Tahran, köklü Fars medeniyetinin izlerini taşıyan İran‘ın başkenti. Görkemli sarayları, nadir eserlerin sergilendiği müzeleri, yemyeşil park ve bahçeleri ve ülke tarihinin önemli olaylarına tanık olan geniş meydanları ile Fars medeniyetinin ve İran tarihinin sembol şehri. İran’ın kuzeyinde Elburz Dağları eteklerinde, etrafı yüksek tepelerle çevrili bir plato üzerine kurulu.

Ülkenin en kalabalık kenti olarak politika, ekonomi, sanayi ve kültür merkezi. 1800’lü yılların sonuna kadar sıradan bir yer iken son yüz yılda büyük bir değişimle Orta Doğu’nun en büyük kentlerinden birine dönüştü. Bundan 200 yıl önce küçük bir köy olduğunu düşünmek zor.

tahran gezilecek yerler
Azadi Kulesi, Tahran

Zıtlıklar Başkenti Tahran

Tahran, şehrin modern yüzünün geleneksel yüzüne yenik düştüğü, tam anlamıyla bir zıtlıklar merkezi. Kuzey Tahran, zenginliğin, modernizmin sembolü iken, daha eski geçmişe sahip Güney Tahran, fakirliğin, muhafazakar dini bir yaşamın merkezi olmuş.

Banliyöleriyle birlikte nüfusu 18.5 milyonu aşan Tahran, İran’ın kuzeyinde yer alıyor. Görkemli sarayları, nadide eseler barındıran müzeleri, büyük meydanları, çok sayıda park ve bahçeleri olan Tahran, Fars kültürü ve sanatı ile süslü, estetik kaygıyla inşa edilmiş binaları olsa da genel olarak göze hoş gelmeyen bir şehir.

Malta

Merkezi yerlerin dışındaki mahallelerde evler 2-3 katlı. Geleneksel İran mimarisi ile yapılmış evlerin çoğu sarı tuğladan yapılmış ve üzerlerinde sıva ve boya olmadığından tüm şehre hakim olan bir sarı renk göz çarpıyor. Kalabalık nüfusu ve içinden çıkılmaz hale gelen trafiği, şehre kaotik bir kimlik kazandırmış.

Şehrin yer yer modern görüntüsünün geleneksel bir atmosferi gizli. Tahran’ın kuzeyi şehrin varlıklı kesiminin yaşadığı, modernizmin sembolüyken, güney Tahran fakirliğin, geleneksel yaşamın ve muhafazakarlığın kalesi.

Tahran sokak tabelaları, Farsça dışında İngilizce de hazırlanmış olduğundan, elde harita veya Google Map ile yön bulmak kolaylaşıyor. Sokaklar hafızalarda canlandırılandan çok daha farklı. Şeriatla yönetilen bir ülkede olmama rağmen, ilginç bir şekilde hiç şeriat atmosferi altında olduğumu hissetmedim.

İran bir İslam Cumhuriyeti ve hem ülkede yaşayanların hem de ülkeye ziyarete gelenlerin uymak zorunda olduğu bir çok şeri kural bulunuyor. 1979 İslam Devrimi sonrasında çok sert uygulanan kurallar, halkın yükselen tepkisiyle şimdilerde biraz daha gevşemiş olsa da, zaman zaman ciddi müdahaleler yapılabiliyor.

Ülke, İslami kurallara göre yönetilse de halkın sanki% 80’i buna uymak istemiyor gibi görünüyor. En azından konuştuğum herkes bunu ifade ediyordu. Sokaktaki giyim tarzlarına, çarşaflı sayısına ve saçlarının yarısı açıkta olan kızlara bakınca bu az da olsa anlaşılabiliyor zaten.

İran halkına karşı özel bir sempatim var. İslam toplumları içerisinde en aydın ve seçkin halklardan biri. Üretici, özgün, entelektüel ve sanatçı ruhlu bir halk. İran halkı, şimdi yönetimi elinde tutan despotik molla rejimini hak etmiyor. Bir an önce demokratik yaşam haklarını elde ederler umarım. Bu hem seküler hem de İslamı geleneğe bağlı yaşamak isteyenler için daha adil bir yaşam fırsatı sunar.

Sadabad Palace
Tahran’da yaşayan, Couchsurfing sitesinden tanıştığımız Mehtab

Konuştuğum, tanıştığım hemen herkes modern ve açık görüşlü bir hayatı savunuyordu. Eğitim seviyesinin oldukça yüksek olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Sokaklar da tezat; bir yanda çarşaflı kadınlar varken, diğer yanda gösterebildikleri tek yer olan, bolca makyajlı yüzleri, sürmeli gözleri ve başörtülerinin altından yüzlerine dökülen saçlarıyla İran kızları, güzellik ve süste birbirleriyle yarışıyor.

İri gözleri ve göz temasından çekinmeyen bakışlarıyla İran kadınlarını anlatmak için başlı başına bir makale yazmak gerek. Sokakta her adım başı burnu estetikli biriyle karşılaşıyorsunuz. Bunu sadece kadınlar değil erkekler de yapıyor ve bu bir hava atma, gösteriş aracı bile sayılıyor.

