüzde yalnızca günde 3 kez açılıp kapanıyor. Köprünün en alt bölümünde yer alan ve her gün ortalama 40 binden fazla insanın ve aracın karşılıklı olarak geçtiği köprünün açılış ve kapanış anı heyecan verici bir deneyim.
Tower Bridge tarihindeki önemli olaylar
- 1910: İnsanların geçişi için yapılacak olan yollar tasarlandı.
- 1912: Frank MacLean isimli pilot köprünün kantarlarının ortasından uçarak geçti.
- 1952: Bir otobüs tam köprünün kantarları kalkarken diğer tarafa atladı.
- 1977: Köprü çeşitli renklere boyandı.
- 1982: Tower Bridge sergisi açıldı.
- 1993: Yüzüncü yıl sergisi açıldı.
- 1994: Köprü organizasyon ve partilere açıldı.
- 2002: Tower Bridge sergisi tekrar açıldı.
- 2007: Sergi Gümüş Yıldönümü’nü kutladı.
Dünya çapında en çok turist çeken olaylardan biri olan Tower Bridge sergisi; tasarımların, yapım aşamasının ve köprünün yönetiminin görülebildiği özel bir etkinlik. Şu aralar bakımda olduğundan kapalı ancak bazı günler açılarak gösterim yapılıyor.
Tower Bridge ziyaret saatleri ve giriş ücreti
Tower Bridge, Noel dönemi hariç (24-25-26 Aralık) olmak üzere yılın diğer günlerinde turistik ziyaretlere açık. Köprüyü ziyarete açık olan günler 09.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. En fazla 1 saat gibi bir sürede keşfedebileceğiniz köprüde her türlü detaya göz gezdirmek isterseniz köprüyü tamamlamak 1.5 saatinizi alabilir.
Kuleler ve kuleleri birbirine bağlayan köprünün üst bölümü bir açıkhava müzesi formatında olduğundan giriş için ücret alınıyor. Tower Bridge ziyaret ücreti yetişkinler için £9,80, 5-15 yaş arası çocuklar £4,20, 2 yetişkin ve 1 çocuk £20, 2 yetişkin ve 2 çocuk £22, 5 yaş altı ücretsiz. Köprüyü yaya olarak kullanmak ve yaya yolundan geçmek isterseniz ücret ödemiyorsunuz.