Neredeyse tek kuralın kuralsızlık olduğu araç trafiği ise bu sakin, zarif insanların nasıl bu kadar agresif olduğunu açıklamakta zorluyor insanı. Kontrolsüz hızlı büyümüş bu şehirdeki kaos halindeki işleyen trafik ve insanın genzini yakan kirli hava oldukça rahatsız edici. Alerjisi olduğu halde Asya’da uzun süredir ilaç kullanmadan seyahat eden ben Tahran’daki ilk günümde ilaçsız yapamayacağımı anladım.

Hurdalık görünümüne rağmen, trafikte yüzbinlercesi seyreden İranlıların gözde otomobili Paykan (Ok anlamına geliyor), 1967-2005 arasında Fransız Peugeot firması ortaklığıyla üretilmiş ve çevreye verdiği zarardan dolayı üretimden kaldırılmış. Lüks otomobil sayısı ise günden güne artıyor.

Iran-Kizlari
Tahran Sokakları

Para işini çözdükten sonra, Türkiye Büyükelçiliği yakınlarındaki bir mobil shoptan pasaportumun fotokopisini vererek bir GSM hattı aldım. Hem kart fiyatı hem de internet kullanım ücreti açısından Asya’nın neredeyse 2 katıydı.

Twitter, Facebook, Youtube ile birlikte 5 milyona yakın web sitesi sansüre uğramış. Neyse ki Instagram engellenmemişti ve tüm anlık paylaşımlarımı buradan yapıp, Facebook ve Twitter’le paylaşabiliyordum.

Gençler arasında internet kullanımı ve mesajlaşma çok yaygın. Baskı altında tutulan ve görüşemeyen gençler sosyal medya veya sanal chat sohbetlerine yönelmiş. Proxy denilen sistemlere abonelikler ödeyerek sistemi kırmayı başaranlar da çok.

Tahran Gezi Rehberi

Tahran, resmi adı İran İslam Cumhuriyeti olan İran’ın başkenti ve en büyük şehri. Günümüzden 200 yıl öncesine kadar kendi halinde bir kasaba olan Tahran, 80 milyona yakın nüfusu olan İran’ın 15 milyonu aşan nüfusuyla en kalabalık nüfusa sahip şehri.

İran’ın önceki başkenti Rey şehrine bağlı bir köy olan Tahran, Rey’in 1220’de Moğollar tarafından yıkılmasından sonra birçok kişinin Tahran’a göç etmesiyle birlikte kent olarak gelişmeye başladı. Kaçar Hanedanı’nın Kurucusu Ağa Muhammed Han’ın 1785’te ele geçirdiği Tahran 1788’de başkent ilan edildi.

Bu yıldan itibaren gelişmeye başlayan Tahran, günümüze kadar değişmeden İran’ın başkenti olarak kaldı. Kaçar Hanedanı’nın 1925’te devrilmesinin ardından tahta çıkan Şah Rıza Pehlevi Dönemi’nde (1925-1941) büyüyen Tahran, Muhammed Rıza Pehlevi’nin yönetimde olduğu 1941-1979 yılları arasında petrol gelirlerinin etkisiyle hızla modernleşti.

İran İslam Devrimi’nin gerçekleştiği 1979 İslam Devriminin ardından kısa süreli duraklama dönemine giren İran, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri ve bazı batılı ülkelerin ambargolarına rağmen İran’ın en büyük ve en gelişmiş kenti.

İran’da zıtlıklar şehri olarak da adlandırılan Tahran’da gelir farklılıkları ve yaşam tarzları kenti iki kutuplu bir hale dönüştürmüş. Tahran’ın kuzeyi daha zengin ve seküler bir bakış açısına sahip kişilerin yaşadığı bölgeyken, güneyde daha çok yoksullar ve muhafazakarlar yaşıyor.

Tahran’da İran’ın resmi dili Farsça konuşuluyor. Farsça konuşmanın müzikal rengi ve ahengi apayrı etkileyici. Hayatım boyunca ismimin bu kadar güzel söylendiğini duymamıştım: Ke’maaaayl. My dear (sevgili) hitap şeklini de sıkça kullanılıyor. Şehirde gençler İngilizve biliyor, ama orta yaş üstünün dil bilenine rastlamak zor.

Dil sorunu yaşarsanız İngilizce yerine Türkçe konuşun. Ülkenin üçte biri Azeri Türklerinden oluşuyor. Turistik noktalarda misafirperver ve sıcakkanlı genç İranlılarla iletişim kurmak kolay. İran para birimi Riyal. Tahran, Türkiye’den 1.5 saat ileride.

İran’da 23 gün kalmama rağmen, İran parasını anlayabilmiş değilim. İran’ın resmi para birimi Riyal (IRR) olsa da ülkede herkes onun yerine Tomen sözcüğünü (Tümen) kullanıyor. 1 Toman, 10 Riyal anlamına geliyor. İran’daki bir şey hakkında fiyat sorarken, konuşulan rakamların Riyal mi yoksa Toman mı olduğunu sormakta fayda var. Gerçi bir süre sonra kanıksansa da anlamak zaman alabiliyor.

Tehran-iran
Tahran, İran by Hansueli Krapf (commons.wikimedia.org

Tahran gezisi içim, Pakistanlı arkadaşım Zeeshan ile birlikte kaldığımız Couchsurfing evinden sabah erkenden ayrıldık. Evinde kaldığımız Hossein bize günü nasıl değerlendireceğimize dair bazı önerilerde bulunmuştu. İlk işimiz de cebimizdeki dolarları İran parası olan Riyal’a çevirmek oldu.

Para bozdurmak için en uygun yer Ferdosi Meydanı çevresindeki döviz büfeleri. Bankalardan daha iyi kur verdikleri gibi işlemler de çok kısa sürede hallediliyor. Meydana girdiğiniz anda ellerinde tomar paralarla, ayaklı döviz ofisleri etrafınızı sarıyor.

400$ bozdurduktan sonra elimde katlanamayacak ve cebe sığmayacak kadar tomar tomar İran Riyal’i oldu. Sırt çantama yerleştirirken bile zorlandım diyebilirim. Bu miktar paranın 23 günlük İran seyahatim için gerekenden fazla olacağını sonradan öğrenecektim.

Tahran Gezilecek Yerler

Tahran, tarihi yapılar ve ören yerleri açısından çok zengin olmasa da birçok müze ve kentsel eserleriyle fazlasıyla görülmeye değer. Şehir, saraylar, müzeler, meydanlar, parklar ve bahçeleriyle öne çıkıyor.



Ulusal Mücevher Müzesi (National Jewels Museum), İmam Humeyni Camisi (Imam Khomeini Mosque), Sadabad Sarayı (Sa’d Abad Museum) gezisi sonrası yorulunca, önce Modern Tajrish Caddesinde biraz vakit geçirip daha sonra Derbend denilen sayfiye yerine geçtin.

Gülistan Sarayı (Golestan Palace), Tahran Çarşısı (Tehran Bazar), Ulusal Müze (The National Museum of Iran) ve diğer gezilecek yerler ise 1 güne sığmaz.

1. Bazar-ı Bozurg

tahran ilginç yerler

Bazar-ı Bozurg, Tahran ekonomisinin kalbinin attığı yer. Anadolu’da benzerlerini gördüğümüz kapalı çarşılara benziyor. İstanbul Kapalı Çarşı‘ya benzetilen yapı çok daha geleneksel bir atmosfere sahip. Şehir içinde şehirmiş izlenimi yaratan çarşıda onlarca dükkan, pasaj, koridor, cami, meydan ve havuz iç içe geçmiş durumda.

Halıcılar, baharatçılar, şekerciler, çaycılar ve geleneksel el sanatları ustalarının atölyeleri ile bezeli çarşı yerel kültüre tanık olmak için muhteşem bir durak. Çarşının doğu yönündeki girişinde saatçi, kuyumcu ve lüks mallar satan dükkanlar var.

Dünyanın en uzun süredir ticaret yapılan yerlerinden Tahran Kapalıçarşısının bakır, altın, kilim, halı, baharat ve el işi ürünlerine ayrılmış labirent gibi sokaklarını gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Çarşıya girdikten sonra yürüdüğünüz rotaya dikkat etmezseniz kaybolmanız çok doğal.

2. Sa’dabad Sarayı

tahran görülecek yerler

Sa’Dabad Sarayı Müzesi, Tahran şehir merkezinin 20 km kuzeyinde Şemiran bölgesindeki Sadabad Kültürel-Tarihi Kompleksi içerisinde bulunan kompleksteki 18 müzeden biri. Devrik Lider Rıza Şah Pehlevi’nin ikamet yeri olan Beyaz Saray’ın da bulunduğu kompleks İran tarihinin en canlı tanığı. Hanedan üyelerinin yazlık olarak kullandığı Sadabad Sarayı, yakın dönem İran tarihi ve ihtişamına tanık olabileceğiniz bir yer.

🕘Sa’Dabad Sarayı Müzesi ziyaret saatleri 10.00-16.30. Saray, cuma günleri hariç haftanın 6 günü açık. 💶Sa’Dabad Sarayı Müzesi giriş ücreti 150,000IRR.

3. Gülistan Sarayı

tahran nerede
Gulistan Palace, Tahran
tahran gezilecek yerler iran

Gülistan Sarayı, 17 farklı bölümden oluşan, gül bahçesinin içerisinde yer alan, mimarisi ve ince el işlemeleriyle Tahran’ın en eski yapısı. Kaçar Hanedanı Döneminde inşa edilen yapı her biri etkileyici güzelliğe sahip salonları ile ihtişam ve estetiğe tanık olabileceğiniz bir saray.

Tahran’ın güneyinde, Erg Meydanı yakınında bulunan Gülistan Sarayı, büyük bir gül bahçesi içerisinde yer alıyor. Zarif el işçiliği, mermer kaplamaları ve görkemli salonları ile saray şehirde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Gülistan Sarayı’nın her bir salonu için ayrı giriş ücreti ödeniyor. Sarayda bulunan salonlar ise şunlar: Güneş Binası, Mermer Taht Salonu, Selam Salonu, Müze Salonu, Aynalı Salon, Havuz Odası, Kerim Hanlı Halveti, Fildişi Binası, Berelyan Binası, Badgir Binası, Elmas Salonu, Ebyez Sarayı.



🕘Gülistan Sarayı ziyaret saatleri 10.00-16.30. Saray, çarşamba, perşembe ve cuma günleri hariç haftanın 4 günü açık. 💶Gülistan Sarayı Müzesi giriş ücreti 150,000IRR.

4. Tahran Arkeoloji Müzesi

tahranda görülecek yerler

Tahran Arkeoloji Müzesi, sahip olduğu kıymetli eserlere rağmen oldukça gösterişsiz bir yapı. İran’ın en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan müzenin en ilgi gören eseri ise Hammurabi Kanunları’nı gösteren kil tablet. Müzede MS 4. yüzyılda yaşayan ve madende çalışırken ölüp tuzlu ortamda kalması nedeniyle bozulmadan günümüze ulaşan ‘Tuz Adam’ da bulunuyor.

🕘Tahran Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri 10.00-16.30. Müze, cuma günleri hariç haftanın 7 günü açık. 💶Tahran Arkeoloji Müzesi giriş ücreti 150,000IRR.

5. İran Halı Müzesi

Tehranda gezilecek yerler

İran Halı Müzesi, 18. yüzyıldan günümüze İran’ın geleneksel halı sanatının örneklerinin sergilendiği bir müze. Lale Parkı’nın arkasında bulunan alanda 1976’da açılan müzede İran’ın farklı bölgelerindeki el işçiliği ile dokunan halılar yer alıyor. Dünyaca ünlü birçok İran halısının yanı sıra İran devlet erkanına geçmişte hediye edilen yerel halılar da müze koleksiyonunun parçası.

🕘İran Halı Müzesi ziyaret saatleri 09.00-16.30. Müze, çarşamba, perşembe ve cuma günleri hariç haftanın 4 günü açık. 💶Gülistan Sarayı Müzesi giriş ücreti 120,000IRR.

6. Ulusal Mücevher Müzesi

tahran gezisi

Ulusal Mücevher Müzesi, dünyada birçok siyasi kriz ve kargaşaya neden olan çok değerli parçaların sergilendiği bir müze. Dünyanın en değerli mücevher koleksiyonuna sahip olan müzede 82 karat ağırlığıyla dünyanın en büyük pembe elması olan Derya-yı Nûr elması koleksiyonun en çok merak edilen parçası.

🕘Ulusal Mücevher Müzesi ziyaret saatleri 10.00-16.30. Müze, çarşamba, perşembe ve cuma günleri hariç haftanın 4 günü açık. 💶Ulusal Mücevher Müzesi giriş ücreti 150,000IRR.

7. İmam Humeyni’nin Mezarı

tahranın gezilecek yerleri

İmam Humeyni’nin mezarı Tahran-Kum Karayolu üzerinde bulunuyor. 1979’da gerçekleşen İran İslam Devrimi’nin Liderliğini yapan, 1902’de Humeyn şehrinde doğan İmam Humeyni, 14 yıllık sürgünün ardından 1 Şubat 1979’da Tahran’a dönerek devrimin gerçekleşmesinde rol almıştı. İran’ın Lideri ve Şii Önderi Humeyni’nin mezarını her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor.

8. Cam ve Seramik Müzesi

Cam ve Seramik Müzesi, İran’ın en önemli müzelerinden. 7 bin metrekarelik bir bahçede bulunan müzede, MÖ 4 bin yılına ait kil çömlekçilik eserlerinden 19. yüzyıla uzanan çok geniş bir koleksiyon sergileniyor. Müzenin altı farklı sergi salonu bulunuyor.

🕘Cam ve Seramik Müzesi ziyaret saatleri 10.00-16.30. Müze, cuma günleri hariç haftanın 6 günü açık. 💶Cam ve Seramik Müzesi giriş ücreti 150,000IRR.



9. Derbend

tahranın doğal yerleri
Derbend, 2012

Derbend, Tahran şehir merkezinin kuzeyinde, şehrin yoğun trafiği ve boğucu atmosferinden uzaklaşmak isteyenlerin buluşma noktası. Derbend, şehrin en kuzey ucunda yer alan dağın eteklerine kurulan bir eğlence piknik merkezi. Şark köşesi tarzında kurulmuş yer sofralarına yayılıp günün yorgunluğunu içtiğimiz çaylarla atıyorsunuz.

Dağdan gelen iki derenin çevresinde yer alan kafe ve restoranlar geleneksel İran yemekleri ve nargileleri ile vakit geçirmeye gelen yerel halkın sosyalleştiği yerler. Restoranların çoğu şark köşesi stilinde döşenmiş tahtlara sahip. Derbend’in karşısındaki görkemli tepeye teleferikle çıkıp Tahran’ın panoramik manzarası izleniyor.

10. Azadi Kulesi

Azadi Kulesi, İran’ın modern zorluklarına ve zaferlerine tanıklık ediyor. Tahran’da kesinlikle görülmeye değer yerlerden biri olan görkemli kule, modern Tahran’ın da sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. 1971’de Pers İmparatorluğu’nun 2500. kuruluş yıl dönümü anısına inşa edilen Azadi Kulesi’nin mimarisi İran halkının güçlü kökenleri olan Pers zamanlarını ve İslam’ı kaynaştırıyor.

İsfahan bölgesinden gelen en kaliteli beyaz mermerden yapılan bu anıt birçok kutlama ve protestonun adresi olduğundan İran halkı için çok anlamlı. Kulenin üst bölümünde yer alan Azadi Müzesi, sanat ve arkeolojik parçalardan oluşan bir koleksiyona sahip.

11. Milad Kulesi

Milad Kulesi, dünyanın en yüksek altıncı kulesi. 2008’de tamamlanan kule, Tahran Uluslararası Ticaret ve Kongre Merkezi’nin bir parçası. Üst bölümü özel restoranlar, kongre salonu, otel gibi kısımlar barındıran 12 katlı yapı, Tahran fotoğraflarının olmazsa olmazlarından.

Tahran yeme-içme

İran mutfağı, geleneksel Orta Doğu mutfak kültürünü yansıtıyor. Kebaplarıyla ünlü Tahran’da şehrin dört bir yanında ızgarada yapılan kebap çeşitlerini bulabilirsiniz. Çorbalar, pirinç, tavuk, kuzu eti, salata ve turşu, et, tatlılar ve vejetaryen lezzetler kent mutfağında önemli bir yere sahip.

Tahran’da dünya mutfağından lezzetleri ve fast food ürünlerini tüketebileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Fast food dükkanları daha çok alışveriş merkezleri içerisinde yer alıyor. Ana cadde ve meydanlardaki büfelerde kebap ve falafel tarzı ürünler satılıyor.

Tahran alışveriş

Tahran’da alışveriş için en iyi yerler çarşı ve pazarlar. Bazar-ı Bozurg (Kapalı Çarşı) Tahran’da iğneden ipliğe her türlü ürünü bulabileceğiniz bir yer. Şehir içinde şehir görünümündeki çarşı çok sayıda koridor, pasaj, cami, havuzlu avlu ve meydandan oluşuyor. Geleneksel İran halılarından baharata, gümüş ve altın takılardan antikalara kadar birçok ürün Kapalı Çarşı’da satılıyor.

İran mutfağında önemli bir yere sahip olan safran başta olmak üzere baharat ve kuruyemiş çeşitleri İran’dan alınacak en güzel hediyelerden. Tavla, satranç takımı, tatlı ve şekerleme ürünleri de Tahran’da alışveriş deyince akla gelen ilk şeyler arasında.

tahran nasıl gidilir
Tahran Bazar-ı Bozurg

Tahran’a ne zaman gidilir

Tahran’a seyahat için en uygun dönem bahar ve sonbahar ayları. Mayıs-eylül arası şehrin boğucu sıcağından etkilenmemek için ideal. Tipik bir bozkır ikliminin hüküm sürdüğü Tahran’da kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçiyor.

Şehirde yağışlar en çok kış mevsiminde görülürken ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde de yağış olabiliyor. Kışın kar yağışı ve don çok şiddetli yaşanıyor.

Tahran’a nasıl gidilir

Türkiye’den Tahran’a en kolay ulaşım yöntemi uçakla yolculuk. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın Tahran’a haftanın 7 günü direkt seferi bulunuyor. THY’nin her gün 2 direkt seferi var. Toplam uçuş süresi 2 saat 45 dakika.

Pegasus Hava Yolları, haftanın 7 günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Tahran’a direkt sefer yapıyor. Yolculuk 3 saat sürüyor. Qeshm Airlines ve İran Aseman Airlines’ın da direkt seferleri var. İmam Humeyni Havalimanı, Tahran şehir merkezine 40 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için metro, taksi, transfer aracı ve araç kiralama seçenekleri bulunuyor.

İmam Humeyni Havalimanı’ndan Tahran kent merkezine ulaşım için en ekonomik ve konforlu yöntem metro. 1 nolu hat ile Tahran şehir merkezi ve kentin güneyine ulaşılabiliyor. Taksiler ise daha çok pazarlık usulü yolcu taşıyor. Taksi kullanmadan önce gideceğiniz yeri ve fiyat konusunu kararlaştırdığınızdan emin olun.

İran’ın başkenti Tahran’a ve Meşhed, İsfahan, Şiraz ve Tebriz’den karşılıklı tren seferleri düzenleniyor. İran’da tren fiyatları uygun. Haftada iki gün sefer yapan yataklı trenlerle Ankara’dan Tahran’a ulaşmak mümkün.

Tahran’a İran’ın tüm şehirlerinden düzenli otobüs seferleri var. Otobüsler standart ve lüks olmak üzere iki kategoride bilet satıyor. Lüks otobüsler tuvaletli, yiyecek ve içecek servisli. İstanbul ve Van’dan Tahran’a otobüs seferleri bulunuyor.

Tahran’da şehiriçi ulaşım

Tahran’da ulaşım için birkaç yöntem var. Şehirde, savari olarak adlandırılan dolmuşlar şehri içi ve yakın çevre için kullanılıyor. Her an tıklım tıklım olan savarilerde, otobüs ve metrolarda olduğu gibi kadın erkek yer ayırımı yok. Şoförlerin her biri Formula pilotu gibi sanki, bir yere tutunmadan koltukta rahat oturmak mümkün değil. Bu dolmuşların bazılarının şoförünün kadın olduğunu görmek ise şaşırtıcı. Dolmuşlar 5.000 Riyal (0,73 TL).

Ticari çalışan taksiler Tahran ulaşımında son seçenek olarak kullanılıyor. Başkentte, trafikte seyreden her araç potansiyel bir ulaşım aracı aslında. Yol kenarında durmak yeterli; kısa sürede oradan geçen otomobiller durup nereye gideceğinizi soruyor, anlaşırsanız aracınızı buldunuz demektir.

Trafikte seyreden bu külüstür otomobil ve dolmuşlara tezat şehrin gelişmiş ve modern bir metro ağı var. Eğer seçilen konaklama yeri, metro hattına yakınsa ulaşım oldukça kolaylaşmış oluyor. Ayrıca metro oldukça ucuz sayılı, 3.000 Riyal (0,44 TL).

Tahran Metrosu’nda kadınlar, kendilerine ayrılmış ayrı vagonda seyahat edebiliyorlar. Yanlarında erkek varsa, erkelerin olduğu vagonlarada yolculuk etmelerine müsade ediliyor. Otobüsler ise ortadan demir parmaklıklarla ayrılmış. Ön taraf erkeklere, arka taraf ise kadınlara ayrılmış. Kadınlar ön taraftan gelip şoföre para verdikten sonra orta kapıdan binip arkaya geçiyorlar.



Tahran, İran’ın zıtlıklarla dolu başkenti. Dünyanın en köklü uygarlıklardan Pers İmparatorluğundan İslam cumhuriyetine uzanan sürecin farklı yansımalarına tanık olabileceğiniz şehir benzersiz atmosferiyle görülmeye değer.

33 Yorumlar

  1. İran halkı özgürlüğü için dini istismar ediyor.tahran için parlak tablolar çiziliyor ama iranın ekonomik gücü zayıf.e nerji satışından başka bir ticaret gücü yok. İran uygulanan ambargoya direnmek için kendine yeten bir ekonomik güç olması tek seçenek ama bu duyarlılık ıslam ülkelerinde yok.

    Hukuk sistemi için islamın çağdaş bir yorumu olması beklenirdi. Temel hakların çiğnenmesi insan haysiyetine yakışmıyor. Ayrıca etrafta dolaşan sayialar luxgsm hayata göz yumuldugu yönünde.

  2. Iran harika bir ülke. Insanlar birbirimizi uzun zaman görmediğimiz akrabalarımız gibi. Trafik hariç çok sakinler,kültürlüler,insancıllar. Kendilerinden emin ve kendi kendine yeten bir ülke olduklarını biliyorlar.En güzel yemekleri burada yedim. Kesinlikle couchsurfingden yararlanmalısınız. 50 memleket gezmiş biri olarak diyorum ki;Iranı ziyaret edin.

  3. Eger İrani ve İranlıları begenmiorsaniz Türkiye’yi de beğenmiyorsunuz demektir. Chunku 2500 yil once nardeyse Dunyanin heryeri Irandi (Turkiye de dahil) Kurush (iranin padishahi) dunyaya hukmediyordu. Bunun bilmenizi istiyorum ki sizin dilinizde cok Farsca kelimeler var ve bu da o yilara gidior. Umarim Irana gelip ve bizim kulturumuz ile yakindan aşina olursunuz.🇮🇷🇹🇷

    • 2500 yıl önce biz Türkiye’de değildik. O zamanlar biz Çin’e ve Ortaasyaya hükmediyorduk. İran ve Türk halkları Selçuklular zamanından sonra kaynaştılar. İran ve Türk medeniyetleri birbirine çok benziyor.

    • Merhaba aynaz
      Ben Turkiye’de Bahar.
      Tahran’a gelip çalışmak istiyorum.Bana bilgi verebilirmisin lütfen.
      Güzellik salonu isletmistim.Hala ,lazer epilasyon, zayıflama cihazı ve başka cihazların var.Bana yardimci olabilirmisin.iyi günler.

  4. Tahran’a gece 23:00’de ineceğim, acaba direk havalimanından İsfahan’a taksi yada dolmuş bulabilir miyiz? Acaba ne kadar maliyeti olur. 2 kişi yolculuk yapacağız. Tehran’a dönüş için uygun uçak buldum. Gece yolculuğu yapıp sabah İsfahana varabilersem gitmek istiyorum yoksa Tehran’da kalacağım.

    • Bu saatte Tahran havalimanında Tahran merkeze dahi toplu taşıma yok. Bulabileceğiniz her araç sizi ücretli Tahran Merkeze götürür. Ancak havalimanından İsfahan’a götürecek kimse bulmanız imkansıza yakın bana göre. Çok iyi para vermeniz lazım. Sizi otogara bırakmalarını isteyin bence, oradan geç saatte giden veya sabaha doğru giden otobüsler muhtemelene vardır.

  5. Bayram tatili icin bilet aldim hizli bir sekilde Tahran ve Tebriz’i gezmek istiyorum. Muzelerle ilgilenmedigim icin sure yeter diye dusunuyorum.
    Merkeze yakin yerde ekonomik otel ismi verebilirseniz sevinirim.

  6. Birincisi çok ucuz değil. İkincisi çok yavaş ve tembel bir millet. Üçüncüsü yemekleri sadece pilav aç kalırsın. Öyle bizdeki gibi hijyen aramayın. Trafik berbat ötesi İstanbulu aratmıyor. Kalite konusunda elindeki ile yetinmek zorunda sın

    • Birincisi turkiye ile kiyaslandiginda ucuz degil, cok ucuz. İkinci olarak hangi sehre ve neresine gittin merak ediyorum? Ücuncu olarak yemek cesidi cok fazla ama genellikle et yemekleri. Et yemiyorsan bile ac kalmazsin cunku Turkiye’de bulunmayan bir cok sebze cesidi var. Ayrica hijyen konusunda cok titizdirler tabi sehrin disinda cok salas bi lokantaya gitmediysen. Şehrin bi cok yerinde luks restoranlar ve kafeler bulabilirsin ki genellikle kalabalik olur. Trafik kesinlikle berbat katildigim tek konu. Kalite konusundan Turkiye ile eşdeger her sey. İranli bir turk. Saygilar.

    • Yorumunuz beni çok şaşırttı. Dün sabah iran’dan döndüm.
      Aç kalmak mümkün değil. Et, köfte, tavuk şiş ve kebapları çok lezzetli. Et yemeyen kişiler için muazzam lezzette çorbaları, her türlü sebzeleri, patlıcan közleme ve fırın çeşitleri, salatalar, üzümlü ,safranlı, domatesli kalorisi düşük üstü fırınlanmış pilavları, ayranları, çok şık restaurantlarda yeme ve cafelerde çay, kahve içme imkanı varken nasıl aç kalınır anlayamadım.

      Üstü, eli, ayağı pis bir tek insan ve dilenci görmedim. Çok temiz, titiz insanlar. Parklar, sokaklar, bahçeler tertemiz. Yerlede çöpün kırıntısı bile yok. Restorantlar tertemiz. Evet Tahran trafiği çok kötü. Ama Tahran’a gitmemek için bir sebep değil.
      İnsanlar nazik, kibar. Yüksek sesle konuşmak, birbirini rahatsız etmek söz bile değil. Çok yoğun Tahran trafiğinde dahi korna çalınmıyor. Herkes birbirine saygılı. Aydın, eğitimli, bilge insanlar. Yollar, parklar heykellerle dolu.Sanat heryerden fışkırıyor. İnsanlar sürekli okuyor, kitap, şiir ne bulursa okuyor. Okullarda uygulamalı müze dersleri var. Her müze öğreci dolu. Meydanlarda, tarihi eserlerin önünde güzel sanat okulları öğrencileri sürekli çizim yapıyor. Nice nice medeniyetler görmüş bir toplum farsiler. İran’ı mutlaka gidin görün ve bizim toplum olarak ne kadar bilgisiz, eğitimsiz, kültüründen uzaklaşmış bir toplum olduğumuzu anlayın. Türklüğü anlamak İran’dan geçer.

  7. Bence irani gezipte sadece kızların ve erkeklerin burun estetiğin farkına vermişsiniz, turkiye de eğer.kadınlar kafalarını hepsi kapatsa, iranin yaninda koy gibi durur.irani bir kac gün gezmeyle çözemezsiniz, iran zaten zengin bir ülke, lux yaşamıyla ünlü, sadece probleminiz miletin basinda olan o başörtü, eğer açık olsaydilar diyecektiniz çok modern bir ülke.

    Halbuki kapalı olmalarına rağmen çok kültürlü ve dediginiz gibi eğitim seviyesi çok yüksek.ben irana gittim ama uzun bir zaman kaldım insanların kafa genişliğine her konuda bayıldım.

  8. Tesadüfen sizlere ulaştım. Yurtdışı tatil planlıyordum ama notlarınızı görünce İran’a gitmeye karar verdik. Üç genç emekli arkadaşız. İran’a nasıl gidilir, hotel fiyatları nedir, genel bilgi yazar mısınız? Araştırdım bugün, hotel fiyatlari 15/25000 tümen ama çok çelişkili, 100 avroya da var.

    Bir hafta ne kadar harcarız her şey dahil? Tercümanlık yapacak bayan tanıdığınız var mı? Götürülmesi özellikle gereken veya sakıncalılar hakkında da bilgi rica ediyorum.

  9. İran’ın bir dışardan görünen yüzü var, aslında asıl yüzü içlerine girdiğinizde, oradan arkadaş edindiğinizde ve evlerinde kaldığınızda. oldukça modern ve entelektüel birikime sahip, iyi yabancı dil bilen çok sayıda İranlı arkadaş edindim. hepsi de eğlenmeyi, içmeyi ve gece hayatını çok seviyorlar. Baskıcı rejim bu insanlara ne kadar direnecek acaba merak ediyorum.

  10. Önyargınızla anlatmanız oldukça itici. Sanki Türkiye’de yaşamayan olumsuzlukları görmeyen biri gibi yazmışsınız. Oysa anlatamayacağım kadar sosyal bir devlet bir o kadar ilgili ve ucuzlukta tavan yapmış bir ülke diyorum. İnşallah ileride her şeyiyle kendine yeten bir ülke oluruz tabikii İran gibi…

    • ”Yanibasimizda ki uzak ulke, Iran” diye okumustum Ozcan Yurdalan’in “Ahsap fanus” kitabini ve elime alip yola cikmistim tek basima. Kadin olmak bana cok seyi kazandirdi, bazende olmadik seyler kazybettirdi. Her ulkede her kulturde oldugu gibi. Inanilmaz derecede guzel bir ulke, anlatmakla bitmeyecek, Lubnan ve Suriye’ye gittim ama Iran’dan aldigim tadi alamadim. Hatta işi belgesele kadar getirdim. Fotografci olarak orada cok arkadasliklar edindim, her yerde oldugu gibi her turden insanin oldugu bir yer. Ama es gecilmeyecek derecede buyuleyici olabiliyor.

  11. Aktarım için teşekkürler. Ben de kısacık bir ekleme de bulunacağım, sizin genel bakış açınızdan sonra biraz kişisel yorum eklemek iyi olacaktır. Benim seyahatim maalesef İran odaklı değildi, Hindistan’a gitmeden önce İran aktarmamız vardı ve sadece 3-4 gün geçirme şansım oldu. Bir kadın olarak ilk defa başımı kapatmak zorunda kalmıştım ve her ne kadar durumdan haberdar olarak gittiysem de otobüsteki haremlik selamlık ayrımıyla da karşılaşınca gerçekten kendimi çok kötü hissetmiştim. Eşim önde oturmak zorundaydı bense şehir otobüsünün yarısından sonrasını teşkil eden kadınlara özel bölümde.

    Aslında çok güzel şeyler kalabilirdi aklımda, ama bu durum psikolojimi bayağı bir etkilediği için geziden aklımda kalan en baskın şey bu hissiyat oldu. Tekrar gitmeyi tabii ki istiyorum, ama belki sizin bir erkek olarak hiç hissetmediğiniz bir şeydir bu, gözlemleme fırsatınız olmasına rağmen, o baskıyı resmen bedeninizde hissetmemişsinizdir.

    Sadece İsfahan ve Tahran’ı gezebilmiştik o da kısmen. Ve sizin de söylediğiniz gibi, her taksi kullanımından önce pazarlık yapmamıza rağmen sonunda kazıklandığımızı düşünerek sonlandırmıştık o yolculukları.

    Sokaklardaki kadın nüfusundaki azlık, çay ya da kahve salonu olmaması (İmam meydanını gören, ikinci katta yer alan bir nargile cafe vardı, bizim oturabildiğimiz tek yer (cafe olarak) o oldu), pek çok Azeri Türkmeniyle karşılaşmamız ve bize gerçekten çok ilgi göstermeleri, samimiyetleri, genç çift görünce onları dışarıdaki dünyaya açılan bir kapı gibi görüp gelip konuşmaktan çekinmeyen genç kadınlar, yaptıkları iktidar eleştirileri gibi şeyler ise baskın olarak hissettiğim o duygudan hemen sonra aklıma gelen şeyler.

    İyi yolculuklar.

  12. Selam, bir arkadas İran’a kendi aracimla gidebilir miyim sormus, tabi ki gidebilir. Ben İranliyim ve Tebriz’de yasiyorum. İran dunya medyasinin onyargili tanitmasina ragmen cok guzel bir ulke.

    İran’da insanlarin dini ne olursa olsun (İslam, Şii, Sunni, Hıristiyan, Kalimi yada Yahudi) kardesce yasiyorlar. İran’in tek dusmani var, o da İsrail ve Siyonistler. Malesef Turkler bu konuda kendilerine yakismayan bi tutum icindeler. Bakin Kuran acikca Yahudileri dusman diye belli etmis ve bize onlardan uzak olun soylemis. Onlar ırkçı ve seytanin hizbi.

  13. Yazilarinizi okumaya dalinca zaman nasil geciyor anlamiyorum. Cok sanslisiniz. Hem kiskaniyor, hem imreniyor, hem taktir ediyorum…..
    Neyse ben isime doneyim, ekmek parasi..

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz